Сподели...Вароша, Ловеч

Сподели...Вароша, Ловеч

© Георги ПалпуринПо извитите калдъръмени улички на стария ловешки квартал "Вароша" времето сякаш е спряло (разбира се, ако си затворим очите за паркиралите безразборно автомобили и провисналите кабели).


"Вароша" е обявен за архитектурно-исторически резерват през 1968 г. Тук има над 200 исторически и архитектурни паметници, между които музеят "Васил Левски", Етнографският комплекс, Ловешката средновековна крепост, църквите "Успение Богородично" и "Света Неделя", Покритият мост. Тук е и сградата на училище "Йосиф I", където Панайот Пипков в час по пеене създава музиката за песента "Върви, народе възродени". 


Къщите в квартала са малки, а в повечето случаи са обградени с високи каменни дувари. Дворовете се катерят по хълма един над друг, обрасли с традиционните за града люляци, чимшири, рози и здравец. Неочаквано пред разхождащия се се препречва зид или дървена порта, която крие кой знае какви тайни. 

360-градусовата панорама на Вароша и неговите забележителности е заснета от ентусиастите, обединени в проекта "Сподели България". Те подготвят национална база данни с висококачествено визуално съдържание за свободно споделяне, чрез които представя културно-историческите и природни съкровища на страната в интерактивна среда.


Досега "Дневник" и "Сподели България" са представили панорами от Яйлата, на  Белоградчишката крепост , от долината на Арда при Маджарово, от Бачковския манастир, от Калиакра, от крепостта Червен , МелникБорисовата градинаБасарбовския манастир и много други обекти в България. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK