Сподели...Калиакра

Сподели...Калиакра

© Георги ПалпуринЛятото може и да си е отишло, но синоптиците обещават още топли слънчеви дни. Но дори и в дъждовната късна есен обаче проектът "Сподели България" дава възможност за кратка виртуална разходка на морския бряг. 


Тази седмица читателите на рубриката "На път" попадат на нос Калиакра, една от първите защитени територии у нас, обявена за природен резерват през 1941 г. и е един от Стоте национални туристически обекта. 

Растителният свят на Калиакра наброява повече от 400 вида, а животинският включва 310 вида птици, 100 от които са под специална защита, между тях - аристотелевият корморан. Над Калиакра всяка есен от август до октомври преминават хиляди прелетни птици – повече от 29 000 щъркели, пеликани и жерави, както и над 3000 грабливи птици - световно застрашените степен блатар, ловен сокол, царски орел. В морето около носа могат да се наблюдават и делфини.


Калиакра е и археологически резерват от 1967 г. Първите сведения за населението на носа са от ІV в. пр.н.е., когато тракийското племе тиризи полага основите на първата крепостна стена тук. От ІV век н.е. пък е една от запазените големи постройки на бивша баня.


За първи път името Калиакра, което означавало "красив нос", започва да се споменава в ХІІІ - ХІV в., когато селището тук се превръща в международно пристанище. С Калиакра са свързани и много легенди, а най-известната е за 40 девойки, предвождани от красавицата Калиакра, скочили от скалите в морето, за да не бъдат поробени. 


Проектът Share Bulgaria (Сподели България) подготвя национална база данни с висококачествено визуално съдържание за свободно споделяне (фотографии, панорамни 360° турове, видео клипове, кампании и игри), чрез които представя културно-историческите и природни съкровища на страната в интерактивна среда.  Инициаторите от "Интерактивна България" призовават всеки желаещ да сподели своите открития от България, попаднали в кадър. 


Досега "Дневник" и фондация "Интерактивна България" показаха панорама от Яйлата, на  Белоградчишката крепост , от долината на Арда при Маджарово и от Бачковския манастир.


 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK