Шест безплатни възможности в най-скъпия европейски град

Цюрих има под 500 хил. жители, но заедно с предградията броят им надхвърля 1 млн. души.

© Елена Геловска

Цюрих има под 500 хил. жители, но заедно с предградията броят им надхвърля 1 млн. души.От години  в класацията на най-евтините туристически градове в Европа, често водена от София, Цюрих заема последното място на най-скъпия град на континента. Статистиката обява, че туристът оставя средно в страната по близо 1900 евро.


Личният ми експеримент да открия евтиното на скъпото беше провокиран от бюджетна оферта на австрийските железници, която предлага да опознаем Австрия, Германия, Италия и Швейцария като пътуваме през нощта от Виена до определени градове, пристигаме там сутринта, и ги напускаме  малко преди полунощ.

Във витрина на скъп магази може да се види реклама на часовници. Тя е  съставена от листове на "Малкия принц", полетели, вероятно, към вечността, която въпросните часовници не могат да измерят. Или пък могат?

© Елена Геловска

Във витрина на скъп магази може да се види реклама на часовници. Тя е съставена от листове на "Малкия принц", полетели, вероятно, към вечността, която въпросните часовници не могат да измерят. Или пък могат?


Швейцарският франк вече се изравни с еврото и затова сметките са лесни.  Така се оказва, че 90 франка/евро струва комплект от петдесетина цветни молива в магазин за играчки. Или с 5 франка/евро се таксува турската бира Ефес в закусвалня близо до гарата. 


И все пак в града на банкерите след по-малко от 12-часово повърхностно проучване се намериха неща, които туристът, а и местните жители, могат да ползват безплатно.


Един съмишленик в търсенето на безплатни неща е опънал палатката си в една от градските градинки близо до гарата. Сутринта в 8 ч. около палатката е тихо, освен лекото похъркване, а и никой не й обръща внимание. Привечер, естествено, вече няма и следа от нея.

© Елена Геловска

Един съмишленик в търсенето на безплатни неща е опънал палатката си в една от градските градинки близо до гарата. Сутринта в 8 ч. около палатката е тихо, освен лекото похъркване, а и никой не й обръща внимание. Привечер, естествено, вече няма и следа от нея.Водата


Цюрих има привилегията да е разположен едновременно на брега на огромно езеро - Цюрихското, и на река Лемат, която разполовява Стария град.


Освен транспортно средище - на множеството фериботи  по линиите на градския транспорт, туристическите плавателни съдове, яхтите, лодките и водните колела, водата е и същността на града. Както заради облаците и мъглите, захлупващи го отгоре, така и заради многото мощни фонтани, призовани да ги разпръснат. 

Водата захлупва града и отгоре, и отдолу.

© Елена Геловска

Водата захлупва града и отгоре, и отдолу.


Заради великолепните качества на водата си, която най-вероятно е от ледников произход (учените имат данни и за обратното - че езерото е било част от световния океан), Цюрихското езеро снабдява града с над хиляда безплатни чешмички с питейна вода. Тоест, ако пътувате дотук, няма нужда да се безпокоите за жаждата си. Тя е на една ръка разстояние, буквално.


Чешмите, според официалните сайтове, са над 1000.

© Елена Геловска

Чешмите, според официалните сайтове, са над 1000.


Като стана дума за водата, важно обстоятелство, за което си заслужава човек да се информира предварително, са и обществените тоалетни. Преди да пътувате този аспект на екскурзията трябва да ви подготви само за едно - да разполагате с достатъчно монети от 1 евро, които предварително сте прежалили. Обществените тоалетни са многобройни, а нивото на хигиена е възможно най-доброто. Има помещения, в които след използване седалката на чинията се завърта на 360 градуса, докато специална преса я притиска и дезинфекцира повърхността. Тоалетна хартия, течаща вода, сапун, отсъствието на миризма,  са налични по подразбиране. Но -  2 лв.  


Дължината на бреговата ивица на Цюрихското езеро е 87 км, а общата площ 88 квадратни километра. Максималната дълбочина е на 143 м. Най-голямото му предимство е, че винаги е на разположение на туристите. Обявено е дори официалното работно време  - в понеделник, вторник,  сряда, четвъртък, петък, събота и неделя. 


Изкуството


"Фраумюнстер" - църквата с витражи на Марк Шагал. Колкото и да сте изморени или потиснати от готическите и неоготически катедрали на Европа, си заслужава да надникнете в протестантската "Фраумюнстер" в самия център на Цюрих. Сивият камък на стените и колоните и тесните прозорци са само рамката, върху която грейват оранжево-червените, синьо- зелено-лилавите и златисто-жълтите прозорци на катедралата, чието строителство е започнало през 853 г.


Снимането вътре е забранено, но панорамата в сайта на катедралата дава известна представа за това, което посетителите виждат вътре.


Парите


Без да плащате, в Цюрих ще видите къде е сърцето на банковия живот. Но само ако се позаинтересувате предварително. Става дума за "Парадеплац" - култов площад на града, описван във всички пътеводители като финансовия център на банковата държава.

"Парадеплац" е сочен като финансовото сърце на банковата държава.

© Дневник

"Парадеплац" е сочен като финансовото сърце на банковата държава.


Със сигурност ще минете оттам, но ако не сте се осведомили предварително, обаче, е твърде вероятно да подминете мястото. Освен наистина забележителната - в стил 60-те години на 20 в., будка в центъра на площада, опасан от всички страни с трамвайни релси, спирки, пейки, и прекосяван непрестанно от сините мотриси, тук може да се видят централите на най-големите местни банки "Креди сюис" и Ю Ес Би. И ако централата на  първата донякъде поне привлича вниманието с бароковите си извивки, то твърде напомнящата соцестетиката от 60-те години на 20 в. сграда на втората остава напълно безлична. Добре че ги има мобилните приложения. 


Растенията


Ботаническата градина на Цюрихския университет, основана през 1833 г., в която прекарахме около четвърт от 12 часовия си престой, е свободна за посещение.

Ботаническата градина на местния университет заслужава да бъде разгледана. Тук съжителстват коприва и шафран, смокини и банани, бамбук и гигантската африканска лилия Виктория регия.

© Елена Геловска

Ботаническата градина на местния университет заслужава да бъде разгледана. Тук съжителстват коприва и шафран, смокини и банани, бамбук и гигантската африканска лилия Виктория регия.


Всъщност, градините са две - стара и нова. Ние по случайност попаднахме в новата, където видяхме как цъфти и връзва банан, чушки, приличащи на домати и домати, досущ като чушки, научихме как расте черният пипер, какво е шафранът и защо е толкова скъп, и опознахме  - от разстояние, много месоядни растения. 
В Швейцария банкоматите са достъпни дори в парковете.

© Елена Геловска

В Швейцария банкоматите са достъпни дори в парковете.


Транспортът


Освен пеша, безплатно из Цюрих туристът може да се придвижва и на две колела. Навсякъде в централната част на града може да бъде нает велосипед. Ще го получите като представите лична карта и 20 франка депозит.


Икономичният турист може да си купи и 24-часова карта за пътуване по цялата градска мрежа, която ще му струва 1 евро на час - тоест 24 франка. Или 48 евро/франка за 72 часа. но всъщност и доста по-евтино. Картата включва  намаления за някои музей и ресторанти, отстъпки в определени магазини, вход в казина и дискотеки, безплатно пътуване до летището, кулинарни изненади. Властите изчисляват, че ако се възползвате от всички възможности, ще сте спестили 114 евро - нещо, което авторът на този материал не положи усилия да потвърди.


Забавленията


Най-вероятно защото се падаше в неделя, но в края на гостуването си се насладихме на разкошна градинска забава.

Старомодни танци в неделя следобед.

© Елена Геловска

Старомодни танци в неделя следобед.


Идва ми на ум думата "жур",  използвана преди повече от половин век от софийските госпожи. В обширна беседка на площада до пристанището се бяха събрали на танци членовете на клуб на любителите на тангото.  Те се упражняваха и едновременно забавляваха. Зрителите ръкопляскахме, възхищавахме се и завиждахме. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK