Панаирът "Джема Ел Фна"

Панаирът "Джема Ел Фна"

© Татяна ДимитроваГадателки са приготвили овехтели тестета карти, свити почти в кълбо под чадър, който денем ги пази от горещото и през октомври слънце. По-млади жени в пъстри джалаби, чиито ръце са изрисувани с къна в изящни извивки, показват каталози с всичко, което биха могли да сътворят върху ръцете на туристките. Маймуни, приседнали на раменете на собствениците си, оглеждат от високо площада и пъстрото множество.


Пътуване назад във времето - това е площадът "Джема Ел Фна" в Маракеш. Трудно е да се определи в коя точно епоха попадаш, но със сигурност не е тази, в която живее развитата част на Европа, например.


Попадайки там човек се чуди накъде по-първо да се огледа като едновременно с това се грижи и за сигурността си.
Малка група пепелянки са наобиколили укротителя си в готовност да се гърчат според неговите указания и срещу заплащане от туристите, които от гледна точка на местните са тук с една единствена цел - по всякакъв начин да има бъдат взети пари. Не само защото в тяхна чест е изпълнено някакво представление от човек или неговото животно, а и защото са си позволили лукса да направят снимка на случващото се.


Изпитвам го на гърба си като снимам мнооого отдалече група музиканти. Още не съм успяла да сваля фотоапарата и вече ме връхлита с цялата си сила един от тяхната група с тон, нетърпящ възражения - иска пари. Същото сполетява познат, който вдигнал високо над главата си фотоапарата, снимка отвъд стената от хора, обградила сцена от борба свободен стил. За едни зрелище - за други бизнес.


В съседство разказвач на истории е събрал не по-малък кръг хора. Историята явно е дълга и увлекателна, защото кръгът не се разваля поне два часа.


С идването на залеза оживлението на площада, на който времето е спряло някъде в по-миналия век - за което говори не само архитектурата на околните сгради, но и облеклото на местните и техните театрални атрибути, се засилва. Все по-високи стават възгласите на собственик на подвижна кухня, който предлага местни специалитети на вече подредена с покривка и празни чинии маса точно в центъра на "Джема Ел Фна". От метални съдове в съседство се носят чудните ухания на местната кухня, която по всички стандарти може да се нареди в световен Топ 5.


В ожесточена конкуренция редица от поне седмина продавачи вика ожесточено към туристите да си купят фреш. Предлага се от портокали, но те "зарибяват" с такъв от грейпфрут, който е доста по-вкусен от всеки вид от този плод, който съм опитвала. Продавачите се правят, че не чуват ако все пак избереш друг вид сок, особено ако е по-евтин.


Следват сергии с казани, в които врат дребен вид охлюви. Единият от продавачите казва, че не е местен, корените му са от Сахара, но тук е намерил своето препитание. В малки купички сипва по порция охлюви срещу 2 дирхама, което е около 4 лева. Повече от четири не мога да изям. Вкусът не си е струвал превъзмогването на вътрешните ми прегради към опитването на този пълзящ продукт.


Пътьом се предлагат на посетителите какви ли не сувенири-прахосъбирачки, дървени автомати, наподобяващи дизайна на "Калашников", а някои получават оферти и за нещо, което ще те накара да се почувстваш по-така.


Но има избавление за туристите, когато свършат бюджета за улични изпълнители или им омръзне да ги връхлитат и да гледат на тях като на касичка. Кафене наблизо има голяма тераса на втория етаж, която отваря гледка отвисоко към част от пейзажа долу. Проблемът е само да се сдобиеш с място до парапета, за да можеш да снимаш. Като преди това си минал през строг пропускателен режим, който изисква да си купил нещо за пиене.


Известно, но непълно затишие настъпва, когато от съседната джамия, известна като Кутубия се разнесе призивът за вечерна молитва. Съвсем не цялото множество обаче хуква нататък да се моли. Просто става тихо за около две минути, за да избухне в звук и цветове отново.


Фотогалерия: Площадът от 1001 нощ >


От единия си край площадът плавно преминава в местния сук, който е друга задължителна атракция за туристите. Редят се сергии с джалаби, различни ароматни подправки, фурми, килими, най-разнообразни дървени кутии от уханното дърво туя и какво ли още не.


"Джама Ел Фна" е под защитата на ЮНЕСКО като шедьовър на устното и нематериалното наследство на човечеството. В миналото той е бил място за екзекуции, каквото означава и името му.


Преди 3 години, през април 2011 г., крило на "Ал Кайда" извърши атентат на площада, при който загиват 17 души, десетки са тежко ранени - повечето туристи. Всички те са имали нещастието по това време да се намират в кафене "Аргана". Днес то отново работи без да издава следите от онзи ужасяващ момент.


Маракеш е стара столица на Мароко и съвсем основателно се смята за един от градовете на 1001 нощ, един от имперските градове на страната - задължителна спирка и за организираните, и за неорганизираните туристи.


Очаквано основан е от берберски крал (берберите са били населението по тези земи преди да дойдат арабите - бел. ред.)някъде през 11 век. Неговото име в миналото е носела и самата страна. Така я наричат все още в Иран.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK