Как да направим престоя си в хостел по-поносим...за околните

 

© Associated Press

 Опашка пред душовете, изчезнали вещи, вечно недостигащи контакти, особени миризми и шумове от всички посоки... Това са все познати преживявания за хората, които поне веднъж са отсядали в хостел или общежитие. И макар че попадането на такова място обикновено е свързано с приключение, дребните неща могат да вгорчат пътуването.


Сайтът за пътешествия Lonely planet дава няколко прости насоки, които помагат престоят в хостел да стане по-приятен и спокоен за всичките му гости по време на краткото съжителство.


В хостела не е като на СПА
Една от най-честите гледки е опашката пред банята. Няма друг начин. Обикновено има една-две или в най-добрия случай три-четири общи кабинки за целия етаж. Това означава, че ако държите на рутинния си душ рано сутрин или преди лягане, трябва да се подготвите за чакане и за вероятността да не е останала топла вода докато дойде редът ви.


Най-лесният начин да не се сблъскате с това е да избегнете пиковите часове като ги изпреварвате или изоставате. Може например да използвате момента, когато всички се отправят към стола за закуска или обяд. Освен това, като жест към останалите - опитайте се да сте експедитивни, когато сте под душа. 


Планирайте от рано


В общата стая понякога с по 8-10 временни съквартиранти, винаги има поне един, който в 4 сутринта ще се сети за нещо важно, ще стане и ще започне да тършува из багажа си, опитвайки се да е тих, но не съвсем успешно.


Не бъдете този човек. Ако знаете, че трябва да станете рано - пригответе багажа си предния ден, извадете на достъпно място дрехите, които ще облечете, отделете нещата, които няма да ви трябват и т.н. Колкото до шумните съседи по легло, решението е ясно - тапи за уши.  


Светлината е обща


В някои хостели светлината се гаси в определен час, но когато е въпрос на координация с много други непознати хора, може да проблем. Лампите са най-честата причина за дрязги на такива места - някои спят, докато други тепърва се прибират и започват подготовката си за лягане.


Ако сте от първите и може да предвидите предстоящия конфликт, не се поддавайте - сложете си маска за сън и се обърнете към стената. Разбира се, може да опитате и дипломатично да обясните, че светлината ви пречи, но не повишавайте тон, защото така ще си създадете врагове. Препоръчайте на окъснелите да използват фенерче или телефона си и не забравяйте сами да следвате този съвет, ако сте в тяхната позиция.   


В хостела няма място за романтика


Не е странно да отидете на хостел с гадже, или пък да прехвърчат искри с някой от временните ви съквартиранти, но е абсолютно неприемливо да започнете екшън под одеалото в присъствието на непознати. Няма да заблудите никого, колкото и да се опитвате да сте тихи. Просто не го правете, намерете по-подходящо уединено място. Ако вие сте от свидетелите - направете забележка.  
И в този ред на мисли...


Не се заблуждавайте, че сте си вкъщи


У дома или в самостоятелна хотелска стая е напълно невинно да се разхождате по бельо или пък без, но когато споделяте стаята си с непознати, голотата ви може да е проблем. Съобразявайте се с това и изисквайте и другите да се съобразяват, ако самите вие не се чувствате комфортно в компанията на нудисти. 


Много зарядни, малко контакти


Една от задължителните вещи, които всеки слага в багажа си, когато тръгва на път, е трансформатор или преходник за ток в зависимост от страната, в която отива. Много хитра добавка към това обаче е и компактен разклонител, особено ако имате повече устройства за зареждане. С подобно удобство не само ще си осигурите необходимото електричество, но може да блеснете пред съквартирантите, които също ще могат да се възползват. 


Намалете звука


... на мобилния, на лаптопа, на таблета и изобщо на всички устройства, които издават звук. Никой не обича пронизващия звън на телефон, особено късно вечер или рано сутрин, и най-малко посред нощ. Дори няма да ви се наложи да правите забележка на тези, които забравят тази точка от етикета на хостела - всичко останали ще го направят вместо вас. Ако ви позвънят - излезте да разговаряте навън.


Давайте личен пример - подреждайте си нещата


Идеята за подредена обща стая в хостел звучи почти утопично. Тениски, обувки, слушалки и всякакви други принадлежности ще се смесват, докато свят светува или поне докато съществува съжителството между хората.


Но това не означава, че не трябва да си подреждате вещите. Най-добре ги прибирайте в личния си шкаф или гардероб. Дори никой друг да не последва примера ви, поне ще сте спокойни, че съсед няма да прибере нещо ваше по грешка, а ако нещо изчезне - огледайте се, преди да изпадате в истерия, защото вероятно е наоколо. Ако пък някой навлиза в територията ви със своите вещи, направете закачлив коментар, че винаги сте искали точно такова. Може и да ви излезе лошо име, но поне никой повече няма да ползва леглото ви за маса.


Ако има пералня, има и сушилня


Когато дойде деликатният момент, в който чистото ви бельо е на привършване и ви се наложи да ползвате пералнята, каквито обикновено има в общежитията, дори не си помисляйте да отнесете мокрите дрехи обратно в стаята. Почти задължително е в пералното помещение да има и сушилня, или най-малкото - простор. Не се свенете да напомняте за това и на съквартирантите си. Ако там няма място, но нечии чужди дрехи са вече сухи, може да ги сгънете, вместо просто да ги избутате настрани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK