Златният дворец на Нерон

Част от комплекса Domus Aurea.

© Stefano Rellandini, Reuters

Част от комплекса Domus Aurea.Златният дворец на Нерон - императора, опожарил Рим, беше отворен вчера частично за посетители след близо 10-годишна реставрация, съобщи "Ройтерс".


Основната сграда "Domus Aurea" на комплекса, включвал някога дори изкуствено езеро, беше затворена през 2005 г. за ремонт заради теч. Вчера беше първата неделя, през която посетителите можаха да се разходят из 2000- годишния комплекс, придружавани от археолог и с предпазни каски на главите си.


Влагата обаче е сериозен проблем.

© Stefano Rellandini, Reuters

Влагата обаче е сериозен проблем.
Преди реконструкцията комплексът е посещаван от 1000 души дневно. Досега във възстановяването са вложени 18 млн. евро и желанието на властите да допуснат посетители в почивните дни, в които така и така не се работи, е взето именно с оглед на това. Финансирането идва от държавата, която по този начин показва на обществеността докъде и как е свършена работата.


Реставрацията, започнала през 2005 г., все още не е приключила.

© Stefano Rellandini, Reuters

Реставрацията, започнала през 2005 г., все още не е приключила.


Възстановяването е особено трудно, защото император Траян, управлявал империята половин век след Нерон, запълва постройките с чакъл и издига върху им собствените си бани. Днес над двореца се разстила парк и именно намаляването на тежестта му е основното предизвикателство пред археолозите.


Златният дворец носи името си от златното покритие върху част от стените. Сред забележителностите е над 35-метровата статуя на Нерон, както и стенописите, проучвани от ренесансовите художници Рафаело и Микеланджело след преоткриването на обекта през 15 век.


Стенописите са проучвани от Микеланджло и Рафаело.

© Stefano Rellandini, Reuters

Стенописите са проучвани от Микеланджло и Рафаело.


Това лято "в ремонт" излезе и прочутият 225-годишен фонтан Ди Треви, който след обновяване на стойност 2.2 млн. евро се очаква да отвори през ноември 2015 г. Реставрацията обаче също върви под погледа на данъкоплатците, за които са прехвърлени прозрачни мостове над обекта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK