На път: По стъпките на "Игра на тронове"

На път: По стъпките на "Игра на тронове"

© facebook.com/HBOBGАко се чудите какво ще правите, когато и започналият нов, четвърти, сезон на "Игра на тронове" (в българския ефир на HBO от 7 април) приключи, то може да предприемете пътешествие до местата, на които са правени част от снимките на хитовия сериал.


Сайтът за пътешествия GoEuro.co.uk прави обзор на локациите, на които феновете могат да видят със собствените си очи природния "декор" на много от сцените, наситени с кръвосмешение, разграбване и смъртносни бунтове, но имайте предвид, че сред тях има такива, които биха могли да ви издадат информация за епизодите, ако още не сте ги гледали, така че се чувствайте предупредени.


Северна Ирландия
Голяма част от измислената земя в книгата "Песен за огън и лед" Вестерос се намира в Северна Ирландия, но заради местния климат, който включва около 300 дъждовни или облачни дни в година, много от местата, на които е снимано в страната, пресъздават северните части на дома на рода Старк - Зимен хребет (Уинтерфел), както и по-малко слънчевите части на Седемте кралства.


Онези, които искат да утъпкат същата земя, по която стъпва и родът Старк в сериала, могат да разгледат района на Даунпатрик, графство Даун, където замъкът Уард е използван, за да бъдат заснети части от дома на семейството. Намиращият се в близост до Одли замък и горите му са използвани като фон за разполагането на семейния военен лагер в първи сезон. Малко по на север ще откриете и мястото на Черния замък - изоставената кариера Магхъраморн, за която в момента има планове да се превърне в развлекателен спортен център.


На път: По стъпките на "Игра на тронове"

© facebook.com/HBOBG


Намиращото се в близост имение Редхол се появява във втори и трети сезон, но предрешено под различни дегизировки. В един случай това е ханът, в който Кейтлин Тъли залавя Тирион Ланистър, преди да го отведе при сестра си в Орлово гнездо (за още по-големите фенове скалните образувания, над които е създаден Орлово гнездо, всъщност се намират в Гърция).


Зловещият кралски път в сериала е заснет на фона на един от най-сниманите и драматични природни феномени в Ирландия - намиращия се край град Белимъни мрачен жив плет.


Изглежда, неравният терен на Ирландия е доста приспособим към митологичната обстановка. Така например пътят Sandy Brae в Нюри и Морн е мястото, на което са поставени статуите на конете близнаци, отбелязващи входа на свещеното място на дотраките. Явно има нещо особено фантастично в този район, тъй като се твърди, че планините Морн са вдъхновили и "Хрониките на Нарния" от К.С. Луис.


Една от последните интересни дестинации в Северна Ирландия, свързани с продукцията, са пещерите на Cushendun в графство Антрим, където е заснета една от най-смущаващите сцени във втори сезон - раждането на бебето на Мелисандра. Самият район е чудат и живописен.


Малта


Напускайки Ирландия и насочвайки се към по-топъл климат, се озоваваме в Малта - пейзаж, който представя голяма част от Кралски чертог в първи сезон. Бившата столица на страната Мдина е използвана, за да пресъздаде ефектно централния град Вестерос. Множеството запазени исторически сгради пасват идеално на неговото екзотично, средновековно величие. Местните структури на средиземноморския остров като моста на Мдина, площад Маскита и двореца Вердала са разположени близо един до друг.


Лорд Старк съобщава на Церсей, че знае за нейната тайна и кръвосмешението на фона на доминиканския манастир "Св. Доминик". Следващото му възмездие се провежда близо до крепостта Форт Маноел. За снимки са използвани и много други подобни структури като Форт Сант Анджело, където Аря преследва котка в подземията на двореца в сериала.


На път: По стъпките на "Игра на тронове"

© facebook.com/HBOBG


Като столица на Седемте кралства Малта е домакин и на Железния трон за известно време. Едно от местата му е в двореца Сан Антон, който в реалността е резиденция на президента на острова.


Един от недостатъците на Мдина е, че се намира във вътрешността на страната, докато в историята Вестерос е на крайбрежието и заради това са снимани предимно интериорни декори и гледки от него.


Гозо


На кратка разходка с лодка разстояние малкият остров Гозо е използван за снимките на сватбата на Денерис Таргариен за хал Дрого. Местността все още е открита за посещение от туристи, но една от причините Малта да не бъде използвана за снимките на следващите сезони бе спор между властите на острова и екипа на продукцията по повод щетите, заради които се смята, че е променен природният пейзаж на мястото. Суперфеновете ще се радват да открият, че там все още могат да се организират сватби. Достатъчно е единствено да се откажете от прекомерното количество коне, оръжия и бойни сцени.


На път: По стъпките на "Игра на тронове"

© facebook.com/HBOBG


Хърватия


Във втори сезон Кралски чертог се мести в Хърватия, и по-специално Дубровник и остров Локрум. Тъй като Дубровник е крепостен град, намиращ се край морето, той особено силно прилича на столицата Вестерос и екипът на сериала получава повече възможности да прави външни снимки, които не могат да си позволят преди това в Мдина.


Заобикалящите града води са използвани подобаващо за заснемането на епичната битка за Черна вода, докато крепостта Ловриенац се превръща в новия Red Keep. Има и няколко заснети сцени на близкия остров Локрум, за който се говори, че е прокълнат, така че, подобно на много от героите в "Игра на тронове", всеки турист е добре дошъл да разгледа, но не и да се задържи за дълго.


Исландия


На път: По стъпките на "Игра на тронове"

© facebook.com/HBOBG


Вулканична, но замръзнала, Исландия действително е земя на огън и лед. Нейните земи са идеални за снимките на земите отвъд Вала. Продуцентът Крис Нюман споделя, че в монтажа и при добавянето на ефекти след снимките почти не са пипали кадрите от тези места, тъй като е нямало нужда да добавят нито студ, нито сняг, нито планини. Сред естествените декори, които са използвани, са няколко глетчера, защитената местност край езерото Миватн, както и части от Националния парк Скафтафел.


Макар и професията на актьора да изглежда бляскава, онези, участвали в снимките в Исландия, е трябвало да се справят с изключително ниски температури. Сцената, в която лорд Сняг убива Корин Полуръката, е снимана на скала на 500 м височина, а снегът бил толкова дълбок, че за двата дни снимки актьорите постоянно потъвали в него.


Мароко


По-голямата част от пътешествията на Денерис в трети сезон са снимани именно в тази топла страна. така екипът получава възможност да погледне на мястото от различен ъгъл, след като първоначално снима там пилотния, но неизлъчен впоследствие вариант на епизода.


Историческият град Арт Бенхаду, включен в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО, пресъздава Кралски чертог в трети сезон, както и Юнкай - града, към който Майката на драконите се отправя. Красивата пясъчна цитадела в него е използвана и във филми като "Лорънс Арабски", "Мумията" и "Гладиатор".


Друга снимачна локация в Мароко е втори град, включен в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО - Ессувейра, който пресъздава града за търгуване на роби Астапор. В реалността той е изпълнен с култура, а историческата му красота и спиращата дъха гледка към морето е запазена благодарение на стриктните ограничения за строеж.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK