Световна класация посочи най-уважаваните паспорти

Световна класация посочи най-уважаваните паспорти

© Надежда Чипева, КапиталБългарският задграничен паспорт дава безвизов достъп на притежателя си до 141 държави и това го поставя сред най-уважаваните в света, съобщи БТА като се позова на световна класация на задграничните паспорти, публикувана в издаваният в Италия "Бюлетин за европейски стратегии".


Класацията подрежда държавите според това в колко страни могат да пътуват техните притежатели, без да се нуждаят от визи или като ги получават направо на границата. Класацията обхваща 196 държави и територии.


Най-уважавани се оказват паспортите на Финландия, Швеция и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, чиито граждани могат свободно да пътуват в 173 страни.
След тях са Дания, Германия, Люксембург и САЩ с безвизов достъп до 172 страни, Белгия, Италия и Нидерландия - 171, и Канада, Франция, Ирландия, Япония, Норвегия, Португалия и Испания със 170 страни.


България е в една група с Чили и Румъния, чиито паспортите осигуряват безвизов достъп до 141 страни. В рамките на Европейския съюз след българските и румънските паспорти се нареждат тези на Хърватия със 129 държави и територии.


От съседните на България и Румъния страни най-авторитетен е паспортът на Гърция, приет в 167 държави и територии, следван от този на Словения - 155. Паспортите на Сърбия и Македония са на безвизов режим съответно в 104 и 103 страни, на Черна гора - 98, на Турция - 94, на Босна и Херцеговина - 91 и на Албания - 88. 


Косовските паспорти са в дъното на класацията със свободен достъп до 38 страни, като след тях остават само тези на Непал - 37, Еритрея - 36, Пакистан и Сомалия - 32, Ирак - 31 и Афганистан - 28.


В групата БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, няма обща тенденция. Докато бразилският паспорт е в елита с безвизов достъп до 146 страни, следващите го паспорти на Руската федерация и Република Южна Африка се ползват със същата привилегия съответно в 95 и 94 страни, а Индия и Китай са в дъното с 52 и 43 страни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK