На гости на св. Франциск от Асизи - първия екоактивист и хипар

На гости на св. Франциск от Асизи - първия екоактивист и хипар

© Paolo Cocco, ReutersКакво е общото между Брус Спрингстийн, Карлос Сантана, Пати Смит и дъщерята на Мик Джагър? Не е само рокендролът. Всички те, заедно с още хиляди хора по света, са ревностни фенове и последователи на един светец, живял преди 800 години - св. Франциск от Асизи, бащата на Францисканския орден.


Базиликата на св. Франциск в Асизи, Италия, е вълнуваща туристическа дестинация, наситена с история, изкусни стенописи и реновирана крипта, където лежат мощите на светеца. Там са се отбивали не една и две световни знаменитости, пише "Ройтерс". Освен рок звездите гости на храма са били и глави на римокатолическата църква, търсещи уединение за молитва, а също и известни политици, използващи мястото за самореклама.


За интересните посетители и истории от последните няколко десетилетия разказва в нова книга говорителят на манастира отец Енцо Фортунато. Сборникът Vado da Francesco (от италиански: "Отивам при Франциск") е само 179 страници, но разкрива малко известни факти за някои от най-популярните имена, които са били вдъхновени от покровителя на животните св. Франциск.
На гости на св. Франциск от Асизи - първия екоактивист и хипар

© Associated Press


Една от запомнящите се истории е тази за посещението на певеца Брус Спрингстийн на 6 октомври 2006 г. Той имал концерт в близкия град Перуджа и държал да посети храма, но искал да избегне вниманието на медиите, затова пристигнал късно вечерта. Това е един от редките случаи, в които базиликата специално била отворена и осветена толкова късно, за да може изпълнителят на Born in the USA да я разгледа.


Монасите му дали достъп до храма, но не и до гробницата на светеца, разказва Фортунато. Той самият развеждал знаменития гост и към края на обиколката отецът посочил една стена и обяснил на певеца, че от другата страна почиват мощите на св. Франциск, но е невъзможно гробницата да се отвори в полунощ. Спрингстийн застанал пред стената и навел глава в знак на уважение. На излизане написал в книгата за гости: "Тази базилика носи цветовете на Възкресението", което Фортунато определя като "почти теологичен, майсторски синтез".


В книгата е преразказано и писмо от Джейд Джагър, която кръстила дъщеря си Асизи в почит на лоното на Францисканския орден. "За мен св. Франциск е безспорно първият екоактивист и хипар. Винаги е бил истинско вдъхновение още от ранните ми години", написала тя до монасите.


Китаристът Карлос Сантана пък изразил възхищението си към св. Франциск от сцената на джаз фестивала Umbria в Перуджа през 2011 г. Между песните той се обърнал към публиката с думите "Чувствам обич тук, защото по тези земи някога отдавна е вървял мъж на име Франциск от Асизи".


Криптата на Св. Франциск беше реставрирана и отново отворена за посетители през 2011 г.

© Associated Press

Криптата на Св. Франциск беше реставрирана и отново отворена за посетители през 2011 г.


През 2012 г. "кръстницата на пънка" Пати Смит не само посетила монашеската обител в Асизи, но и се задържала дълго там. Отец Фортунато разказва как певицата медитирала в криптата на св. Франциск, обядвала с монасите, а след това се включила в реставрацията на една от фреските на Джото. "Когато мисля за св. Франциск, не мисля за религия или каквито и да било правила. Мисля за любовта му към природата, към живота и мисля, че всеки човек на планетата може да почувства същото", казала му тя на тръгване. Посещението вдъхновило Смит да посвети песен на св. Франциск в новия си албум Banga - Constantine's Dream.


Но рок звездите не са единствените известни посетители, описани в около 50-те глави на книгата. Визитата на външния министър на Ирак Тарик Азиз в навечерието на войната през 2003 г. внесла известен смут сред монасите. Бодигардовете на министъра настояли да го придружат въоръжени във вътрешността на базиликата, но францисканците се възпротивили. В крайна сметка оръжията останали отвън.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK