Белгиец се оплака в Еврокомисията от цените във Венеция

През 2003 г. Италия беше осъдена заради различни цени в музеите за местни жители и чужденци.

© Associated Press

През 2003 г. Италия беше осъдена заради различни цени в музеите за местни жители и чужденци.Турист се оплака в Европейската комисия срещу властите във Венеция, които определят по-високи цени за туристите, докато местните жители плащат символично или дори нищо за същото, пише италианският вестник "Стампа".


Белгийският гражданин, чието име не се споменава, възразява, че гостите на града плащат повече за обществения транспорт, тоалетните и дори  Wi-Fi. Той е представил и разчет за  дневни разходи на четиричленно семейство туристи, респективно местни жители, според който първите биха похарчили 136 евро, а вторите - едва 12 евро за едни и същи услуги - пътуване с местния транспорт - корабче, посещение на двореца на дожите, отбиване до тоалетната и ползване на интернет.  


Според жалбата транспортната услуга струва на семейството чужденци, съставено от родителите и две деца, общо 56 евро, а на венецианското - 10.40 евро. Посещението на двореца на дожите е безплатно за местните, а семейството чужденци трябва да плати 58 евро. За две отбивания до тоалетната гостите ще дадат 12 евро, а жителите на града само две. Интернетът е безплатен за венецианците, а семейството туристи би било таксувано с 10 евро.
За ползване на безжичен интернет в продължение на 24 часа чужденец ще плати 5 евро, а венецианец ползва мрежата безплатно.

© Associated Press

За ползване на безжичен интернет в продължение на 24 часа чужденец ще плати 5 евро, а венецианец ползва мрежата безплатно.


"Представете си в Париж, Лондон и Рим да правят същото", пише жалбоподателят. Той напомня, че европейските разпоредби закрилят свободата на движение и равното третиране на гражданите и напомня, че през 2003 г. Италия вече е била осъдена заради различни цени в музеите за местни жители и чужденци. 


Според представител на местната транспортна сружба обаче различията в цените не са свързани с произхода на пътуващия, а с това дали той ползва услугата редовно или случайно. С карта Venezia Unica всеки може да купи билет за корабчето за 1.30 евро, казва Фиорин Франко, генерален директор на компанията като пропуска да уточни, че самата карта струва 10 евро за местните и пет пъти повече за туристите, отбелязва италианското издание.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK