На лов за птици с фотоапарат и бинокъл

На лов за птици с фотоапарат и бинокъл

© Йово НиколовБългария има потенциал за развитието на наблюдаването на птици като форма на алтернативен туризъм и през последните години има голям интерес както от чужди туристи, така и от българи, казва д-р Борис Николов, ръководител на Българска орнитологична централа при Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН в интервю за БТА.


Имаме доста видове, концентрирани на малка площ, което за Европа е голямо богатство, коментира експертът.


Най-посещаваните в страната места за наблюдаване и фотографиране на птици са Източните Родопи, влажните зони около Бургас, Северното Черноморие, езерото "Сребърна" и високите части на някои от планините.
Повечето от чуждите туристи са хора на средна възраст, докато българските любители на "бърдуочинга" са предимно млади хора, коментира Николов.


Световно застрашените видове птици, които могат да се видят в България са 26, разказва Николов. Сред тях са къдроглавият пеликан, чиято единствена колония е в резервата "Сребърна", царският орел, който може да се види в Сакар и Западна Странджа, ловният сокол, търноопашатата потапница, която зимува в езерото "Вая". По време на миграция може да се види и големият креслив орел. Единствената застрашена
пойна птица, което се среща у нас, макар и доста рядко и по време на миграция, е водното шаварче, посочи специалистът.


На лов за птици с фотоапарат и бинокъл

© Красимир Юскеселиев


Сред птиците, радващи се на най-голямо внимание у нас е белият щъркел, за който се поставят и изкуствени гнезда в населените места. На доста места щъркелите вече са заели своите места, но все още протича интензивна миграция на вида, коментира експертът. На територията на страната ни преминава две трети от европейската популация на белия щъркел. През есента това са няколкостотин хиляди птици, които прелитат през август и септември, основно през Черноморското крайбрежие, добави Николов.


На лов за птици с фотоапарат и бинокъл

© Асен Тонев


Над българското Черноморско крайбрежие минава вторият по значимост миграционен път в Европа - "Виа Понтика", през който ежегодно прелитат милиони птици на път към Африка и обратно. Защитената местност "Пода" край Бургас е мястото с най-много птици на квадратен километър - 269 вида на 1 кв. км, информират от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).


България е богата и на гнездящи видове птици - около 300, което е 70-75% от всички видове, установени до момента, посочи Николов.  По думите му общият брой на срещащите се в страната ни птици е около 430. От 38 вида грабливи птици, които населяват Европа, 36 се срещат у нас, отбелязват от БДЗП.


Белоглав лешояд в Източните Родопи

© БДЗП

Белоглав лешояд в Източните Родопи


Според доц. Николов за жалост човекът често е причина за изчезването на видовете, включително птиците, като унищожава местообитанията им, избива ги или залага отровни примамки. Той даде пример с изчезналия у нас брадат лешояд - хищна птица, която е била широко разпространена във високите ни планини и е избрана за символ на българската природозащита. Сега се полагат усилия за връщането й в природата, подобно на добри примери от Алпите, отбеляза експертът. Други изчезнали от територията ни птици са тетревът, както и жеравът - като гнездящ вид, допълни доц. Николов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Наблюдението на птици не е алтернативен туризъм, а си е вид туризъм. Никога няма да е масов и с голям принос към БНП, но затова пък е важен за популяризирането и имиджа на страната.

  @)----,--'--
 2. 2 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#1:"MyTwoCents"]Никога няма да е масов и с голям принос към БНП[/quote]

  http://media.unwto.org/press-release/2014-05-09/world-migratory-bird-day-2014-spotlights-pioneering-sustainable-tourism-ini

  Малко не съм съгласен: "global trade income of USD 1.4 trillion and 9 per cent of global GDP"

 3. 3 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 567 Неутрално

  От всеки вид туризъм може да се печели както много, така и малко - зависи от много неща. У нас този вид туризъм има огромен потенциал. На всичкото отгоре виа Понтика минава през места с наличие на летища, пристанища и гари, курорти с много хотели, така че от тази гледна точка базата я има.

 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Имам стар военен бинокъл, който купих от един старшина на пазара. Като ходехме по балкана, го носех и гледахме насам натам, дори и животни, но птици не. А е много забавно. Миналата пролет две сойки си правиха гнездо на елата до нас. И двете участват, много са старателни и направиха нещо интересно. Стана като хралупа, мушкаха се вътре. Мислех да ги следя докато отгледат малките, но правих ремонти и забравих. Тая пролет се преместиха на друго дърво.

 5. 5 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 779 Неутрално

  "Никога няма да е масов и с голям принос към БНП"

  Не всичко е пари. От както преди 7-8 години си купих хубав огледално рефлексен апарат и телеобектив се запалих постепенно по снимането на птици. Хич не е лесно, но започнах да обръщам внимание на неща в природата, за които преди не бях се замислял. Снимането на птици и изобщо на природата е неповторимо удоволствие.

 6. 6 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#2:"dmarev"]Малко не съм съгласен: "global trade income of USD 1.4 trillion and 9 per cent of global GDP" [/quote]

  Нека и аз да не се съглася. Данните, които давате са за туризма като цяло. Моят коментар беше за наблюдението на птици и в никакъв случай негативен смисъл към заниманието.

  @)----,--'--
 7. 7 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#3:"sbk"]От всеки вид туризъм може да се печели както много, така и малко - зависи от много неща. У нас този вид туризъм има огромен потенциал. [/quote]

  [quote#5:"grajdanin1"]Не всичко е пари. [/quote]

  Абсолютно съм съгласен. Преди време гледах група туристи снимаха птици на Камчия. Бяха добре „въоръжени“ като спортни фотографи. Популяризирането на техните наблюдения разкрива и прави много повече за България отколкото репортажите за повръщащите англичанчета.

  @)----,--'--
 8. 8 Профил на dgk
  dgk
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Има места в България - като Маджарово в Източни Родопи - които се посещават най-вече от такъв тип туристи. Там обаче се работи от години в тази насока и опазването на природата върви успоредно с развитието на туризма.
  Не знам дали се печелят милиони от това, но важното е че за местните хора има поминък и че те са заинтересовани да си пазят природата, защото тя ги храни.

 9. 9 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#7] от "MyTwoCents":

  Напълно съм съгласен. Дори да разширя темата: има доста места по пътищата у нас, предоставящи прекрасна гледка, която всеки запален турист и фотограф би запечатал на снимка, ако има подходяща отбивка край пътя. По този начин, без много разходи, ще се рекламират красотите на България по света.

 10. 10 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#9:"sbk"] има доста места по пътищата у нас, предоставящи прекрасна гледка, която всеки запален турист и фотограф би запечатал на снимка, ако има подходяща отбивка край пътя. [/quote]

  Да, винаги съм се чудил пътувайки по света как от едната гледка хората правят забележителност. Отбивка, гледка, паркинг, ресторант, картички и т.н.

  @)----,--'--
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK