Видео: Разходка по ледник в Исландия, който скоро ще бъде и пробит


Догодина в Исландия ще бъде открит тунел с дължина 500 метра и широчина 30 метра, прокопан в ледника Лангьокул, предаде ДПА.
Съоръжението ще бъде най-голямото в света от този род. Вътре ще има ресторант и ще се организират изложби и сватбени тържества.


Глетчерът Лангьокул е вторият по големина в Исландия, а и в Европа, и се намира почти в центъра на страната. До него се достига по криволичещи планински пътища, но стигнете ли спокойно можете да карате с джип върху самия ледник, стига времето и температурите да го позволяват (както правят и ентусиастите във видеото).


Лангьокул, или "Дългият глетчер" има площ от около 950 кв.км. и в по-голямата си част е на височина между 1200 и 1300 метра над морското равнище.


Тунелът под Лангьокул ще се намира на дълбочина от около 30 м под повърхността. В голяма част от него ще бъдат образувани естествено ледени пещери, които ще бъдат свързвани чрез прокопаването на тунели.


"Колкото по-надолу слизате, ледът става все по-стар и цветът му се променя от бяло до тъмно синьо", разказва сайтът extremeiceland.is. И допълва, че посетителите ще имат възможност да видят как слънцето се опитва да прокара път между ледените пластове.


Създателите на най-голямата в света ледена структура, създадена от хора, успокояват, че посетителите не трябва да се плашат от студа или хлъзгавия лед, защото ще предоставят топли дрехи и алпинистки котки.


За тези, които искат сватбата им да е сред ледените тунели, се изгражда параклис, в който ще могат да се състоят церемониите. Параклисът е голям, с много дървени пейки. Ще има и специална пещера за тържеството след церемонията, в която ще могат да се сервират храна и напитки.


Леденият комплекс ще бъде отворен за посещения осем месеца през годината. През 2015 г. той ще бъде отворен от май, когато ще бъде официалното му откриване, до октомври. След това ще работи всяка година от март до октомври.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK