Карта представя пешеходни и веломаршрути в Родопите

Карта представя пешеходни и веломаршрути в Родопите

© „Новото тракийско злато"Нова туристическа карта, представяща  вело- и пешеходни маршрути от Триград до Ивайловград, вече е на разположение на туристите. 


Изданието е част от Трансродопския маршрут за пешеходен и велотуризъм, разработен през последните две години от българо-холандския проект  "Новото тракийско злато" в партньорство с фондация "Къща за книги и приключения".


Маршрутът тръгва от Триград и преминава на изток през Мугла, Стойките, Пампорово, Баните, язовир Кърджали, района на Студен кладенец, Ивайловград, Маджарово и завършва в Кърджали.
За прокарване на трасето, освен новите отсечки, са ползвани маршрути на сдружение "Байкария", БТС, общински екопътеки. Разделен е на 17 отсечки с дължина между 11 и 53 км като всяка съответства на един ден. Те са т. нар. гръбнак на маршрута. Освен него са описани и локални кръгови маршрути. Маркировката на пътеката е червена - основно червени триъгълници с бяло, но има и участъци, които са маркирани с туристическата пешеходна маркировка бяло-червено-бяло.


Трансродопският маршрут се пресича с други маршрути на дълго разстояние - Рудопия на сдружение "Байкария" и Пътят на султана, които също са представени в картата.


В картата има информация и за локални екопътеки, места за настаняване и хранене, върхове, надморски височини и изолинии, забележителности, защитени местности и панорамни точки.


Картата е отпечатана  в тираж от 1000 български и 500 английски копия. До края на месеца тя ще се продава с намаление в магазини "Стената" и в онлайн магазина на "Новото тракийско злато", а след това - на редовна цена 7 лв. в големите книжарници, магазини за спортна екипировка в София, в местата за настаняване и в информационните центрове в Източните Родопи.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Добра новина. Родопите са невероятна планина. Само не разбирам защо трябва да има маршрут Пътят на Султана? Ако се минава през Батак и има спирка в църквата-музей, може, - трябва да се помни какво е оставало по пътят на султаните през нашите земи, както се помни холокоста.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 2. 2 Профил на Grosskopf
  Grosskopf
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Супер! Родопите са страхотна планина за леки преходи, но нямат читава карта. А също така и достатъчно маркирани пътеки. Тази година с изненада открих Римския път до х. Персенк, една от най-яките пътеки, по които съм минавал, но не бих казал, че е особено популярна. С удоволствие ще си купя новата карта, надявам се е актуална и цветовете на отбелязаните пътеки съответстват на реалните

 3. 3 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Добра новина, само дето в някои части на Родопите човек не може много спокойно да се разхожда заради голямата и излязла извън контрол популация от мечки, както е около моето село Момчиловци примерно.
  Необходим е подборен отстрел.

 4. 4 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  До коментар [#2] от "Grosskopf":

  Родопите са прекрасна планина за всякакви преходи и имат няколко прилични карти, издавани във времето след 1989-та година. Например двете карти на западната и източната част на планината или седемте карти на Европейския маршрут Е-8 ("Боровец" - Ивайловград). И двете са дело на вече несъществуващата "Картография" ЕООД в мащаб 1:100000. Съдържат някои неточности, но туристът трябва да е готов и за ориентиране. Карти на Родопите имат и други издателства:

  Карта на Западни Родопи
  Мащаб 1:100 000

  http://shop.domino.bg/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=260&category_id=16&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=bg

  Карта на Източни Родопи, Перперикон и Татул
  Мащаб 1:120 000

  http://shop.domino.bg/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=259&category_id=16&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=bg

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 5. 5 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Имали този пътеводител цифров вариант за зареждане в ДжПиЕс?

 6. 6 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  Проектът е чудесен и авторите му заслужават адмирации, но не разбирам защо е необходимо да се създават нови типове туристическа маркировка:

  "Маркировката на пътеката е червена - основно червени триъгълници с бяло, но има и участъци, които са маркирани с туристическата пешеходна маркировка бяло-червено-бяло."

  Традиционната е за предпочитане:

  http://www.planinite.info/V_pomosht_na_turista/Turistichesksa_markirovka/index_Markirovka.htm

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 7. 7 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#5:"emilm13"]Имали този пътеводител цифров вариант за зареждане в ДжПиЕс? [/quote]
  BGMountains (http://bgmountains.org/bg/bgmountainsgpsmap/180-bgmountains) е безплатна векторна карта на българските планини, предназначена за ползване в GPS устройства. Последната ѝ версия включва изцяло и Източните Родопи.

 8. 8 Профил на Grosskopf
  Grosskopf
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#4] от "Югозомби (в творчески отпуск)":

  Имам картите на "Картография" и не съм доволен от тях. Картите на Домино само съм разглеждал, но не видях съществени разлики с предните, които да си заслужават покупката...

 9. 9 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  До коментар [#8] от "Grosskopf":

  В такъв случай мога да кажа само едно, усъвършенствайте Вашата работа с карти.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 10. 10 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Родопите са една прекрасна планина и каквото и да е помагало е от полза за опознаването и.

 11. 11 Профил на pipilonia
  pipilonia
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Две любими неща: велосипед и Родопи. Невероятна комбинация!

 12. 12 Профил на Sorilea
  Sorilea
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Картата не е нова. Същата я имам закупена от Стената преди 3,4 години. Става за да разбереш само откъде може да се минава с колело. С най - големи извинения , но не става за нищо друго. Ако решиш да се ориентираш само по нея , няма да се оправиш. Маршрутите в нея са доста дълги и не стават за 1 ден, също така според мене не са за начинаещи, колкото и да обесняват друго. И то не заради степента на трудност , а заради разстоянието.

 13. 13 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#2:"Grosskopf"]

  Супер! Родопите са страхотна планина за леки преходи, но нямат читава карта[/quote]


  Май имате нужда да ви пратя няколко track-чета с "родопското равно"

 14. 14 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#4:"Югозомби (в творчески отпуск)"].... и имат няколко прилични карти, [/quote]
  Съжалявам, че пак влизам в спор с Вас, но че има прилични книжки карти просто няма ка да се съглася.
  Карти с мащаб 1:100 000 стават единствено човек да придобие най-обща представа за маршрута, посоката и разстоянието.
  С подобен мащаб си е направо жива мъка да се ориентираш .
  Туристическите карти трябва да са МАКСИМУМ 1:25 000, за да стават за нещо като на тях са отбелязани всички характерни особености на местността вкл. черни пътища, далекопроводи, малките реки, изоставени постройки, които често се срещат, чешмите, където може да си налее човек вода....и т.н.
  По високите части на Рила и Пирин в хубаво време спазвайки горе долу посоката трудно ще се загуби човек, но в гъсталака на Родопите с милионите черни пътища, които ги няма отбелязани ще е голямо лутане.
  Да не говорим , че картите на Домино, които в момента са най-добрите на пазара също имат доста грешки и пропуснати неща.

  Единственото и най-добро което в момента съществува като карта това е БГ Маунтайнс картата за ГПС.
  Дори и да нямате гпс можете да си разпечатате на принтера извадки от тази карта с подходящ мащаб на която са отбелязани един куп подробности, но най-добре е разбира се да имате гпс.
  Един от авторите на гпс картата и е дал линк към нея по-горе в коментарите.
  Чудя се кой му е цъкнал минус на този човек дето е отделил години заедно още с няколко други да направи най-добрата карта за планините в България и да я пусне БЕЗПЛАТНО в нета.
  Благодарение на тази гпс карта посетих места в Родопите, които са доста диви и където не бих се осмелил да ида само с компас и книжна карта с мащаб едно към безкрайност.

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 15. 15 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  До коментар [#14] от "ivailo_kirov":

  Практиката показва друго. Моето поколение започваше да опознава планините с карти с мащаби 1:130000 за Рила и 1:75000 за Пирин. Комплектът от 7 карти на Европейския маршрут Е-3 от Ком до Емине беше с мащаб 1:100000. Родопите пък изобщо нямаха достъпна туристическа карта в същинския смисъл на понятието. Първите по-подробни издания се появиха в началото на 90-те, но пълен набор от карти на големите ни планини с по-малки мащаби се натрупа едва към края на десетилетието. В онзи период нямаше нито мобилна телефония, нито GPS устройства, но въпреки това моето поколение се справяше доста добре и с наличните карти. Най-накрая, защо очаквате картата да обозначава всичко? С това слагате край и на неизвестността в приключението, и на развитието на собствените способности за ориентиране в непознат релеф.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 16. 16 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Практиката показва, че повечето хора се ориентират по маркировката или просто вървят заедно с групата , а картите ги носят по-скоро за успокоение и защото така са виждали че правят истинските туристи по филмите.
  Аз също ходих първите две години само с подобни карти с мащаб 1:50 000 и 1:100 000 и не съм се губил нито веднъж.
  Ползвах компас, НО главно следях маркировката.
  Колкото до ГПС-ът като човек, който съм попадал в снежна буря мога да кажа, че това е най-ценното нещо за зимния турист. Никоя карта не е достатъчно добра и никой няма такова чувство за ориентация, че да се справи с истинска снежна буря. Няма значение колко добре се познава местността. Когато човек не вижда по-далеч от върха на обувките си от набиващия се в очите сняг, вятърът е толкова силен, че снегът те затрупва за минути, а белотата прави земята и небето да се сливат в едно, човек буквално губи чувството си за ориентация и не знае кое е горе и кое долу, тогава тази машинка става най-ценната му вещ. Няма нужда човек да го ползва непрекъснато гпс-ът щом иска да развива чувството си за ориентация, но за такива случаи помага. Е не е универсално средство, защото в такива лоши условия спокойно човек може да се бухне в някоя пропаст. В планините е пълно с хора, които са търсили приключения както казвате и са познавали добре района и все пак са останали завинаги там. Е, някои са им намерили кокалите, но надгробните им плочи са там и до днес.Твърдо съм против човек сам да се саботира и да търси как да си стъжни живота. Човек като ходи в планината трябва да дава най-доброто от себе си и да взима всякакви мерки, за да завърши успешно прехода. Обратното говори за разхлопана дъска или за неизживяно детство Едно време е нямало избор и щат не щат хората са ползвали подобни карти, но сега имат избор и освен финансова не виждам друга причина човек да не ползва гпс или поне да го носи за всеки случай. И защо да не се обозначават всички подробности, за да е по лесно ориентирането или всички чешми. Да мъкне човек 5-6 литра вода, защото не знае ще намери ли през деня чешма си е доста изморително. Обратното, да не носиш достатъчно вода и да ти трябва си е още по-голямо мъчение.
  Затова и туристическите карти трябва да са с подходящ мащаб и да имат такива подробности като чешми, опасни места и разни други подробности, пък който иска да не ги ползва.  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 17. 17 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  До коментар [#16] от "ivailo_kirov":

  Отклонявате разговора и подменяте тезата. Зимният високопланински туризъм е принципно различен и се практикува от доста по-ограничен брой хора, поради което намесването му тук не е особено уместно. Между другото, традиционните туристически карти не показват трасетата на зимната колова маркивовка, а тя на немалко важни и рискови места се отклонява значително от лятната лентова. Дебатът, ще припомня, не е "Карта или GPS?", нито пък "Що е GPS и има ли той почва у нас?", а "Възможно ли е прилично ориентиране по туристическа карта с мащаб 1:100000?" Отговорът е да, но при условие, че притежателят на картата все пак умее да я ползва.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 18. 18 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  До коментар [#16] от "ivailo_kirov":

  П. п. Преди появата на картите с малък мащаб и GPS устройствата логиката на движението беше по-друга. Картата (с помощта на бусола) даваше обща информация за основните гънки и наклони на релефа, а след създаването с нейна помощ на пространствена представа за местността започваше същинското разчитане на терена и импровизираното придвижване през него, с или без маркировка. Лятната лентова маркировката не винаги беше достатъчен ориентир, тъй като през 90-те години по много маршрути тя не се подновяваше и постепенно изчезваше. Навиците и пространственото мислене, развити по този начин, правят ориентирането в непознати райони много по-лесно.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 19. 19 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#17:"Югозомби (в творчески отпуск)"]Отклонявате разговора и подменяте тезата. [/quote]

  [quote#17:"Югозомби (в творчески отпуск)"]Дебатът, ще припомня, не е "Карта или GPS?", нито пък "Що е GPS и има ли той почва у нас?", а "Възможно ли е прилично ориентиране по туристическа карта с мащаб 1:100000?[/quote]

  Не мисля че отклонявам разговора. И хартиената карта и тази на гпс-ът са си просто карти като разликата е само в това че при втората виждаш къде си в момента. По-скоро въпросът е трябва ли да ползвам хартиена карта с мащаб 1:100 000 при положение, че имам нещо(гпс карта) много по-добро.
  Както споменах нищо друго освен финансовата причина не извинява човек който не ползва гпс картата.
  И лошото време може да те застигне не само в високата зимна планина, а навсякъде. Август месец е падал сняг по високото, а сутрин езерата са били с ледена коричка. Неподготвени са умирали от хипотермия и летните месеци. Достатъчно е дъжда да те намокри и после едно лутане в мъглата и се въртиш ли въртиш в кръг.Така че като подобни хора загубят пътя, картата 1:100 000 няма да им помогне. Единствено машинката ще ги ориентира в едно лошо време . Щом става дума за планина безопасността е на първо място, а с подобни карти с мащаб едно към безкрайност все едно хвърляме ези и тура.
  То и баба знае в хубаво и топло време да припка насам натам, но все някога нещата се объркват и се налага тогава пътя да се намери бързо.Това няма как да стане с подобни карти в лошо време от пишман туристи, а те повечето СА такива.
  Поправка. Сме такива.
  За момента най-доброто е картата на бг Маунтайнс и не само е най-доброто, ами е безплатно и най-вече няма нужда да купувате гпс за да я ползвате.Можете пак да спомена да си принтирате части от нея от компютъра. Който няма принтер може да прави като мен.Слагам една найлонова торбичка върху екрана и със писци за си ди-та очертавам в подходящ мащаб основното. Неизтриваема е, а и не може да и избие чипа като на гпс-ът или да стане на парцал като хартиената карта от някой дъжд.. Така имам резервно, но много по-добро копие на хартиената карта, която също нося де.Отвсякъде съм се запасил.

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 20. 20 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#19] от "ivailo_kirov":

  Мисля, че вече напълно прекалявате. Това, което коментирах, беше напълно различно. Мнението Ви за GPS не ме интересува.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  С кросак по този маршрут може ли или е само за пешаци и филосипедисти?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#2:"Grosskopf"]нямат читава карта[/quote]
  Глупости на търкалета. Има карти колкото щеш.
  Кеф ти руските военни, кеф ти по съвременните на Гармин, кеф ти още 20 разрешения на проблема с ориентацията.
  Аман от клишета.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 23 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#20] от "Югозомби (в творчески отпуск)":
  Едно баба си знае, едно баба си бае.
  Изглежда най-добре ще е да престана да споря с Вас, защото е ясно, че не можете да приемете чужда гледна точка въпреки, че подкрепям твърденията си с разумни доводи .
  Тази карта, а и всички с подобен мащаб са абсолютно негодни за ориентиране в местността. Стават, за да установя например че линията на теснолинейката е на северозапад и че до там има около 50 километра, а до София около 100км и толкоз.
  Това карта ли е или атлас на земното кълбо.
  Разбирам носталгията по онези времена, когато сте били млади и сте ходили по планините ориентирайки се с глобус на земното кълбо, но сега времената са други и разумния човек трябва да вземе необходимите мерки, а не да си заравя главата в пясъка за новите технологии.
  Повечето хора си ги е страх да не се загубят и ползвайки подобни хартиени туристически карти с мащаб едно към безкрайност със сигурност на някой по-труден терен и в лошо време, това ще им се случи.

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 24. 24 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  До коментар [#23] от "ivailo_kirov":

  Разберете, аз не желая да водя дебат за страничните неща, които Вие ми говорите. Коментирах нещо съвсем определено и ограничавам моето участие в дискусията до него. Явно е, че Вие не умеете да си служите с карти с мащаби от порядъка на 1:100000, но няма основания да си мислите, че причината е в някаква принципна невъзможност. Причината е у Вас. Толкова от мен по темата.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 25. 25 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#24:"Югозомби (в творчески отпуск)"]Коментирах нещо съвсем определено и ограничавам моето участие в дискусията до него.[/quote]
  Коментирахте какви карти има за Родопите в книжарниците и с какви мащаби са.
  Аз коментирах какви карти има в нета(бг маунтайнс) и това, че те са по-добри.
  Не схващам логиката Ви да коментирате само това което сте казали и да игнорирате всичко друго.

  Предпочитам като давам съвети на тепърва прохождащи в планината хора да им предоставям всички възможности, а те да си решават кое е добро за тях.
  Мисля, че всеки разумен човек ще се съгласи с мен за казаното в предходните коментари.

  Ако сте свободен някой ден сега или следващото лято можем да направим един експеримент .
  Ще идем някъде насред гъсталака в Родопите на непознато за Вас място без маркировка, ще ви дам една карта 1:100 000 и ще Ви кажа крайната точка до която трябва да стигнем. Ще ви кажа и къде се намираме на картата в момента.
  Ще бъде невероятно забавление да видя как някой се ориентира по такава карта с подобен мащаб.
  Можете да не се притеснявате. Ако се загубим ще намеря пътя с по-добрата карта от нета.


  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 26. 26 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Ако ставаше и за мотор щеше да е чук!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK