Сподели...Бачковския манастир

Сподели...Бачковския манастир

© Валентина ПетроваБачковският манастир. 


Родопите тук подканят към разходки – поляните наоколо все още са зелени, през почивните дни човек може да се разходи до аязмото, да пие лековита вода и да се лекува от болести, които не знае, че има, да обиколи параклисите, пръснати из планината, или просто да се отдаде на мързеливо съзерцание на природата. 


Вторият по големина и значимост български манастир е основан през 1083 г. от византийския пълководец от грузински произход Григорий Бакуриани и брат му Абазий. Стенописите на църквата се нареждат между най-ценните живописни ансамбли на източнохристиянската живопис от XI-XII век.
Проектът "Сподели България" предоставя на читателите на рубриката "На път" възможността да се потопят в атмосферата на благост и святост чрез 360-градусовата панорама от тази светиня. Или да планират пътуване дотам през почивните дни. 


Манастирът предлага настаняване за поклониците. Цената на нощувка в стая без санитарен възел и с повече легла е 10 лв., а в стаите със санитарен възел и между 2 и 4 легла - 15 лв. на легло. Употребата на алкохол не е позволена. 


Проектът Share Bulgaria (Сподели България) подготвя национална база данни с висококачествено визуално съдържание за свободно споделяне (фотографии, панорамни 360° турове, видео клипове, кампании и игри), чрез които представя културно-историческите и природни съкровища на страната в интерактивна среда. Целта е да се привлече интерес към България от страната и чужбина, да се стимулира културният обмен и да се насърчат инвестиционни възможности и партньорства. Инициаторите от "Интерактивна България" призовават всеки желаещ да сподели своите открития от България, попаднали в кадър. 


Досега "Дневник" и фондация "Интерактивна България" показаха панорама от Яйлата, на  Белоградчишката крепост и от долината на Арда при Маджарово.  
 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK