Сподели...крепостта Червен

Този уикенд екипът на "Сподели България" води читателите на "Дневник" в средновековния град - крепост Червен, който се намира в границите на природния парк Русенски Лом и е алхеологически резерват от 1997 г. 


Градът е наследник на византийска крепост от VI в. и достига разцвет през XIV в., когато става един от най-големите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове на Второто българско царство, а от 1235 г. станал седалище на Червенската митрополия. 


Сподели...крепостта Червен

© Георги Палпурин
Археолозите са разкрили замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, 13 църкви, обществено-административни сгради, жилища. Сред значимите им находки са  монетни съкровища, накити, паметници, керамика, предмети на бита, занаятчийски инструменти, въоръжение.


Реално - през предстоящите почивни дни, човек може да попадне там само с кола или пеш.  
 Разходката из средновековните руини може да се съчетае с разглеждане и на природните забележителности в природния парк, до много от които има изградени еко маршрути, препоръчва официалният туристически портал на България. Наблизо е и красивата пещера Орлова чука. Недалеч се намират и други два интересни обекта – Ивановските скални църкви, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, и Басарбовският манастир – единственият действащ скален манастир в България.Проектът Share Bulgaria (Сподели България) подготвя национална база данни с висококачествено визуално съдържание за свободно споделяне (фотографии, панорамни 360° турове, видео клипове, кампании и игри), чрез които представя културно-историческите и природни съкровища на страната в интерактивна среда.  Инициаторите от "Интерактивна България" призовават всеки желаещ да сподели своите открития от България, попаднали в кадър. 


Досега "Дневник" и фондация "Интерактивна България" показаха панорама от Яйлата, на  Белоградчишката крепост , от долината на Арда при Маджарово, от Бачковския манастир, от Калиакра. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK