Дейвид Хофман, пътешественик: За да опознаеш България, не е достатъчно да видиш София

Дейвид Хофман във Велико Търново. Снимката е предоставена от автора.Американският пътешественик Дейвид Хофман от 2007 г. досега е обиколил 49 страни. Неговата цел е да покаже света на хората чрез видеа, които включва в пътеводители. В електронните книги авторът  препоръчва какво си заслужава да бъде вияно, чуто и опитано, дава информация за културата, археологията и историята на страни, които е проучил.


Наскоро Хофман посети и България, а репортер на "Дневник" разговаря с него.


Как започнахте да развивате бизнеса си?
-  Всъщност започнах да пътувам заради многото си приятели и в САЩ, и в Европа. Аз съм от Маями, Флорида. Майка ми е италианка, баща ми е от Унгария. Като дете пътувах много малко, но сега - много, и дори правя международен бизнес от това. В колежа направих доста дълго пътуване в Европа. Качвах снимките във фейсбук и хората започнаха да искат да им покажа света. От там дойдоха идеите за сегашния ми бизнес с пътеводителите и представянето на света чрез видеа. Обмислих идеята, пресметнах какви ще са нужните средства, други детайли и през лятото на 2007 г. сглобих своя бизнес проект. По това време следвах бизнес мениджмънт и ме учеха точно на това - как да направя малък бизнес, как да търся инвеститори. Направих го - намерих финансиране, имах 6 месеца, за да събера пари и положих основите на сайта, започнах да пътувам непрекъснато. 


Кои държави сте посетил?


- Бил съм в 49 държави. Искате ли да ги изброя? Колумбия, Венецуела, Еквадор, Панама, Коста Рика, Салвадор, Гватемала, Бахамите, Ямайка, САЩ, Канада, Португалия, Испания, Италия, Франция, Великобритания, Ирландия, Полша, Германия, Унгария, Турция, Словения, Хърватия, Черна гора,  Гърция, Естония, Швеция, Норвегия, Дания, Йордания в Близкия Изток, Дубай, Кипър, Малта, Мароко,  Шри Ланка...Сега съм в България. Станаха ли 49?


Имате ли любима страна?


- Любимата ми страна е последната, която съм посетил. Много харесвам Малта, Гърция и Испания. Във всяка страна можеш да прекараш години само в пътувания, но Европа е моята слабост. Дори на 80 годишна възраст ще продължа да изследвам Европа.  По-далечните ми планове са за Монголия, защото моето италианско семейство през 13 век е дошло оттам. Искам да видя трите кавказки страни - Грузия, Азербайджан и Армения, някои малко познати държави в Африка....


Харесва ли ви България?


- Харесвам България. Толкова е разнообразна на такава малка територия. Интересувам се от историята, която е най-важната част от пътуването, а България е кръстопът на култури. Харесвам хората тук,  всички са много услужливи. Когато попитам: "Хей, как мога да стигна до...", хората направо ме водят. Изгубих се с колата в София и таксиметровият шофьор, когото помолих да ме упъти, направо каза да го последвам. Харесват ми сиренето и доматите, а също и "загорката".


Имало ли е забавни или интересни истории тук?


- Едно от най-интересните и най-странните места, на които съм бил, са Побитите камъни край Варна. Беше нещо впечатляващо. Скалните манастири също са страхотни. Не съм виждал такова нещо никъде другаде. Толкова много римски руини... Много ми хареса архитектурата на Русе. Впечатлен съм. Много хора по света не знаят за Русе и това ще им бъде много интересно.


Знаете ли за политическата ситуация в момента в България?


- Да, знам! Десетки дни на протести, защото комунистическата партия краде. Поне това е, което чувам.


Участвал ли сте в протест в собствената си държава или другаде?


- Не. В моята страна никога не сме били в подобна ситуация. Виждал съм протести в Испания и Турция. Това не е моята битка. Случващото се тук също. Протестите са интересни за наблюдаване, но не искам да съм в ситуация, в която нещо лошо може да ми се случи. Знам, че протестът в София е сигурен и е за пример, и че няма да се случи нищо лошо, но...


Можете ли да направите съпоставка между нашия протест и други протести?


- Да, много лесно. Вашият протест е безопасен. Протестите, които се случиха в Либия, Египет, Катар не са безопасни. Толкова много страни се надигнаха и не са безопасни, но знам, че тук никой не е загинал и никой не е бил наранен. Полицията не е наранила никого. Това е разликата. Това, което съм чувал от тук е, че на хората им е писнало, но не се опитват да се отърват от властта със сила.


Пътуващ блогър ли сте?


- Не, не съм пътуващ блогър. Аз съм пътуваща продуцентска компания. Създавам пътеводители, които продавам на своя сайт и в киндъл формат в amazon.com. Препоръчвам на хората какво трябва да видят, направят, какво да опитат, как да се забавляват в различни градове. Съсредоточаваме се върху градовете, защото когато си купя пътеводител за България, той ми разказва за Варна, София, Велико Търново, Бургас, но не ми разказва за Стара Загора, не ми разказва за толкова много други места. Това не може да е истински пътеводител на една страна.


За някого може да е достатъчно да  види София и да каже, че София е България, но за мен е по-важно да изследвам страната в дълбочина.  Давам си сметка, че винаги има повече. Някои хора ме питат как да прекарат три дни в България. Отговарям им, че и три седмици няма да са достатъчни. Повечето американци, когато дойдат в България, не знаят почти нищо. Казвам американци, защото това са моите купувачи.


Какви съвети бихте дал на хората, които планират пътуване в непозната страна?


- Зависи колко е голяма страната. Ако е Китай или Индия, бих се ограничил до един регион. Така няма да скачам от място на място, защото със сигурност много ще пропусна, а ще се фокусирам върху един регион и ще го опозная. 


А ако ви питат за България?


- Следващият път, когато някой ми каже: "Хей, Дейвид! Ще отида в България за 10 дни. Какво мога да направя, какво мога да видя?", ще отговоря, че познавам страната за 22 дни. Ще предложа да помисли дали иска плаж или история, дали иска планински гледки или винарство. Човек смята, че е бил някъде, а всъщност не е бил - не познава заведенията, развлеченията, пропуснал е места, за които не е знаел, а си е заслужавало да ги види. И трябва да се върне отново.


Какво бихте препоръчал на някой, който иска да разгледа България за 10 дни?


Зависи. Определено трябва да дойде в София за 2-3 дни. След това да отиде до Влико Търново или Пловдив и там за 2-3 дни. И после до Русе или Варна или до Стара Загора. Мога да кажа, че българският сайт за туризъм е най-добрият на планетата в момента, защото буквално можеш да видиш на картата къде се намира всичко. Ако между Варна и Русе искам да видя културни забележителности, исторически забележителности, ще видя, че между тях са тези 7-8 обекта: Шуменската крепост, Мадарският конник, руините на Плиска, руините на Абритус. 


Сигурно ви се случват много интересни и забавни неща.


- Забавно е, когато някой вече знае кой съм, когато съм в малко градче и някой каже: "Хей! Ти си Дейвид!". Случва се все по-често след толкова години пътувания. Пътищата в България са много интересни, с всичките тези дупки и неравности. Хората в Турция са невероятни. Беше интересно да бъда два дни в Сахара без да взимам душ.


Кое е най – удобното транспортно средство според вас?


- Карането на собствената кола. Затова навсякъде наемам. Заради видеата, които снимам, трябва да съм гъвкав, да мога да се отклоня от пътя и да спра, когато е нужно. Не мога да завися от обществения транспорт.  По-скъпо е, но си струва. 


Какво мислите за пътуването на стоп?


- Никога не съм пътувал на стоп и не бих го правил. Не ми се струва забавно. Имам приятел, който го прави в САЩ. Спи отзад в колата или на различни места. Не искам да правя това. Обичам да контролирам положението си.


Коя е любимата ви музика?


- Американската музика. Аз съм от Маями и там слушаме рап. Това е част от културата - Джей зи, 50 cent... Харесвам гръцката и турската музика. Идвам оттам и слушах много на място. В България обаче за съжаление се слуша предимно американска музика и много малко фолклор.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Boris Dikov
  Boris Dikov
  Рейтинг: 298 Неутрално
 2. 2 Профил на DISCOVER BULGARIA
  DISCOVER BULGARIA
  Рейтинг: 466 Неутрално
 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ааааааааа... не, изброените страни са само 36! Искаме още!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  "Във всяка страна можеш да прекараш години само в пътувания" - ама няма сирене, домати и "За..."! България е неповторима, каквито са и всички страни, но НИЕ не го оценяваме.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3883 Весело

  До коментар [#4] от "А БЪ В":

  И твърди, че "българският сайт за туризъм е най-добрият на планетата в момента, защото буквално можеш да видиш на картата къде се намира всичко."
  А какво мислим ние?!

 6. 6 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Всъщност се замислих доколко ние българите познаваме родината си, доколко слушаме музиката си.

 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Дейвд мислиш ли, че ще ти разкрият тайните си държавите през които минаваш?Поне остани да работиш в някоя държава 5-6 години

 8. 8 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3883 Неутрално

  До коментар [#6] от "baxter":

  Една американка, влюбена в народните ни песни и носии, идва в България и още от летището пълен шок - очаквала, че си носим хубавите дрехи и слушаме българска народна музика, но... нито едното, нито другото. Омъжва се за българин, правят истинска българска сватба по едновремешен обичай (понастоящем са запазени само в помашките села, защото след потурчването водят уседнал начин на живот, не се местят никъде, за разлика от българите-християни, които много често са напускали родните си места, за да избягат от турските насилия... там обичаите са запазени такива, каквито са били столетия наред.)

 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  За такива като Девид нашият народ казва ъмм......път да види,сещате се

 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  ПП ..изпуснах едно "й" Да се чете като почерпен с чай/кафе

 11. 11 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2020 Весело

  Знаете ли за политическата ситуация в момента в България?

  - Да, знам! Десетки дни на протести, защото комунистическата партия краде. Поне това е, което чувам.

 12. 12 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не. На човек, ако иска да види България, изобщо не му трябва да идва в София.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не е вярно, че нямат протести в Америка. Не само, че имат, ами са и по мащабни, и продължителни. Но са във Вашингтон и той не знае, защото не е от там, и не го интересува. По времето на Буш протестираха хиляди с месеци пред Белия Дом против войните в Ирак и Афганистан. Родители на загинали войници и активисти за мир спаха години отпред в палатки.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 14 Профил на kempes
  kempes
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Този човек има редкия късмет да превърне хобито си в бизнес. Явно трябва малко въображение, работа и желание за да си щастлив от това което правиш.
  Свободен човек със свободен дух.

 15. 15 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#8] от "Тsonkooo":Една американка, влюбена в народните ни песни и носии, идва в България и още от летището пълен шок - очаквала, че си носим хубавите дрехи и слушаме българска народна музика, но... нито едното, нито другото...

  Ами женицата просто е трябвало да посърфира по интернет... ама тя сигурно не го ползва... Аман от идиоти, които си падат по екзотиката... Не мога да търпя такива!

  Mt
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Уважаеми редактори, на кой гениален мозък му хрумна да сложи това изключително тъпо заглавие, на тази иначе приятна за четене статия? Все пак, не говорим за Ватикана, а за държава с достатъчно голяма площ и достатъчно дълга история, за да е самопонятно, че "За да опознаеш България, не е достатъчно да видиш София". Понякога наистина се изумявам от журналистическата глупост, моля да ме извините за откровеността.

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Симпатяга. Открит и говори каквото мисли.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Правиш си бизнес проект, набираш средства за 6 месеца и ето - заработваш с тази идея цял живот.

 20. 20 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 409 Неутрално

  баща ми е от Унгария. " - хей ,ДАВИД -
  ,,,,,,,,,,,,,ЗАЩО ТЕ Е СРАМ ДА КАЖЕШ ,ЧЕ СИ ИВРЕИН ,БЕ ЧОДЖУМ !
  Какво скрито има - нещо нередно ли разузнаваш ??
  А ти колко имена и паспорти имаш за през деня ?

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ние пък в София си имаме един лаф:

  "Опознай Родината, за да обикнеш Столицата".

  Та и с тоя пътешественик ще е същото

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на megelito
  megelito
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Еми, нищо ново не ни казва Но за пореден път се убеждаваме как американец се прехранва от хобито си и затова се чуства свободен, щастлив и удовлетворен!

 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2195 Любопитно

  Ако и видеа-та (бих използвала синоним за множественото число, неблагозвучно е, също като шоа-та на Сл. Тр.) са банални като интервюто, чудо е, че ги продава. Но: "всеки влак си има пътници".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#12] от "socialen":


  [quote#12:"socialen"]Не. На човек, ако иска да види България, изобщо не му трябва да идва в София.[/quote]

  Аре стига с тия комплексарщини бре. София си е България и има много какво да се види - и хубаво, и лошо, разбира се. Но без София не може.

 25. 25 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Весело

  "По-далечните ми планове са за Монголия, защото моето италианско семейство през 13 век е дошло оттам...
  Коя е любимата ви музика?
  Аз съм от Маями и там слушаме рап. Това е част от културата - Джей зи, 50 cent... Харесвам гръцката и турската музика"

  Квитесенция на мултикултурализма..
  Италианец от Монголия, почитател на рапа
  и ..турската музика, ще ни открие най сетне
  за света хубостите на България.

 26. 26 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Знаете ли за политическата ситуация в момента в България?
  - Да, знам! Десетки дни на протести, защото комунистическата партия краде."
  ---------------------------
  Право в десятката.

 27. 27 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дейвид Хофман - пътуващия евреин

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK