(Раз)Очарованието Дубровник

(Раз)Очарованието Дубровник

© Весела НиколаеваБисерът на Адриатическо море отдалеч изглежда прекрасен като картина, но в туристическия сезон красотата му се губи сред тълпите.


Отстрани е като пощенска картичка. Отвътре – като поредното място, в което не може да се разминете от туристи, стоварвани с автобуси и развеждани по предварителна програма. Дубровник, наричан перлата на Адриатика, гордостта на Хърватия, владян от византийци, венецианци, от Австро-Унгария, независима морска република и част от бивша Югославия – всеки се е опитал да остави нещо от себе си, живеейки с разбирането, че той ще е владетелят му оттук насетне. Днес крайморският град е една от основните точки на хърватската туристическа индустрия, което май е донесло повече негативи, отколкото позитиви. Сравнявайки това, което видях в първите седмици на летния сезон, с разказите на приятели, мога смело да посъветвам – идете извън сезона, когато няма да е горещо и няма да се разминавате с тълпи зачервени скандинавски семейства и германски пенсионери.


Летният проблем на Дубровник е, че стратегията му за туризъм не е добре прицелена и в стремежа към повече приходи много заприличва на Несебър. Като цяло е курорт в по-висока от средната категория, макар че с доста компромиси и неудобства може да почивате и със среден бюджет. В самия град – и стария, и новия, заведенията са с цени доста над тези от Черна гора и България, дори и над много от гръцките места за почивка, ако трябва да направим сравнение. Но нека тръгнем поред – от пътуването.
По пътя


Има няколко начина да стигнете Дубровник и ако тръгвате от България, никой от тях не е удобен. На няколко километра от курорта има летище, но за да пътувате със самолет, директни полети няма. Сравнително удобен вариант е с Air Serbia, като смените в Белград. Има опции и за прекачвания през Виена, Рим или някой по-далечен град. Пътуването с автобус или автомобил е убийствено, ако сте решили да идете само до Дубровник и да не спирате за повече от час-два по пътя. Пътува се повече от 12 часа (в зависимост от маршрута и спиранията за почивка), минават се няколко граници и тъй като Сърбия и Черна гора не са в ЕС, на тях има подробни проверки. Може да пътувате само с лична карта. Най-прекият път е през Косово, обаче младата държава още не е оправила транспортните си връзки и ще ви трябват допълнителни такси и застраховки за преминаването. Иначе пътищата като цяло са хубави и поддържани, особено в Сърбия, стига да приемете, че в Черна гора се кара по планински маршрути, често с две платна, с много завои и малко възможности да намерите добри заведения за почивка и хапване. Препоръчвам докъдето можете да карате по крайбрежието – там е по-оживено и ако се наложи спиране и зареждане на бензиностанции – определено ще е по-удобно.


Фотогалерия: Дубровник и брегът на Адриатика >


Когато избирате нощувка, бъдете много, ама много внимателни и ако имате познати, които са ходили скоро – питайте за мнение. Добър вариант са малките селца край Дубровник, където е доста по-спокойно, има хубави нови хотели, къщи за гости и цели вили под наем. В самия град също има доста хотели и къщи за гости, но имайте предвид, че там е и много шумно, особено край старата част. Освен това обещанието за невероятно автентично място в стария град, в което да прекарате ваканцията, може да се окаже малка стаичка с високо прозорче с решетки, през което виждате само крепостни стени. Случаят е истински. На село гледката към море или поне хубава тераса с цветя е масовият случай, но пък за чистотата и удобството им може да се направи и повече. Три звезди явно е относително понятие, което включва три паяка в банята и видимо недобре почистена малка стая, така че преди да наемете, по-добре огледайте. Освен ако не е пикът на сезона, няма да останете под открито небе.


Море на село


Селцата са по-скоро малки курорти с поддържана крайбрежна ивица, паркове, малко магазини (с ограничен асортимент) и ресторантчета и са много добър вариант, особено ако сте с деца. Имайте предвид, че придвижването из Дубровник и околностите не е лесно – карането на автомобил по тесните улички е изморително, има много високи такси за паркиране и огромни глоби, ако спрете дори за минута на забранено място. Градският транспорт е скъп на фона на услугата, която предлага – около 5 лв. за билет при разстояние от 7 км до съседното село може да се преглътне, обаче ако автобусът идваше малко по-често от час-час и половина. И автобусите из самия град не са особено редовни. Обясниха ни, че е национален празник, но съдейки по наблюдения от следващите дни, явно в Хърватия националните празници продължават дни наред. Ако искате да се ориентирате по надписи на спирките кой автобус къде отива и къде да слезете – забравете. По-добре питайте и си вземете карта с маршрути.


Малка особеност на селцето Млини, в което бяхме отседнали – паркът е прекрасен, плажът е скалист, но пък има шезлонги (20 куни на ден), има и достатъчно място да си лежите по скалите, има си детски площадки за игра, обаче преди 11 часа не успяхме да намерим място, на което да ядем – кухнята на заведенията работеше след 11 часа, а на нещо като бистро или заведение със закуска не попаднахме, обхождайки половината село. Като цяло обслужването в Дубровник и наоколо е добро, но има много какво да се желае откъм бързина и адекватност. Все пак да чакаш 20 минути за няколко кафета и десет минути след като си поръчал гореща вода за чай да ти донесат каничка със студено мляко – не изглежда като еталон за добро обслужване.


По крайбрежието на Адриатика масовата кухня е от типа на Средиземноморската – риби, октоподи, морски дарове, зеленчуци. Тук имат типично местно "прошуто", което само специалист може да различи от италианското. Всъщност много от продаваното прошуто из Европа е произведено в Хърватия, а не в Италия. Има и локални сирена, които си заслужава да опитате, а ако попаднете на месни специалитети, особено от породите животни, отглеждани във вътрешността на страната (област Славония), не ги пропускайте. В ресторантите масовата кухня не е чак толкова вкусна, но с малко късмет ще попаднете на някое приятно място, което зарежда от добри местни фермери и си подбира добре виното. Хърватските вина са известни, но да очаквате нещо изключително за повечето от тях ще ви донесе разочарование. Както и другаде има и добри, има и посредствени, има и много добри.


Наследство под чадърите на баровете


Улиците на целият стар град през летния сезон са кошмарни – докъдето може са опънати маси на заведения, партерите на старите къщи са заети от магазини за всичко – от неоправдано скъпи дрехи до евтини китайски шалове и хърватски сувенири със сертификат, че са произведени в страната. Обграден от огромни стени, с почти никакви дървета и каменни плочи по всички улици, градът е ужасно горещ. В новата част има много дървета и крайбрежен парк, но покритите с храсти каменисти хълмове просто не позволяват да има някакъв хлад. За стария град – на места е направо мръсен, гледката от пристанището е помрачена от чадъри и маси на заведения, точно пред портата му се изсипва по един автобус на всеки няколко минути и всички слезли туристи се отправят вътре в крепостните стени. Може да подминете дремещи туристи от Източна Азия, седнали по стълбите, да се нагледате на зарязани бутилки, ако завиете в малките улички, както и да се озовете насред група британски пенсионерки. По принуда послушах екскурзовода им и мога да ви обясня особеностите на имотния пазар – заради високи цени, липса на индустрия и тълпи туристи много местни жители напускат града. Видът на много запуснати къщи в новата част потвърди думите.


(Раз)Очарованието Дубровник

© Весела Николаева


Още влизането в стария град (Grad, както се нарича там), ме разочарова с разпънати за продажба посредствени картини и пълна липса на информация за историята и забележителните места. Но пък имаше точна карта какви поражения са нанесли сръбските бомбардировки в началото на 90-те години. Тогава градът е бил обсаден, след като хърватите стават поредните, желаещи да напуснат Югославия. Заради културно-историческото наследство щетите са доста по-ограничени, отколкото в други части на Западните Балкани.


Ако ви се налага да обменяте или теглите пари – аз си имам правило да го правя само в банка, което в Дубровник се оказа трудно – на места из града има доста банкомати на местната Unicredit и на OTP Group, както и на други непознати за България банки, но офисите им са съсредоточени в центъра на новия град – далеч от туристическата част и с обслужване по средиземноморски, т.е. бавно. Валутата е куни, няма практика да се разплащате в евро.


Плажовете ги оставям за накрая – Адриатика е скалист в голямата си част, и ми е непонятно как местни жители и семейства от северна Европа с удоволствие се припичат върху ръбести скали или проснати направо на циментови плочи. Морето е изключително чисто и прозрачно (няма и какво да го замърси), а на места след като преодолееш крайбрежните скали, попадаш на копринено нежно пясъчно дъно, над което се виждат риби, рачета и миди. Практичен съвет – морето е достатъчно солено, за да разяде неща, които в Черно море оцеляват, например цветни сандали или да раздразни някоя драскотина по кожата. И да не забравите слънцезащитния си крем – все пак ще е жалко да изгорите и да не се възползвате пълно от чистото море и хубавото слънце.


За цар Самуил и легендите


Много българи ще разкажат с гордост как едно време Дубровник е бил български град. Ровейки се из историческите книги обаче не успявам да открия доказателство за това. По време на един от походите си армията на Самуил и самият той са стигнали до Дубровник, като са опожарили някои от близките градове (да не си мислите, че не сме били и ние кръвожадни империалисти), но самият крайбрежен град не са успели да удържат. После са се върнали на изток.


По документи територията на България е нараснала до Адриатика, но е спорно доколко това е била реална власт – из провинциите е било пълно с местни владетели, преминаващи от един към друг суверен. През Средновековието национално самосъзнание е било доста по-слабо развито и не е рядкост днес да си част от една империя, а утре от друга, без това да променя съществено живота ти.


Днес хърватите са доста националистически настроени – като започнем от документални поредици за величието на кралете им и стигнем до опаковането на огледалата на автомобилите в националния флаг по празници... Не ги наричайте сърби и знайте, че имат доста по-различни разбирания от други балкански народи – изискват висок стандарт на живот и никой няма да се съгласи да работи за ниска заплата или без да му плащат,което може би е обусловено и от ролята им в бивша Югославия. Тогава пак е имало някакво национално разделени и ако за сърбите са били запазени основно политика, сили за сигурност и партийна кариера, то хърватите са се справяли повече с икономиката. Което си личи и сега. В момента минималната заплата е почти 400 евро и е сред четирите най-високи на Балканите, веднага след Турция, Гърция и Словения. А иначе национализмът в католическите държави е малко особен, сякаш комплексиран от дългото му потискане от Църквата, през 20 и 21 век търси различни начини да се прояви. Дори външната му проява да е само носенето на тениски с националния флаг.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ходил съм 2 пъти в края на октомври. Много спокойно, красиво, водата още става за плуване.

 2. 2 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Лъхащото разочарование в пътеписа на автора, не трябва да ви разколебава да посетите Дубровник и по скоро цяла Адриатика. Освен урбанизираната закономерно част, Адриатика притежава очарователни природни забележителности, които си струва да се видят. А недостатъците, описани от автора, с част от които и аз се сблъсках, ни най-малко не променят мнението ми за тази част от Балканите. Красота.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 3. 3 Профил на Stefan Dimitrov
  Stefan Dimitrov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Супер интелигентна статия, надявам се да не е поръчкова. Ще я препратя на един познат хърватин за мнение...

 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Летният проблем на Дубровник е, че стратегията му за туризъм не е добре прицелена и в стремежа към повече приходи много заприличва на Несебър.[/quote]

  С един куршум - два заека!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Меломан
  Меломан
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Съгласна съм с нуцо. Хърватия е прекрасна държава. Наблюдавам я от 5-6 години. На моите приятели разказвам, каква прекрасна природа имат хърватите и как си я пазят. Винаги казвам, че Дубровник е изключение. Дубровник е бизнес, там всичко е много по-скъпо, адски горещо през лятото защото от стените не влиза вятър в града. Наблизо е Цавтат - прекрасно градче, както и всички ядрански градчета. Вижте Трогир, Задар, Сплит, Пула. Не правете изводи за Хърватия от Дубровник!!! Ще сгрешите. Прочетете историята на Хърватия, там ще си направите изводите, защо е толкова автентична и прекрасна. Този район Далмация, Истрия са били част от Австро-Унгария, а по-късно част от Италия. Италия е оставила сериозен отпечатък върху архитектурата и религията. Много от градовете многократно са превземани от Венеция. Да, там могат да се видят стени изписани на глаголица. Плитвице и Ядрана са перлите в короната на Хърватия. Нац.празник 5.08 - нищо не работи.

 6. 6 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Определено е по-добре извън сезона. Върнах се преди 10 дни, беше просто ужасно. За сергиите да не говорим. Иначе трябва да се види

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 7. 7 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много красиво и приятно място е Дубровник и околностите му. Но там се ходи през май или септември-октомври. Поради тежкото пътуване не е подходящ за индивидуален преход като в Гърция. Има екскурзии-почивки, с които може да се посети заедно с Черна Гора и да се разгледа повече при по-спокойна обстановка. Отсяда се в хотели в близките градчета, а самостоятелното придвижване до Дубровник не е голям проблем.

 8. 8 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 238 Неутрално

  В последните години по някаква причина се насади мнението, че големите туристически атракции и центрове за ужасни, защото са много посетени. Можете спокойно да посетите Дубровник, Венеция, Париж и пр. през януари ще ви е гарантирано по-спокойно. Да, Дубровник е туристически и комерсиален, но е такъв защото е познат в цял свят и се посещава много. Твърде отскоро българите станахме туристи и тепърва откриваме места, които са туристически забележителности от десетилетия и векове. Няма как да искаме да са отворени само за нас, пък по възможност и да минем евтинко като във Варвара.

 9. 9 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Чиста минавка си е ходенето в Хърватия!
  Нищо впечатляващо - скъпотия и бъркотия!
  Имаш досадното чувство, че си се върнал някъде в средата на 90-те в България.
  Единственото сносно нещо, както е подчертано и в статията, е храната, но за българи това не е нещо изненадващо добро!
  Хърватите (заедно с поляците) са може би "най-мрънкащата" нация в Европа! Все са недоволни от нещо и мърморят...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 10. 10 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 456 Неутрално

  "...заради високи цени, липса на индустрия и тълпи туристи много местни жители напускат града."

  Мда, подобно на Венеция. Проклятието на стадата туристи и популярността.

 11. 11 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Пфахахаха, по-ламерски пътепис не бех чел скоро време.

 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Не успя с разочарованието!

 13. 13 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Вижте, в Дубровник е красиво за гледане. А за да гледате и да се наслаждавате, трябва да не е пълно с хора и глъчка.

  Ходете там есента или пролетта. Не за дълго, ще ви доскучае, освен ако не сте с кола и не обикаляте из цялото крайбрежие, а то е наистина красиво. Идете и стойте не повече от 2-3 дни. Достатъчно е. Ще ви хареса и ще си тръгнете с хубаво чувство, без да ви е още доскучало.

  А ако искате море - глупаво е да се ходи там на море. Ама много. Дубровник е за гледане. И за ядене. Не е за плуване.

  Да, водата е кристално чиста. Както в Гърция и Италия. И в Турция има места, където е пак така чиста и тюркоазена.

  За разлика от тези места, водата в Дубровник е студеничка.

  За разлика от тези места, в Дубровник пясък няма. Има скали. Ако ви е приятно да се плющите като змия на горещ камък - плющете се. Мен ме изръбва и не ми е комфортно.

  За същите пари ще прекарате несравнимо по-добре на гръцките острови. Цените в Дубровник са сравними с тези в Сардиния. Скъпичко е. И има видимо несъответствие между цена и предлаган продукт.

  Дубровник не е за къпане, а за гледане. Така че - гледайте го, ще ви хареса. Обезателно да е извън сезона и обезателно да е за кратко. Ще ви е приятно и след някоя и друга година ще дойдете пак. За кратичко.

  Иначе си е минавка. Честна дума.

 14. 14 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Затова изводът е един-избягвайте пиковия туристически сезон.Аз съм ходил в Дубровник и региона през април и беше просто приказно...
  И винаги спазвам този принцип-в Барселона ходих през май,в Рим също през май...Във Венеция бях през април..

 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Интересно и поучително

 16. 16 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Разочарование, голямо, лъха от статията но и лъха на ненаписано домашно Преди да се ходи някъде се прави проучване

 17. 17 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "The Core":

  стига бе, не сме ли ние най-мрънкащата...

  Бил съм там през октомври, беше супер, но явно през октомври, освен това не плащах аз)

 18. 18 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Аз съм ходил в Дубровник по маршрута София-Скопие-Охрид-Струга-Албания (Тирана и Дурас) - Черна гора (Шкодренско езеро, Петровац на мору, Котор) след това 20 километра през Босна и Херцеговина и влизаш в Хърватска и Дубровник. Прекрасен маршрут, защото минаваш през 5 държави и има какво да сравняваш, защото всичко е много различно! Най-спокойно е в черна гора и е много евтино, в Хърватия и Дубровник е хубаво, но скъпо за нас, българите. Опитайте и няма да съжалявате - приятен път!!!!!

 19. 19 Профил на Ghost_Dog
  Ghost_Dog
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Отдавна не бях чел репортаж,изпълнен с толкова много негативизъм! Разочароващо!
  Освен ако не е ...поръчково!

 20. 20 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Мога да кажа само "браво" на хърватите, че се справят добре в тези трудни времена. Построиха си също магистрали и от към другата част на Европа се стига без проблем. Рекламират Хърватия по всички възможни начини и това ми прилича на национална стратегия.
  Дубровник, Сплит, Трогир, а и цяла Хърватия са много красиви и морето и планинските части. Морето е чудесно, но наистина пясък няма. Описаните трудности ги има навсякъде по големите туристически дестинации, например Венеция- количеството туристи е направо потресаващо, но това не означава, че не си струва да се види тази красота.
  Разбирам трудностите, преживени от авторката, но да можехме и ние така да се справим с нашия туризъм.... То и в някои наши курорти една проста баничка не може да се намери понякога

 21. 21 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Едно от най-незабравимите ми преживявания е на 03.03.2000 в Дубровник, бях с група приятели и тогава беше карнавала (марди гра, сирни заговезни и т.н.). Летувал съм и в едно село до Дубровник. Определено е за гледане извън сезона.

  Никола Йорданов
 22. 22 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  току що се отказах ,скоро щяхме да ходим там на семинар ,ще отидем другаде ,почвам да си мисля за Дубай ,там е прекрасно след октомври .

 23. 23 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Всяка една популярна туристическа дестинация е препълнена с хора по време на активния сезон. Идете в Дубровник малко преди или малко след активния сезон. Да речем в периода 15-25 април или 15-25 септември и ще ви хареса!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK