Най-слабо посещаваните туристически дестинации в света

Монголия е сред слабо познатите държави в Азия.

© Associated Press

Монголия е сред слабо познатите държави в Азия.Малки, екзотични, непознати, скъпи или недостъпни - такива са най-слабо посещаваните туристически дестинации в света по данни на Световната организация по туризъм. 


Годишният й доклад за 2013 г. определи Франция като най-желаната с над 80 млн. туристи годишно, следвана от САЩ, Испания, Китай и Италия. Световните медии обаче подредиха данните и отзад напред, за да се види къде туристите, за добро или лошо, са най-малко. Заради липсата на официални данни в нея не попадат доста опасни държави, които обичайно се препоръчва да се избягват заради политическата нестабилност.


Исландия е най-слабо посещаваната в Северна Европа.

© Associated Press

Исландия е най-слабо посещаваната в Северна Европа.
В Северна Европа най-малък през миналата година е бил интересът към Исландия, до където  с туристическа цел са пътували 80.8 хил. души. 


В  западната част на континента на опашката се нарежда княжеството Лихтенщайн с 62 хил. посетители.


Канада посреща милиони туристи годишно, но все пак те са по-малко, отколкото в САЩ и Мексико.

© Associated Press

Канада посреща милиони туристи годишно, но все пак те са по-малко, отколкото в САЩ и Мексико.


В Централна и Източна Европа класацията се води от  Молдова (96 хил. туристи). В региона, който включва 21 държави, България се нарежда на шесто място с 6.9 млн туристи, изпреварена от Русия, Украйна, Полша, Унгария и Чехия. 


В Южна Европа и Средиземноморието най-слабо посещавана е Сан Марино - 139 хил. души, по данни за 2012 г. Микродържавата на границата на италианската област Емилия Романя е добра алтернатива за приятно прекарване в средиземнорска атмосфера без тълпите в голяма част на италианските градове и курорти, коментират изданията. 


В Южна Америка най-слабо посещаваната държава е Гаяна, посетена от 117 хил. чуждестранни туристи. Страната  - известна и като една от най-бедните в света, се слави с непокътната природа, но и с политическа нестабилност. 


В регион Северна Америка, включващ три държави - Канада, САЩ и Мексико, най-слаб резултат има Канада - все пак с впечатляващите 16.6 млн. туристи. 


В Африка в дъното е Сиера Леоне с 81 хил. туристи, но това не е показателно поради липсата на официални данни на ООН за  десетки държави на континента, между които Ангола, Бенин, Ботсвана, Конго, Кения, Мали, Танзания и много други. 


Тувалу, остров Фунафути.

© Associated Press

Тувалу, остров Фунафути.


В Централна Америка най-слабо посетена е Белиз - 294 хил. души, а в Карибския район - Монсерат (77 хил. туристи). 


В Североизточна Азия най-непозната за чужденците е Монголия - 476 хил. гости, но с уговорката, че за Северна Корея няма данни. В югоизточната част на континента води Източен Тимор. Първата държава, възникнала през 21 век, явно е все още слабо разпознаваема на туристическата карта и е посетена от 78 хил. туристи. В Югоизточна Азия най-малко туристи е допуснал Бутан, който има специална ограничителна политика спрямо тях - 105 хил. души през 2012 г. 


В Океания най-слабо посетена е труднодостъпната и отдалечена Тувалу - 1000 души.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK