На Петровденска трапеза с бял мъж

На Петровденска трапеза с бял мъж

© Татяна Димитрова



Взимат се 20 литра овче (може и краве) мляко и се подсирват. Оставя се да престои 24 часа, а после се натрошава в една голяма тепсия, която се слага на огъня и започва да се бърка докато пак се обърне на мляко. Добавя се брашно и продължава да се бърка с дървена лъжица или къса точилка (каквато се използва за приготвянето на качамак), слагат се захар и сол. И се бърка докато се "отвърти".


Така накратко разказват рецептата за ястието бял мъж баба Радка и баба Надка от село Голяма Желязна. Намира се на брега на язовир Сопот, кръстен на селото, което се намира отвъд баира.

На Петровденска трапеза с бял мъж

© Татяна Димитрова


Двете разказват, че това ястие, в което може да доминира соленият или сладкият вкус, едно време се е правело само от мъже и по-точно само от овчари. Легендата разказва, че на Петровден, празника на овчарите, свети Петър слиза да ги посети. Слънцето обаче прежуряло и сиренето, което си носели овчарите, се разтопило. Така, за да почерпят светеца, им останал само лук. Той ги успокоява, стрива три класа жито в разтопеното сирене и то се сгъстява.
На Петровденска трапеза с бял мъж

© Татяна Димитрова


Така белият мъж става част от трапезата на овчарите, които на празника си задължително правели бачия (събиране), за да почерпят с това ястие като жест към собствениците на овцете, от млякото на които са ползвали цяла зима сиренето. Един вид това е овчарският традиционен курбан.


Днес, както може да се предположи, никой мъж в троянско не се занимава с приготвянето на тази пипкава рецепта, бил той и овчар. Бабите разказват, че белият мъж се прави само в техния край.




Това ястие, което някои смятат и за подходящо мезе към традиционната за тази част на България сливова ракия, не е нещо обичайно за трапезата. Причините за това са, че днес няма кой да отдели толкова време за готвене, а и струва немалко пари. От около 20 л овче мляко стават едва 6.6 кг сирене, казват баба Надка и баба Радка. И двете обаче са убедени, че в направата на белия мъж "няма никаква философия".


Двете разказват, че друго традиционно ястие за региона е била яхнията от овче месо. Както и да звучи с днешна дата, тя е била задължителна на трапезата за празненства като сватби и кръщенета.


"Сега няма такива работи. И хора няма, някои идват само заради язовира", разказват двете, приседнали на две ниски столчета наблизо до водата. Все пак признават, че в селото има детска градина, в която отгоре на всичкото има и десет деца. Спомнят си с умиление, че през 1934 г. Троян е бил по-малко населен от Голяма Желязна. После е имало два-три цеха за различни производства, гребна база, ресторант...

На Петровденска трапеза с бял мъж

© Татяна Димитрова


Сега през техните очи животът тук е пуст, само едно бебе се е родило през последната година, а лекар идва само в четвъртък. "До четвъртък никой не трябва да се разболява", обясняват те, макар че имало медицинска сестра в случай, че някой все пак "прибели очите".


Селото обаче далеч не представлява онази порутена гледка, в която са се превърнали много населени места в страната през последните години. По това време на годината избуялата зеленина допълнително разкрасява мястото. На отсрещния бряг на язовира се виждат вече опънати палатки не само за уикенда, местни роми са заложили на риболова, а водни колела и лодки са изтеглени на сушата докато чакат кандидати да ги ползват.

На Петровденска трапеза с бял мъж

© Татяна Димитрова


Тук е и базата на клуба за воден туризъм "Осмос". Неговият председател Иван Петков разказва, че всичко започва през 80-те години, когато той и други привърженици на водните спортове се установяват тук, за да се готвят за състезания. Построяват и малка сграда, която в момента може да приюти известен брой желаещи за почивка край язовира, около който нямало комари.
На Петровденска трапеза с бял мъж

© Татяна Димитрова


Освен да се качат на лодка, кану или водно колело или да се отдадат на кротък риболов, посетителите имат възможност след кратък преход да достигнат и до пещерата "Топля". Тя не е облагородена и трябва да си носиш осветление. Най-смелите не стигат само до първото стеснение, изпречили се на пътя им. Ако се премине отвъд него, започва същинската пещера, казва Петков, но не препоръчва да се върви твърде смело навътре.


Тези, които не държат да лежат целодневно по време на ваканциите си, могат да хванат от тук ред планински маршрути, като най-дългият е този до връх Васильов и отнема цяла ден.


Язовирът тук вече не е под аренда за разлика от минали периоди. Тогава, по думите на местните, риболовът вървял по 25 часа в денонощието. Наскоро към рибите, които се развъждат, са добавени и раци. Мястото със сигурност е за онези, които държат на спокойствието и тишината.

На Петровденска трапеза с бял мъж

© Татяна Димитрова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1059 Любопитно

    "Петровденска трапеза"

    Звучи двусмислено и някак, гръцко ваканционно-банково...

    Форумът е в будна кома...
  2. 2 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1352 Неутрално

    Тази каша я знам, много е вкусна.С такава съм израстнала.Кашите с брашно са много апетитни, жалко че технологиите за приготвяне отмират.

  3. 3 Профил на tokkay
    tokkay
    Рейтинг: 643 Неутрално

    Тъщата, лека и пръст, беше от този край, та понякога ни глезеше с тази вкусотия. Щерка и нещо не прихвана майсторлъка, та сега караме на спомени.

    No Pain No Gain
  4. 4 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1103 Неутрално

    До коментар [#1] от "Yasur":

    А "бял мъж" как ти звучи? На мен ми звучи пророчески.
    Мили жени, яжте бял мъж докато има, че идват кафявите и тогава няма да ви е до ядене.

    Апокалипсисът апокалиптичен
  5. 5 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1352 Неутрално

    До коментар [#1] от "Yasur":Що да е гръцко, двете жени казват че само по сопотско се приготвя ястието.В добруджа слага много повече брашно и е почти същата

  6. 6 Профил на Израел  Хендз
    Израел Хендз
    Рейтинг: 395 Весело

    бял мъж все пак не е особено политкоректно, по скоро трябва да се каже мъж от англо-саксонски произход за тази каша.

    мореплавател, авантюрист, доносник на властите и кандидат богаташ, починал като просяк в Лондон
  7. 7 Профил на BiGman1
    BiGman1
    Рейтинг: 2238 Неутрално

    В момента при Гала дават на живо как се прави "белия мъж"...

  8. 8 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#7] от "BGman1":


    [quote#7:"BGman1"]В момента при Гала дават на живо как се прави "белия мъж"... [/quote]
    Да научиш как се прави и
    да почерпиш в началото на годината

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  9. 9 Профил на Baizuo
    Baizuo
    Рейтинг: 1177 Весело

    [quote#6:"Израел Хендз"]бял мъж все пак не е особено политкоректно[/quote]

    И аз се чудя как бхк досега не са плувнали в сълзливи сополи.

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  10. 10 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 603 Неутрално

    За такова ястие съм чувал от едната ми баба, род. 1878г. Русенски окръг.

  11. 11 Профил на baxter
    baxter
    Рейтинг: 672 Неутрално

    Много философска рецепта. То май така се прави добър бял мъж, въртиш го на огъня докато му дойде акъла в главата.

  12. 12 Профил на jonson
    jonson
    Рейтинг: 401 Неутрално

    Първо го объркваш, после го изяждаш. Бял мъж...

  13. 13 Профил на Весела Николаева
    Весела Николаева
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    По сръбско и белоградчишко се казва "бел муж", с вариации на подобна рецепта и не е вярно, че само в Сопот се прави. Трябва да идат бабите на кулинарна обиколка и размяна на рецепти В Сърбия има даже и фестивал. Между другото, по българско законодателство формално технологията не е позволена да се използва за храни, които после се продават.

  14. 14 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1014 Неутрално

    [quote#5:"xalikarans"] че само по сопотско се приготвя ястието.[/quote]
    Язък, че толкоз много джиткаш нагоре - надолу и ни мориш с шантавите си пътеписи, ма нещо не познаваш България географски.
    Язовир Сопот се намира в Ловешко и няма нищо общо с град Сопот и сопотско! Анадък?

  15. 15 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1014 Неутрално

    [quote#12:"jonson"]

    Първо го объркваш, после го изяждаш. Бял мъж... [/quote]
    Значи викаш омаян, бял и вкусен!

  16. 16 Профил на Big_Villager
    Big_Villager
    Рейтинг: 609 Неутрално

    Бел муж му викат по турлашко.
    Същата рецепта, но се прави и в по малки количества

  17. 17 Профил на кака мара
    кака мара
    Рейтинг: 561 Неутрално

    ама че привилегирована манджа!

  18. 18 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1114 Неутрално

    Явно е вкусотия, ама аз знам че на Петров ден се яде печено пиле (петел). Явно символизира три пъти отричането на Петър от учителя до първи петли.

  19. 19 Профил на tatyanad
    tatyanad
    Рейтинг: 518 Неутрално

    До коментар [#14] от "Да бе да":

    Язовир Сопот се намира точно там, където е написано. Носи името на съседно село, което няма нищо общо с град Сопот. Май някой друг не познава географията. Пътеписите са за удоволствие, не за морене, който се чуваства уморен, не ги чете, а само, който има нужда да научава повече

  20. 20 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 1012 Неутрално

    До коментар [#3] от "tokkay":

    Когато леля ми обясняваше как се прави бял мъж, казваше, че под всеки комин бял мъж не става. Родът ми са балканджии от Габровско и Търновско, но и другата ми баба, която е от Русенско, също е правела бял мъж, както ми е разказвал баща ми.

  21. 21 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 1012 Неутрално

    До коментар [#4] от "Bulgarische Motoren Werke":

    А някои обичат шоколад...

  22. 22 Профил на february
    february
    Рейтинг: 400 Весело

    "Бял мъж" е деликатесът в селата около Сопотския язовир.Правеха го един път в годината,когато бях на 6-7-8,през 70-те.Но най-обичах да ходя с баба на погребения.После сядахме на онези дълги софри от талпи,покрити с тесни сиви черги.Готвача сипваше гореща лютива овча яхния.Бабичките слагаха на масата прясно опечени содени питки,окадени от домашните восъчни свещи(вощеници),и коя по-смело,коя по-срамежливо,вадеха лимонадените шишета със сливова ракия изпод престилките си. След не повече от половин час, полупресторените скръбни физиономии изчезваха и отстъпваха място на непристойни спомени,богохулствен смях и шеги,често пъти свързани и със самия покойник.Празник на Живота!(нищо общо със сборовете,новобранските,дори и със сватбите).Еееех,бабоо!

  23. 23 Профил на i.n.s...
    i.n.s...
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Истинска история от северозапада,действието се развива преди около петнайсет години.
    Местните от село ''Х'' обсъждат актуалните теми диви свине, сено' знаете как е.
    Към тях се приближава непознат, типично юпи : очила , туристически обувки раница .
    -Добър ден
    -Добър ден
    -Mоже ли да ми кажете къде да намеря черен мъж?
    -К'во рече?
    -Търся ЧЕРЕН МЪЖ.
    -За Какво ти е тоя ЧЕРЕН МЪЖ?
    -За САЛАТА
    -AAAAAAAAA?
    -Гошо тоя дири ''ЦРЪНИ МУШ''. (НЕЩО КАТО ДИВ ЛУК)
    -Горе в планината има ама по-добре си ходи,че като те гледам ще те изядат вълците.

    p.s.въпросното ядене да не е БелИ муж

    русофил , не РУСОРОБ. русофоб, не СВОБОДЕН
  24. 24 Профил на 8th_ball
    8th_ball
    Рейтинг: 864 Неутрално

    Традиционно "манджата" е с овче мляко, но по-вкусна става с краве. Овчето е някак по-тежко и накрая за ядене става малко тегаво. Може би е заради съвременните вкусове, но е нещо като да ядеш млечен шоколад с овче мляко.

  25. 25 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1103 Неутрално

    До коментар [#21] от "ikar_01":

    Ама да е бЕл.

    Апокалипсисът апокалиптичен




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK