Пътувам, за да ям, или ям, за да пътувам

Снимката е от Фестивала на хляба в Източните Родопи

© Ива Тончева

Снимката е от Фестивала на хляба в Източните Родопи



Всяко хубаво пътуване включва добро хапване. А ако скоро нямате повод за пътешествие, може би ще успеете да си намерите сега - в този списък с кулинарни фестивали в България. Идеята е на peika.bg, а "Дневник" прибави още няколко фестивала, които отдавна сме харесали.


Празник на еленския бут, на суджука, билките .... изберете сами. 


Снимката е от Празника на еленския бут в град Елена, публикувана в социалната мрежа Фейсбук.

Снимката е от Празника на еленския бут в град Елена, публикувана в социалната мрежа Фейсбук.


Още в първите дни на годината имаше повод за празнуване.




- Празникът на домашната наденица в село Кошарица, община Несебър. Традицията е от 2010 година. На този ден всеки производител на домашно приготвени суджуци и наденици ги представят и изпичат на жар на площада, а жури оценява продукцията. Датата беше 14 януари.


- "Златен грозд" – фестивал на виното в Мелник. Дегустации, конкурс за най-добро домашно вино от мелнишкия район, търг на вина с благотворителна цел и фолклорна програма -  на 8 и 9 февруари.


Освен традиционните ритуали по зарязване на лозите, няколко общини са организирали и винени фестивали в началото на февруари.

- Празник на младото вино, село Гюльовца, община Несебър - 14 февруари.


- "Змейова сватба" в село Делчево. Всяка година в гоцеделчевското село отбелязват накуп "Свети Валентин" и Трифон Зарезан с много музика, вино и местни специалитети, вдига се и т.нар. Змейова сватба - възстановка на традиционна делчевска сватба с народни носии - 15 февруари.


Ода за сланината и греяната ракия


- Всяка година в Априлци отбелязват Месни заговезни (последния ден, в който може да се яде месо преди началото на Великденските пости). А кое може да е по-подобаващо от сланина и греяна ракия? Мястото е Априлци, датата е винаги в неделя, на Месни заговезни (през 2014 г. – 23 февруари)


Празник на горнооряховския суджук на 25 - 26 май.

© Дневник

Празник на горнооряховския суджук на 25 - 26 май.


- Фестивал на горнооряховския суджук. В края на май месец Горна Оряховица потъва в пушек от скарите, на който цвърчат подкови суджук. На 25 - 26 май. 


- Празник на черешата, разбира се, в Кюстендил. Планиран е за 27 и 28 юни.


Пътувам, за да ям, или ям, за да пътувам

© Цветелина Николаева


- Празник на билките, планината и туризма в Троянския балкан. Фестивалът се провежда вече 12 години поред над с. Балканец, Троянско, на Айдушкото сборище до пътя за Беклемето. Миналата година имаше конкурс за най-дълъг и пъстър венец от билки, планински треви и цветя, а в казани на поляната вреше чай от 22 билки, растящи в троянския Балкан. Последната събота от юни месец, 28 юни за 2014 година 


Празник в троянския Балкан

© Дневник

Празник в троянския Балкан


- В Разград специален празник е посветен на киселото мляко и народните традиции. Провежда се дегустация на кисели млека, прави се конкурс за домашно приготвено кисело мляко. От 23 до 25 юли тази година според културния календар на общината.


- Можете да видите как се жъне лимец на "Фестивала на хляба" в Източните Родопи. Провежда се от няколко години в хасковското село Рабово през юли месец. Състезанието за уникални продукти от лимец миналата година спечели дерменджийска питка от лимец със сода и оцет. Престои уточняване на точната дата за 2014 г.


Малки жътвари в морето от лимец. Снимката е от Фестивала на хляба в Източните Родопи

© Ива Тончева

Малки жътвари в морето от лимец. Снимката е от Фестивала на хляба в Източните Родопи


Диви малини под връх Ком


- Всяка година към средата на август любителите на природата са поканени на хижа Ком край Берковица, където се отбелязва празникът на дивите малини. Тази година датите са 9 и 10 август.


Пътувам, за да ям, или ям, за да пътувам

© Дневник


- Празник на ябълката в русенското село Екзарх Йосиф. Празникът се провежда всяка година около 28 август – Успение Богородично по стар стил. 


В няколко града из страната има фестивали на меда – в Поморие в края на юли, в Царево в началото на август, в Несебър в началото на септември, а в Плевен - през октомври.


- Всяка година в последната неделя на август в шуменското село Салманово празнуват "Ден на динята". По време на празника се провеждат състезания за надяждане с диня, надплюване със семки и изработка на динени фенери. Салманово, 31 август, датата още не е потвърдена за тази година.


- Фестивал на шарената сол има в панагюрското село Бъта.Традицията е от две години, а местната рецепта за шарена сол: чубрица, сминдух, печени тиквени семки,смлени пуканки, джоджен, сол, препечено брашно, сладък червен пипер, нахут. Очаква се фестивалът да е на 1 септември.


Ракия с рок


- "Ракия – Магия" е фестивал на домашна ракия и на рок музиката - една изненадващо добра комбинация. Село Ганчовец, септември месец, датата тази година още се уточнява. 


Фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти в село Павел, Велико Търново. Снимката е от страница на фестивала във Фейсбук

Фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти в село Павел, Велико Търново. Снимката е от страница на фестивала във Фейсбук


- "Павел фест" е фестивал, посветен на чушките, доматите и традиционните храни. Всяка година в село Павел (Великотърновско), през септември. Предстои обявяване на датата за 2014 г.


Снимката е страницата на "Куртово Конаре Фест".

Снимката е страницата на "Куртово Конаре Фест".


- Конкурс за домашна лютеница на "Куртово конаре фест". Всяка година през септември в пловдивското село ухае на печени чушки и смлени домати. "Оттук са произлезли най-ранните домати, както и пиперът "Куртовска капия", трайната ябълка "Куртовка" и първият килограм смлян червен пипер в страната", гласи представянето на фестивала. Предстои обявяване на точната дата за 2014 г.


А какво е кешкек


- "Фестивал на кешкека и народните умения" ще има през септември на площада в село Радилово край Пещера. В програмата са включени приложни ателиета по варене на кешкек, тъкане на стан, месене на обредни хлябове и пити, мелене на жито на воденичен камък и биене на масло в бутилка. Страницата на фестивала разказва легенда за традиционното ястие, според която богинята на плодородието откликнала на молбите на жени, които не можели да заченат, като се явила на сън на една от тях и заръчала как да приготви житна каша с мълчана вода. Иначе кешкек е традиционна арменска рецепта за каша от разварено жито и сварено на конци пилешко месо, поднесена с леко запържено масло и кимион. Село Радилово, 21-22 септември 2014 година.


Снимката е страницата на "Националния фестивал на кешкека и народните умения"

Снимката е страницата на "Националния фестивал на кешкека и народните умения"


- Фестивал на сливата в Троян. Сливата и сливовата ракия са на особена почит по време на фестивала на сливата, който се провежда в края на септември. Предстои обявяване на датата за 2014 г.


- "Миден и рибен фест" в Каварна. По улиците на града готвачи, редом с публични личности и политици сравняват рецепти за кефал и шаран плакия, показват умения в приготвянето на миди и всякакви морски дарове. Всяка година в началото на септември.


- "Августиада" е фестивал на виното и културното наследство, който събира любители и специалисти по виното. Времето е октомври, а мястото - Стара Загора. Предстои обявяване на датата за 2014 г.


Снимката е от страницата на фестивала във Фейсбук

Снимката е от страницата на фестивала във Фейсбук


- Празник на тиквата има в Севлиево. За няколко дни градът се преименува на Тиквенбург, а на площада се правят състезания за най-голяма тиква, приготвя се и бързичко се изяжда най-големият тиквеник и се правят изложби на тикви със странна форма. Събитието е през октомври, предстои уточняване на датата за тази година.


- За Димитровден в Елена има "Празник на еленския бут". Състезанията са оспорвани, а категориите – много. От "най-веселата касапска история" до "най-якия балканджия", през най-голям, най-вкусен и най-майсторски нарязан еленски бут.... Гарнирано с вино от арония и еленска сливова ракия. По традиция – на Димитровден, 26 октомври. 


И миналата година в Елена отбелязаха празника на еленския бут. Снимката е от страницата на фестивала в социалната мрежа Фейсбук.

И миналата година в Елена отбелязаха празника на еленския бут. Снимката е от страницата на фестивала в социалната мрежа Фейсбук.


И още един рибен фестивал – "Есенни пасажи" в Несебър, в началото на ноември.  Първият беше миналата година, между 1 до 3 ноември.


- В град Златарица всеки ноември се отдава дължимото на едно от любимите зимни ястия на българите – туршията. По време на празника могат да бъдат опитани уникални туршии – от ябълки, от грозде, от земна ябълка. Точната дата още не е обявена за тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на z.123.c.976.9
    z.123.c.976.9
    Рейтинг: 583 Любопитно

    Ние, пътуващите не сме толкова тъпи, за да се връзваме на измишльотини като гореизброените.
    На мен лично плюскането не ми е приоритет, има по-важни причини, за да отидеш някъде- най-вече да освежиш сетивата и духа.

    Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
  2. 2 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 1944 Неутрално

    Еха !

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  3. 3 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 1944 Неутрално

    [quote#1:"75015.brancion"]Ние, пътуващите не сме толкова тъпи, за да се връзваме на измишльотини като гореизброените. [/quote]
    Абе друго си е брошурата на немската бакалия със синтетични храни , алкохоли и китайски кичове !

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  4. 4 Профил на rkirov
    rkirov
    Рейтинг: 426 Неутрално

    Уф , че скаричка ....

    Все по-хубаво става :)
  5. 5 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 1236 Неутрално
  6. 6 Профил на Чърчил
    Чърчил
    Рейтинг: 564 Неутрално

    И още един празник.Празника на лука в с.Реселец. С прословутия воден лук и лучник.

    ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
  7. 7 Профил на USSR
    USSR
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Аз ми харесва варианта пътувам и ям , тъй като е грехота да отидеш във Виена и да не пробваш виенски шницел ,или пък в Стамбул града и да не пробваш Отоманската кухня или пък в Испания и да не хапнеш паелия или пък в Португалия и да не хапнеш треска , Румания-мамалига ...... Аз не разбирам тези които пътуват за да хапнат сутрин -" пият кафе ",на обяд хапват бисквитки а пък вечер -от суперамаркета .
    Всичко трябва да е в границите при пътуването и културната част и кулинарията да вървят ръка за ръка .

    pacta sunt servanda
  8. 8 Профил на Sim V Ar
    Sim V Ar
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Празник на сливата и сливовата ракия в село Орешак, Троянско
    http://www.sabori.bg/ob-lovech/view.html?oid=21641

  9. 9 Профил на Едно_Българче
    Едно_Българче
    Рейтинг: 583 Весело

    снимките са много хубави ...

    Fortuna favet fortibus!
  10. 10 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1617 Весело

    Хи, хи, хи добре е и празник на зеленчуците да измислят, че само мръвки не може

    Предразсъдъците са за ограничените.
  11. 11 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 946 Весело

    Благодаря за вкусния и многолик пътеводител из красивата ни родина!
    Някои пишман патроити казва че българите сме безделници!

    След прочетеното можем да се усмихнем и да отвърне - може и да сме безделници, но не сме без празници!

  12. 12 Профил на rhj53394435
    rhj53394435
    Рейтинг: 374 Неутрално

    До коментар [#10] от "Нефертити":

    Има такъв - Празник на Градинарската чорба. Даваха репортаж за него по някоя от телевизиите.

  13. 13 Профил на dedo pepo
    dedo pepo
    Рейтинг: 1221 Весело
  14. 14 Профил на niakoia
    niakoia
    Рейтинг: 374 Неутрално

    До коментар [#10] от "Нефертити":

    Мисля, че този в Куртово Конаре е на зеленчуците.

  15. 15 Профил на Нервната акула
    Нервната акула
    Рейтинг: 1340 Неутрално

    Добре си работите със сайта на Мустака

  16. 16 Профил на pariah
    pariah
    Рейтинг: 1155 Неутрално

    Чудесно!
    Само по тези празници и фестивали да нямаше от "онези" кюфтета и кебабчета и всичко щеше да е чудесно. Ама то ги има, защото българина не би могъл да си позволи истински кюфтета и кебабчета... еми дяволски кръг. Жалко.

    - A witty saying proves nothing. Voltaire
  17. 17 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1316 Весело

    Не пътувам, за да ям, но откриването на местни вкусотии е част от удоволствието на пътуването.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  18. 18 Профил на alextan
    alextan
    Рейтинг: 479 Неутрално

    Аз знам за още 2 празника (без месо)- на фасула в родопското село Смилян и на картофа в гр. Клисура.

  19. 19 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3456 Весело

    До коментар [#17] от "Lady Zeppelin":

    Съгласна съм с тебе. Като пътуваме из Родопите, редовно спираме в селата да похапнем пататник или родопски клин. Не в ресторантите, а в малките механи.
    И по Черноморието - за рибена чорба и прясна риба.
    Да споменавам ли, че е много вкусно?

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  20. 20 Профил на alicekapital
    alicekapital
    Рейтинг: 374 Неутрално

    Да ядеш местни, типични блюда, да покрепяш този начин на производство на храната- сезонни продукти, отгледани и приготвени от местни хора, следвайки традициите- това си е жизнено-утвърждаваш начин да празнуваш храната.

    Жалко само за глупавото заглавие на тази статия; иначе описаните фестивали са интересни, а снимките дават настроение.

  21. 21 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1316 Весело

    До коментар [#19] от "Марина":
    [quote#19:"Марина"]Да споменавам ли, че е много вкусно?[/quote]
    Недей. Огладнях.
    Аз си купих истински смилянски боб от Родопите. Съжалявам само, че не взех повече.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  22. 22 Профил на martin187ism
    martin187ism
    Рейтинг: 426 Неутрално
  23. 23 Профил на mmarto
    mmarto
    Рейтинг: 426 Весело

    Мисля, че е малко прекалено. Сякаш е преминало границите на добрият вкус. Хляб, сирене, домати, бут, боб, леща, малини, сливи, дюли, ... край няма!

  24. 24 Профил на alextan
    alextan
    Рейтинг: 479 Неутрално

    До коментар [#23] от "mmarto":
    Защо да е прекалено?
    В чужбина тези събития са част от т.нар. регионален маркетинг, всеки един малък район, дори град си има стратегия за привличане на туристи.

  25. 25 Профил на Бояджиева
    Бояджиева
    Рейтинг: 378 Весело

    Яката работа, веселба с похапване! Тази година ще гледам да се пласирам на поне няколко такива мероприятия.

  26. 26 Профил на Alexander Nenov
    Alexander Nenov
    Рейтинг: 426 Весело

    Много добра статия! Браво и на peika.bg за добре свършената работа и идеята

  27. 27 Профил на aytep
    aytep
    Рейтинг: 432 Весело

    Когато бях малка, а и досега - любимият ми пътен знак е този с кръстосани нож и вилица!

    Яба-даба-ду
  28. 28 Профил на mathilda
    mathilda
    Рейтинг: 217 Неутрално

    Не пътуваме, за да ядем, но местната храна е част от културата и колорита. Благодаря за списъка, запазвам си го.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK