Умирай трудно в планината

Умирай трудно в планината

© Надежда Чипева, КапиталТочно преди година - на 30 май 2013 г., публикувахме текста "Умирай трудно в планината" със съветите на лекаря и планински спасител Бенджамен Ментешев. След благополучната развръзка на премеждието, преживяно в Стара планина от тримата студенти Христо Иванов, Веселин Иванов и Виктор Димитров, тръгнали на поход без екипировки и подготовка, решихме да припомним съветите на експерта.  


В началото на пролетта едно от най-прекрасните преживявания е да прибереш най-после уверено  зимното палто надълбоко в гардероба като извадиш оттам туристическите обувки и лекото планинско яке. По това време на годината планините започват да конкурират по оживление градските молове, а темата за безопасността сред природата отново става актуална. 


И понеже дори и най-опитните планинари трябва да си припомнят правилата, преди да поемат на път, "Дневник" попита д-р Бенжамен Ментешев, лекар, планински спасител и главен експерт "Обучение и квалификация по долекарска помощ" в Планинската спасителна служба, за това какво трябва да съдържа аптечката на истинския планинар, как да се предпази от инциденти и най-вече как да реагира, ако все пак го застигне беда. За целта преговорихме някои от най-честите сценарии на инциденти в планината. 
Гаранция, че всичко ще бъде наред по време на похода в планината, няма и не може да има, но рисковете от инциденти могат да се сведат до минимум с 


добро планиране


казва д-р Ментешев. То включва предварителното опознаване на маршрута и съобразяването  с подготовката на групата. Водачът, който носи отговорност за съдбата й, би следвало да е наясно с всичко това и да може да окаже долекарска помощ. Не е добра идея човек да тръгне на преход сам. 


Ако прогнозата за времето предвижда се гръмотевични бури, по-разумно е излетът да се отложи. 


На тръгване групата задължително трябва да информира в колко часа планира да стигне крайната точка на маршрута и да разполага със средства за комуникация, в случай че се забави -  заредени телефони и, при по-продължителен преход – зарядни устройства. Добре е походът да  започне и да завърши по светло, а  е задължително групата да е екипирана подходящо, включително и с аптечка. 


Опасностите


През летния сезон най-честите усложнения са топлинните и слънчевите удари. Покрай тях "дремят"   вечните опасности за опорно-двигателни травми и при по-възрастните – остър коронарен синдром и инсулт. В топлите часове на деня и на открито, участниците в прехода трябва задължително да носят светли шапки или кърпи, а откритите части на тялото да са намазани със слънцезащитен крем. 


Групата трябва да разполага с достатъчно питейна вода - 2-3 л на човек на ден.  Водата в планината не винаги е подходяща за пиене. 

При съмнение, че водата е замърсена, тя може да се дезинфекцира със специални таблетки. Помощен вариант е комбинация от 15 капки йодна тинктура на 1 литър вода, като трябва да се изчака 15 минути преди пиене. "Вкусъте малко по-неприятен, но рискът от отравяне намалява ", коментира д-р Ментешев.  
Позволено е да се пие от източници, за които се предполага, че не са замърсени, например изворчетата. Долните течения на реките са опасни заради битовите и отпадни води и пасищата. Най-честите хранителни отравяния са от този тип вода. 


Умирай трудно в планината

© Надежда Чипева, Капитал


През летните месеци опасни са и мълниите. При буря в планината трябва да  се избягват високите части. Ако сме там - максимално бързо да се изнесем надолу. При липса на алтернатива правилото е да клекнем, обгръщайки с ръце коленете си, така че единствената контактна повърхност със земята да бъдат стъпалата ни. Трябва да се освободим от всички метални предмети и да ги оставим на голямо разстояние от нас и при възможност да се завием с изолиращ предмет -  шалте, дъждобран. Друг съвет е да не заставаме до високи обекти - дървета, стълбове на електропреносната и далекосъобщителната мрежа. Ако това все пак се случи, помнете - разстоянието до стълба да е поне неговата височина. Най-добро укритие са дупки, вдлъбнатини, където да заемем свита поза, в никакъв случай да се проснем по корем.


Една стъпка накриво...


или пък хлъзгав участък, хлабав корен или камък, могат да извадят всеки от равновесие. При падане и удар  първото нещо е оценка състоянието, обяснява д-р Ментешев. Проверява се дали пострадалият е в съзнание, дали диша, бие ли сърцето му. Ако отговорите са отрицателни, нужна е първа помощ, която за съжаление, няма как да се научи от публикациите, казва специалистът.


Спътниците на пострадалия трябва незабавно да позвънят на националния номер 112 и да предадат информацията. Оттам дежурният планински спасител може да даде инструкции какво да правят, докато дойде помощ. 


По думите на д-р Ментешев националната система за спешни случаи работи отлично и планинарите не е нужно да помнят локалните номера на службата. Иначе централният денонощен номер на ПСС е 02/963 2000. Времето докато пристигне спасителният екип зависи изцяло от мястото на произшествието. Ако няма обхват там където се е случил инцидентът, един или няколко човека от групата трябва да тръгнат за помощ, но е задължително някой да остане при пострадалия. 


Отворени рани


Дори нищо да не се счупи при падане, съществува опасността и от нараняване и кървене.  Първо трябва да се спре кръвта- чрез притискане на самата рана, с ръкавиците за еднократна употреба в аптечката. Друг начин е с пристягане над нараненото място. 


След като спре кръвта се преминава към обработка на раната. Изчиства се последователно полето около нея, самата повърхност на раната и накрая се поставя превръзка. За почистването използваме марлите и йода-повидон. С марля, напоена с този разтвор, се почиства раната от центъра към периферията и накрая отгоре се поставяме марлен компрес, отново напоен с разтвора. 


Ухапвания разни 


Ухапванията от насекоми и змии могат да се окажат не по-малко екстремни, особено за хората с алергии. Двата сценария, разбира се, са доста различни.


Ухапванията от насекоми са опасни с това, че много хора биха могли да развият алергична реакция. С по-висока степен на риск са хората, които страдат от алергии по принцип, но нямат опит с ухапване Добре е превантивно да изпият две таблетки противоалергично лекарство.


Мястото на ухапване първоначално се охлажда, а после се нанасят специализирани кремове.


Ухапванията от змии са друга опасност. Българските отровни змии са малко, а тяхната отрова не предизвиква мигновена смърт. Пораженията са по-скоро върху тъканите – увреждания и некроза - ако не бъде приложен противозмийски серум навреме. Това трябва да се случи в рамките на 4 часа, обаче веществото е такова, че задължително трябва да се постави в болнични условия. В никакъв случай не трябва да се прилага на терена, защото серумът предизвиква тежки алергични реакции, които могат да доведат до смърт. "Т.е. от отровата на змията човек може да не умре, но от серума спокойно може да си отиде", разяснява специалистът. 


Самата рана при ухапване от змия не представлява опасност - липсва кръвозагуба. Опасността идва от попадането на отрова в тъканта. Крайникът трябва да се обездвижи, а при местенето на пострадалия да не се допуска движение на собствен ход. Причината е, че всяка активност разнася отровата по тялото.


Забравете досегашната формула на стягане над мястото на ухапване, срязване на раната и изсмукване на отровата – това категорично вече не се прави, подчертава д-р Ментешев. Изсмукването е опасно за този, който го прави, срязването между двете точки от зъбите на змията само увеличава наранената повърхност и разпространението на отровата, а пристягането над раната нарушава допълнително кръвообращението. Правилният ход е обездвижване и максимално бързо придвижване към болница. По време на пътуването ухапаният крайник трябва да е по-ниско от тялото, т.е. носенето на гръб е ок, а ако е с носилка - кракът да виси отстрани. 
 

Съдържанието на аптечката не е голямо, нито обемно, но всеки от предметите  може да спаси живот. Базови са превързочни материали, дезинфектанти, противоалергични медикаменти, мазила против изгаряния и ухапвания.  


Флакон йод-повидон е достатъчен като дезинфектант. Необходими са и таблетки против алергии,  активен въглен срещу отравяне, обезболяващи и температуропонижаващи лекарства. 


Необходими са поне два бинта 10 м на 10 см - марлени, или плетени, а ластичните не са препоръчителни в рамките на долекарската помощ. Трябват и 5-6 стерилни марли 5 на 5 см, които могат да се използват за обработка на рана вместо памук. Памук изобщо не взимайте, вече не се прилага при обработка на рани. Поне една триъгълна кърпа ще послужи при кръвоспиране или за превръзка. 


Има и специални сгъваеми шини, които са леки и не отнемат място. В компактна форма се продава и термоизолиращо фолио, което с еднакъв успех се прилага и за загряване през зимата и за сянка през лятото. В допълнение са необходими поне два чифта ръкавици за еднократна употреба - за  случаи на обилно кървене, а също ножичка и ролка лейкопласт. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 636 Неутрално

  + За редакцията. Това трябва да направят и по всички телевизии.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Докторе,най-после разбрах с какво се занимавате в момента!Радвам се за Вас,макар че след днешния случай с т.н."Дечица"ще се наложи май да използувате и уменията си от истинската благородна професия,която упражнявахте и помагахте на деца и подрастващи,изпаднали в истинска беда!
  Бъдете здрав!

 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Много хора оплюха децата, загубили се в Планината, през последните дни..
  Но аз съм радостен , че бяха намерени живи и здрави ! В крайна сметка това са деца, който не са отишли да се боцкат, да смъркат наркотици, да хвърлят бомбички по стадионите, да трошат автобуси, или да крадат.. Излязли са да се разходят на чист въздух, да се порадват на природата - какво по-добро
  от това ! Да не говорим , че са 17-20 годишни момчета, които още нямат достатъчно опит и знания как да се предпазват в планински условия.. И по-добре да научим децата си как да го правят, вместо да ги плюем.

  Браво на самоотвержените спасители, радвам се за децата !
 4. 4 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Казвам го с риск да ме оплюят.

  В сегашните времена:

  Освен "умния телефон", вземете и собствения си ум със себе си!

  Не се предоварявайте на техниката! Тя помага, но не решава проблеми.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 5. 5 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Съгласен съм с написаното. Ама все пак не бива да се прекалява дори с аптечката. Че съм виждал аптечка на "турист" тежаща няколко килограма.
  Жилещи опасни насекоми има. В България има няколко вида горски стрършели. Имат много силна отрова, ухапването е болезнено, особенно по главата. Като се ядосат, хапят на рояк и гонят "набелязания". Хапал ме е такъв по рамото. Наду се, боля ме седмица, а не съм алергичен. Един колега за малко да си отиде от такъв стършел.
  Ухапване от пепелянка в района на Петрич или Малко Търново не е никак безобидно. Вече има кръстоски на нашите пепелянки с доста по-отровните гръцки и турски. Има вече смъртни случаи, като на един овчар от Сандански.
  Така че не се закачайте със пепелянките по поляните и в никакъв случай не правете опити да ги хващате. Че са много бързи. Нападението става за части от секундата, като пружинки са!
  Има едни големи стоножки. Казват се сколопендри. Срещат се рядко, само в най-южните части на страната. Аз съм намирал в района на Синеморец. Лошо ме е хапъл такъв като дете. Цялата ми ръка се поду и ме слагаха на системи.
  Ваденето на кърлеж също е специфично. Добре е да се вадят веднага. Аз лично ги въртя обратно на часовниковата стрелка, но много лекари казват че е неправилно. После се гледа за появата на голямо червено петно, подобно мишена за Лаймска болест.
  Много неща могат да се добават. Някои помагат други не. Обаче най-важно е човек да мисли и да съзнава последствията си в планината.

 6. 6 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Полезно четиво...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 7. 7 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#4:"Музар"]Освен "умния телефон", вземете и собствения си ум със себе си! [/quote]

  Хората са познавали природата и преди технологиите. Не мисля, че някой ще оплюе поста ви. Подиграваме се на американците за техните бой скаутски лагери, или на народите на Изток, които си имат аналогии, но много малко родители у нас създават целенасочено екзистенц-минимума от знания за ориентиране и оцеляване в природата у децата си. Хубавата новина е, че го правят младите хора. Още по-хубаавата новина е, че юнаците са живи.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 8. 8 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  [quote#4:"Музар"]Казвам го с риск да ме оплюят.

  В сегашните времена:

  Освен "умния телефон", вземете и собствения си ум със себе си! [/quote]
  Защо да те оплюват, защото с поста си призоваваш хората да мислят и то отговорно, преди да тръгнат да опознават чукарите?!? Един да го прочете и да се замисли пак ще е от полза. Ходенето в планината не е шега работа, ако някой го приема просто като екстремно преживяване скоро може да се убеди колко сериозно трябва да се подхожда към това.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 9. 9 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#7:"inadilov"]. Хубавата новина е, че го правят младите хора. Още по-хубаавата новина е, че юнаците са живи.[/quote]
  Именно !

 10. 10 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "inadilov":
  До коментар [#8] от "bee":

  Благодаря!

  Ужасявам се от "техничари" които изобщо не знаят ограниченията на техниката си. Все едно да искаш компютърът ти да има интернет, когато си изключил (изгорели) бушоните. Защитите при всяка жизнено важна техника са НЕтехнически, а физически (като гравитацията).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  И си носете запалка и кибрит, за да си запалите огън. Така първо няма да мръзнете през нощта и второ, ще може да види хеликоптера в тъмното. Успех!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#9] от "bestbuy":

  И все пак - интересува ме ЦЕНАТА!
  Браво,че ги спасиха,но на каква цена - и в морално и в материално изражение!Не само българинът,но и всички останали са се научили да спазват правилата и законите само след солидни санкции!Не съм съгласен да плащаме ОБЩОВКУПНО цената на "грешките" на тези "неопитни" дечица !

 13. 13 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#12:"doroteus"]Браво,че ги спасиха,но на каква цена - и в морално и в материално изражение![/quote]

  Знаеш ли каква е цената - плащаме вличко, което спестихме от обученията по родолюбие, от планиските преходи с малки деца, от забравените програми 100-туристически обекта на България и т.н.

 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1095 Любопитно

  До коментар [#13] от "bestbuy":

  Дали има още "екскурзионно летуване"?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 15. 15 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#12:"doroteus"]И все пак - интересува ме ЦЕНАТА! [/quote]

  "Човешкият живот е безценен и най-важното е, че момчетата бяха открити живи и здрави. Разходите по спасителната акция ще бъдат покрити от Планинската спасителна служба (ПСС), Българският червен кръст (БЧК) и други институции. Тепърва обаче ще се изчислява колко струва цялата операция, всички цифри на този етап са спекулация", заявиха пред БЛИЦ от ПСС.

  Не твърдя, че това е абсолютната истина, защото Блиц не са от изданията, на които някой може да вярва без да засече информацията, но все пак....

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 16. 16 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "inadilov":
  [quote#15:"inadilov"]Тепърва обаче ще се изчислява колко струва цялата операция[/quote]
  По Канал 1 на БТВ казаха, че по предварителни пресмятания, тази акция ще струва няколко-стотин-хиляди лева

  The best way out is always through Robert Frost
 17. 17 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#16] от "Realistka":

  И сигурно е така. Колкото и да е безвъзмезден труда на доброволците и спасителите, техниката иска поддръжка, хеликоптерите - гориво...На фона на всичката помия, което предизборно се лее от екрана, това ще са най-добре похарчените пари тази седмица.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  В отворена рана НИКОГА не се слага йод или йод-повидон. С този разтвор се обработват ръбовете на раната и площта около нея, никога самата рана. Значително се увреждат тъканите и се забавя заздравяването, ако се допусне подобно по-точно безподобно третиране. Да не говорим,че пациентът може да колабира, лично съм го наблюдавал в Спешната Помощ при действията на такива колеги с пропуски в обучението. Пише го във всеки реномиран западен учебник по хирургия с изключение на преписаните български и руската школа основана на полевата хирургия. В Германия (и не само там) за такова нещо ще ви изхвърлят с шут от операционната по време на изпит. Жалко че все още се дават такива съвети от спасители...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  В цялата тази история има две прекрасни новини - първо, младите хора оцеляха и са живи и здрави, второ - урока за планинарите.
  Такива неща се случват непрекъснато по целия свят и се радвам, че този път те завършиха щастливо.

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 20. 20 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Мдаа, давят се тези, които могат да плуват /щот другите не припарват/.
  Ако цял на бачкане търчиш насам-натата ич биля няма да ти дойде на акъл да хващаш гората...
  :))

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 21. 21 Профил на Мис А.
  Мис А.
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "Музар":

  Абсолютно вярно. А и много често, освен че на умния телефон бързо ще му падне батерията, в планината, особено в горите ,няма нито покритие, нито сигнали от сателит.
  Освен на себе си няма на кого да разчиташ.

 22. 22 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ... а бе хубаво, обаче... все едно, че хората ходят в планината за да ги хапят змии, гущери, стършели и мравки, да си чупят ръце и крака, и да ги гори мълния... С ПРИРОДАТА ШЕГА НЕ БИВА. Един вид отнасяй се с уважение към планината и тя ще ти отговори със същото... И още нещо - раница с 2 консерви "русенско варено", PET бутилка вода, два чифта чорапи, гащи, дебела, ама най-дебелата фланела, която имаш, удобни обувки и дъждобран, нож, фенерче, запалка, карта и компас (GPS премиум и задължително информирай някой близък къде смяташ да ходиш... разбира се може и иначе - имитация на златен ланец, тънка памучна фланела (тип МОЛ), безотговорност и безрасъдство, Батман и Робин, Капитан Америка и Дискавъри Чанъл

 23. 23 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Правила, правила, ама срещу идиотизъм нищо не помага. Само като си помисля, че ония тримата льольовци, дето се изгубиха на Паниците в други ден ще имат право на глас и ще определят бъдещето на Европарламента и ме напушва смях

 24. 24 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#17:"inadilov"]На фона на всичката помия, което предизборно се лее от екрана, това ще са най-добре похарчените пари тази седмица. [/quote]
  +++++++

 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Най-скъпата спасителна акция.Със сигурност някой поблазнен от суетата ще се опита да вдигне рекорда,след това-още по-голям!...
  И каузата-толкова приятна-вместо да употребявали наркотици,предпочели разходка в планината.Ами ако са ги комбинирали?!
  И за всичките усилия,разходи и притеснения-нито една благодарност,извинение,усмивчица поне!
  Напротив.
  Опитвате се,колеги,да сте много благи.И аз съм благ,но при необходимост.Повече съм отговорен и държа на отговорността.

 26. 26 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#17:"inadilov"]На фона на всичката помия, което предизборно се лее от екрана, това ще са най-добре похарчените пари тази седмица. [/quote]
  Лошото е, че са похарчени НАПРАЗНО! Колкото и "-" да ми нашибате, замислете се за резултата от 4 дневната безплодна и беззъба, неорганизирана и некоординирана "спасителна операция"! Следващия път пострадалите може и да не се САМОСПАСЯТ! РЕСПЕКТ КЪМ ДОБРОВОЛЦИТЕ-СПАСИТЕЛИ!

 27. 27 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#11:"Bulgarische Motoren Werke"]И си носете запалка и кибрит, за да си запалите огън. [/quote]

  По-скоро магнезиева пръчка. Вярно е, че огънят се пали една идея по-трудно, но е абсолютно надеждно. Кибрита и запалката могат да се намокрят, повредят...

  Път без препятствия не води до никъде.
 28. 28 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#22:"who cares"]два чифта чорапи[/quote]

  вълнени! С други не ходя в планината.

  Път без препятствия не води до никъде.
 29. 29 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Полезно четиво. Някои неща не ги знаех, признавам

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 30. 30 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  [quote#22:"who cares"]2 консерви "русенско варено"[/quote]
  2 шоколада са по- леки и по- калорични, ядки също

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 31. 31 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#21] от "kaka_maka":

  Сателит има, друг е въпросът, че телефонът ще си изтощи много бързо батерията в търсене на мобилна клетка.

  Хубаво е човек да е оборудван с у-во, което е специално предназначено само за навигация, но колко хора имат такива? По-неопитните и пишман туристите като мен - нямат.
  Другите пък биха могли да се ориентират и по маркировката и не биха се загубили.

 32. 32 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Също и огледалце. Най-добре е, ако си намерите такова от полирана неръждавейка (можете и сами да си го направите). Пробийте му дупка в средата - така можете доста точно да насочите отражението на голямо разстояние. Слънчевото "зайче" е един от най-добрите начини да ви забележат.

  Път без препятствия не води до никъде.
 33. 33 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 994 Разстроено

  Аз съм всъщност Беър Грилс.
  Не ми пука планина или пустиня - от секъде излизам жив!

  Уважение, към доброволците спасители!!!
  Разочарование от хаоса в държавата! Пази Боже от всичко!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 34. 34 Профил на Stefan Dimitrov
  Stefan Dimitrov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#5] от "komutator": "Има едни големи стоножки. Казват се сколопендри. Срещат се рядко, само в най-южните части на страната. Аз съм намирал в района на Синеморец."

  Има и на север, поне съм виждал често в района на Камен бряг...

 35. 35 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#34] от "stefan_dimitrov":

  Не ги пипай! Вярно е, че са малки, но като се раздразнят при пропълзяване си влачат отровните "щипки" отпред на муцунката и правят множество дупчици по кожата. После кожата се обрива, става на червени пъпчици и сърби много. В повечето случаи отминава за ден два, ама може човек да е алергичен или малко дете като в моя случай. И нещата стават лоши. А нищо чудно вече да има и кръстоски с доста по силноотровни техни "братовчеди".

 36. 36 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Клуб Z доста добре са прочели нашите коментари

  И моите съвети също са ги преписали творчески...

  http://clubz.bg/4040-na_planina___s_krastavica_i_ogledalce

  Път без препятствия не води до никъде.
 37. 37 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#5:"komutator"]Аз лично ги въртя обратно на часовниковата стрелка, но много лекари казват че е неправилно. [/quote]
  Кърлежът не трябва да се върти. Хваща се с пинсета възможно най-близо до кожата, където е главичката и се дърпа здраво навън. Не се маже с мас, олио, захтин или каквото и да било. Ако нямате пинсета и не може да стигнете до лекар в рамките на час-два, може и с нокти, но задължително през ръкавица. След това дезинфекцирате и трябва да ви се направи Тетатокс (от лекар). Кърлежът не се мачка, а трябва да бъде изгорен, а ако искате може и да си го занесете в РИОКОЗ в шишенце спирт.

 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Винаги препоръчват при буря да слезете от високите части на планината. Обаче никога не казват в каква посока! АКО ИДВА БУРЯ, ТО ТРЯБВА ДА СЕ СЛЕЗЕ ПО ПОСОКА НА ДВИЖЕНИЕТО НА ОБЛАЦИТЕ. аКО СЛЕЗЕТЕ СРЕЩУ ДВИЖЕНИЕТО ИМ има опастност ниските части на масива да се окажат по-близо до облаците от високите! Това е особено валидно за по-полегатите масиви! За по-сигурно, винаги слизайте по подветрения склон. Така, когато облака приближава преди да дойде над вас ще е приминал през най-високите части на възвишението, което предполага, и че ще се е разтоварил от електрическия заряд.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK