Родната къща на откривателя на "бацилус булгарикус" приема посетители

Музеят на киселото мляко работи от сряда до неделя между 9 и 18 часа.

© Анелия Николова

Музеят на киселото мляко работи от сряда до неделя между 9 и 18 часа.



Родната къща на откривателя на млечнокиселата бактерия "бацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров в трънското село Студен извор е отворена за посетители, напомня БТА.


Домът, в който е роден големият български учен, е построен през 1886 година. Отзад има още една постройка, вдигната през 1928-1929 година. Съхранен е и старият хамбар. 


Въпреки някои битови неудобства решихме да запазим къщата в автентичния й вид, разказват племенниците на д-р Стамен Григоров, които се грижат за жилището и за прилежащия към него 35 дка двор.




Групите се увеличиха, освен в събота и неделя, вече идват и през седмицата, има и индивидуални туристи, посочват семейство Григорови. Обикновено турът се съчетава и с посещение на намиращия се в съседство музей на киселото мляко.


Д-р Григоров не е оставил поколение. Негови роднини обаче създали фондация "Д-р Стамен Григоров", която популяризира постиженията на българския учен и организира всяка година прояви в негова чест.


Д-р Стамен Григоров е открил през 1905 г. пръчковидната млечнокисела бактерия. В негова чест тя била наречена по-късно "лактобацилус булгарикус Григоров". През последните десетилетия обаче фамилията на откривателя отпаднала от официалното наименование.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    Гордост за България са такива учени като д-р Григоров.Дано неговото откритие съхрани и това българско село.

  2. 2 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 1413 Неутрално

    Гордеем се не само с българския бацил, а и с неговия откривател, който също е българин, заквасен със същия бацил. А вече правим и музей на българския бацил и откривателя му, защото нито бацила остана в България, нито откривателят му е вече сред нас, оцелелите.

  3. 3 Профил на dj x2805
    dj x2805
    Рейтинг: 493 Неутрално

    Той открил лактобсацилус, а в днешно време не искат да го използват... , че правило млякото кисело...

    www.soundcloud.com/x2805
  4. 4 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1673 Любопитно

    Млечнокиселата бактерия "бацилус булгарикус" използва ли се още в България?!

    Предразсъдъците са за ограничените.
  5. 5 Профил на ijj
    ijj
    Рейтинг: 1037 Неутрално

    До коментар [#4] от "Нефертити":

    Доколкото знам, част от производителите на кисело мляко я използват. Освен това има и износ.

  6. 6 Профил на subaru
    subaru
    Рейтинг: 465 Неутрално

    Вирусът е "лактобацилус булгарикус", за да бъдем точни. Ако беше в САЩ щяха да направят и увеселителен парк, и да организират всяка година международен конгрес посветен на темата. Браво на роднините, че са се сетили. Държавата спи в триците.

  7. 8 Профил на lout66
    lout66
    Рейтинг: 577 Неутрално

    До коментар [#3] от "x2805":


    До коментар [#4] от "Нефертити":
    Използва се от една единствена фирма. Не че българското кисело мляко не се харесва на потребителите ,за бацила трябва да се плаща и затова е по лесно да намериш кисело мляко в Япония, Корея или Китай отколкото в България.
    А на другите производители трябва да се забрани да изписват на опаковките си кисело мляко ,защото това е някакъв млечен продукт но не и българско кисело мляко.

  8. 9 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 913 Неутрално

    "Д-р Григоров не е оставил поколение."
    А?!
    Тука друго пише!
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD_%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  9. 10 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3825 Неутрално

    Браво на българския откривател и на реализираната
    инициатива за такъв музей.

    А вие, x2805, разтягате локуми.

    Виждал съм в големи магазини в САЩ марково кисело мляко
    (Данон или друго), на кутиите изписани съставки,
    вкл. лактобацилус булгарикус.

    Чел съм (другаде), че има 2 различни вида млечен бацилус булгарикус.

    Единият ("лакто" допринася за сладникаво кисело мляко,
    другият за "автентично кисело",
    а комбинирани в различни пропорции - според зависи.

    До коментар [#3] от "x2805":

    Той открил лактобсацилус, а в днешно време не искат да го използват... , че правило млякото кисело...

    "Родната къща на откривателя на млечнокиселата бактерия "бацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров в трънското село Студен извор е отворена за посетители, напомня БТА."

  10. 11 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3825 Неутрално

    Кои са тези другите?

    Има разни които пишата Йогърт, и то на Латиница.
    Други пишат на Грчки.
    Трети...

    Има ли база за параноя?

    Аааа... Македони... Сърби... Чахкини... Русские?...

    До коментар [#8] от "lout66":

    А на другите производители трябва да се забрани да изписват
    на опаковките си кисело мляко ,

    защото това е някакъв млечен продукт но не и българско кисело мляко.

  11. 12 Профил на Евгений Колев
    Евгений Колев
    Рейтинг: 10 Неутрално

    До коментар [#6] от "subaru":
    не баш вирус има сериозна разлика между бактерия и вирус. Едното няма клетъчно ядро, на Вас оставям да проверите кое


  12. 13 Профил на lout66
    lout66
    Рейтинг: 577 Неутрално

    До коментар [#11] от "dnevnikar":
    Не знам дали имам право да назова производителя , но за по сигурно провери кой произвежда бацила и ще разбереш сам.
    Преди години четох че бацила се продава в много страни в света но никои от българските производители не го купува .

  13. 14 Профил на subaru
    subaru
    Рейтинг: 465 Неутрално

    До коментар [#12] от "minormal":

    Прав сте абсолютно. Грешката е неволна! Благодаря за поправката!

  14. 15 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 694 Неутрално

    Всеки може да си подкваси мляко, нищо по просто и по лесно от това няма. За целта трябва мляко, две лъжици кис. мляко (може от магазина, стига да е по БДС). Ако млякото е селско, още по-добре. При това когато се подкваси, всички болестотворни микроорганизми (ако ги има), се унищожават. А, и да се подкваси в глинен съд. Ммм...

  15. 16 Профил на dj x2805
    dj x2805
    Рейтинг: 493 Неутрално

    До коментар [#8] от "lout66":

    Е това имах и аз предвид. Понеже намират по-евтино френска и други закваски си купуват тях... Лактобацилус в Япония...

    www.soundcloud.com/x2805
  16. 17 Профил на Baj Tanas
    Baj Tanas
    Рейтинг: 488 Неутрално

    [quote#0:"Дневник"] Д-р Григоров не е оставил поколение. [/quote]

    Ало, Дневник, тука друго пише: "Той сключва брак с жена от Трън на име Дарина. Раждат им се четири сина."

    http://comenius.hristo-yassenov.com/sg_biography_bg.html

  17. 18 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 764 Неутрално

    Не зная дали е било така навсякъде из България, но в този район преди години:
    Когато се издои овца, коза или крава, мялкото се налива в голяма глинена делва докато е още топло. Всеки ден се долива и се черпи от млякото за консумация. Млякото не се разваля, но от бактерията се променя и запазва. По естествен път млякото се преобразува в "кисело мляко".





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK