Родиман - най-неуморният майстор пицар в Неапол

Родиман - най-неуморният майстор пицар в Неапол


В Неапол усилено се работи над създаването на робот, който да може да прави пица - да омеси и разточи тестото, да подреди гарнитурата и да я опече. Роботът, наречен Родиман се обучава на това изкуство от най-добрия майстор - пицар в града, съобщи "Република".


Пица "Наполитана" е смятана за една от най-вкусните в Италия, а автор на амбициозния проект е проф. Бруно Сицилиано от местната лаборатория по роботика. Родиман е съкращение от Robotic Dynamic Manipulation, а според авторите на разработката тяхното творение ще може да извършва редица човешки дейности с изключителна сръчност. 


Досега не е решена задачата за работа с меки и променливи повърхности, каквито са дрехите или храните, казва проф Сицилиано. По думите му това е ново предизвикателство пред създателите на роботи. 
Родиман ще има тяло, глава, ръце и пръсти, но не и крака. Ще се придвижва благодарение на специална платформа на колела.


Правенето на пица ще е една от многото, но не най-важната функция на робота. Идеята е той да служи като помощник на възрастни или на хора с увреждания,


Запитан дали пица "Наполитана" ще бъде също толкова вкусна, ако я приготви Родиман, създателят му отговаря - това е невъзможно. Все пак ще бъде поканен майстор пицар, от когото Родиман да усвои някои специфични техники.   

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK