Сподели...Яйлата

Панорама от резервата Яйлата край Камен бряг

© Георги Палпурин

Панорама от резервата Яйлата край Камен брягВ пътуването най-приятното е споделянето.


От днес всеки петък в рубриката "На път" "Дневник" и националната асоциация "Интерактивна България" ще споделят с читателите красотата на страната.


Проектът Share Bulgaria (Сподели България) си поставя амбициозната цел да изгради национална база данни с висококачествено визуално съдържание за свобдно споделяне (фотографии, панорамни 360° турове, видео клипове, кампании и игри), чрез които да представи разнообразните културни, исторически и природни съкровища на страната в интерактивна среда.
По този начин отправяме ясно послание и покана – както към гостите и откривателите на България, така и към нашите сънародници зад граница – да преоткрият, да си припомнят хубостите на българската земя и да споделят вълнуващи кадри от тях навсякъде, където се намира, казват инициаторите на проекта от "Интерактивна България". Те вярват, че страната има потенциал да привлече изключителен интерес от различни точки по света, при което една добре структурирана и висококачествена база данни на национално ниво ще спомогне за стимулиране на културния обмен, различни туристически преживявания и устойчиви инвестиционни възможности и партньорства.


Досега екипът е събрал висококачествени снимки и панорами от над петдесет забележителности в страната и продължава.


За първото представяне избрахме панорамния тур в резервата Яйлата край Камен бряг. Местността е обявена за археологически резерват с решение на Министерския съвет през 1989 г. Наименованието има тюркски произход и означава "високо пасище". Според легендата на Яйлата е прекарал последните дни от живота си римският поет Овидий. Археолозите са открили тук много паметници, датирани от от VI хилядолетие пр.н.е. до средата на XI век. Тук гнездят преминават за зимуване към бреговете на Африка над 178 вида птици.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK