На път: Да затънеш в Пропадалото

На път: Да затънеш в Пропадалото

© Татяна ДимитроваДенят е от онези, които са точно толкова мрачни по обед, колкото и рано сутринта. А-ха да завали. Но не завалява. И слава Богу, тъй като планираме да вървим малко над 7 км из чудните скали, които е изваяла природата край село Реселец, недалеч от Червен бряг.


Започваме от неотдавна изградената екопътека над селото, която ни отвежда на криволици сред скали с различна форма и големина. Образувал се е нещо като лабиринт. Човек неусетно  и неизбежно търси сравнение на скалните форми, които вижда с други образи от живота.

На път: Да затънеш в Пропадалото

© Татяна Димитрова


Първото е наричаната от местните гъдулката, макар че има по-скоро общо с китара, но да кажем, че във времето, в което е получила името си, за последния инструмент по нашите земи не се и подозирало.


Гъдулката-китара се вижда и от една точка нависоко, където отвежда самата пътека. Поглед в страни показва два интересни феномена - цъфнал люляк в края на ноември и огромни гъби, пораснали в идеален кръг долу в ниското - като самодивско хоро.

На път: Да затънеш в Пропадалото

© Татяна Димитрова


Пътеката извежда на височина, където грозно стърчат соларни панели, които сигурно трябва да захранват няколкото лампи, насочени към скалите от тази своеобразна наблюдателница. На всички ни се струва грозна и ненамясто тази концепция, нито някой си представя да дойде тук по тъмно, че да му послужи това осветление. По трасето на пътеката, а и на най-високата й точка - "Калето", има и няколко камери.
Екопътеката подминава единственото място, където могат да се видят останалите двайсетина метра стена от древен град, така че трябва да се кривне малко покрай разкопките, направени от иманяри, за да се види.


Слизаме долу за кратка почивка в изградените явно по същия проект няколко беседки.


Оттам пътят води към каньона Пропадалото. Отдясно на пътеката, по която вървим, нависоко, започват да се редят скални ниши и други форми, най-забележителната от които е слонът. Подобен има и в пролома край Кунино, но този тук е още по-голям.

На път: Да затънеш в Пропадалото

© Татяна Димитрова


На места пътеката се доближава до ръба на пропастта и погледът може да надникне надолу и встрани.


Пътеката извежда над тези красоти, за да отведе по кален по това време на годината широк път, който се ползва от селскостопанската техника в района. Пред нас се е ширнало наситено зелено поле, засято с царевица. Пълно е и с гъби, чиито вид може да се установи само от познавачи.


Натрупали няколко килограма кал по подметките на и без това тежките планинарски обувки пристигаме в село Бресте. За да поемем пътя към още няколко скални форми. Първи са куклите. Не могат да бъдат подминати без да им се направи фотосесия. Един скален мост първо изглежда като дупка без изход между две събрали се под формата на колибка скали. После се вижда, че това е проход между тях, а накрая се разбира и че това е скален мост.

На път: Да затънеш в Пропадалото

© Татяна Димитрова


Пътят нататък води до Купените, скупчила се група величествени скали край пътя. Една поляна ги дели от пътя.
При ходенето по скалите и горите може да се тръгне с дълъг чадър вместо щека и с дамска чанта - важното е да имаш желание и хъс. Ей, такива хора те карат да разбереш с колко условности се съобразяваме понякога напълно ненужно.

© Татяна Димитрова

При ходенето по скалите и горите може да се тръгне с дълъг чадър вместо щека и с дамска чанта - важното е да имаш желание и хъс. Ей, такива хора те карат да разбереш с колко условности се съобразяваме понякога напълно ненужно.


Най-възрастният член на групата, който до този момент пъргаво е минал7 км пеша изразява предположение, че сигурно в тези форми има човешка намеса. Чувам се, че вече й възразявам - щом е толкова красиво, значи човешка ръка не се е докосвала!, обобщавайки личния си опит от гледките в милата родина. Тя ме поглежда укорително и заявява: "Не може да разсъждавате така, все пак ние сме измислили компютъра!". Кратката словесна престрелка завършва с дълбока въздишка от моя страна. Тя обобщава в себе си факта, че цял ден минаваме покрай изхвърлени пластмасови бутилки, обувки и дори дрехи и също този, че ползвах тъкмо нейния аргумент пред група американци, които не се чудеха къде ли на картата на света е България, а какво е всъщност България.
На път: Да затънеш в Пропадалото

© Татяна Димитрова


Настъпва масова фотосесия от различни ъгли и дивене пред природния феномен, възправил се мощно пред очите ни. Внушителните скални пирамиди са наредени по стръмния десен бряг на река Белило и се издигат на 30-40 метра над речното корито.


Малка пътечка пред нас, която не е разчистена и по това време на годината е покрита с мокри, хлъзгащи се листа, под които има и камъни, води до водопада Скока. Той започва от ръба на пътя горе и водата се спуска, плъзгайки се по обвити в мъх туфи. Нарича се травертинов, защото водата му носи частици от карстовите скали, които пътя си се наслагват и така се стига до образувания, подобни на тези в Памуккале и др.


На път: Да затънеш в Пропадалото

© Татяна Димитрова


Точно над най-високата му точка скалата е образувала нещо като навес. Под него води сипей, по който ако се тръгне се минава зад "гърба" на водопада. След известно съзерцание първите капки на осмелилия се се дъжд започват да барабанят по раниците с явната покана да си тръгнем.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Много интересено място. Сезоннът не е много фотогеничен и снимките изглеждат безцветни, но през пролетта съм сигурен, че ще е покъртително.

 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Интересен репортаж. Какво ли не създава природата.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Сиво, но красиво. Колко ни е хубава Майка България.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1334 Весело

  Мястото наистина е изумително. И купоните там винаги стават най-лудите. Ще ми се хижата все още да я има.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 5. 5 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Изключителни феномени,добри снимки и приятен разказ.
  Поздравления!

 6. 6 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Най-интересно в района на с. Реселец е през март. Снимките в началото на прехода показват интересна местност, в която съм намирал скорпиони. Един от двата вида срещащи се в България. От х.Реселец на северозападад се намира сухо каменисто плато където буквално гъмжи от пепелянки. Това е едно от местата, където може би, са най-много на квадратен метър. Рано напролет може да се гледа брачния им танц. Доста зловещо преживяване е. Има и други, доста редки животинки, някои от които се срещат само там.

 7. 7 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  "сигурно в тези форми има човешка намеса"

  Ами защо не?Когато изчетохме книгите на Мулдашев,който пише за такива форми,започнахме да ги откриваме и сред нашата природа.Има някои обекти,на които ясто си личи,че са пипани от човешка ръка например Стоунхендж или пирамидите,но още не е ясно как са направени.Скоро четох,че при направен анализ на Хеопсвата пирамида е установено,че камъните отдолу са по-млади от камъните отгоре.Излиза,че тя е строена отгоре-надолу.
  Никой не може да каже какво е било.Но явно преди нас са живели цивилизации,с огромни познания и способности,които ние сме загубили.

 8. 8 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Красота, богатство ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 9. 9 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#7] от "fener":Пшът , пшът ! Я помисли малко. Ако камъните отдолу са на 60 млн години , а тези отгоре на 100 млн , какво те грее ? Пирамидите са строени преди 3500 до 4500 години. Значи и горните и долните камъни са съществували при градежа. От къде са ги вадили си е тяхна работа.

 10. 10 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#9] от "ahasver":

  Да и това съм мислила.И учените не са били толкова тъпи и те са го мислили,но нещо в изследванията ги е накарало да допуснат тази теория.

 11. 11 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 442 Весело

  То нямаше ли наскоро пак репортаж от с. Реселец. Аворката да не си е взела имот там и да е решила да развива туризъм?

 12. 12 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#1] от "1i":

  През късната пролет. Имал съм късмета да бъда там през май - наистина беше впечатляващо откъм цветове, но си бях забравил рибарските ботуши, така че по-добре през юни.

  Поздрави за репортажа!

 13. 13 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#10] от "fener":Учени всякакви. Ако някой е учен в някоя област , па се навира в друга , той веднага губи науката си. Гледал съм доста филми на бунаци , та съм се ядосвал. Не зная защо В.Хистори , Дискъвъри показват понякога чисти глупости. Особено ми кипи като тръгнат да търсят Ноевия ковчег. Или дали маите са били мореплаватели и др. Историята с Царичината дупка е короният номер на човешката глупост. Или когато фуражки се заемат с геология , археология и т.н. Дори Ванга успяха да я омажат .

 14. 14 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Напълно непознато за мен място, останах очарована от написаното и снимките, една бъдеща дестинация за семейството.
  Благодаря!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 15 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#13] от "ahasver":

  Всеки си има право на мнение.Учените,това им е работата-да мислят,да изследват и да предположат,че невъзможното е възможно,за да успеят.
  Ако се замислиш,няма нещо което първо да не е било отречено,като е открито.
  Дори на Едисон брат му и баща му са го скъсвали от подигравки,а сега животът на свещи е направо немислим.
  Мулдашев,когото споменавам е първият офталмолог присадил око и то е прогледнало.Въпреки всички изследвания,филми,епикризи има негови колеги,които не могат да го проумеят и отричат,други обаче започват да се учат от него.Всеки е настроен към новото различно.Аз съм от хората,които казват "Защо пък не!" и не си хабя здравето да се ядосвам,че някой не разсъждава,като мен.

 16. 16 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#15] от "fener":Да де ! Ама сега човечествто живее по принципите на Никола Тесла , а не по Едисон !

 17. 17 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  О,човечеството има много още хляб да изяде,докато започне да живее по всичко,което Тесла е открил.Асинхронният двигател масово се използва,но "Експериментът Филаделфия" още носи вреди на пространствено-времевия континиум.
  Но,ето ти самият с този отговор доказваш,че всичко ново първо се отрича.

 18. 18 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много интересни скали от непознато за мен досега място.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 19. 19 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#7] от "fener":
  Не всички четат мошеника Мулдашев. С повечко реклама може и вас да ви изкараме местен корифей на науката, очевидно вярвате на всичко написано...
  Няма никакви доказателства в полза на твърдението му/на Мулдашев/ за създаване на "някаква особена тъкан" с помощта на която се правят тези "чудеса". и няма доказан случай на присадено око....

 20. 20 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Останалите му твърдения са в областта на "вЕрвай Ми" и други фантасмагории. Винаги е имало мошеници, обясбяващи, за своите прозрения и домисли.
  Четете енциклопедия на все фрики и ще видитре за какво става въпрос. На руски е
  http://www.freakopedia.ru/wiki/Мулдашев_Эрнст_Рифгатович

 21. 21 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#13] от "ahasver":
  Бизнес е това. Редовно гледам Виасат Хистъри, интересно ми е. Особено в частта, когато едни обсебен от извънземните господин коментира каквото и да е в тази област. Като се игнорира коментарът може да се видят интересни мест, които никога няма да видиш в такова великолепие. няма да си платя за хеликоптер или балон, за да разгледам пирамидите,,,

 22. 22 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#19] от "Пърсифал - това съм аз!":

  Господине,всеки има право да си мисли и да си казва каквото си иска.Това,че ви липсва някаква информация или не можете да си обясните нещо и бързате да си поставите квалификациите,е разбира се ваше право.
  Но тонът и начинът,по който го правите ме учудва.
  Защо е тази злоба и тези изказвания без дори да ме познавате?
  Абсолютно моя работа си е какво чета и в какво вярвам.
  И повярвайте,това че се държите по този високомерен начин на велик разбирач,въобще не дава никакви доводи,за да докаже тезата ви.Вие просто си се заяждате.

 23. 23 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#15] от "fener":Нали това казвам. Работата на учените е да изследват. Лошо е когато учен по нещо се навира там , дето е невежа. Някога Хенри Форд решил да добива собствен каучук в Амазония. Купил хиляди кв.клм терен, разчистили го , построили жилища за работници, училища , болници , насадили фиданките ... и не прибрал едно кило каучук. Бил изпратил най-добрите си организатори. Но нито един агроном или ботаник ! Насадили дръвчетата гъсто. Като се разболее едно или хване паразити, загива плантацията . В природата били по 2-3 на хектар , а ги насадили по 2000 .

 24. 24 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#23] от "ahasver":
  Има три фази на отношение към новата информация:
  1.Пълно отричане
  2.Допускане
  3.Приемане
  Разликата между моята и вашата гледна точка е,че вие имате категорично мнение по дадени въпроси и и напълно отричате определени неща.
  Аз приемам нещата на фаза Допускане,докато не намеря още информация.Оставям си отворена вратичка,вместо да я затръшвам.
  Например:Има ли нло?Незнам,аз лично не съм виждала.Но след,като аз не съм виждала,това значи ли,че трябва да нарека тези,които твърдят че са виждали луди и ненормални?Допускам,че е възможно без това да ми се отразява по някакъв начин.

 25. 25 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Пак не сте разбрали.
  Отричам напълно откровени глупости. Въз основа на утвърдени закони и принципи. След откриване закона за съхранение на енергията Френската академия повече не разглежда предложения за перпетуум мобиле. Аз също.
  Приемам установените природни закони като основа за отношение към света.
  Оставам заинтересован наблюдател на изследванията на космоса , ЦЕРН и др.

 26. 26 Профил на resel4anka
  resel4anka
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Всяка една забележителност на това място е създадено само и единствено от природата.Всяка една скала си има име и съответната легенда за нея.За създаването на самото село също има легенда и това може да се прочете в книгата "Историята на Реселец". В интернет пространството има много по-красиви снимки от това място,особено през пролетта.
  П .С. Скала с наименованието на слон не зная да има.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK