Датският "Нома" отново е най-добрият ресторант в света

Рене Реджепи

© Ройтерс

Рене Реджепи



След година прекъсване датският ресторант "Нома" отново е обявен за най-добрият в света. Това стана известно на церемония в Лондон снощи, съобщи "Ройтерс".


Копенхагенският ресторант, ръководен от 36 - годишния майстор - готвач Рене Реджепи, измести на втора позиция испанския El Celler De Can Roca, който беше лидер миналата година. 


Предлагащият нова северна кухня "Нома" е бил обявяван за номер 1 в света в продължение на три последователни години - между 2010 и 2012 г. благодарение на изобретателността на шеф Реджепи, който включва в менюто ястия като телешко с мравки, сандвич с морски таралеж и круши с къдраво зеле. 




Организаторите на класацията, определила 50-те най-добри ресторанти в света, изтъкват педантичното внимание на Реджепи към детайла, любопитството и готовността да експериментира.  


Испанският El Celler de Can Roca, ръководен от тримата братя Рока е най-добрия сред общо седем испански ресторанта в класацията. 


За трета година поред италианският Osteria Francescana  в Модена затвърждава третото си място. 
Най-добрият в Северна Америка и четвърти в света е ню-йоркският Eleven Madison Park.


За пръв път Великобритания участва с два ресторанта в първата десетка - на пето място е London's Dinner на Хестън Блументал, а на десето - The Ledbury в Нотинг Хил.  

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на v_vendeta
    v_vendeta
    Рейтинг: 753 Весело

    Докато Сидеров не мине на проверка

    the more we learn, the more we die...
  2. 2 Профил на BIKER
    BIKER
    Рейтинг: 466 Неутрално

    телешко с мравки .....

    Какви са мравките ? И щастливо ли са отгледани?

    БСП и ДПС вън от политиката
  3. 3 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2518 Любопитно

    Бих го посетила, но ще се въздържа да опитам "телешко с мравки" и все пак испанската и италианската са ми по-вкусни от северната кухня.

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  4. 4 Профил на julesta
    julesta
    Рейтинг: 481 Неутрално
  5. 5 Профил на manu_chao
    manu_chao
    Рейтинг: 581 Неутрално

    Миналата година десетки посетители на ресторант Нома се бяха натровили.
    Проверка на тяхнта ХЕИ устснови много лоша хигиена в кухнята, а ресторанта бе затворен за известно време.
    Та, затова миналата година не бе обявен за #1

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  6. 6 Профил на today
    today
    Рейтинг: 827 Неутрално

    Тия ястия ми звучат малко като "телешко шкембе в масло с ягодов мус".

    Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
  7. 7 Профил на Euronymous
    Euronymous
    Рейтинг: 925 Неутрално

    До коментар [#3] от "etty1": не е кой знае какво. 80% от менюто е неразбираемо, пи мен сервитьора стоя 15 минути да ми разяснява.

    From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
  8. 8 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2518 Неутрално

    До коментар [#7] от "Euronymous":

    Значи ще си остана вярна на Средиземноморието

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  9. 9 Профил на Euronymous
    Euronymous
    Рейтинг: 925 Неутрално

    До коментар [#8] от "etty1": е то по принцип е най-хубавата храна

    From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
  10. 10 Профил на casinoto
    casinoto
    Рейтинг: 715 Весело

    Сипи едно узо и направи една зелена салатка - е това ми е играта!

  11. 11 Профил на martin_d
    martin_d
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Walter_White - Хигиената в най-долната дупка в Копенхаген, стига да не е някой индиан тейкауей, е на слетлини години от повечето кухни в България (но не всички, имаме и добри ресторанти на европейско ниво). За троха на земята, след затварянето на кухнята се получава предопреждение, а за втора се затваря ресторанта. В интерес на истината, въпросното "натравяне" се случи в седмицата, в която оценителите от Мишелин трябваше да минават...И въпреки това си задържаха и двете звезди. Не съм имал удоволствието да ям там, но познавам двама готвачи от там и смея да твърдя, че са истински артисти. Копенхаген е новата кулинарна столица на европа. Все пак град с размерите на Пловдив да има 15 Мишелин ресторанта е огромно постижение. А ню нордик кухнята не отстъпва по нищо на италианската и френската. Ако някога се озовете в Копенхаген и желаете приятна вечеря в ресторант със звезда,горещо ви препоръчвам Den Røde Cottage или Studio. Ако сте на бюджет ви съветвам да опитате в Cofoco. Повечето хора биха ви казали да отидете в Madklubben, но истината е, че там е като стартова точка за повечето готвачи и не винаги се представят на достатъчно добро ниво, но новия мениджър се старае.
    Живея от няколко години в Дания и имах удоволствието да се запозная с доста от готвачите и да стажувам в няколко от ресторантите им. Лично моята мечта е да успеем да отворим ресторант с поне една звезда в София и вярвам, че този ден не е толкава далеч.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK