Бра, един специален и вкусен град

Италианският град, който е родина на движението Slow Food, е като столица на гастрономията и добрия вкус в чиниите и чашите

Бра, един специален и вкусен град

© Весела Николаева



Бра е специален град. Намира се в Северозападна Италия, близо до границата с Франция, близо до Алпите и близо до сърцата на много любители на сирене. Сирене? Да, като всички планиниски райони и Пиемонт, в който се намира Бра, се слави с много сирена, които всъщност са "мляко във всичките му форми", както казват от Slow Food. От 20 до 23 септември тази година цялото градче, което има 30 хил. жители, стана световна столица на сирената с изложението Cheese. Ние ще ви разходим поне виртуално из нея и се надяваме, че ще усетите аромата на българското зелено сирене, на запечените и леко опушени полски сирена, поднасяни със сладко, на твърдия пармезан и истинския чедър, на елегантните парчета меки френски сирена, обвити в ким и ядки.

Бра, един специален и вкусен град

© Весела Николаева


Бавно удоволствие


Да тръгваме по-бързо, защото имаме много за разказване! Най-напред – нека да обясним какво е Slow Food. Организацията е точно това, което и означава – тя е за бавното хранене и стила на живот, който идва с него. За насладата от храната и мисълта за всеки, който е оставил своя отпечатък в приготвянето й и за стремежа всичко да "вкусно, чисто и честно". Slow Food не е елитна организация и не означава задължително био производство. Означава запазване (и опазване) на традиционни храни, напитки, начините на приготвянето им и помощ за хората, които могат да ги превърнат в свой поминък. Тя възниква през 1986 г. и първоначално е начинът италианците да покажат възмущението си от отварянето на ресторанти за бързо хранене (McDonald's) в историческия център на Рим. Създателят й Карло Петрини е роден в Бра и градът и досега е отправната точка за много събития на Slow Food.


Запазването на традиционни видове сирена, направени от сурово мляко, е една от кампаниите на движението. Тя започва още през 2001 г. и има за цел да опази възможността за производство на млечни продукти от сурово мляко. Защо точно сурово – най-общо казано, то има уникални свойства и микроогранизми, които придават неповторим вкус и аромат на сирената. Пастьоризирането ги убива до голяма степен, а самите технологии на производство, развивани векове наред, са така пригодени, че да убият "лошите" бактерии. Една подробност – свойствата на суровото мляко и неговите качества зависят много от начина на отглеждане на животните и тяхната храна. Пиша толкова подробно за произхода на храната, защото това е усещането, което ще ви остане дори след първия половин час разходка из улиците на Бра.

Бра, един специален и вкусен град

© Весела Николаева


Свежо като наденичка




Градът е нещо като умалена столица на гастрономията. На вкусната гастрономия, която доказва, че вкусът не е задължително да бъде скъп и сложен, нито да отнема много време и да изисква звезди на "Мишлен" в гастрономически пътеводители. Първо, настройте се, че когато отидете в града, храната ще е прясна и е въпрос на чест да ви я предлагат току-що приготвена. Това вероятно е и обяснението за страстта на хората от града към salsiccia di Bra – абсолютно сурови наденички от съвсем прясно, леко подправено смляно месо. Първият сблъсък, ако не сте свикнали със суровата кайма, е малко стряскащ, но извън културните различия какво се яде непреработено топлинно и какво не – наденичките са много вкусни. Те са добро разнообразие на изобилието от сирена, които Бра ще предложи и извън изложението Cheesе, на което впрочем се леят доста вино и бира. Освен традиционното съчетание с виното, производителите на бира упорито налагат и идеята, че тя много подхожда на сиренето. Може, разни хора, разни вкусове, а в Бра никой няма да ви направи забележка, че обичате нестандартните съчетания с храна. Напротив, дори може да полюбопитстват.


Като из цяла Италия, и тук обичат храненето на улицата по всяко време на деня и нощта. Най-добрият показател колко е добро едно заведение са посетителите му – колкото са повече, толкова по-хубава е храната. Ако ви се прияде сладолед – вижте къде е най-голямата опашка и се наредете. Няма нищо странно в това да се чака половин час за пакет сладки или за друга вкуснотия. Освен това никой няма да ви направи забележка, че се бавите с избора си. Само се въоръжете с търпение, ако не знаете италиански – там почти никой не говори английски, а скоро и официално изследване показа, че италианците са най-зле в уменията си по този език. За немски да не споменаваме, но има шанс да се разберете на френски.


Балканите на италианска улица


Нека се върнем към сиренето – изложенията са наистина уникален шанс да се разходите поне наум из вкуса на цели континенти. Най-голямата част от изложителите бяха от западната част на Европа, а Балканите бяха представени с България, Македония и Румъния. Нашата страна си имаше зелено сирене (което свърши преди края на изложението), сирене от каракачанска овца и овче кисело мляко. И каракачанската овца, и зеленото сирене са президиуми на Slow Food – това означава, че организацията полага специални усилия за запазването и популяризирането им. Македония ни беше достоен съперник със сирената от областта на Маврово и по-точно с кашкавал от овче мляко. Румъния е моят личен любимец, с нейните странни рецепти, изобилни и различни за всяка област и село из безкрайните й планински вериги. Личният ми фаворит е сирене, което отлежава в борова кора – бледо жълто, меко, с лек смолист аромат. Не знам дали някакви количества се внасят в България, аз поне не съм срещала.


Да се опита всичко, което предлагаха изложителите, не е по силите на един и дори на двама души. Панаирът на млечните продукти заемаше няколкото централни улици на градчето и буквално не можеше да се разминеш от хора. Извън подобни събития Бра е малко, спокойно място, с много стари църкви и красиви къщи. Има много за разглеждане за повече от ден, има и много близки села, в които да се разходите. Има и художествена галерия, настанена в стар замък – palazzo Traversa, в който освен обичайните портрети на местни благородници, може да видите няколко красиви пейзажа. Най-впечатляващата картина е "Емигранти" на Филипо Оменя, която заема една стена от стаите на галерията. Може би защото сега темата с емигрантите е актуална за България, или заради силното й въздействие – ако я гледаш известно време ми се струва, че никога повече няма да говориш как хората, бяхащи от война или глад носят зарази, мръсотия и престъпност.

Картината "Емигранти". Изглежда сякаш лицата са еднакви във всички векове и при всички бягства в търсене на по-добър живот

© Весела Николаева

Картината "Емигранти". Изглежда сякаш лицата са еднакви във всички векове и при всички бягства в търсене на по-добър живот


Как да стигнете до Бра:


Градът е на около два часа и половина път с кола от летище "Бергамо". Има редовни полети до него, след това на всеки 30 минути има автобусна линия до Милано, откъдето може да хванете и влак. Ако изберете вариант с кола/микробус, пътищата са повече от добри.


Информация за забележителности:


http://www.turismoinbra.it/ - само италиански.


Нашият съвет е – когато се храните, нека е навън. Ако времето позволява, бистрата, ресторантчетата и дори храненето на улицата, е само по себе си кулинарано-туристическа обиколка.


Още за събитията на Slow Food по целия свят:


http://slowfood.com/international/28/national-and-international-events-calendar


В България организацията ще представя традиционни балкански храни по време на изложението Interfood & Drink от 7 до 10 ноември в "Интер Експо Център" в София.

Коментари (40)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на lamerman
    lamerman
    Рейтинг: 403 Неутрално

    Прекрасно градче. Винаги са ми харесвали такива градове. Жалко е, че при нас се прави обратното - малките градове са обречени на мизерия и намаляване на населението в полза на големите 'градове'

  2. 2 Профил на Борко
    Борко
    Рейтинг: 395 Любопитно

    Много красиво градче, което наистина заслужава да бъде посетено, със сигурност представлява атракция за туристите.

  3. 3 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 672 Неутрално

    яяя,тези сирена не съм ги яла дето са описани в темата.Ако на форумците им се намира по една опаковка излишна от тях може да ми ги пратят-може и мухлясали...нали съм от село всичко ям,нищо че е от Италия...

  4. 4 Профил на tribiri
    tribiri
    Рейтинг: 2668 Неутрално

    До коментар [#3] от "Дива селянка":

    Сега ще се окаже, че ти си единствената в този форум, която не е посетила градчето Бра и която не закусва сутрин със синьо сирене!

    Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  5. 5 Профил на baybars
    baybars
    Рейтинг: 561 Весело

    До коментар [#4] от "tribiri":


    [quote#4:"tribiri"]Сега ще се окаже, че ти си единствената в този форум, която не е посетила градчето Бра и която не закусва сутрин със синьо сирене![/quote]
    Ами така е! Само тя е от село, другите сме преуспели специалисти в чужбина, местни капиталисти и собственици. Ходим на почивка в най-екзотичните кътчета, за където простосмъртните не могат и да мечтаят!
    Да не говорим за храната! Всичко за каквото сме ЧУВАЛИ, за нас е обикновена храна!

  6. 6 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 672 Весело

    [quote#4:"tribiri"] не закусва сутрин със синьо сирене[/quote]
    синьо,не синьо ше го ям и него ,ако ще да се пени.Бирев,тук хората са хай-лайв и са ходили къде ли не ,само на село -не.Та затова и аз се мотам в този сайт. Може да намажа нещо по-евро....

  7. 7 Профил на baybars
    baybars
    Рейтинг: 561 Неутрално

    "...Ние ще ви разходим поне виртуално из нея и се надяваме, че ще усетите аромата на българското зелено сирене,..."

    Мухлясало! Като се остави в найлонова торбичка извън хладилника ... става българско зелено сирене /формаджо/ , понеже ония нямат думичка "сирене", за тях всичко е кашкавал

  8. 8 Профил на rehwaz
    rehwaz
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Страхотна статия, благодаря!

    Искам да попитам нещо – колко струва пътят от Милано до там? Най-вече като пътни такси питам?

    Благодаря предварително!

  9. 9 Профил на blaf
    blaf
    Рейтинг: 590 Неутрално

    Бира със сирене.. бляк.

  10. 10 Профил на eurogi
    eurogi
    Рейтинг: 672 Неутрално

    Офф,голям кеф ми е тази Италия...Няколко пъти съм ходил нататък,и всеки път ми е все по-приятно.

  11. 11 Профил на mmarto
    mmarto
    Рейтинг: 450 Любопитно

    До коментар [#3] от "Дива селянка":

    Ти на село правиш ли сирене?

  12. 12 Профил на mmarto
    mmarto
    Рейтинг: 450 Весело


    До коментар [#3] от "Дива селянка":

    ... аз иначе мога да те почерпя със сурова наденица!

  13. 13 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 672 Разстроено

    До коментар [#11] от "mmarto":

    да,ама само овче,козе и краве и то без мухъл.

  14. 14 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 672 Весело

    [quote#12:"mmarto"] аз иначе мога да те почерпя със сурова наденица[/quote]
    споко,аз имам пещ -ще я опечем жива.

  15. 15 Профил на Irina
    Irina
    Рейтинг: 1391 Весело

    [quote#4:"tribiri"]Сега ще се окаже, че ти си единствената в този форум, която не е посетила градчето Бра и която не закусва сутрин със синьо сирене! [/quote]
    И аз . Освен това мразя мухлясало сирене ..

  16. 16 Профил на mmarto
    mmarto
    Рейтинг: 450 Весело

    До коментар [#14] от "Дива селянка":

    Е нема това е свежа наденичка, леко подправена- сурова се яде!

  17. 17 Профил на Irina
    Irina
    Рейтинг: 1391 Весело

    [quote#9:"blaf"]Бира със сирене.. бляк. [/quote]
    Бира или вино със сирене..ммм мнями

  18. 18 Профил на mmarto
    mmarto
    Рейтинг: 450 Весело

    До коментар [#17] от "Irina":

    Макарони със сирене... ммм мнями

  19. 19 Профил на tribiri
    tribiri
    Рейтинг: 2668 Неутрално

    До коментар [#15] от "Irina":

    Тю да му се не види! Все ще се намери някой дето да ми провали прогнозата!

    Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  20. 20 Профил на Irina
    Irina
    Рейтинг: 1391 Весело

    [quote#18:"mmarto"]Макарони със сирене... ммм мнями [/quote]
    Сиренцето върви с много неща-
    -салата със сирене
    -пържени картофки със сирене
    -печени чушки със сирене
    -яйца със сирене
    -панирано сирене
    -сирене в гювече
    -сирене натюр-поръсено с червен пипер и маслинки
    -попара със сирене
    -ябълка или диня със сирене
    -питка със сирене
    --баница
    .....и сигурно има и още..а,бе да живее сиренето...
    ...вива ла формаджо

  21. 21 Профил на blaf
    blaf
    Рейтинг: 590 Неутрално

    До коментар [#17] от "Irina":

    Виното има киселинен характер, а сиренето основен и затова като се комбинират се получава приятен неутрален вкус. Бирата обаче има много по-слаб киселинен характер.. и неутрализацията не е пълна.

  22. 22 Профил на Калина Маркова
    Калина Маркова
    Рейтинг: 395 Неутрално

    Пъпеш със сирене, макарони на фурна със сирене, леща и зрял боб със сирене, сиренки, соленки със сирене и.... с кашкавал също много неща.. вкусни...

  23. 23 Профил на kh
    kh
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Скъпи авторе,

    "... вкусната гастрономия..." си е чиста тавтологична тавтология

    Но иначе е добро предизвикателство - човек може да посвети известни усилия в откриване на невкусна гастрономия, а защо не и откровено противна гастрономия

  24. 24 Профил на SStan
    SStan
    Рейтинг: 468 Неутрално

    До коментар [#20] от "Irina":

    МММММММММ, ...... чак ми се дояде!!! От всичко!

  25. 25 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2847 Весело

    До коментар [#17] от "Irina":


    [quote#15:"Irina"] мразя мухлясало сирене ..[/quote]
    =============

    Не й казват мухъл ,
    а благородна плесен .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  26. 26 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2847 Любопитно

    Освен автора , никой не обърна внимание ,
    че се приготвят от сурово ,
    а не пастьоризирано мляко !
    ------------

    А каквито и да са продукти направени от сурово мляко ,
    НЕ могат да се изнасят !
    Вкусете едно и също сирене от нашите магазини
    и опитайте същото в Италия , Франция, Швейцария. . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  27. 27 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2847 Любопитно

    До коментар [#8] от "rehwaz":


    [quote#8:"rehwaz"]от Милано до там?[/quote]
    ======================

    Най-удобно е от Торино , надолу към морето .
    Или обратно - от Савона нагоре

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  28. 28 Профил на rehwaz
    rehwaz
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Това не отговаря на въпроса ми. Но все пак благодаря.

  29. 29 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 2002 Весело

    Италия е изключително интересна страна. Я да погледан за самолетни билетчета и да отскоча да пийна едно кафенце там ...

    Предразсъдъците са за ограничените.
  30. 30 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3884 Весело

    До коментар [#29] от "Нефертити":

    И в Бра с удоволствие ще те черпя едно ристретто.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  31. 31 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 2002 Неутрално

    До коментар [#30] от "Домакиня":

    Разгледах сайта на Бра и изглежда доста интересен.
    А ристретто не помня какво беше

    Предразсъдъците са за ограничените.
  32. 32 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3884 Весело

    До коментар [#31] от "Нефертити":

    Късо, силно еспресо; половин глътка, но е експлозия от аромати и вълшебен горчив вкус! )))

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  33. 33 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 2002 Неутрално

    До коментар [#32] от "Домакиня":

    Аз си го поръчвам като късо еспресо и даже не съм обърнала внимание, че така се казва. Но си права, ароматът е превъзходен!

    Предразсъдъците са за ограничените.
  34. 34 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3884 Неутрално

    До коментар [#33] от "Нефертити":

    Спокойна нощ!
    Рано сутринта първото кафе ще ми е такова.
    Сега в къщи съм минала на "Топ Пелини".

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  35. 35 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 2002 Весело

    До коментар [#34] от "Домакиня":

    И замириса на кафе!

    Лека!

    Предразсъдъците са за ограничените.
  36. 36 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1621 Неутрално

    Благодаря на автоеката за статията, за Слоу фууд се знае отдавна в западна Европа, е Германия движението има вече доста последователи. И нещо важно - не само бавното хранене, но и удоволствието от него са част от философията му.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  37. 37 Профил на Курт Деликуртев  662 галерии плюс X
    Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Сградите хич не са интересни! Жалко!

    http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
  38. 38 Профил на Курт Деликуртев  662 галерии плюс X
    Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    [quote#36:"Jessika"] И нещо важно - не само бавното хранене, но и удоволствието от него са част от философията му. [/quote]

    Когато някои остареят и само храненето им е удоволствието, са готови да го дигнат на високо ниво, дори да го боготворят!

    http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
  39. 39 Профил на Karla c Україна Hanneman
    Karla c Україна Hanneman
    Рейтинг: 727 Неутрално

    В Италия на всяка крачка откриваш арте , дори и в новите квартали.
    А Пиемонте е най-красивия регион на Италия , зелено , добър климат , любезни хора. Живях в Торино пет години и не исках да си ходя. Някой ден ще се върна , единственото място в Европа , освен България , където бих живяла е около Торино.

    To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
  40. 40 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2160 Весело

    Вкусна статия, поднесена с нужното уважение и абсолютно зарибяваща в най-добрия смисъл! Веднага включих Бра в бъдещите си планове. Не съм била точно там, не закусвам изобщо, най-малко със синьо сирене, но не отказвам сирена за вечеря, с вино, моля

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK