Имат ли туристите място в манастирите

Имат ли туристите място в манастирите

© Татяна ДимитроваКакво може да накара някого да се обуе с ужасно къси панталони и да реши, че така може да влезе в манастир или църква от туристически подбуди? Има няколко възможни отговора и нито един приемлив. Особено пък за игумена на Рилския манастир епископ Евлогий - строг към спазването на църковните норми и благоприличието като цяло. Но тъкмо той миналото лято съзрял две млади момичета, чужденки, с къси панталони, по-къси от гащите им, по негово описание, да се намират в двора на манастира.


Както той, така и останалите служители на светата обител са непреклонни за спазването на приличие в облеклото, което беше изрично подчертано пред туроператори и екскурзоводи на среща с тях миналата седмица. Самите екскурзоводи пък обясниха, че не могат 100 процента да контролират облеклото на клиентите си през лятото.


Манастирът е осигурил покривала за голи рамене, които желаещите да се приведат в приличен вид могат да ползват. Епископ Евлогий обаче получил информация, че някои жени се разхождат с тези одежди в Благоевград.
"Не сме извън времето и се стараем да се движим в посока, полезна за всички посетители", казва той. И дебело подчертава, че това все пак е преди всичко манастир.


Това доведе и до ред забрани през годините - пушенето на територията на манастира, за да не ринат по думите на игумена купища фасове, разхождането по етажите с килиите заради прекомерното любопитство, довело до влизане в стаите и отбелязване на посетители по стените, че са били тук.


Сега по етажите на манастира може да се ходи само с придружител. Отворени за посещение са няколко стаи, в които може да се видят различни експозиции - бижута, дарени на манастира, сред които и сребърни пафти, използвани от свещенослужители, подредба на копривщенска къща, предмети от погребението на последния български цар, чието сърце е в църквата, килими от различни краища на страната и произведени в различни отдавна отминали времена. През пролетта започва ремонт.


Недоволството сред манастирските служители предизвиква и поведението на някои екскурзоводи. Те говорели високо на различни езици, пречели на службите и ръкомахали върху иконите.


"Екскурзоводка застанала над чудотворната икона, ръкомаха, ще смачка богомолеца", възмущава се игуменът на манастира. Екскурзоводи обаче пък се оплакват, че заради множеството туристи, които се събират в летните месеци по едно и също време в църквата, се налага да говорят по-високо на съответния език, за да ги чуват всички. Те са ядосани и на служители, които им прекъсват беседите, за да им правят гневни забележки, с което ги унижават пред туристите.


Разбра се, че засега в манастира не са мислили да купят устройства, които се ползват вече навсякъде по света, чрез които туристите чуват от слушалки какво им говори екскурзоводът и не се налага да се скупчват около него. Туроператорите, които посрещат чужденци пък, казват, че не могат да си позволят да купят такива устройства, които в най-добрия случай струват около 70 лв. за брой.


На прицела на манастирските служители се намират и тези екскурзоводи, които са неподготвени и говорят неверни неща. Вероятно оплакването е и от други свети места, тъй като само преди няколко дни от Светия синод предложиха некомпетентните екскурзоводи да нямат право да водят беседи.


Фотогалерия: Зимна разходка из Рилския манастир >


Друга точка на недоволство се оказва състоянието на тоалетните в манастира, заради което по-опитните гидове водят туристите си на друго място още преди да се стигне до обителта. От манастира контрират, че се чисти на 30 минути, но само един автобус от туристи да мине, и всичко пак е мръсно. Разковничето е в подготвян проект, финансиран от ЕС, с който да се ремонтира пространството пред манастира, където освен нормални тоалетни да има пейки, алеи и други подобни съоръжения. Кога ще стане - не е известно.


На път да се реши някой ден е и въпросът с паркирането, което сега е силно затруднено в най-активните туристически месеци. Работи се по това да се разшири пространството за такива цели зад манастира.


В миналото сред дейностите на Рилския манастир, прекъснати заради годините на комунизма, е била и издателска. С днешна дата тя е възстановена и продуктът от нея може да се види в манастирския магазин. В същото време обаче най-посещаваната светиня (80 хил. души за 2014 г., в броя не влизат всички, а само тези, които са посетили музея - бел. ред.) няма сайт, от който да се разберат работно време, цени на билети, въведени промени и изисквания към посетителите, историята му.


Причината е, че явно доскоро не се е мислело за това, а когато въпросът бе поставен от екскурзоводи и туроператори, игуменът обясни, че трябва да чете всяка информация, която излиза на такъв сайт, което в момента е свръх другите му ангажименти.


Желаещите да посетят манастира, дори и за пореден път, има какво да видят, особено ако изберат момент извън активния туристически сезон, за да могат да се насладят както на музейната сбирка (музеят не работи в понеделник и вторник), така и на стенописите. Вече цялата дървена част на обителта е обновена. Все така е забранено да се снима другаде освен в двора. Семействата влизат в музея за общо 8 лева, каквато е цената за индивидуално посещение. От манастира предлагат беседи с техен гид, което е добра възможност за негруповите туристи да разберат неща, които сами не биха научили.


Както е известно, в манастира може да се нощува на скромни цени, които са диференцирани в зависимост в коя негова част се намират и в какво състояние са. Важно е да се знае, че не може да се остане за повече от три нощи. Както и да се разчита на духовен разговор с някой монах. Причина за последното е тяхната целодневна заетост, след която умората надделява, обяснява игуменът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  "Те са ядосани и на служители, които им прекъсват беседите, за да им правят гневни забележки, с което ги унижават пред туристите"

  Ами, ако не искат да ги прекъсват, да се научат как да се държат в църкви и манастири. И много добре могат да контролират кой как се е облякъл, като предупредят предварително как може да бъдат облечени.

 2. 2 Профил на Neda
  Neda
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Статията четена ли е от редактор? Има дразнещо много грешки.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Както се казва в такива случаи-Истината е някъде по средата.

 4. 4 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 426 Любопитно
 5. 5 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 525 Неутрално

  В гръцките манастири през лятата раздават анцузи на туристите, които са с къси панталони. Също и шалове за жените. Така е и в Синята джамия.

  ATX
 6. 6 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тъй като църквите и манастирите вече нямат никаква социална, политическа и културна роля им е останала единствено Историческата такава. Да, единствено на туристите им е мястото там.
  За съжаление и в други свои постове "храня" църквата а това, че не прави нищо за общетвото, а разполага с огромен ресурс!
  Това са едни дедковци и охранени чичковци, които са превърнали обичаите в бизнес 200 лв сватба, 300 кръщане, 100 погребение, кадене на къща 50 и така нататък с ценоразписа.
  Миналата година погребях баба си и дядо си....тръгна си брадатият с 2 чувала питки от бабите дето бяха направили - за къде? За ПРАСЕТО каза! Нещастници пълни! Ония баби нямат пари да се огредат отделили верем и пари да направят обреден хляб тоя на прасето ще носи!

  Същото важи и за клира - едни оядени дедовци, които освен да свиват кинти друго не знаят!
  В Италия църквата също е корумпирана, но поне дава и на обществото - издържа училища, сиропиталища и болници. Тука правят по един курбан на годината и се чувстват като светци!

  Тая институция не си ли намери новото място в обеството ни след 100 години ще бъде единствено с архиелогическа стойност.

 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  Който не знае как да се държи в православен манастир, просто няма място там без солиден инструктаж преди това.... толкова е просто.....
  А съвети на Игумена по добре не давайте, по принцип от пам ти века, в "Чужд манастир, със свой Устав не се ходи!"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ... освен свенлива усмивка, друго не предизвиква тази размяна на “любезности“

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Според скромния ми "опит", проблема 90% е в екскурзоводите - често случайни момичета и момчета, липса на знания, на професионализъм, на възпитание включително ... в Гърция няма такива случки ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Ех, каква мъка. Хем да взмем парите на туриста, хем да не дразним пуританите

  Birds of a feather flock together.
 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Манастира не е плаж ! Или уважавай мястото или не ходи.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  "...Семействата влизат в музея за общо 8 лева каквато е цената за индивидуално посещение..."
  Семейните билети са една вратичка, която музеите са направили за да облагодетелстват българите, които като видят входните такси, отминават. Но и дума да не става за чужденците (без значение дали са европейци или не), които си плащат на общо основание, дори и при груповите посещения са редки намаленията.
  За справка: в Лувъра - най-известният музей в света, младежите до 24 години влизат безплатно (за всички нации), а има намаления и за пенсионерите.
  У нас намаленията са валидни САМО за българските пенсионери.

 13. 13 Профил на harbinger
  harbinger
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Манастирите имат нужда от туристите. Не обратното.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1095 Весело

  Цялата работа е, че след като манастирите сами се предлагат и то отдавна, като туристически обекти, то да има равновесие в това взаимодействие. Хората отиват там от благоговение, но и от любопитство и за забавление и компромисът трябва да е повече от страна на светинята. От къде идва лафа "късно е чадо, мандалото падна." В един манастир замръкнала група студенти и помолили игумена да ги приюти. Не било по правилата, но след много молби той се съгласил. При условие-една от мадамите да прекара нощта при него. Никоя от обаче не искала. Тогава един от младежите решил да се дегизира като жена, да заблуди първоначално попчето. Речено, сторено. Отива в килията, монахът чака, посреща го и заключва вратата. Студентът се разкрива:
  -Чакай, отче, не виждаш ли, че със мъж?
  -Късно е чадо, мандалото падна...

 15. 15 Профил на investa
  investa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В манастирите и джамиите трябва да спазваме благоприличие като влизаме подходящо облечени, а иначе Папата, Св. Богродица, Мохамед и други светии за различните религии можем да окарикатуряваме.

 16. 16 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За църквата е някакъв страшен грях човек да си обуе къси панталони или на жена да й се види рамото в манастир, все едно земята ще се отвори и чумата ще ни тръшне, ако се случи нещо такова.
  А обстоятелството, че корумпирани ченгета стоят начело на висшия клир, не трогва никого.

 17. 17 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "smart":

  Курбана го правят вярващите,божиите отци не дават стотинка!Най богата институция в държавата е църквата и не плаща абсолютно нищо!Тези дерибеи отдавна са се отделили от божието стадо и от БОГА!Да са нахранили или облекли нуждаещ се?Да са помогнали с нещо да се построи храм,да се ремонтира?Всичко е педерастия,ролекси,кадилаци и нищо общо с БОГА!Били неприлично облечени!Ами заплатете да ушият поли и наметки като гърците и си решавате проблема!А екскурзоводите да не плачат че им скъпи устройствата,фирмите за които работят ,да се бръкнат!Ако искаш бизнес,го прави като хората!Колкото до Рилския манастир,че там е пълно с кръчми и хотели,на църковна земя,магазини за алкохол и цигари!Няма голяма църква,която да не е задръстена с магазини!Христос е изгонил търговците от храма,нашите ги вкарали в олтара!

 18. 18 Профил на Елена Петрова
  Елена Петрова
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не разбирам целта на този материал...А това пък съвсем не го разбирам- "...Епископ Евлогий обаче получил информация, че някои жени се разхождат с тези одежди в Благоевград..." С кой одежди? С къси панталонки през лятото? И от кога Благоевград е част от землището на Рилски манастир, че един свещеник - епископ- да казва на "жените" какво облекло е "благоприлично" да носят през лятото?! Не- няма да препоръчам този материал- просто не разбирам смисълът му!

 19. 19 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  У нас още от времето на комунизма религията е станала нещо като ритуално зрелище... Нито в Гърция, нито в Сърбия, нито в Румъния, нито в Русия хората са толкова религиозно изостанали, че да не уважават традициите и изискванията за влизане в църква и манастир. За съжаление, обаче, манастирите имат нужда от приходите от туристи и вероятно сами трябва да вземат мерки туристопотока да не пречи на манастирските порядки.

 20. 20 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Махнете туристите от родните манастири, че пречите на оргиите на родните попове.

  Аз пък си ходих скоро на Метеора, много хубаво местенце е. Продават магнитчета, амфорки и джунджурийки в подножието на манастирите, а като се качиш дават на жените престилки, да не ходят разхайтени. Та това там си е точно бизнес и много добре си работи.

 21. 21 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Щом може в Синята Джамия и Св. Петър, дето се посещават от многократно повече туристи всеки ден, да се следят и спазват тези правила, сигурно и в Рилския манастир може. - И в Истанбул, и в Рим екскурзоводът ни предупреди много строго да се облечем подходящо, още преди да тръгнем от хотела.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 22. 22 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 628 Любопитно

  Организираните туристически групи са истинско бедствие не само в манастири, а нвсякъде, където се появят.
  Сбор от хора с разностранни интереси, които екскурзоводите нямат търпение и нерви да овладяват.

 23. 23 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#5] от "ATX":

  Редно е посетителите да се съобразяват с изискванията за влизане в храмовете. В нашите храмове е прието жените да са с покрити глави, но не се държи много за това, а мъжете да свалят шапките си.
  Във всички джамии в Турция раздават шалове за жените, а всички събуват обувките си. В манастирите на Метеора в Гърция се влиза само с дълги поли, които се дават долу в подножието на хълма. Едно лято леля ми ме развеждаше из Чехия и исках да вляза в катедрала. Леля отказа да влезе, защото не е прилично облечена - беше с къси панталони.
  Не разбирам защо екскурзоводът не обясни това на групата. Освен това е много досадно да слушаш беседата на съседната група. Диктофонът за туристи не е чак толкова скъп, защото не е за еднократно ползване. Такива се използват в Турция поне от десетина години (не съм се интересувала как е в други държави).

 24. 24 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Отдавна манастири като Рилския, Бачковския и т.н. са станали комерсиални и са доста неприятни места за посещение. Нямата нищо общо с духовността на едно свято место.

  От години ги отбягвам през лятото и празниците. Ходя само в делничен ден.

  Манастирите ни са чудни кътчета. За съжаление голяма част от клира е алчен до безкрай и не малка част се комерсиализират.

 25. 25 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 480 Весело

  Къде пише, че манастирът има нужда от туристите? Както има туристи така може и да няма, това не е място за забавления. Ама искали да развиват туризъм? Това си е проблем на бизнесмените, честно казано все повече се убеждавам, че туризмът е бедствие за културата, природата, археологичното наследство, градската архитектура, падение на нравите и всичко за което се сетите и заради това следва да отпадне като приоритетен отрасъл на България

 26. 26 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Тия туроператори, хем искат да печелят, хем и 1 лев не им се дава за съвременно обслужване...казвам обслужване, щото технологиите общо взето не са нищо ново, само са миниатюризирани и направени евтини. А 70лева за радиоприемник да ходят да ги разправят на някой балама. И недоволствали, че "домакините" им се карат, че се държат непристойно в тяхната обител.
  Наглост.

 27. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Имат ли туристите място в манастирите

  -Е, чак пък.

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Дайте да направим експеримент. Забранява се на туристите за един месец да посещават манастири. Да видим дали някой ходи там.

 29. 29 Профил на l.d
  l.d
  Рейтинг: 426 Весело

  Пълен т***к и от двете страни.
  Туроператори/Екскурзоводи не спазват правила, които манастирската управа не е дефинирала ясно.

  Екскурзоводи се оплакват, че имат бизнес ("Екскурзоводи обаче пък се оплакват, че заради множеството туристи, които се събират в летните месеци по едно и също време в църквата, се налага да говорят по-високо на съответния език". А това, че не могат да си позволят по една блутут слушалка на турист е черешката на тортата. Да се договорят с манастира за период на отстъпки от цените (в полза и на двете страни в спора е все пак инвестицията).

  Манастирските служители се оплакват, че хора от различни религии, етноси, нации, социални среди не могат сами да се сетят какви са правилата за държане в манастира. И после в статията се говори за издателска къща - вдигат цената с по 20 ст и дават по брошура как да се държат туристите и налагат глоби за неспазване. Сертифициране на определени екскурзоводи, че са добри педагози (да си го признаем, групите туристи са/сме инфантилни, гида трябва да е добър пъдар) - и съответно малко по-добри условия за групите, които идват с такъв гид.

  Ама не, всеки се сърди на всеки. Детска градина, но бизнес тръгнали да правят...

  Винаги има "но"
 30. 30 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Така зададен, въпросът в заглавието звучи нелепо. От туристите в манастирите печелят всички - и църквата, и държавата, и регионите, в които се намират въпросните манастири, и самите посетители.
  Повечето проблеми могат да се решат просто с по-добра организация и дисциплина. Могат да се отделят места в храмовете, до които да имат достъп само богомолци, както и време само за тях. На видни места пред входовете и в интернет да се публикуват изискванията за облекло. Покривалата могат да се дават срещу депозит и т.н. Проблемът с тоалетните обаче не виждам как ще се реши. Не мога да разбера тази свинщина у българите (и някои други народи), които смятат за много хигиенично да стъпват по тоалетни чинии, да си разхвърлят отпадъците, да не пускат вода и почистват след себе си. Вярвам на отчето, че един автобус туристи е достатъчен, за да настъпи истински погром в тоалетните. Такава мръсотия като при нас не съм виждала другаде по света (отново с редки изключения).
  Другото, което ми прави впечатление, че големите манастири като Рилския, Бачковския, Троянския отдавна са загубили всякакъв облик на света обител. Не може с такъв кичозно-търговски вид да искаш почит към мястото и съобразяване с каноните.

 31. 31 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  В Драгалевския манастир на входа имаше халати, намяташ и след като излезеш го оставаяш. Има много несъобразителни туристи, влиза по къси панталонки и гол до кръста или каки по бански да пали свещ

 32. 32 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Всичко е въпрос на организация и ред.
  Щом Италия и Гърция са го постигнали, значи има решение.
  В Италия жените същи са длъжни да си покриват раменете, грижата е на туристките. Аз навсякъде ходех с един голям квадратен шал в чантата или широка тениска с ръкави, които слагах при нужда. Веднъж в Бари, в църквата Св. Николай, бях забравила, а бях с блуза без ръкави. Щом влязох в църквата, веднага се появи охраната и строго ме предупреди да изляза. Изпросих си 1 минута до вратата, колкото да се прекръстя.
  В Гърция пък, навсякъде има шалове и дълги поли на ластик, които и мъжете ползват, ако са с къси панталони.
  За екскурзоводите - или спазват правилата или нямат право да водят те групите. В катедралата на Флоренция например, тази роля се изпълнява от доброволци, членове на младежки католически организации - едно момиче просто ме попита дали желая гид (на съответния език) и после направи прекрасно преживяването ми в църквата. По желание можехме да дарим 2,3 евро, колкото решим, на организацията им. Всичко е измислено да е в полза на всички.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 33. 33 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Манастирите не са за любопитните. Те са места, където вярващите търсят духовна връзка с Бога, докосват се до символите на своята религия /икони, мощи на светци/, спазват правилата и взимат участие в службите. Ако напълним манастирите с тълпи от любопитни туристи, ще ги превърнем в нещо като Дисниленд, което ще ги унищожи. Това ли искаме?

  ATX
 34. 34 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А баба Гуси и Палома, а?

  Любов и светлина!
 35. 35 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Липса на култура. Липса на нюх. Липса на желание да се решават проблемите...България 21век! Комуняги на всички възлови места!
  Какво означава няма сайт, защото няма време да го прочете????
  Трябват ли им на манастирите туристи???

 36. 36 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 993 Весело

  елементарно... собственика на манастира да реши какво иска да прави... ако иска да изкарва кинти, да наеме мениджмънт, който да тури ред и да осигурява печалба... ако иска да има истински манастир, да затвори портите за туристи... и да спре да мрънка...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 37. 37 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Дядо Евлоги е изключително умен и свестен човек. Манастирът спечели много с този игумен. В нормалните държави, който иска да разгледа светиня, се привежда в съответния вид. Не съм влизал обути в джамия, няма и да вляза. А ако на нашите екскурзоводи не им стига акъла да обяснят нормално на туристите темата за взаимното уважение, значи едва ли ще обяснят неща друго. Да си търсят друга работа.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А манастирите какво място имат?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK