Колко бакшиш да оставя

Колко бакшиш да оставя

© Associated Press



Колко бакшиш да оставя" е въпрос, който хората често си задават, когато пътуват. От една страна, не искат да изглеждат скръндзи, но от друга страна, знаят, че бюджетът им не е безграничен, и не искат да изпадат в глупава ситуация. Агенция ДПА прави кратък обзор на приемливите нива на бакшишите в ресторанти и хотели в различни региони на света.


Средиземноморските страни:


В повечето от тези страни хората оставят бакшиш от около 10 процента от сметката. В Испания, Италия и Гърция обаче обикновено първо се плаща точно, а след това отделно се оставя бакшиш. Както съветва Кармен Френту от Испанската туристическа служба: "Оставете бакшиша в калъфчето за сметката на масата или го дайте директно на сервитьора."




В Турция, ако плащате с кредитна карта, най-добре е да дадете бакшиша в брой. Ако плащате в брой, особено в малки ресторантчета, може да закръглите сумата. "Юстю калсън" - "Задръжте рестото" - е изразът, който ще чуете, когато хората си плащат сметката в ресторантите в Турция.


Франция: Въпреки това, което пише в туристическите пътеводители, бакшиш от 10 процента за сервитьорите не е нещо обичайно, отбелязва туристическата служба "Ату Франс" (Atout France). Французите обикновено дават много малък бакшиш.


Северна Европа: В Германия и алпийските страни като Швейцария и Австрия хората оставят бакшиш между 5 и 10 процента до закръгляне на сумата, но не дават бакшиш, ако услугата не е била на ниво. "Бакшишите са доброволна благодарност за добра услуга", посочва Кристоф Люк от Асоциацията на германските хотели и ресторанти.


Ако сметката се плаща с кредитна карта, може да се остави бакшиш в брой на масата. Бакшиш за храна, донесена на бара, обикновено не се оставя. Препоръчва се дребен бакшиш за портиерите в хотелите, които носят багажа до стаята.


Скандинавия: Хората от този регион са по-въздържани, когато става дума за бакшиши. Пиа де Грал от официалния датски туристически пътеводител "Визит Денмарк" (Visit Denmark) отбелязва, че за услугите не се предвижда допълнително възнаграждение.


Дори дребен бакшиш се приема като признак, че сте доволни от услугата, но това, че не оставяте бакшиш, не означава, че не сте доволни, посочи тя.


Сабине Клауцш от "Визит Суидън" (Visit Sweden) отбелязва, че по правило шведите оставят малък бакшиш или не оставят. Евентуално посетителите могат да закръглят сметката в ресторанта или да оставят дребни на бара.


Арабският регион: В Египет и Тунис няма да сбъркате с бакшиш от 10 процента. Мохамед Десуки от "Иджипт тревъл" (Egypt Travel) посочва, че ако цялата сметка и бакшишът от 10 процента се плащат с кредитна карта, тогава парите не отиват при сервитьора, а при собственика на ресторанта.


Андреа Филипи от Туристическата служба на Тунис съветва бакшишът да се плаща отделно.


САЩ: В страна, където услугите са на голяма почит, бакшишите са по-високи, отколкото в останалата част от света, като обикновено са между 15 и 20 процента. Размерът може да се определи от щатския данък. Например щатският данък в Ню Йорк е 8.8 процента. "Удвоявате тази сума и я добавяте към сметката", съветва Лена Шюц от германската служба за връзки с обществеността в Ню Йорк. Така оставяте добър бакшиш от около 18 процента, уточни тя.


На бара барманът обикновено получава около долар за питие. Същата сума получават портиерите в хотелите за бройка занесен багаж. За персонала, почистващ стаите в хотелите, 5 долара след три нощи престой е приемлива сума.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на goshogoshev
    goshogoshev
    Рейтинг: 488 Весело

    аз пък не оставям никакъв бакшиш и поради тази причина нямам терзания

  2. 2 Профил на Arya Stark
    Arya Stark
    Рейтинг: 648 Весело

    "Бакшишите са доброволна благодарност за добра услуга"

    Напълно съгласна, трябва да се изписва на входа на всяко българско заведение и на таблото на всяко такси.

    "Winter is Coming"
  3. 3 Профил на grand funk railroad
    grand funk railroad
    Рейтинг: 1074 Неутрално

    При сметка 150 евро, 15 евро ми се струват прекалено като бакшиш.

    Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
  4. 4 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 701 Неутрално

    Бакшиш оставям, когато съм доволен от качество на храната, обслужване. Това в България се случва рядко, за съжаление.

    The best way to predict the future is to invent it.
  5. 5 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 2664 Неутрално

    До коментар [#2] от "Катя":
    верно ? и през кой касов апарат или декларация минават .

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  6. 6 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2681 Весело

    Един барман от врата може да прецени един човек що за стока е и дали ще остави бакшиш , става ли за приказка или е поредния начетен умник от помощния персонал на някоя чуждестранна фирма !


    Libertarianism is just anarchy for rich people
  7. 7 Профил на Norman Granz
    Norman Granz
    Рейтинг: 3342 Неутрално

    Аз винаги оставям бакшиш в размер около 10-12%, независимо дали в България, Испания, Скандинавия, Виена, Лондон и т.н. Досега никой не се е оплакал.

    Давам бакшиш и на персонала на хотелите за дребни услуги - например, да ми качат куфарите до стаята (5 EUR), да ми докарат колата от паркинга (3 EUR); оставям и 2-3 монети по 1 EUR върху леглото за камериерката.

    НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  8. 8 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2681 Неутрално

    [quote#5:"deribeev"]верно ? и през кой касов апарат или декларация минават . [/quote]
    Когато служител на чуждестранна фирма или държавен служител остави бакшиш той насърчава сивата икономика и нерегламентираните разплащания и така не се пълни бюджета който ги грани !



    Libertarianism is just anarchy for rich people
  9. 9 Профил на Norman Granz
    Norman Granz
    Рейтинг: 3342 Неутрално

    [quote#6:"comandante"]Един барман от врата може да прецени един човек що за стока е и дали ще остави бакшиш[/quote]

    Най-после те разбрахме какво работиш - портиер (пенсиониран военен) в някой от "5-звездните" хотели на червената мафия по морето.

    НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  10. 10 Профил на novak2010
    novak2010
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Само като информация - в Мюнхен ако плащате с кредитна карта може да включите бакшиша в сметката, като го укажете на сервитьора, за да въведе съответната закръглена сума.
    Но ако не оставяте бакшиш не е задължително.

  11. 11 Профил на VitaminX
    VitaminX
    Рейтинг: 541 Неутрално

    First world problems

    Missão dada é missão cumprida!
  12. 12 Профил на The Core
    The Core
    Рейтинг: 754 Любопитно

    Цялата "теория на бакшиша" е дълбоко порочна!

    "Бакшишите са доброволна благодарност за добра услуга"
    Няма такъв филм!

    По дефиниция, обслужването трябва да е добро!
    Ако не е - пътя и у дома!
    Ако не е написано в сметката: Сервиз:.. еди си колко, то бакшиш=0
    Венага следва въпроса: А защо на някакъв си сервитьор, барман, или таксиметър, в общия случай "хванат от улицата", ще му плащаме бакшиш върху заплатата?!?
    А на докторите, например - не може!
    Има и много по-добри и ценни специалисти, които винаги съвестно си вършат работата, а никой никога не им плаща "бакшиш", просто защото не работят с клиенти.
    Сервитьори и бармани - с лопати да ги ринеш.

    ПП: Още едно доказателство за "изкривяването" - "Барман на Златните" беше мечта по време на соц-а... Криво, а?

    Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
  13. 13 Профил на Mark Twain
    Mark Twain
    Рейтинг: 437 Любопитно

    Как са пропуснали например Япония, където няма бакшиши?

    "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
  14. 14 Профил на Norman Granz
    Norman Granz
    Рейтинг: 3342 Неутрално

    [quote#10:"novak2010"]в Мюнхен ако плащате с кредитна карта може да включите бакшиша в сметката, като го укажете на сервитьора[/quote]

    Навсякъде в Европа е така - на някои места върху самата сметка има прозорче, в което клоиентът да впише сумата на бакшиша, която оставя. Впоследствие парите се поделят между персонала във вид на бонуси, като най-много получават най-добрите служители (тези с най-високите бакшиши).

    НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  15. 15 Профил на Хи-хи
    Хи-хи
    Рейтинг: 1400 Неутрално
  16. 16 Профил на glatzial
    glatzial
    Рейтинг: 488 Неутрално

    До коментар [#12] от "The Core":
    Абсолютно съгласен. Насърчава и работодателите да дават ниски заплати. Чувал съм агрумента, че така се саморегулира качеството на услугата - лоша сервитьорка няма да получава бакшиши и ще е с ниска заплата => има стимул да се държи добре. Но според мен има много по-добри начини да си мотивираш и контролираш персонала - обучения, адекватна заплата и тайни клиенти.
    В Гърция съм си правил експеримент - отивам първия ден в таверна, всички са много любезни и не оставям бакшиш. Отивам следващия ден, хората ме познават, но въпреки липсата на бакшиш първия ден, продължават да са супер любезни и мили.

  17. 17 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 952 Неутрално

    В рамките на около 10% се приемат навсякъде като прилично "възнаграждение". Поне от собствен опит го знам.

  18. 18 Профил на OMUNVINGE
    OMUNVINGE
    Рейтинг: 434 Любопитно

    В БГ освен в София и може би във Варна никъде другаде не знаят какво аджеба е това животно БАКШИШ.

  19. 19 Профил на dedo pepo
    dedo pepo
    Рейтинг: 1234 Неутрално

    Който не може да реши,
    в къщи да си стои.

  20. 20 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 503 Неутрално

    Бакшишът е социална даденост и съществува откакто са изнамерени парите.
    Отишъл Хитър Петър на баня. Баняджията му дал изтъркани налъми, не по мярка, пробит тас да гребе вода, а като се окъпал, му подал скъсана хавлия. Облякъл се Петър, любезно благодарил на собственика и му дал богат бакшиш. Минало време, Хитър Петър отишъл в същата баня. Оня го посрещнал с метани, дал му нови налъми, лично го изтъркал, завил го в мека хавлия и го почерпил локум и шербет. Като си тръгнал, Петър му дал няколко петачета.
    -Ама що толкоз малко? Миналия път...
    -Тогава ти платих за сега-прекъснал го Х. Петър и си отишъл.

  21. 21 Профил на OMUNVINGE
    OMUNVINGE
    Рейтинг: 434 Любопитно

    А за бакшишите в САЩ, може би ще е интересно да се добави, че барманите и сервитьорите са единствените две професии, на които не им се плаща минимална заплата от 7.15 $ на час както е по закон, а 2.15 $, точно поради простата причина, че получават бакшиши от порядъка на 18 - 20 %. Когато се обслужват европейци обикновено се добавя бакшиша от 18% автоматично в сметката, същото важи и за групи от 6 или повече човека.

  22. 22 Профил на primaxm
    primaxm
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Бакшиша е американска измишльотина, за да плащат по-малко на персонала. Имаше наскоро много по-смислена статия по въпроса и даването на бакшиш изобщо не е смислено. Цялата схема е порочна. Всеки си приеценява сам за себе си, но заведенията са достъчно скъпи, за да могат да плащат адекватно на персонала си. Особено заведенията в туристическите дестинации и луксозноте такива.

  23. 23 Профил на daam
    daam
    Рейтинг: 1230 Неутрално

    Бакшишът е вид благодарност за добре свършена услуга. В повечето случаи не би трябвало да бъде даван, ама рядко не давам бакшиш. Той се е превърнал във вид данък

  24. 24 Профил на nage
    nage
    Рейтинг: 541 Неутрално

    не бях се замислял, че от обслужващия персонал камериерките са най-недооценени, просто защото много рядко ги виждаш лице в лице и не би ми хрумнало да оставям пари, въпреки че в повечето случаи тяхната работа е по-тегава от тази на барманите примерно

  25. 25 Профил на yu22
    yu22
    Рейтинг: 1133 Любопитно

    Ахаааа...Работих 12 години, като портиер в един голям хотел. От бакшиши и други услуги се правеше тройна заплатата...!!

    Испанци и франсета - стиснати, италянците - добре...Турците - много добре....А един руснак ми даде 100 в зелено за да му донеса диня в 2 след полунощ....Ами занесох му я...!!!

    мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
  26. 26 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1076 Весело

    Отида ли в столицата, обикновено се разкрасявам в близката до хотела бръснарница. Когато преди няколко години влязох за пръв път, направи ми впечатление поставеният на най-видно място надпис: “Граждани, не оскърбявайте персонала с разни бакшиши”.
    – Браво – рекох си, – прекрасно, достойно, напълно в духа на епохата и социалистическия морал. Напредваме, значи, крачим смело към комунизма.
    Доста време стоя този надпис и аз, като се придържах строго към предупреждението му, не дръзвах да оскърбя учтивия и любезен персонал и щом ме обръснеха, само с лек поклон излизах да си гледам работата. Неотдавна влязох в бръснарницата, огледах се – надписа го няма.
    “Трябва да е овехтял – помислих си, – да се е измърсил и са го свалили да го почистят или подновят. Може да са решили пък в рамка да го сложат”. И като си спомних пак съдържанието му, стараех се да не оскърбявам персонала с разни бакшиши. В столицата стоях доста време и колкото пъти влизах да се бръсна, забелязвах, че учтивият и любезен персонал става все по-малко учтив и любезен спрямо мене и все по-накриво започва да ме гледа. Влязъл съм рано например, взел съм си номер, дошъл е моят ред, а друг седне на моето място и никой не ми обръща внимание. Обръснат този, който ме е прередил, друг след него сяда, после трети и бръснарите, учтиви, любезни, покланят им се, казват им “честито”, изчеткват ги да нямат прашинка по дрехите и ги изпращат чак до вратата. Аз седя и чакам ред. И както седях, веднъж забелязах, че тези, които ме пререждат, започнали да ги оскърбяват с разни бакшиши, представете си. При ставане от стола или при излизане все им пущат по нещо в джобовете.
    – Такава ли е била работата – рекох си и от този ден започнах и аз да оскърбявам всичките подред. И за да ги ядосам още, пущам им повече пари, отколкото е прието. Какво да правя, граждани, оскърбявам ги и ще ги оскърбявам непрекъснато, защото иначе рискувам да пусна брада, дълга като на владика.
    Чудомир

  27. 27 Профил на anonymous_
    anonymous_
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#22] от "primaxm":

    Като гледам обслужването в САЩ и в България, определено американската система работи по-добре.

  28. 28 Профил на primaxm
    primaxm
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#27] от "anonymous_":

    Кое ти харесва повече обслужването в Старбъкс ли? ...по точно саообслужването?

  29. 29 Профил на anonymous_
    anonymous_
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#28] от "primaxm":

    Имах предвид обслужването в ресторантите.

  30. 30 Профил на PavelCZ
    PavelCZ
    Рейтинг: 1715 Неутрално

    Давам между 5 и 10% от сметката. На камериерка не ми е идвало на ум да оставям. не виждам в бакшиша нищо лошо, след като съм останал доволен.

    E PLVRIBVS VNVM
  31. 31 Профил на Стефан
    Стефан
    Рейтинг: 381 Неутрално

    До коментар [#3] от "grand funk railroad":

    Ако имате възможността да платите сам такава сметка, няма да са ви много. Ако пък сте компания да кажем от четирима, от всеки по около 4 евро е съвсем по силите.

  32. 32 Профил на Веселин Николов
    Веселин Николов
    Рейтинг: 488 Неутрално

    До коментар [#25] от "yu22"

    Ще извиняваш, ама това с пияния руснак, динята в 2 часа след полунощ и стоте долара, съм го слушал поне 20 пъти за последните 20 години в различни вариации.

  33. 33 Профил на tak40309320
    tak40309320
    Рейтинг: 221 Неутрално

    [quote#12:"The Core"]Цялата "теория на бакшиша" е дълбоко порочна! [/quote]
    Абсолютно вярно, обаче на запад се кефят и ние им подражаваме.
    При това много смешно.

    има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
  34. 34 Профил на Йоаникий
    Йоаникий
    Рейтинг: 707 Неутрално

    [quote#12:"The Core"]Цялата "теория на бакшиша" е дълбоко порочна! [/quote]
    Няма нищо порочно в доброволното даване и вземане!

    [quote#12:"The Core"]По дефиниция, обслужването трябва да е добро!
    Ако не е - пътя и у дома! [/quote]
    Бил ли си някога обслужващ работник или служител? Дълбоко се съмнявам....

    [quote#12:"The Core"]сервитьор, барман, или таксиметър, в общия случай "хванат от улицата", ще му плащаме бакшиш върху заплатата?!?
    А на докторите, например - не може! [/quote]
    Допълнителните суми за доктори (под и над масата) са мнооого пъти по-големи, бъди сигурен.

    [quote#12:"The Core"]Има и много по-добри и ценни специалисти, които винаги съвестно си вършат работата, а никой никога не им плаща "бакшиш", просто защото не работят с клиенти. [/quote]
    Изборът на работа, длъжност и т. н. е личен и свободен.... Всеки, който купува твои продукти или ползва твои услуги е твой клиент (пациент). А има начини човек да си повиши доходите и без бакшиши...
    [quote#12:"The Core"]Сервитьори и бармани - с лопати да ги ринеш. [/quote]
    Дървени философи - също!

    А бакшишът като такъв винаги е бил и ще си остане бонусче за много добра работа, любезно поведение, спестено време, нерви и пари на клиента, както и за допълнителни дребни услуги (например обслужване на неговия език без да е задължително...)

    Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
  35. 35 Профил на accidental
    accidental
    Рейтинг: 1073 Неутрално

    в ресторанти оставям 15-20%, в баровете е малко по-различно ако ми правят компнаия и си говорят с мен тогава оставям около 30%, но това се случва много рядко, предимно по летища и хотлеи.

  36. 36 Профил на mrtoyaga
    mrtoyaga
    Рейтинг: 433 Неутрално
  37. 37 Профил на alehandro77
    alehandro77
    Рейтинг: 503 Неутрално

    Гледам, май няма мнения на бивши сервитьори...заплащането в България преди години за тази работа бе минимално и ако сервитьора е добър с клиентите можеше да си докара добри допълнителни пари, като мен. Затова винаги оставям бакшиш, защото работа не е толкова лесна, колкото изглежда!

    Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
  38. 38 Профил на grand funk railroad
    grand funk railroad
    Рейтинг: 1074 Неутрално

    До коментар [#31] от "Стефан":
    [quote#31:"Стефан"]Ако пък сте компания да кажем от четирима,[/quote]

    Семейство с две големи деца, също са четирима и продължавам да мисля, че 15 евро бакшиш е много.

    Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
  39. 39 Профил на ба'Йван
    ба'Йван
    Рейтинг: 541 Весело

    Зависи от слугинчето..ако е некой цепеняче цицоресто с готини балдърчета може и 20% да гихна ,ако мойта Иванка не е до мене.

    The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
  40. 40 Профил на basilicum
    basilicum
    Рейтинг: 823 Неутрално


    на долнопробното обслужване в България - минимално и само ако е заслужено!

  41. 41 Профил на basilicum
    basilicum
    Рейтинг: 823 Неутрално

    апък в София таксиджиите сами си взимат бакшиша
    разрешение: винаги носиш повече развалени банкноти и стотинки със себе си.

  42. 42 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
    Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
    Рейтинг: 1663 Весело

    Вървял по улицата един пиян евреин и хвърлял пари наляво и надясно... а зад него един честен арменец ги събирал и му ги връщал

    И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK