Видео: Малката базилика - новата забележителност на Пловдив

Пловдив Стария град

© Анелия Николова

Пловдив Стария градНад 1500 души посетиха през празничните дни новата забележителност на Пловдив - Малката базилика, съобщи БГНЕС. Тя беше отворена за посетители на 1 май.


Малката базилика се намира до Източната крепостна стена и е изградена през II век от император Марк Аврелий. Запазени са част от антична улица и части от антични сгради на комплекса. Базиликата е от два строителни периода - II и V век.


Руините на археологическия паметник са открити случайно през 1988 г. при изграждането на панелен блок. До 2010 г. обаче е изоставена и скрита под бурени. 
Археоложката Мина Боспачиева, която я разкопава, я нарича Малката базилика, тъй като в непосредствена близост се намират две други филипополски базилики, едната от които е смятана за митрополитската църква на града (Голямата базилика).


Трикорабната постройка свидетелства за ранното християнство по българските земи и за изключителното майсторство при създаване на подови мозайки в късноантичния Филипопол. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK