Да сготвим с Агата Кристи

Агата Кристи. Снимката е от 1974 г.

© Associated Press

Агата Кристи. Снимката е от 1974 г.



В английския град Торки от края на миналата седмица тече фестивал, посветен на 125-тата годишнина на известната авторка на криминални романи Агата Кристи.


В сряда - 15 септември, когато е рожденият й ден, е кулминацията на тържествата в чест на писателката, дала на света блестящите детективи Еркюл Поаро и мис Марпъл. 


Торки, е родният град на Агата Кристи, който за фестивала очаква да посрещне над 10 хил. посетители. 




Програмата, която ще продължи до 20 септември, включва над 100 събития, между които литературни работилници, изложби и концерти, театрални постановки и кинопрожекции. Посетителите могат да разгледат непубликувани снимки от архива на семейството, да се облекат в "стари дантели" - тоалети, модерни през десетте, двайсетте и трийсетте години на 20 в. и да участват в ретро танцова забава. 


Сред изненадите, подготвени от организаторите, е дегустация на "отровни", според книгите на писателката, храни. Предвидена е и лекция за отровите - "А като арсеник", както и разходка с екскурзовод в местната ботаническата градина. 


Агата Кристи е автор на 79 романа и на най-дълго играната пиеса в Лондон - "Мишеловката" не слиза от сцената от 1952-ра година до днес. 

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 269 Весело

    да сготвим свинско?
    Делян Пеевски?

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  2. 2 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 1048 Любопитно

    Агата Кристи е автор на 79 романа и на най-дълго играната пиеса в Лондон - "Мишеловката" не слиза от сцената от 1952-ра година до днес.
    -------------------------

    Дали? Бих заложил, че пиесите на Шекспир се играят в продължение на векове.

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  3. 3 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2469 Весело

    Какво ще готвим днес.

  4. 4 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 688 Неутрално

    Велика писателка и дама,както и Артър Конан Дойл!
    За да днес нищо няма да готвя - днес е строг пост!Кръстовден е!

    Tony
  5. 5 Профил на BIG AL
    BIG AL
    Рейтинг: 1316 Весело

    Великата 'баба' си е писала криминалетата на спокойствие - във ваната , в банята ...)

    BIG AL
  6. 6 Профил на BIG AL
    BIG AL
    Рейтинг: 1316 Весело

    Добре е , е човек да се изолира, като Агата Кристи , в определени периоди...
    Без НЕТ, без вестници , почти без телевизия и със стар телефорн - САМО за 'ало' - без НЕТ ...
    Поне 2 пъти годишно по 15 -тина дни, като мен ..)
    Но как да пропиша криминалета , като ВЕДНАГА ще се установи, че ОПИСВАМЕ - реалния живот , действителността в България , и въображението НИ - няма да може да измисли НИЩО повече от това , което виждаме, гледаме ДНЕС, в УПРАВЛЕНИЕТО на България ...)))

    BIG AL
  7. 7 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1061 Неутрално

    Село Раковица, родното село на Андрей Гуляшки, авторът на романите за Авакум Захов, защо не направи фестивал за годишнината му.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  8. 8 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2901 Любопитно

    Това е най-малкото, заради което уважавам старата дама, но обожавам авторите, които наред с прекрасното си повествование описват оригинални и вкусни блюда, приготвени и поднесени според случая. Скоро препрочетох "Хотел Бъртрам" на Агата Кристи. Тя ти поднася лукс и лакомства като кифлички с масло, ровки яйца, сварени за точно определено време и като ги срежеш с ножа, жълтъкът се разтича по препечената филийка сочен и т.н. , и т.н., и съжалявам хората, които не ядат такива неща. Ян Флеминг подробно описва закуската на Джеймс Бонд, хрупкавият бекон, специалния пчелен мед, конфитюри, сирена и прочие, или баницата на дядо Марто от "Двайсет години по-късно" на Ал. Дюма " с гъби и падпадъци" плюс дълго въже и други неща, с които принц дьо Бофор бяга от затвора. Чандлър си пада по тънки пичовски напитки гимлет, гибсън и мартини, с които пои мъжествената си утроба Марлоу. Обичам ги тия автори, с това дават особена атмосфера на книгите си и мога да ги чета отнаво и отново, а накои от рецептите прилагаме в къщи.

  9. 9 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2901 Неутрално

    До коментар [#7] от "simval":

    Гуляшки вероятно малцина го помнят, но в неговите приключения не липсват кулинарни описания като например " в заведението миришеше на прясна скара, чер пипер и подправки, а после ядохме най-хубави те кебапчета и пихме най-студената бира...или селски зрял фасул, подсладен със сушени жълти джанки, или вряла картофена чорба , подлютена и т.н.

  10. 10 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1061 Неутрално

    До коментар [#9] от "man_un":

    Честно казано, нямам толкова подробни спомени. Но щом казваш, нека Раковица да включи боба, бирата и кебапчетата във фестивала.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  11. 11 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1715 Неутрално

    А аз се разочаровах от нея, когато прочетох нейни изказвания за България пълни с обидни стереотипи. Знам, че ни се носи името по света, но вярвам, че интелигентен човек следи да не попада в щампи....

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK