Приложение изчислява вероятността един полет да завърши с катастрофа

Приложение изчислява вероятността един полет да завърши с катастрофа

© Apple App StoreНе малко хора по света изпитват сериозен страх, когато стане въпрос да летят със самолет. Приложението Am I Going Down? използва Big Data анализи, за да успокои хората, които ги е страх от самолети, че вероятността за проблеми с техния полет е минимална, съобщава онлайн изданието Mashable.


Необходимо е потребителят да въведе информация за предстоящия полет. В това число влизат начална и крайна дестинация, моделът на самолета, авиокомпанията.


Секунда по-късно приложението дава отговор с приблизителния шанс даденият полет да завърши с катастрофа. Например в полето между Сан Франциско и Далас с Boeing 747-400 на American Airlines има вероятност за инцидент от едва 1:4 593 011. Според приложението това означава, че потребителят трябва да лети с този полет всеки ден в продължение на 12 583 години, преди да се случи инцидент.
Приложението е налично само за iOS и струва 99 цента. То събира информация от няколко официални източника и вече е направило анализи на над 10 млн. маршрута. В изчисленията се взима под внимание наличие на предишни инциденти, брой жертви. Не се анализират полети, по-стари от 10 години, за да може информацията да е сравнително актуална към сега използваните самолети от авиокомпаниите.


Създателят на приложението е Ник Джоунс. Пред CNN той казва, че създал Am I Going Down?, за да помогне на съпругата си да преодолее страха от летене. Той уточнява, че приложението е с информационна цел и не дава гаранция за точността на прогнозите си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK