Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (17)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1376 Неутрално

    Сирене се прави трудно.Кисело мляко е лесно, но сирене е по-трудно.По книга не става трябва и практика.Страничните продукти при приготвянето на сирене са много вкусни

  2. 2 Профил на Ристьо
    Ристьо
    Рейтинг: 616 Весело

    тъкмо се чудех..това реклама ли е или не..
    докато не стигнах до сн. № 18

    на българина може да му се продаде всичко..само трябва да му се обясни ,че е

    еко ,био , супер,мега..
    и че на запад това е най-търсения продукт

    след това комплексите български довършват останалото

    .......

  3. 3 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Когато за първи път правих кисело мляко, когато стана си казах "Баси чудото". Наистина правейки кисело мляко или сирене можеш да усетиш някаква древна магия

  4. 4 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 881 Неутрално

    Като се родиха децата преди 30г., баща ми започна да прави домашно кисело мляко, после се научи и жена ми. Отгледахме ги с него и чаена попара. Сирене много консумираме, но не сме правили.

  5. 5 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1654 Неутрално

    Много примитивизъм и неверни неща в обясненията, но нейсе.
    От около година си готвя в домашни условия десетина вида сирена. Ползвам фермерско мляко от екологично чист район.
    Моцарела, сушена моцарела или Проволоне, КачоКавальо или нашенски Кашкавал -т.нар. "паста филата", Българско бяло саламурено в два варианта - зряло и прясно, Горгондзола, Стилтън, както и един мой вид синьо сирене, Камамбер и Шевр ако намеря козе мляко, Пармезан - или "мъжко сирене" както е известно в Родопите, както и един вид, който се нарича Томе, Манчего или Кефалотири в различните страни, но е почти едно и също по същество. От т.нар. суроватка никога не давам на котетата, защото правя немалко Рикота или т.нар. "кашкавалена извара". Чак след това поливам градината с остатъка и цветята, лозите и тревата се наторяват с естествен тор. Из цяла Италия например мирише на сиренарна, а причината е, че наторяват нивите с отработена суроватка.
    Резултатът? Не само изумително качество и приятно хоби, но и почти пълно изключване от хватката на търговеца, който си гледа неговия интерес често в ущърб на качеството, дори и на здравето на купувача. Купувам само миниатюрни количества синьо сирене, Камамбер и Ементал, за да захраня закваската със съответните бактерии. Изумлението и възхищението в очите на приятелите ми, седнали на чаша вино и мое сирене, са най-приятната част на заниманието. Оборудването за правене на сирена в домашни условия е просто и достъпно. Дори да няма мазе, възможно е сирената да отлежават в хладилник с контролирана температура.
    Приятно и полезно хоби - възраждане на забравените занаяти и удоволствие от постигнатото със свои ръце.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  6. 6 Профил на mano
    mano
    Рейтинг: 450 Неутрално

    много хейтъри (както винаги) във форума.
    Хората си произвеждат, имат си вече и място, където може да ги намери човек. На който не му харесва или му е скъпо, да ходи на промоциите в Лидл и Кауфланд.

  7. 7 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 815 Неутрално

    Добре де, как да разбирам за такива събития преди да се случат!?

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  8. 8 Профил на tinamisu
    tinamisu
    Рейтинг: 395 Неутрално

    Киселото мляко "От фермата" наистина е много вкусно, с каймак. Продава се на щанд в Халите.
    Препоръка към производителите: подобрете си опаковката, защото капачката не е качествена и се отваря, млякото се разсипва в торбата, потребителите ви остават недоволни и няма да си купят повторно от вас.

  9. 9 Профил на BSRD
    BSRD
    Рейтинг: 719 Неутрално

    А от суроватката си сварете вкусна ИЗВАРА. много лесно се получава

  10. 10 Профил на InmoInvestments
    InmoInvestments
    Рейтинг: 838 Неутрално

    Какво сирене? Произвеждате само 2 вида сирене - бяло и жълто. Другите държави имат по над 200 видове сирена.

    You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
  11. 11 Профил на DS
    DS
    Рейтинг: 656 Неутрално

    сири = подсирване !!!???

    Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
  12. 12 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1740 Любопитно

    До коментар [#9] от "BSRD":


    [quote#9:"BSRD"]

    А от суроватката си сварете вкусна ИЗВАРА. много лесно се получава[/quote]
    Сподели ако обичаш ?

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  13. 13 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1654 Неутрално

    [quote#12:"Чардо"]Сподели ако обичаш ?[/quote]
    Процесът на "подсирване" е процес на разделяне на "течното" от "твърдото" в млякото.
    Бозайникът като приеме мляко в стомаха си, го разделя с ензими, за да го обработи нататък.
    Маята за сирене по тази причина векове наред е била взимана от стомаха на агнета и телета, днес този ензим се получава и по лабораторен път.
    И така - като разделим с мая млякото на "твърда" и "течна" компоненти, всяка от тях поема по своя път - твърдото става на сирене, течното се нарича суроватка.
    Суроватката е ценен продукт, който съдържа доста невидими с окото полезни протеини. Не изхвърляйте суроватката!
    Затова суроватката се "готви" повторно, както италианците му казват РИ-КОТА (повторно готвено).
    Тенджерата със суроватката се вари до 95оС и веднага се добавя лимонтозу (10гр. на 5л), след което се оставя да се охлади.
    Прецежда се през подходящ плат и се получава най-фина извара, подходяща за множество "кулинарни проекти" - от сладкиши до баница и сосове като Филаделфия (рикота с добавка на заквасена сметана и сол).

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  14. 14 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1740 Весело

    До коментар [#13] от "Торбеш":

    БЛАГОДАРСКО !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  15. 15 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 3041 Неутрално

    Рецептата не е най-точната. От години правя сирене.

    Стои млякото около 30 минути на 78, 80 градуса. Това избива всичко. Вероятно и антракса.
    След това пада до 53 градуса, не до 45 и се слага подкваската...маята и готово.
    Аз ползвам верея 4,5 %.

    След час, два се реже втвърденото мляко на квадрати някъде пет на пет сантиметра. Още час и се слага да се цеди.

    В Кауфланд има готови "марли" за сирене. По-изгодно е от тях да си купи човек, отколкото марля от аптеката. Онова от Кауфланд се ползва поне година.

    45 дни стои със сол. Може и в саламура. 200 гр. морска сол на литър вода.

    Може някъде да съм объркал сирене и кисело мляко, бързах.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  16. 16 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 3041 Неутрално

    До коментар [#7] от "zo":

    Същото си помислих.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  17. 17 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 3041 Неутрално

    До коментар [#1] от "xalikarans":


    [quote#1:"xalikarans"]Сирене се прави трудно[/quote]
    Сирене се прави лесно. Трябва ти печка, термометър до 100 градуса и тензух. Е и морска сол и мая разбира се.

    Дъската за рязане, която я има във всяка къща върши работата на цедилката от дърво. Слагаш я под малък наклон за да се отича суроватката затискаш отгоре с друга тенджера може и пълна с вода и си готова. След няколко часа, поне 5 посипваш с морска сол сиренето и стои така някой и друг ден. После за консумация го слагаш в саламура, а после ако ти е солено за една вечер в хладилника просо във вода.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.