Непознатата Виена - от българи за българи

Гьоте е казал, че човек вижда това, което знае. Надявам се, че след днешната разходка вече ще 
виждате много повече от красотата на Виена и тя ще ви става по-близка". Обикновено с тези думи 
завършва беседата на екскурзовода Диана Пиперова, която вече година води тематичните разходки "Непознатата Виена", организирани от блога на българите в Австрия Melange Bulgaren . 


Идеята


Колкото и дълго да живее човек в един град, дори и стотици пъти да е минавал покрай сградите и цървите, остават незабелязани детайли, а голяма част от историята лежи скрита в старите камъни. 
В забързаното всекидневие не винаги остава време да се прочете повече за културното и архитектурното наследство на австрийската столица и така тя остава сравнително непозната.
"За нас като медиа винаги е било важно да запознаваме читателите си с историята и традициите на Австрия, защото смятаме, че важна част от интеграцията ни е познаването на миналото на страната, в която живеем", разказва Елица Ценова, редактор в Melange Bulgaren. Екипът на блога отдавна има идея да "излезе" от виртуалното пространство и да се срещне с читателите си навън. 


Инициативата "Непознатата Виена" се ражда след като срещат Диана Пиперова – професионален 
ескурзовод и създател на групата "Това е Виена" във Фейсбук. "Правих интервю с Диана и в един 
момент просто забравих за въпросите и само слушах увлекателния й разказ за императрица Сиси", 
спомня си Елица. 


Маршрутите


Повод за първата разходка е Денят на паметниците на Виена. Мястото на срещата е дворецът Хофбург, който със своите няколко крила и вътрешни дворове предлага премного истории за разказване. Събират се повече от 40 човека, готови да научат нещо ново за емблематичната забележителност на австрийската столица. Ентусиазмът на хората и многобройните положителни отзиви окуражават организаторите и те обявяват втори маршрут – катедралата "Св.Стефан". "През 2015 г. Виена отбелязва 150 години от официалното откриване на известния булевард Ринг. По този повод решихме да опознаем основните сгради край него – Операта, Бургтеатър, Парламента, Кметството, Борсата, Университета", маркира маршрутите Елица. Всяка разходка привлича нови и нови хора, а на последната - в средата на ноември, идват повече от 60 души.  


Екскурзовод по душа


Блогът Melange Bulgaren е инициатор и организатор на тематичните разходки, но душата им е Диана 
Пиперова. Тя е завършила курс за лицензиран екскурзовод в близкия Санкт Пьолтен. Обича не просто да превежда гостите през миналото, но да ги сблъсква с човешки истории, които илюстрират събитията. "Диана разказва толкова вдъхновено и интересно, че не усещам как минава времето", споделя Поли, която идва на почти всяка разходка. Историческите факти и дати се редуват с любопитни и забавни случки, правят се сравнения с други градове и епохи, разкриват се архитектурни детайли.


Повод за първата разходка е Денят на паметниците на Виена. Мястото на срещата е дворецът Хофбург, който със своите няколко крила и вътрешни дворове предлага премного истории за разказване.

© Павлина Николова

Повод за първата разходка е Денят на паметниците на Виена. Мястото на срещата е дворецът Хофбург, който със своите няколко крила и вътрешни дворове предлага премного истории за разказване.


"Живея от 10 години във Виена, а досега не бях забелязала елегантния балкон на едно от крилата на Хофбург. Едва когато Диана Пиперова ни разказа, че той е построен по нареждане на Мария Терезия, за да може по-лесно да наблюдава играещите на двора деца, го видях", удивлява се Мая.


Ето какво казва и самата екскурзоводка: "Изключително ми е приятно и интересно да представям любимата си Виена на моите сънародници тук. При тези разходки имам по-сложна задача от обикновено, защото моите гости, за разлика от туристите, най-често живеят в града и познават повечето забележителности. Затова и се стремя винаги да съм подготвена на висотата на моите слушатели."


Един от акцентите на тези разходки е търсенето на българските следи в историята на Виена. Често те са трудно забележими, но с помощта на специалист стават видими за всички. Така участниците вече знаят, че всяка от четирите златни лаврови клонки на Външната порта на Хофбург са изписани имената на монарсите-съюзници от Първата световна война: Франц Йосиф от Автро-Унгария, Вилхем от Германия, Мехмед V от Османската империя и ... Фердинанд от България.


Социална мрежа


Според Елица Ценова тематичните разходки "Непознатата Виена" се превръщат и в своеобразна възможност за срещи и запознанства. "Събираме се различни хора – идват студенти, млади родители с децата си, по-възрастни хора. За година вече се оформи малка общност от 
българи, които обичат Виена и искат да споделят впечатленията и преживяванията си. Често тук се разпознават хора, вече установили контакт във Фейсбук, виждам как по време на разходката гостите ни се сближават, а понякога - макар и дошли сами, си тръгват на групи."


"Изключително ми е приятно и интересно да представям любимата си Виена на моите сънародници тук. При тези разходки имам по-сложна задача от обикновено, защото моите гости, за разлика от туристите, най-често живеят в града и познават повечето забележителности. Затова и се стремя винаги да съм подготвена на висотата на моите слушатели," обобщава Диана Пиперова.

© Павлина Николова

"Изключително ми е приятно и интересно да представям любимата си Виена на моите сънародници тук. При тези разходки имам по-сложна задача от обикновено, защото моите гости, за разлика от туристите, най-често живеят в града и познават повечето забележителности. Затова и се стремя винаги да съм подготвена на висотата на моите слушатели," обобщава Диана Пиперова.


Във време, когато всичко е на един клик разстояние, живият контакт и усмивката на човека насреща стават още по-важни. 


Една година след първата разходка Елица Ценова и Диана Пиперова са убедени, че инициативата 
"Непознатата Виена" има бъдеще и трябва да продължи. Те вече чертаят новите маршрути, но винаги са готови да откликнат на идеите и предложенията на своите приятели. Защото най-важното в тази инициатива е хората да опознават Виена заедно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK