Книга събра пътеписи от забравената България

Книга събра пътеписи от забравената България

© Александър КараджовЧували ли сте за изгубеното турско село Емерлер, изоставено преди 100 години, и знаете ли защо всички негови жители са го напуснали само в рамките на едно денонощие? Знаете ли защо старшините във военната застава на Ботурче се пропивали и полудявали? Защо в Източните Родопи е добре да уважаваш мъртвите и да не прекаляваш с тяхното гостоприемство?


Своите отговори на тези и други въпроси дават Александър Караджов и Вилиан Стефанов. Двамата пътешественици родопчани са автори на наскоро излязлата книга "Пътеводител по Забравената България", която вече е по книжарниците.


Книга събра пътеписи от забравената България

© Александър Караджов
В нея двамата разказват преживяванията си при пътуването "от връх Вейката до Долината на стръвниците", както гласи подзаглавието, достатъчно географски непознато, вероятно за мнозина.
В търсене на призрачните села, по следите на Сабазий до края на света или поне къде свършва България. Всичко е тук - бистри реки и отнесени мостове, които не могат да бъдат възстановени, защото няма пари, сърдечни хора в село без течаща вода и изоставен "Магазинъ", разнебитена сграда на училището и до него градинка с почти разцъфнали нарциси.


Книга събра пътеписи от забравената България

© Александър Караджов


Авторите са преживели изпитанието на "луната на големите дъждове" и са уловили романтично-тъжното настроение на Северозападна България по Виа Диагоналис,  срещали са Стражите на река Арт, прекосявали са Планината на Стръвниците и са се спускали в Кратера на лешоядите. И през цялото време са снимали.  


Книга събра пътеписи от забравената България

© Александър Караджов


Книгата съдържа 13 пътеписа за приключенията на двамата по забравени, изгубени, прокълнати и загърбени от хората села и местности, пограничните райони на страната с изоставените си населени места, потънали в забвение и мистицизъм.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK