"Симпла" - просто така

"Симпла" - една невзрачна сграда на забутана уличка, поне в очите на туриста.

© Елена Геловска

"Симпла" - една невзрачна сграда на забутана уличка, поне в очите на туриста.Чудите се къде да захвърлите стария хладилник "Мраз", телевизора "Опера", триколката от детството или грамофонните плочи от серията "Естрадна мозайка", намерена на тавана - Будапеща показа как да опозотворим всичко това.


Една от сравнително новите забележителности на унгарската столица - кафенето "Симпла" в стария еврейски квартал, оползотворява всичко подобно на това, намерено по таваните и мазетата на обитателите му. 


Всичко налично влиза в употреба.

© Елена Геловска

Всичко налично влиза в употреба.
Две години след откриването си  това е едно от най-търсените заведения, макар че определения като "лъскаво", "модно", или "елитно" съвсем не му прилягат. 


Създадена в каре от полурушащи се сгради, чиито собственици  са многобройни, а някои - трудно могат да бъдат издирени, "Симпла" задава тона на нов бизнес модел - градско заведение за хора, които искат да разговарят, да четат, да слушат музика, да почиват необезпокоявани, да се разсейват или просто дремят. Тук можете да се разхождате като в музей без да ви направят забележка, че не поръчвате нищо, да се усамотите в стая с един-единствен стол, да се посветите на градинарство, да гледате телевизия - в частност футболен мач, да рисувате, да пеете и танцувате. 


Хладилник "Саратов" и старото радио влизат в употреба.

© Елена Геловска

Хладилник "Саратов" и старото радио влизат в употреба.


Пространството е разделено на зони, така че любителите на бирата не се смесват с ценителите на виното, майките с колички имат резервирано място далече от футболните фенове, а двамата, срещнали се по работа на кафе служители няма да се дразнят от компанията, караща тежък следобед. 


"Симпла" е добре организирано градско пространство, около което вече функционира цял квартал със заведения - пицарии, бирарии, барове, магазини за ръчно изработени сувернири и облекла, романтични и домашни кафенета. Районът обаче не е точно туристически, защото е търсено място от местните - в сряда вечер се оказа без нито едно свободно място. На другия ден дойде и обяснението - беше национален празник. 


В сандъци и кашпи са насадени домати, чушки, лук, подправки.

© Елена Геловска

В сандъци и кашпи са насадени домати, чушки, лук, подправки.


Сутрин по близката ул.  Kazinczy може и да замирише на урина, а върху решетката на шахтата под струята на камионите на чистотата да заседнат мъжки слипове, но това ще бъде омекотено от ванилената миризма на палачинки и понички в отварящите вратите си закусвални и хлебарници.   


"Симпла" обобщава най-доброто, което будапещенци подариха на своите жители и гости - баровете в рушащия си в продължение на половин век квартал,  атракцията тип  "бягство от затвора", вече популярна и в България,  туристическите обиколки на циганското гето.


Атракцията "Бягство от затвора" е в една от съседните преки.

© Елена Геловска

Атракцията "Бягство от затвора" е в една от съседните преки.


"Симпла" обаче е нещо повече от модерно градско кафене и музей на остатъци от соца. Това е и културен център, където ще ви препоръчат театрални постановки, изложби, кинопрожекции на други места в града. Тук организират лекции, дискусии, срещи с творци, литературни четения и обсъждания, дават място за изява на художници, фотографи, приложници, музиканти.


Впрочем, наскоро "Симпла" вече е мигрирала и в Берлин. А скоро, да се надяваме, и в други градове...


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK