Дневник
Новини Избори 2023 Култура Скорост
Анализи България Развлечение Морски
Видео Свят Детски Земеделие
Галерии На една маса с Европа На път Зелен
Комикс Бизнес Здраве От вас
След 5 Спорт Книги Специални проекти
Коронавирусът Храна и напитки ТВ програма PR Сфера
Фотогалерия: Какво да си поръчаш от руската кухня
  • Избори 2023
  • Д Експрес (7)
  • Всичко от днес (75)
  • Търсене
  • Влезте в профила си
  • Икономедиа
    • Economedia
    • id
    • Капитал
    • Дневник
    • Кариери
    • Бакхус
    • Одит
    • Регал
    • DigitalK
    • KQuarterly
  • Facebook
  • Twitter
  • Viber
  • Още възможности за споделяне
    • LinkedIn
    • Email
  • 153
Търсене
x
 
Думата Русия в последно време най-често е свързана с темата за Олимпийските игри. Порталът за лайфстайл <a href="http://www.swide.com/food-travel/best-russian-food-and-recipes-from-beef-stroganoff-to-blini/2014/02/05" target="_blank">Swide.com,</a> който е част от изданията на модната къща "Долче и Габана", обобщи типичните ястия, които човек си заслужава да опита, дори когато е попаднал в Русия не по време на гурме пътешествие. <br /><br />Русия е държавата с най-голяма площ в света, а кулинарията й е смесица от различни култури и традиции, често повлияни от неблагоприятни климатични условия. Преобладаващото бедно селско население се е нуждаело от питателна храна - риба, птици и дивеч. В същото време местната кухня е била силно податлива на чужди влияния и се е обогатила с рафинирани вкусове от всички краища на света. Типичен пример е т. нар. Руска салата, която в самата Русия се нарича "Оливие" по името на френския майстор - готвач, който я е измислил и сервирал в московския си ресторант. Впрочем, оригиналната рецепта няма нищо общо със съвременната. <br /> >

© Associated Press

увеличи
Думата Русия в последно време най-често е свързана с темата за Олимпийските игри. Порталът за лайфстайл <a href="http://www.swide.com/food-travel/best-russian-food-and-recipes-from-beef-stroganoff-to-blini/2014/02/05" target="_blank">Swide.com,</a> който е част от изданията на модната къща "Долче и Габана", обобщи типичните ястия, които човек си заслужава да опита, дори когато е попаднал в Русия не по време на гурме пътешествие. <br /><br />Русия е държавата с най-голяма площ в света, а кулинарията й е смесица от различни култури и традиции, често повлияни от неблагоприятни климатични условия. Преобладаващото бедно селско население се е нуждаело от питателна храна - риба, птици и дивеч. В същото време местната кухня е била силно податлива на чужди влияния и се е обогатила с рафинирани вкусове от всички краища на света. Типичен пример е т. нар. Руска салата, която в самата Русия се нарича "Оливие" по името на френския майстор - готвач, който я е измислил и сервирал в московския си ресторант. Впрочем, оригиналната рецепта няма нищо общо със съвременната. <br />
виж повече
Сред старинните руски ястия, които имат голям успех днес, са супите. Шчи (на снимката) е основната руска супа, сервирана като първо ястие от поне хиляда години. Има различни варианти като двата основни се различават по това дали са предназначени за бедни или богати хора. Основните съставки са зеле, месо, моркови, магданоз и кисели подправки - мариновани ябълки или туршиена марината. И всичко това трябва да къкри дълго върху руска печка.<br /><br />Друга интересна супа е окрошката, наподобяваща българския таратор . Течната част е кисело мляко или квас - хлебна бира, а гъстата са зеленчуци - картофи, моркови, зелен лук. <br /><br />Снимката е от<a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schi.jpg?uselang=ru" target="_blank"> Wikimedia</a><br /><br />
виж повече
Солянка е класическа руска супа, която е желателно всеки, пристигнал в страната, да опита. Основата й са шчите, допълнени с различни кисели подправки - мариновани краставички и гъби, лимон. Изисканият вариант включва и различни видове месо.<br /><br />Снимката е от<a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Solijanka_036.jpg?uselang=ru" target="_blank"> Wikomedia </a>
виж повече
Боршът е вероятно най-познатата руска супа. Цветът му е тъмночервен заради цвеклото, което е основният продукт. Добавят се зеле, моркови, магданоз, домати. Истинските майстори знаят точно в каква форма да нарежат всеки от зеленчуците - на кръгчета, кубчета или като сламки, и в какъв ред да ги потапят в бульона, така че никой да не се превари. Лъжицата сметана в чинията, поставена точно преди сервиране, е задължителна. <br /><br />Изданието препоръчва също и уха - рибена чорба, известна от 17 век.
виж повече
Пелмените са руският аналог на равиолите и също имат безброй разновидности. Това са варени тестени торбички с пълнеж от месо - най-често говеждо или свинско, но понякога и риба. Поднасят се със сметана или масло, оцет, чесън и чер пипер, а също и като супа - потопени в месен бистър бульон.
виж повече
Едно от най-популярните руски ястия са блините. Приличат на палачинки, но се правят с мая и обилно се поливат с масло. Руснаците ги ядат по всяко време - на закуска със сметана или сладко, с червен хайвер - за мезе към водката, с риба или месо като основно ястие. Блините са задължителна част от менюто на Сирни Заговезни, вероятно заради това, че древните славяни са тачили формата им, наподобяваща слънцето.
виж повече
След руската салата "Бьоф Строганов" е друг пример за западното влияние върху руската кухня. Ястието е наречено по името на велможата граф Александър Строганов (1795—1891). Според една от версиите графът поддържал отворен салон, което означавало, че всеки добре облечен и възпитан посетител е можел да се присъедини към неговата трапеза. Ястието, направено от парченца задушено телешко месо, удобно можело да се раздели на толкова порции, колкото са неочакваните гости. Според други исторически сведения френският готвач Ален Дюпон измислил рецептата, за да угоди на графа, който на старини останал без зъби и не можел да дъвчи.<br /><br />Първата известна рецепта за "бьоф Строганов" е от 1861 г. и е записана в класическата руска готварска книга от Елена Молоковец " Подарък за младите съпруги". Според авторката нарязаното на малки кубчета телешко месо се запържва с брашно и горчица и се задушава с бульон и заквасена сметана.
виж повече
Сирники се предлагат за закуска или за десерт. Това са пържени бухтички, направени от полутечно тесто, в което основната съставка е изварата, а яйцата и грисът - стягащият елемент. Поднасят се с течна сметана или сладко. <br /><br />Снимката показва как се поднасят сирники в ресторант<a href="http://elbagroup.ru/restoran/gallery/courses/" target="_blank"> "Ресторанъ" </a>в Санкт Петербург. <br />
виж повече
Холодец е отлично руско мезе, на което в българската кухня съответства пачата. Прави се от свинско или телешко месо, а в бульона се добавят варени зеленчуци - моркови, лук и твърдо сварени яйца. Поднася се най-често с хрян.<br /><br />Друго зимно мезе е "сельодка под шубой" . Сельодката - осолена и обезкостена херинга, се поставя в средата, а отгоре и отдолу я покрива многопластова "шуба" (кожух) - настъргано червено цвекло, твърдо сварени яйца, настъргани сварени моркови и картофи и всичко това богато промазано с майонеза. <br /><br />Снимката е от <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holodez_s_hrenom.JPG?uselang=ru" target="_blank">Wikimedia</a>
виж повече
В кулинарния език хреновина, което естествено произлиза от хрян, е сибирски сос в който ароматният корен е основната съставка, а доматите и чесънът смекчават вкуса. С думата "хреновина" в разговорния език се означава всяко нещо, за чието наименование не можем да се сетим, като най-близкото по смисъл май е "оная работа".<br /><br />Снимката е от<a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Khrenovina-sauce.jpg?uselang=ru" target="_blank"> Wikimedia </a><br /><br />
виж повече
Макар и не чак толкова често срещан на руската маса, черният е червеният хайвер си остават руски кулинарен специалитет. Поднася се с нарязани на тънко филийки хляб и краве масло.
виж повече
09:00, 07 фев 14, 32989
Дневник
Дневник

Дневник

Ключови думи към статията:

  • кухня
  • храна
  • Сочи 2014
153 Коментара >

Още по темата

  • Фотогалерия: Под вулкана

  • Пътувам, за да ям, или ям, за да пътувам

  • Един човек, едно гребло и плажът сутрин, когато морето е най-ниско

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Изпращане

Последни галерии

Фотогалерия: Световните снимки на деня - 24 март 2023 г.

Фотогалерия: Световните снимки на деня - 24 март 2023 г.

виж повече
Фотогалерия: Вечерта на най-добрите в кухнята

Фотогалерия: Вечерта на най-добрите в кухнята

виж повече
Снимка на деня: Първият мач на Аржентина след световната титла

Снимка на деня: Първият мач на Аржентина след световната титла

виж повече

Топ галерии

Днес / Този месец / Тази година
Снимка на деня: Първият мач на Аржентина след световната титла

Снимка на деня: Първият мач на Аржентина след световната титла

виж повече
Фотогалерия: Вечерта на най-добрите в кухнята

Фотогалерия: Вечерта на най-добрите в кухнята

виж повече
Снимка на деня: Входът на кметството в Бордо в пламъци

Снимка на деня: Входът на кметството в Бордо в пламъци

виж повече

Още от Дневник

Това ли е "националният интерес" - да се пазят интересите на Русия

Това ли е "националният интерес" - да се пазят интересите на Русия

06:29, 24 мар 23 / Анализи 344
Влизат в сила по-тежките наказания за пилите и каращите с превишена скорост шофьори

Влизат в сила по-тежките наказания за пилите и каращите с превишена скорост шофьори

12:18, 24 мар 23 / България 89
Най-добрият ресторант за 2022 г. печели за втори път

Най-добрият ресторант за 2022 г. печели за втори път

12:19, 24 мар 23 / Храна и напитки 8
1/11

Фотогалерия: Какво да си поръчаш от руската кухня

Думата Русия в последно време най-често е свързана с темата за Олимпийските игри. Порталът за лайфстайл Swide.com, който е част от изданията на модната къща "Долче и Габана", обобщи типичните ястия, които човек си заслужава да опита, дори когато е попаднал в Русия не по време на гурме пътешествие.


Русия е държавата с най-голяма площ в света, а кулинарията й е смесица от различни култури и традиции, често повлияни от неблагоприятни климатични условия. Преобладаващото бедно селско население се е нуждаело от питателна храна - риба, птици и дивеч. В същото време местната кухня е била силно податлива на чужди влияния и се е обогатила с рафинирани вкусове от всички краища на света. Типичен пример е т. нар. Руска салата, която в самата Русия се нарича "Оливие" по името на френския майстор - готвач, който я е измислил и сервирал в московския си ресторант. Впрочем, оригиналната рецепта няма нищо общо със съвременната.

  • Препоръчване
  • Facebook
  • Twitter
  • Viber
  • Още възможности за споделяне
    • LinkedIn
    • Email
  • 153

Филтър

Ново | Четено | Коментирано | Препоръчвано

Още праисторическите животни са се страхували, откриха учени

21:30, 24 мар 23 / Наука и Технологии 0

Фотогалерия: Световните снимки на деня - 24 март 2023 г.

21:21, 24 мар 23 / Галерии 0

Футболните национали започнаха квалификациите за Евро 2024 със загуба

21:03, 24 мар 23 / Спорт 26

Руският става втори чужд език в египетските училища и университети

20:44, 24 мар 23 / Свят 73

Скандинавските страни планират съвместна противовъздушна отбрана срещу руската заплаха

20:15, 24 мар 23 / Войната в Украйна 48

Всичко от Ново >

нагоре
Дневник
Facebook Twitter Viber Instagram Telegram Youtube
Новини
Политика България Свят Спорт Бизнес Технологии Култура Развлечение Градска среда
Докладване на проблем
Екип
Помощ
Нов Дневник
Анализи
Редакционни коментари Авторите на Дневник Цитат на деня Интервю Дебат
Бизнес
Компании Финанси Имоти Лични финанси Потребители Туризъм Осигуряване
Европа
Новини от ЕС Земеделие На една маса с Европа Региони
Спорт
Футбол Тенис Волейбол Екстремни За любители Формула 1
Зелен
Въздух Отпадъци Биоразнообразие Климат Ресурси Стил на живот
Здраве
Здравословен живот Ново в медицината Прегледи и кампании
Детски
Образование Детски книги Свободно време Здраве С децата на път
На път
Как се прави От първа ръка
Скорост
Автопремиера Автомобилна индустрия Коли в кадър
След 5
ТВ програма Театър Изложби Филми Концерти
От Вас
Новини от вас Читателски галерии Читателски Дневник Комикс Стена на славата Изпращане на новина
Галерии
Голямата снимка Снимка на деня
Видео
С две думи Видео 5
Морски
PR Сфера

© 2001 – 2023 Икономедиа АД. Някои снимки © 2023 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.

Общи условия за ползване | Политика за бисквитките | Декларация за поверителност

Уеб разработка на Икономедиа + дизайн на Studio X

Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.

Дневник спазва етичния кодекс на българските медии.

Реклама

Към мобилната версия.

America For Bulgaria Foundation logo
Фондация "Америка за България" финансира проект на "Икономедиа". Мненията и твърденията, изразени в изданията на "Икономедиа", са резултат от журналистическа дейност и отразяват редакционна позиция и не непременно възгледите на фондацията или на нейните директори, служители или представители. Изданията на "Икономедиа" спазват Етичния кодекс на българските журналисти.

Бизнес: Капитал Кариери Бизнес Регал Одит

Новини: Дневник Европа

IT: Digitalk

Развлечение: Бакхус LIGHT

На английски: Kapital Insights

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Close

Достъп за логнати потребители

За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

Вход Регистрация

Close

Достъп за логнати потребители

За да създадете комикс, моля логнете се в профила си.

Вход Регистрация

Close