На път: Където всички гарги кацат

На път: Където всички гарги кацат

© Татяна ДимитроваМоре от грейнали слънчогледи се простира вдясно от пътя, който води до двореца "Врана". Автобусът, пуснат специално тази година по трасето "Орлов мост" до двореца, е един от най-раздрънканите в автопарка на града и се движи със скорост, подходяща за третокласен селски път. Хубаво е, че го има, защото автомобилите на желаещите да посетят мястото през първите дни бяха задръстили входа на София. (Нямам илюзии, че пак всички няма да се юрнат с колите си нататък.)


В автобуса пътниците, които са малко в края на август, са потънали в собствен сос. Срещу билет от 5 лева влизаме в наричаната по соцвреме "Враня". Младеж ни казва, че ако искаме да слушаме разказ на водач, трябва да побързаме или да изчакаме 20 минути, след което той ще ни води. Нахакан гражданин се възмущава, че трябва да плати 5 лева вход, което било безбожно, и се отказва.


С гида, който се оказва специалист по биология, тръгваме по прашни алеи, оградени с ленти, така че да не може да се ходи по окосената, но пожълтяла от жегите и липса на грижи трева. Изобилства и от табелки - да не се ходи по тревата, да не се пипат растенията и т.н. По-късно от водача си разбираме, че това за растенията е, защото има много отровни видове сред тях. Мисля си, че всъщност това трябваше да напишат на табелките, някак по-ясно щеше да е на хората, които и сами не се сещат, че не трябва да пипат, късат и прочие и заключават(справедливо), че само в България тревата е неприкосновена.
Радваме се, че сме тръгнали с гида, понеже нямаше да знаем много неща, които в крайна сметка направиха обиколката по-смислена и без които щяхме много бързо да сме си тръгнали.


Сам няма как да разбереш например, че тук временно са били тленните останки на цар Борис III, при които е имало и параклис, който естествено не е оцелял по соцвреме. В далечината се виждат няколко плочи, които не е известно за какво служат сега. В събота бяха отбелязани 70 години от смъртта на някогашния цар, чието сърце сега отново е в Рилския манастир.

На път: Където всички гарги кацат

© Татяна Димитрова


Една от първите ни спирки при разходката са две езера с водни линии. Вода в тях не е имало през последните 30-40 години, но вече в тях цъфтят донесени от Борисовата градина лилии. Който иска да ги види в пълен блясък, трябва да дойде в разгара на лятото. Тук именно при създаването на парка е била най-богата колекция от тези растения в цяла Европа. Даже е имало представител на така наречената Виктория региа, чиито листа в диаметър достигат до 2 метра. Българските й посестрими са с далеч по-скромни размери - 20-30 см. Лично с тези растения се е занимавал чехът Антон Краус, на когото се дължи и по-голямата част от залесяването в големия 1 кв. км парк.
На път: Където всички гарги кацат

© Татяна Димитрова


Минаваме покрай амброво дърво - интересно с това, че е единственото широколистно, в чиито листа има терпентин.


Самият Фердинанд е бил запален ботаник и орнитолог. Второто се доказва от запазилите се и до днес на едно място в парка малки къщички за дивечови птици. Лично той е засадил и един дъб, който все още е жив и който той съвсем нарцистично кръстил на себе си. И не само него впрочем. Навремето тук имало шест алпинеума, оцелели сега са четири, но един тях също носи царското име.


Стигаме до къща, обкована в дървени талпи, която отдалече напомня руската архитектура. Такава се оказва и целта. При създаването на царското имение тя служела на работниците да прибират инструментите си. В по-късни време Георги Димитров заповядал да я обковат, че да прилича на каквото прилича днес, и там отсядал при важни държавни дела.

На път: Където всички гарги кацат

© Татяна Димитрова


Сериозен принос за западането на парка освен безхаберието по стопанисването му през годините има и това, че с изграждането на "Цариградско шосе" подпочвените води са се оттеглили от това място. Сега издръжката на парка струва на Столичната община 400 хил. лв. годишно по нейни данни. Не е известно за какво стигат тези средства, като се имат предвид огромната територия и западналият й вид.


За неопитното око изглежда изумително, че този парк е бил пример с начина, по който е изграден и са идвали от чужбина да го гледат. След обясненията на гида се разбира защо.


Пътят към самия дворец отдалече заобикаля северноамерикански бор, чиито шишарки достигат до 40-45 см за разлика от характерния за нашите ширини, чиито шишарки са големи 4-5 см. Интересно за гигантския вид е, че в случай на пожар например шишарките се пукват като разпръсват надалече семената и така съхраняват този вид.


Пътят към двореца ни води и покрай други интересни видове - круша на над 140 години, в която все още е останал малко живот, а пчели ползват хралупата, като влизат и излизат от нея на рояци.

На път: Където всички гарги кацат

© Татяна Димитрова


На няколко места в парка попадаме на младоженски двойки, които се снимат в най-невероятни изкуствени пози, които после ще показват на роднините си, седящи в това време в някой ресторант.


Стигаме до самия дворец. За разлика от повечето неща на тази територия, сътворени от чужденци, той е дело на български архитект, учил, разбира се, в чужбина. Водещият му стил е сецесион, но могат да се видят и елементи, познати от българските възрожденски къщи. Сградата е била издигната за 5 години и през 1914 г. е била готова. Сега се вижда топла връзка, направена между нея и някогашната кухня. Видимо се нуждае от сериозен ремонт. Любопитен факт е, че в онези години дворецът е разполагал с единственото в страната парно отопление с радиатори в стаите и е бил целият осветен благодарение на собственото производство на ток. За разлика от сега - сто години по-късно.

На път: Където всички гарги кацат

© Татяна Димитрова


Виждаме около двореца движение на работници. Гидът съобщава, че от октомври се очаква да може да се влиза и в сградата, където цялото обзавеждане е запазено от Фердинандово време, дори приборите за хранене.


След още една извита пътека попадаме на останалото от сградите на хаджи Боне Петров. Преди Освобождението на мястото на днешния дворец се е намирал чифликът на турския управител на София Осман паша. През 1879 г. хаджи Боне Петров, - съратник на Васил Левски, първоначално го наема от наследниците на пашата, а впоследствие и откупува за 500 лири. Поради финансови затруднения го ипотекира в БНБ, която го обявява на публичен търг. На търга се явяват двамата най-богати софийски банкери Ешкенази и Леви, както и д-р Никола Странски, придворен аптекар на княз Фердинанд I. Той плаща за имота 56 000 златни лева. Само седмица по-късно князът го откупува от него. Дворецът бил накацан от цяло ято врани, типични за Софийското поле тогава, така дворецът и паркът получават името "Врана".


От времето на хаджи Боне досега е останал само хамбарът. Фердинанд запазва всички сгради, като построява конюшните. В една от тях известно време живеят двойка слонове, купени за първата у нас зоологическа градина, която не е можела да ги приеме. Работниците в парка на Фердинанд, като видели техния огромен потенциал, веднага ги впрегнали да орат.

На път: Където всички гарги кацат

© Татяна Димитрова


Виждат се и останки от пощата на Фердинанд, или така наречената телеграфна агенция.


Руски гражданин, част от групата ни, изведнъж взе да пита откъде се е взел Фердинанд и какъв е източникът на парите му. Получава някои отговори, част от които не са в учебниците по история.


Пътят навън минава покрай оранжериите, които също отдалеч се вижда, че не са в много добър вид. Гидът препоръчва да дойдем поне два пъти в годината - напролет, когато всичко цъфти, наесен, когато са събрани невероятни цветове по листата на дърветата. Третият път го добавяме от себе си - когато цъфтят водните лилии.

На път: Където всички гарги кацат

© Татяна Димитрова


Отиваме си с чувството колко странно на такова като цяло не особено приятно място, досами пътя, е да има такъв парк. Опитваме се да си представим какво ли ще е, ако всичко се поддържа както трябва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1280 Разстроено
 2. 2 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Сега издръжката на парка струва на Столичната община 400 хил. лв. годишно по нейни данни.
  -----------------------------------------------

  Мадридското нищожество си запази двореца, а парка подари на общината, за да си спести издръжката му!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 3. 3 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Подарък от цар Симеон и сестра му за софиянци. Около 1000 декара земя в столицата, поне 50 евра на квадратен метър, над 50 000 000. Случайно пропуснато, дали защото не се връзва с образа на алчен старец комарджия старателно набиван в главите на материала.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 4. 4 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#2] от "Курт Деликуртев 551 plus 3":

  Подари си имотите на общината щом е толкова на сметка?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  Само седмица по-късно князът го откупува от него. Дворецът бил накацан от цяло ято врани, типични за Софийското поле тогава, така дворецът и паркът получават името "Врана".
  ____________
  Гаргите обичат мършите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1978 Весело

  Паркът е много красив и ви препоръчвам да го разгледате в желана компания, с добро настроение и без политически пристрастия.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 7. 7 Профил на rotorblade
  rotorblade
  Рейтинг: 470 Неутрално

  На мен парка ми хареса.. ама нейсе - винаги има време за едно бързо мрънкане .. А съм виждал и други паркове по света - бъдете спокойни ! Но да не се отпускаме - а да мрънкаме дружно братя !!

 8. 8 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#5:"comandante"]Гаргите обичат мършите! [/quote]
  толкова грозни гледки рядко биват - и аз намразих софия заради стотиците хиляди гарги виещи се над нея. Та тоя град е като гигантски ковчег.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante":


  До коментар [#8] от "Дива селянка":

  Враните са най-умните птици. Папагалите пасти да ядат.

 10. 10 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#9:"deaf"]Враните са най-умните птици[/quote]
  ползвате си ги със здраве. предпочитам славеите.

 11. 11 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 426 Неутрално
 12. 12 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Разказът е много хубав. Винаги нещо може да се поддържа и по-добре. Но успя да събуди любопитството ми да го посетя при удобна възможност.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 13. 13 Профил на Sann
  Sann
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "etty1":

  Много ми се иска, но все не стигаме до там...

 14. 14 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 418 Весело

  Абе кви 5 лв. бе тея луди ли са!

 15. 15 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА ВЛЕЗЕШ В ,,БОРИСОВАТА ГРАДИНА,, И
  ДА ПЛАТИШ 5 ЛВ.
  Има екскурзовод,запознава те с видовете дървета,кога,от къде,как и т.т.
  Парк като парк.Пейките са хубави-но много малко.
  Рейс 505 от Болисовата градина - до там е добре,че те вкарва вътре.Обаче трябва да имаш волски нерви да издържиш в буболечката до там,а и обратно.Ужасно пътуване.
  Единственото предимство е ,че влиза вътре почти до самия вход.
  Иначе с рейс 5 за Долни Лозен,слизате на шосето ,вървите пеша по прашното шосе до първия вход.След това по пътя между крушовите дървета екскурзия до завоя за блоковете на обслужващия персонал/на конната база,на оранжериите и на парка/.
  Бая ходене си е.
  приятен ден.

 16. 16 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 467 Неутрално
 17. 17 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  До коментар [#13] от "Black Bee":

  Идва есен - идеално време за посещение на паркове, ако не успеете - през пролетта

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1978 Любопитно

  До коментар [#10] от "Дива селянка":

  Е, Вие нарекохте града ни гигантски ковчег, а сега
  [quote#10:"Дива селянка"]ползвате си ги със здраве[/quote]?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1978 Весело

  До коментар [#14] от "mmarto":

  Друго си беше при социализма, нали? Всичко без пари. А после паркът бил занемарен, дворецът бил за ремонт...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 20. 20 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#3] от "gripen":

  нашият гид обясни, че цар Симеон го е дал с едно условие - да е достъпен за посетители. Иначе отдавна щеше да е окепазено. На мен там много ми хареса и каквото и да си говорим, благодарение на тази фамилия имаме освен този парк, и Борисовата градина.

 21. 21 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#14] от "mmarto":

  5 лв хич не са много!!! Къде другаде ще видиш гигантски секвои, 150-годишна круша и тн. Нали акъл трябва, за да се поддържа това. А на този акъл трябва и да му се плаща. Дадох 5 и пак ще дам и то с удоволствие!

 22. 22 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 335 Разстроено

  [quote#3:"gripen"]Около 1000 декара земя в столицата, поне 50 евра на квадратен метър, над 50 000 000. [/quote]

  Какви 50 евра/м2, там не можеш нищо да построиш, само набутвация за София!

  Точно щото е голям шмекер се отърва от масрафите, а сега иска да мине за милосърден. Хайде нема нужда!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 23. 23 Профил на Калина Маркова
  Калина Маркова
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ходихме, когато беше свободен входа. Тогава нямаше заграждения и можеше навсякъде да се обиколи, народ много имаше, ама ние тръгнахме по една пътечка вляво от входа откъм "Цариградско шосе" (тогава той беше отворен заради многото посетители), колите се оставяха по шосето кой където намери - по тази пътечка нямаше почти никакви хора, най-дивата част на парка и неподдържана видяхме, но и беше най-красива, така както си е диво. Обиколихме навсякъде - има разни вече неподдържани и изоставени сгради, които някога са служили за нещо, видяхме къде са били навесите за дърва, едва видими пътечки да една къщичка, до задната ограда. После видяхме и това, което се показва и сега за посетители, там бяха и най-многото хора, тогава по тревата можеше да се ходи. Впоследствие, заради обикарянето из целия парк, уж да не се случи нещо лошо на малцината, проявили интерес да обикалят и из неподдържаната натурална дива част, вече поставиха загражденията.

  Радвам се, че видях Врана в дивата й част.

  Видяхме щиглеци, косове, има и доста синигерчета, сойка също имаше.

 24. 24 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#5] от "comandante":

  Ти, драги, правиш ли разлика м/у гарга, гарван и врана??

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  [quote#24:"boby1945"]Ти, драги, правиш ли разлика м/у гарга, гарван и врана?? [/quote]
  предполагам ,че има огромна ДНК разлика !
  Каквато е между комунист , либераст и волен циганин номад !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#19] от "etty1":

  Е ти как си с главата, нищо не беше занемарено, в езерцето на Северният парк имаше вода, а в Западния имаше и златни рибки. Сега аз не съм социалист, комунист, марксист или там за какъвто ме взимаш, но айде да не си говорим глупости.

  пс: заглавие от вестник сутринта: "Къщата на Златю Бояджиев стана кенеф" става въпрос, че там се пикае и сере ако се сещаш и сме 2013г., аз съм бил малък при лошите и не помня но тогава така сереше ли се?

 27. 27 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  [quote#26:"mmarto"]аз съм бил малък при лошите и не помня но тогава така сереше ли се[/quote]

  И аз съм била малка, добре съм с главата, това е ИРОНИЯ. Имам предвид, че поддръжката струва пари.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 28. 28 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#21] от "studentka":

  Не бе, няма лошо аз се пошегувах, ако искаш ходи и всеки ден щом ти харесва. Може да ги редуваш със зоопарка, там пък има животинки, има пингвини, лъвове, слончета, маймунки, а и сурикати има, сещаш ли се имаше едно реалити по дискавъри мисля за семейство мустачкови ли се казваха, ей и такива има големи са пичове и са смешни.

 29. 29 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "etty1":

  Ох, се ми е тая!

 30. 30 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "gripen":

  хм доста е спорно дали има въобще прво на тях. Дали интендантството е частна листа или държавна и въобще може ли да се прилага закон, които не е по действащата конституциа.

 31. 31 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#30] от "joan12":

  Действащата конституция е Търновската, аз шумкарските творения след 1944-а и за тоалетна хартия не бих ги употребил.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 32. 32 Профил на nikolai
  nikolai
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Татянчето се е изказвала като някоя отегчена кифла...., на която все нещо не й харесва

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK