Маарче Смит, във ваканция от 3 години: Пътят е едно огромно приключение, важно е само то

Маарче Смит, във ваканция от 3 години: Пътят е едно огромно приключение, важно е само то

© facebook.comТова е Маарче Смит. Холандка, доскоро имала уреден живот с добър стандарт, но решила да остави всичко и да се отдаде на това, което й носи най-голяма радост – да открива нови места, нови хора и нови неща, които да прави. От над 3 години (точната дата е 6 април 2012 г.) тя обикаля света и вече е посетила над 50 страни на няколко континента.


Разговаряме с Маарче, малко след като е приключила амбициозен проект – състезанието с благотворителна цел "Монголско рали". То набира средства за инициативата Cool Earth, целяща опазването на тропическите гори. В него Маарче, заедно с още трима души и малка стара кола, изминава 20 хил. км през 17 страни от Европа и Азия, тръгвайки от Англия и финиширайки след 33 дни в Русия. "Нито колата ни Еди (която сега пътува на автовоз към моргата), нито животите ни ще останат същите", обобщава Маарче преживяното след ралито в своята фейсбук страница Wanderlicious. Ето какво разказа тя за живота си на пътешественик.


Здравейте, намирам Lи в Русия, след края на "Монголското рали". Какво имате в раницата си в момента?
- Здравейте. Ще е кратко. Имам дрехи, фотоапарата ми, лаптопа, телефон, четка за зъби и кредитна карта.


Разкажете повече за себе си. От къде сте и с какво се занимавахте преди да решите да пътешествате?


- Казвам се Маарче Смит, на 31 години съм и съм родена и израснала в Холандия. Преди да започна да пътувам, имах всичко - фантастична работа като мениджър на проекти в IT компания. Мога да кажа, че бях влязла в матрицата, отговарях на очакванията на обществото. Бях на 28 години и всичко, което трябваше да правя, бе да изживея остатъка от живота си... нали? И все пак, една мисъл се промъкваше от време на време в съзнанието ми, отново и отново. След няколко години подобен живот бе настъпила рутина и аз започвах да се замислям: Това ли е?

Маарче Смит, във ваканция от 3 години: Пътят е едно огромно приключение, важно е само то

© facebook.com


И това ли беше? Как взехте решението да оставите този живот и да започнете да пътувате?


- Работех по 10 часа на ден в името на повишението или просто на по-добрия стандарт. Вечерях на дивана си, пред телевизора, хвърляйки по едно око на служебния лаптоп, след това си лягах. И така ден след ден. Живеех за уикендите, когато пак работех, но по-малко. И в един момент започнах все по-често да се питам: Това ли е? Мислех си, че сигурно съм много егоистична или че просто минавам през лоша фаза и в един момент това, което правя, ще ми се отблагодари. Но това не се случи.


Преди това имах страхотни студентски години и след завършването пътувах в продължение на 9 месеца. После с въодушевление навлязох в това, което наричат "истинския свят". Даваш част от свободата си, за да получиш работа на пълен работен ден и пари. С тях може да си позволиш дизайнерски дрехи, технологични джаджи, ядеш навън... всъщност можех да си позволя да правя каквото си поискам от тези неща. Но имаше нещо, имаше едно съмнение, че може би този "истински свят" не е правилният за мен, че това не е моята мечта. И в един момент си дадох ясна сметка, захвърлих всичко и започнах да пътувам. И така вече близо 3 години и половина.

Маарче Смит, във ваканция от 3 години: Пътят е едно огромно приключение, важно е само то

© facebook.com


Как пътувате? В група или сама?


- Винаги пътувам сама, но всъщност никога не оставам сама. На път никога не си сам... срещаш хора, хващате заедно автобуса и си изкарвате страхотно – понякога за няколко часа, понякога за седмици. Пътувам с това, което в момента е най-евтиният вариант, независимо дали е влак, автобус, самолет, ферибот, споделено такси, рикша, камион с пилета, тук тук (в Тайланд – вид закрити триколесни рикши с двигател – бел. ред.) или просто със стандартното вдигане на палец на шосето. Имам време, като цяло не ме интересува къде отивам, как стигам там или колко часа ще ми отнеме. За мен пътят е едно огромно приключение, важно е самото пътешествие.


Посетила сте много страни, кои места Ви впечатлиха най-много и с какво?


- О, това е трудно. Първо си взех еднопосочен билет за Мексико. Там се потопих в сенотите (големи, природни източници на вода, подобни на кладенци – бел.ред.) и в културата на маите. Отидох до най-голямата синя дупка, плувах във втория по големина риф и нощувах на необитаеми острови в Белиз. Открих Гватемала, видях изригване на вулкан и учих испански. Отидох в Хондурас, където останах по-дълго, създадох приятелства за цял живот, забавлявах се и работех като инструктор по гмуркане, отворих бар за една нощ и плувах с делфините в морето.

Маарче Смит, във ваканция от 3 години: Пътят е едно огромно приключение, важно е само то

© facebook.com


В Никарагуа карах сърф, забавлявах се много и се спуснах с борд по вулкан, подобрих испанския си. После за малко живях в Коста Рика, където преживях земетресение (има предвид труса от 7.9 по Рихтер през 2012 г.). В Панама, докато се гмурках, видях акули. Плувах от островите Сан Блас до Колумбия, учих се да летя с парапланер, танцувах салса, карах колело в пустинята, върших доброволческа работа и отлетях за Галапагос. Там за около месец бях заобиколена от костенурки, акули чук, делфини, тюлени и игуани, а после заминах за Еквадор, където се забавлявах на плажа, а в планините карах колело.


В Перу работих в бар, забавлявах се страхотно, гледах мач от квалификациите Перу-Еквадор за Световното по футбол, карах борд по пясъка, спусках се с тролей, бях на рафтинг, изкачих Мачу Пикчу. Отидох в Испания – тапас и сангрия, от там – във Франция, където разпусках на плажа, преди да се върна в Холандия за няколко седмици. После посетих най-големия уличен купон в света - карнавала в Нотинг Хил в Англия.


След това бях в Шри Ланка, разглеждах храмовете. В Индонезия направих невероятно гмуркане, във Филипините видях интересни останки от Втората световна война, посетих за осми път Тайланд, в Мианмар гледах невероятни изгреви и залези над храмовете, а в Малайзия се излежавах на плажовете на райските острови и срещнах добри приятели.

Маарче Смит, във ваканция от 3 години: Пътят е едно огромно приключение, важно е само то

© facebook.com


После пътувах по шосетата на Австралия, карах парапланер, работих за известно време. В САЩ гостувах в домовете на различни хора – така добри да ми предоставят диваните си за нощуване, докато пътувах през различните щати. Върнах се в Мексико, където гледах лунно затъмнение, а в Хондурас бях инструктур на леководолази, посетих стари приятели в Ел Салвадор и се върнах обратно в САЩ, защото имах още няколко щати за изследване в списъка си. А след това – обратно в Холандия и Франция, за да видя приятелите си.
Маарче Смит, във ваканция от 3 години: Пътят е едно огромно приключение, важно е само то

© facebook.com


В Израел се гмурках в Червено море и се плъзгах по Мъртво море, в Йордания не се чувствах никак безопасно, но добавих едно от чудесата на света в списъка ми с посетените места. После летях за Унгария, където разпусках в минералните бани в Будапеща, открих красотата на Словения.


Обикалях островите и водопадите на Хърватия, същото последва и в Гърция, запознах се с невероятни хора в Косово, видях стотици статуи в Македония, стотици бункери в Албания, открих прекрасните плажове на Черна гора. После имах възможността да науча много за войната в Босна. После се върнах в Холандия, за да взема виза за Русия и да отпътувам за Англия, за да започна Монголското рали.

Маршрутът на Монголското рали.

© facebook.com

Маршрутът на Монголското рали.


Като част от Монголското рали сте била и в България. Къде бяхте тук и какво Ви впечатли?


- Пресякохме границата и първото нещо, което видях бе мостът, по който влязохме в България (Маарче влиза у нас през Румъния, по Дунав мост – бел.ред.). Карахме до полунощ и в крайна сметка спахме на палатки на Черно море. Реално първото нещо, което видях в страната, бе изгревът над морето. Искаше ми се да останем повече, но заминахме право към Турция след само една нощ в България.


Как плащате за тези пътешествия?


- Всъщност, спестих доста, работейки като проджект мениджър за 4 години. Освен това съм изключително нискотарифен пътешественик. Ако някое място много ми хареса пък си намирам работа там – на о. Утила в Хондурас например работих 5 месеца като инструктур по гмуркане, а на Галапагос водех туристически обиколки. Обикновено работата просто покрива разходите ми, но понякога дори успявам да спестя нещо. Освен това се запознавам с много хора, с някои ставам приятелка и те ми отстъпват някое канапе в дома им, където да пренощувам.

Маарче Смит, във ваканция от 3 години: Пътят е едно огромно приключение, важно е само то

© facebook.com


От Фейсбук страницата Ви изглежда сякаш се забавлявате много, но надали пътуването из непознати земи е само това. Попадала ли сте в опасни ситуации?


- Никога не ми се е случвало да ме ограбят или нещо по-лошо, но съм попадала в неприятни ситуации. Бях в Йордания и автобусът ме стовари буквално на средата на пустинята, на място, където имаше само три автомобила и никакви таксита. Нямах никакъв избор, освен да се кача в една от колите – с мъже, чийто език не разбирах. Не беше никак приятно, бях много притеснена, особено когато шофьорът взе един завой, който знаех, че не е по пътя ни. В крайна сметка не се случи нищо лошо.


Какво мислят семейството и приятелите Ви за този живот? Има ли мърморене точно за подобни опасности или за нещо друго?


- Обществото продължава да ми казва, че трябва да си намеря работа, да се омъжа, да купя къща и да имам полагащите ми се 2.5 деца. Радвам се за всеки, който е постигнал това в живота си и е щастлив с него. За някои това е фантастично, но аз, поне засега, съм направила различен избор. Пътувам и това ме прави щастлива. Всеки ден. Това е.


Разбира се има и минуси – искам да видя всички бебета, които се родиха, да присъствам на всяка сватба на моите приятели и роднини, да съм с тях по-често. Поддържането на връзка от разстояние не е лесно, особено, ако живееш на различни места. Предполагам, че просто трябва да съм спокойна с избора, който съм направила и знам, че хората, които ги е грижа за мен, искат да живея по начина, който ме прави щастлива.

Маарче Смит, във ваканция от 3 години: Пътят е едно огромно приключение, важно е само то

© facebook.com


Кои страни искате да посетите?


- Искам да видя повече страни в Африка. Искам да отида до Антарктида и Бразилия, Аржентина, Чили и Боливия... о, да, и Индия. Всъщност искам да посетя всички страни, в които не съм била.


Кои са трите неща, без които не тръгвате на път?


- Моят лаптоп, кредитната карта и усмивка на лицето ми.


А след Монголското рали накъде? Имате ли планове за конкретно място и колко време ще продължи следващата ваканция?


- Никакви планове. Единственият план е, че си купих самолетен билет за Южна Корея. Пътувам след два дни. И ще продължи толкова дълго, колкото реша.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2780 Весело

  Има парички това Марче, затова ги харче...

 2. 2 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 894 Весело

  От 3 години във ваканция, а? А като свършат кинтите после какво? Бек ту уърк май

 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 677 Весело
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#1] от "man_un":
  До коментар [#2] от "Dantos":

  Можете да си представите колко печели мацката като проектен мениджър за 4 години, за да обикаля света в следващите три. Ако този подход й осигурява устойчиво настояще, това е най-важното. Не е само тя такава. Има много подобни пътешественици.

  В същото време у нас се увеличават пътуванията зад граница, което също е индикатор, че и тук немалко хора взимат добри пари, за да обикалят съседни и по-далечни държави.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 677 Весело

  интересно ми е защо така бързо е преджапала през България? ако се беше задържала поне ден-два, МинТур можеше да я включи в "стратегиите" си за привличане на холандски туристи, безплатно.

 6. 6 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2889 Разстроено

  [quote#1:"man_un"]Има парички това Марче[/quote]

  (-) Минус!
  Е, точно тая черта на българина, ми е най-омразна!
  ДА БРОИ ПАРИТЕ НА ДРУГИЯ!

  Да разлая троловете!!
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Браво Марче.живей така както ти харесва.

 8. 8 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1682 Весело

  Пътят е важен, но кредитната карта в малката раница го прави приятен. Кой ли не иска да е свободен по пътя?!?

  Коментиране на анализираното, вече...
 9. 9 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Всъщност системата, с/у която тихо се бунтува Марчето, позволява да изживее тази "революция" за 3 години. Няма да "съдя" или коря Марчето, всеки е свободен да живее както намери за добре, стига да не пречи на другите. Но не смятам, че това е дългосрочно решение. Освен това пътуването с деца по по-малко екзотични места също е страхотно преживяване, дори може би още по-страхотно.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Желая успех на Маарче,да довърши мисията си и след това,накъдето я поведе сърцето и духът и.

  Tony
 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Доста е спестила за малкото години, през които е работила

 12. 12 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 446 Весело

  Симпатяга е момата, да е жива и здрава! Не пречи на никого, освен на злобарите тук.

 13. 13 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  [quote#1:"man_un"]Има парички това Марче[/quote][quote#2:"Dantos"] А като свършат кинтите после какво?[/quote][quote#4:"Читател"]Можете да си представите колко печели мацката [/quote][quote#8:"ЗаНи3А"]кредитната карта в малката раница го прави приятен.[/quote][quote#11:"daam"]Доста е спестила [/quote]
  Баси колко коментиращи не са чели интервюто... Ми то си пише, че по време на пътя работи и това и покрива разходите.
  А за пътешествия изобщо не е нужна голяма сума. Едно наше момче така обиколи половината свят, а беше обикновен програмист в България. Ето ви пътеписи - четете ги на дивана вкъщи и си чакайте свободата сама да ви намери!
  http://itilien.org/aboutme/

  [quote#5:"zidane"]интересно ми е защо така бързо е преджапала през България? [/quote]
  И това също е обяснено.

 14. 14 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  На Маарчето оня ген дето ги има в мисирките е малко по-силен (доминантен). Туристическата индустрия си ги обича такива и ги пуща из медиите от време на време да зарибяват матряла.

 15. 15 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хубаво, живее си по нейн начин, не пречи на никого. Но и не помага на никого, освен със стимулиране на малкия бизнес чрез харченето на мизерни пари, там където ходи.
  Реално носи ли някакъв продукт, полза за света? - Не.

  Бойко е зависим
 16. 16 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#9] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Отлично формулирано, поздравявам Ви!
  Ей това им е проблемът на хипитата: Недовлстват тъкмо от Системата, която ги храни...

  П.П. Още един поздрав и за ник-нейма

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 17. 17 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Когато работиш в страна с висок стандарт 4 години с изкараните пари можеш да живееш в страни с нисък стандарт доста дълго. Казва се ножица на цените. Същото е постижимо дори в рамките на България - договаряш заплата със софийска фирма на нивото на софийско заплащане, а живееш в провинцията. Разбира се най-добрият сценарий е да си заплатен на западноевропейски договор, а пък да живееш в България. Доста хора са го постигнали и не се оплакват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK