На път до монашеската държава и дълбоко в историята

На път до монашеската държава и дълбоко в историята

© Калин ТодоровТова лято с компания решихме да прекараме заедно лятото, обикаляйки с яхта крайбрежието на Гърция. Потеглихме към третия ръкав на Халкидики – полуостров Атон, самоуправляващата се монашеска държава.


Плавахме близо до брега – на жените им ставаше лошо от големите вълни.


Манастирът на св. Дионисий

© Калин Тодоров

Манастирът на св. Дионисий
Многолюдните плажове, със златен пясък, с човешката глъч: вавилонска кула от езици, смях, детски плач, рев на мотори и плясък на весла се оголиха като издухани от торнадо. Пред смаяните ни очи се ширнаха безкрайни пясъци и само една черна фигурка, с дълга брада и дебело расо, бавно се движеше нагоре. Нагоре, към отвесни каменни хълмове, обрасли с вечнозелени кестенови гори, страховито катерещи се към небето: най–високата точка на полуострова, връх Атон е 2033 м. По стръмните стени високо горе, самотно и гордо гледаха към небето древни манастири.


Манастирът Св. Пантелеймон

© Калин Тодоров

Манастирът Св. Пантелеймон


Капитанът изключи двигателите, тишината стана гъста, с нож да се реже. Бяхме пленници на вечността.


Атон е дълъг 57 км и широк 7 км. "Света гора" е самоуправляваща се монашеска държава. Автономната област е под гръцки суверенитет, духовно подчинена на Цариградската патриаршия. В двадесетте манастира – седемнадесет гръцки, и по един руски, сръбски и български, е разрешено обитаването само на монаси /около 1400 души/. Всички мъже, за нежния пол обителта е забранена с императорски хрисовул от 1060 година. Нарушаването му е престъпление, което се наказва с една година затвор.


Манастирите са забранени и за всички женски животни, без котки и кокошки. Котките да ловят мишки, а кокошките – да снасят яйца за боите на иконите.


Манастирът Дохиар

© Калин Тодоров

Манастирът Дохиар


Яхтата се приближава към брега и спира. До тук е разрешеното разстояние – 500 метра. За по–близо трябва разрешение от Солун или Атина, което осигурява и преспиване в манастирите. Сигурно е интересно.


Според френски журналисти тук се идва не за да гледаш, а да се опиташ да разбереш.


В Атон няма ток, топла вода, радио и телевизия, вестници и списания, мобилни телефони. Забранено е да се къпеш в морето, да снимаш, да крадеш антики, да носиш къси панталони и ръкави, да свириш и пееш, да пушиш, да ядеш месо, да бъдеш атеист, католик, евреин,мюсюлманин и будист.


Тук още се използва Юлианският календар/ 13 дни по-рано от нас/ и специален часовник, показващ византийския час, който се отчита според сезона – от нула часа при залез слънце. Летоброенето започва от сътворението на света – сега там е 7517 година.


Манастирът Симонопетра.

© Калин Тодоров

Манастирът Симонопетра.


Света гора се оформя като манастирска общност през 963 година. Монахът Атанасий основава манастира Великата ларва. По-късно, пак през десети век, българите Аарон, Мойсей и Иван Селима от Охрид основават Зографския манастир.Те не знаели кой от светците да изберат за покровител. Приготвили дъска и призовали бог да посочи името. Сутринта на дъската греел ликът на св. Георги, когото те нарекли "Изограф" – "Самоизобразил се". Според легендите, по същото време образът на сметеца изчезнал от икона в сирийски манастир, нападнат от араби.  


До 1912-та Хилендарският манастир също е български, но е предаден на Сърбия заради нежеланието на държавата да плати дълговете му. Български остава Зографският манастир, в чиято библиотека се пазят 126 гръцки, 388 славянски ръкописа и 10 000 старопечатни книги. Тук през 1762-ра Паисий написва "История славянобългарска" , а черновата се пази и до днес.  Други реликви са Служебника на Патриарх Евтимий и Драгановия миней.


На път до монашеската държава и дълбоко в историята

© Калин Тодоров


С преписа на Паисий е свързана и кокошкарската история на българската комунистическа държава. По настояване на Людмила Живкова през 1985 г. двама разузнавачи – дипломатите в Атина и Солун Венцислав Агайн и Драган Тенев, провеждат операция с кодово име "Маратон". Преписът е подменен със съвършено копие и изнесен. Хартията на фалшификата е от Италия, мастилото – от сажди и перо, единственото отличие от оригинала е мастилено петно, поставено от Паисий. Години по-късно измамата е потвърдена официално и България връща ръкописа в началото на 1998 г.  


Притъмня и само нещо просветва някъде из манастирите. Света гора заспива и се слива със звездното небе и бога, комуто от векове вярно служи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Много добър текст и снимки. Но имам една забележка: В Уикипедия пише, че манастира става сръбски в 1896 г.?

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Страхотно място.....просто рай ! Заслужава си и разходката около него,но и пребиваването.
  Само една поправка......разрешението за пребиваване и пренощуване се издава на място.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Страхотни снимки, пленителни са.

 4. 4 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Доколкото знам, История славанобългарская е написана в Хилендарския, а не в Зографския манастир.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  [quote#1:"dobrich"]Много добър текст и снимки. Но имам една забележка:[/quote]
  И аз имам една забележка , там е забранено за частни яхти така ,че единствения начин манастирите да се видят е да си купите билет за корабче което обикаля край брега до края на третия ръкав и обратно !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Фют
  Фют
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Само щеше да е интересно една референция към скорошния скандал за източените през Света Гора милиарди евро. Че нещо гръмнаха с тази новина и после я потулиха...Защото почти всичко НЕ Е такова, каквото изглежда.

 7. 7 Профил на Dessislava
  Dessislava
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тишо": Здравей! Паисий започва да пише историята в Хилендарския манастир и я завършва в Зографския манастир.

  Dessislavapr
 8. 8 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много съм впечатлен. Много хубави снимки, текст и всичко. Браво.

 9. 9 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Хилендарският монах защо го направихте Зографски?

 10. 10 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Чудесно пътешествие сте си направили, дай боже всекиму!

 11. 11 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Забраната за жените не бива да се толерира. Щом е издадена от император, значи подлежи на светска регулация. Това, че женомразството продължава да бъде част от светите чувства е необосновано и срамно.
  Емилия Дворянова има чудесен роман за останали на отсрещния бряг жени - Земните градини на Богородица, се казва той.

 12. 12 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#11] от "znaya":

  Ей, не може да оставите хората на спокойствие никъде... Трябва да тровите нервите на мъжете, където и да са, каквито и да са.

 13. 13 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  [quote#4:"Тишо"]Доколкото знам, История славанобългарская е написана в Хилендарския, а не в Зографския манастир.[/quote]
  И той в момента е сръбски. В момента сърбите са превърнали килията на Паисий в килер и имало всякакви боклуци в нея.

  Нищо ново под слънцето.

 14. 14 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 538 Неутрално

  на Атон има ток, топла вода, и мобилни телефони! Там се ходи на поклонение със специално разрешение, което се получава на пристанището Оранополи, след подаване на молба в Солун и манастира, който се посещава. Хилендар е бил сръбски манастир и след конфликт между сръбската църква и вселенския патриах е бил предоставен на българските монаси. На манастирските порти ни посрещна монах с името Паисий и ни показа мощите на свети Сава.

  ATX
 15. 15 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 918 Неутрално

  "Монахът Атанасий основава манастира Великата ларва. " Вероятно печатна грешка, терминът е "лавра", а другото е бъдеща буболечка.

 16. 16 Профил на mirk0
  mirk0
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Почти всичко в статията е неточно или "полувярно"...

  Като осмисленост също е далеч от същината, но едва ли може да се очаква повече, когато за аскетизма и духовното се разказва от позицията туристическа разходка с яхта.

 17. 17 Профил на ewgeniy
  ewgeniy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Миналата година в един от фотоконкурсите темата бе Атон.Те там бяха хубави снимките. А тоя текст сега в голямата си част не отговаря на истината. Кой какво чул, недоразбрал, но пък смело споделя. Е те това е.

 18. 18 Профил на Калина Маркова
  Калина Маркова
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "В Атон няма ток, топла вода, радио и телевизия, вестници и списания, мобилни телефони. Забранено е да се къпеш в морето, да снимаш, да крадеш антики, да носиш къси панталони и ръкави, да свириш и пееш, да пушиш, да ядеш месо, да бъдеш атеист, католик, евреин,мюсюлманин и будист."

  В Атон има и ток и топла вода и мобилни телефони, че има и интернет. Нашият манастир издава и книги на православна тематика. Даже черквата на манастира е с местно парно оборудвана.

  Виза се получава най-бързо (ако самият манастир разреши) като се изпрати запитване директно до самият манастир - става въпрос за българският и от там може да се получи отговор. През Солун става по-бавно.

  Още - нашият манастир си има и сайт, на който може да разберете как се кандидатства за издаване на виза, обикновено се дава за 3 дни, рядко за повече.

  И още - месото там не е забранено. Само не могат да стъпват хора от други вероизповедания, там работят напр. доста албанци, които обаче са се покръстили.

  Сред албанците битува мнение, че е най-добре да имат работа, пък религия та такава, каквато се наложи според обстоятелствата - затова и лесно се прекръстват, за да могат да работят там - това го зная от хора, постоянно живеещи в Атон.

 19. 19 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Атон и манастирите, накацали по скалите, е от вълшебните места в света.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 20. 21 Профил на kirile
  kirile
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Има ужасно много грешки в статията.
  По-добре я свалете и ги поправете, но честно казано мисля, че няма смисъл от такива статии.
  А също и от такива снимки.
  Съжалявам
  Кирил Атанасов

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK