Тематични плажове в 14 категории въвежда Хърватия

Тематични плажове в 14 категории въвежда Хърватия

© Boris Kragić, CROATIAN TOURIST BOARDДали обичате да спортувате или да купонясвате, дали предпочитате тишината и уюта или шума и общуването, дали сте с деца или на романтична ваканция - ако сте в Хърватия вече ще можете да избирате плажа си според настроението, предпочитанията и компанията си. 


Страната въвежда 14 специални тематични категории за плажовете си, по които туристите ще могат най-добре да се ориентират какво ги очаква и съответно да избират къде да отидат. Целта е общините сами да преценят какъв тип туризъм възнамеряват да развиват и да съсредоточат усилията си при предлагането на услуги спрямо конкретния тип туристи, за които се борят. 


Темите включват гмуркане, нудизъм, парти, семеен отдих и т.н. Министерството на туризма е готово да подпомогне финансирането на проекта, така че стопаните на плажовете да надграждат спрямо избраната категория. 
"Наясно сме, че "слънце и море" е основното, което предлага хърватският туризъм днес и трябва да надграждаме, за да сме конкурентоспособни. В същото време най-нови изследвания показват, че  днес не разполагаме с достатъчно добре оборудвани плажове. Затова, заедно с университетски преподаватели разработихме програма, която да развива този продукт, коментира министърът на туризма Дарко Лоренцин, цитиран от croatiaweek.com. 


Ето и категориите:


- плаж за семейства с деца
- градски плаж за разходки
- плаж с младежки развлечения 
- романтичен плаж
- плаж за спорт и възстановяване
- плаж за сърфисти
- плаж за гмуркане
- плаж с адреналин
- плаж за нудисти
- плаж с достъп на кучета
- плаж за партита
- еко плаж
- плаж с културна програма
- хотелски плаж


Хърватия очаква 2015 г. да бъде рекордна по брой чуждестранни туристи, ако темповете на нарастване, отчетени през януари, се запазят и през следващите месеци. През първия месец на 2015 г. страната е посетена от 107 хил. туристи, със 17% спрямо първия месец на 2014 г., а нощувките нарастват с 19 на сто. 


Официалните данни за 11-те месеца на 2014 г. сочат, че в Хърватия е посрещнала  12.9 млн. туристи, с 4.6% повече, отколкото през същия период на предходната година. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK