Родната къща на откривателя на "бацилус булгарикус" приема посетители

Музеят на киселото мляко работи от сряда до неделя между 9 и 18 часа.

© Анелия Николова

Музеят на киселото мляко работи от сряда до неделя между 9 и 18 часа.Родната къща на откривателя на млечнокиселата бактерия "бацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров в трънското село Студен извор е отворена за посетители, напомня БТА.


Домът, в който е роден големият български учен, е построен през 1886 година. Отзад има още една постройка, вдигната през 1928-1929 година. Съхранен е и старият хамбар. 


Въпреки някои битови неудобства решихме да запазим къщата в автентичния й вид, разказват племенниците на д-р Стамен Григоров, които се грижат за жилището и за прилежащия към него 35 дка двор.
Групите се увеличиха, освен в събота и неделя, вече идват и през седмицата, има и индивидуални туристи, посочват семейство Григорови. Обикновено турът се съчетава и с посещение на намиращия се в съседство музей на киселото мляко.


Д-р Григоров не е оставил поколение. Негови роднини обаче създали фондация "Д-р Стамен Григоров", която популяризира постиженията на българския учен и организира всяка година прояви в негова чест.


Д-р Стамен Григоров е открил през 1905 г. пръчковидната млечнокисела бактерия. В негова чест тя била наречена по-късно "лактобацилус булгарикус Григоров". През последните десетилетия обаче фамилията на откривателя отпаднала от официалното наименование.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK