Пътешествие от Северен Кавказ до Диарбекир (I част)

В рубриката "На път" днес и утре публикуваме пътеписа и фотогалериите на Милена Ангелова, пропътувала пътя от Беслан до Диарбекир в рамките на проект на ЕС за паметта за войната между Русия и Османската империя 1877-1878 г. 


Гара "Беслан"

© Милена Ангелова

Гара "Беслан"


Пристигнахме на 24 юни с влак. На гара Беслан - вече недалеч от Владикавказ седнахме малко встрани от влака, докато имаше престой и внезапно той тръгна. Докато мислехме, че е малка маневра или може би шега, влакът изведнъж се засили, нашият вагон премина бързо покрай нас, стъпалата на вагоните се прибраха и багажът ни замина пред очите ни. Полицаите на гарата се втурнаха да ни помогнат да не останем на тази гара, говориха си нещо на осетински, и ни намериха такси до следваща гара. От автобусчето, с което гонихме влака се видя малко от град Беслан - вторият град на Осетия - няколко улици с едноетажни сгради, редакцията на вестник "Газета Беслана", но вълнението от перспективата да не успеем да догоним влака, попречи да вникнем в гледката.


Във влака от Невиноминск за Владикавказ. Вагонът е тип "плацкарт" – спален вагон без отделни купета - с 65 спални места.

© Милена Ангелова

Във влака от Невиноминск за Владикавказ. Вагонът е тип "плацкарт" – спален вагон без отделни купета - с 65 спални места.
Така все пак настигнахме композицията и отново се качихме при багажа си, успокоихме изпадналите в паника кондукторки, които дори искаха да заплатят таксито и в това време влакът пристигна във Владикавказ и спря на гарата. Хотелът ни беше съвсем до нея. На стената в стаята имаше голям ковьор с уютен градски пейзаж от стария Владикавкавказ, в който се разхождат дами с дълги рокли и елегантни господа край пенлива река сред цъфнали дървета и цветя. Тук на ковьора за първи път видях река Терек, изтъкана с ярки бели конци. А отвън до хотела, зад ъгъла на улицата към гарата, има голямо стенно пано с революционни сцени.


Първи поглед към река Терек - на ковьор на гарата във Владикавказ.

© Милена Ангелова

Първи поглед към река Терек - на ковьор на гарата във Владикавказ.


Образите на съветските вождове - главно Сергей Орджоникидзе и Киров ще ни съпровождат по време на престоя ни във Владикавказ. Вечерта осетинските ни приятели Елвира и Борис ни водиха на разходка по улица "Мира" - просторен зелен булевард и покрай паметника на Михаил Булкагов и котарака Бегемот отидохме в ресторант "Империал" - той пък има история около Илф и Петров и "Дванадестте стола".


Образите на съветски вождове още личат по калканите.

© Милена Ангелова

Образите на съветски вождове още личат по калканите.


Улицата е много широка с хубави едноетажни стари къщи. Владикавказ е доста съхранен като архитектура от 19 век - широки улици, големи зелени дървета с хубави сенки, и най-хубавото му е минаването на трамваят. На такъв град и на тези улици подхожда спокоен стар леко ръждясал трамвай, какъвто е именно владикавказкият. Огромна планина се извисява над града, а от нея река Терек буйно се спуска към града и преминава през него на път към Каспийско море.


В "Империал" опитваме осетинска бира и топли осетински пироги - три вида, режат се на осем парчета. Елвира ни разказва как се правят. Осетия - поне за мен е напълно непознат свят - малък, но напълно обособен от езика, обичаите и природата. Заедно с това на пръв поглед е напълно достъпен, защото всички говорят на руски, руски са всички надписи, и изобщо сме в Русия. Хората са извънредно приветливи към нас и това създава чувството, че непрекъснато злоупотребяваме с това тяхно гостоприемство.


Пътешествие от Северен Кавказ до Диарбекир (I част)

© Милена Ангелова


Връщаме се покрай реката и по пътя си говорим с Борис. Той ми показва първия по-голям съветски дом, построен от тухлите на разрушена през тридесетте години църква. Разрушени са били всички храмове, останал е само един. Сега има църкви и красива джамия край река Терек, построена по модела на голяма джамия в Кайро. Столицата на Северна Осетия Владикавказ - макар и далеч от повечето големи центрове - всъщност най-близо до Тифлис, в края на 19 век е бил процъфтяващ и модерен град. Мнозинството от населението са християни - при това, както се оказа - християни още от 10-11 век, има доста мюсюлмани, както и много следи от предхристиянски вярвания. Това се вижда и в силното уважение към предците - в книжарниците има голям отдел за генеалогия. Запознаваме се с млад професор в университета, специалист по генеалогия, който веднага ни кани на конференция. Историята на осетинците е дълга и доста преплетена с другите населения на Кавказ и особено с грузинците. Осетинците (това обозначение идва от грузински), които всъщност наричат себе си "ирон", а страната си Ирастан (Ирыстан), са от ирански произход, говорят език от североиранската група, родствен с фарси. Днес те са около 700 000, от които половината живеят във Владикавказ.


В музея най-силно впечатление освен миниатюрните кабинети на вождовете ми прави един стар роял - невиждано произведение на изкуството - целия в седефени инкрустации и интарзии - с инкрустирани цветни рисунки на пеперуди и цветя.

В музея най-силно впечатление освен миниатюрните кабинети на вождовете ми прави един стар роял - невиждано произведение на изкуството - целия в седефени инкрустации и интарзии - с инкрустирани цветни рисунки на пеперуди и цветя.


Следващият ден ни е посветен на музеите. Вървим по същите просторни улици, срещаме отново котарака Бегемот с Булгаков. Леко подрънкване ни подсеща да дадем път на трамвая. Посещаваме първо музея на града, който е бил до неотдавна музей на партийните вождове Киров и Орджоникидзе. Градът е носил името на Орждоникидзе, на него са посветени и други мемориали.


В музея са пресъздадени техните кабинети в изработени с голяма точност макети - с бюрата, креслата, етажерките и мънички полилеи, които светят. Изобщо животът на вождовете е бил изключително добре представен на посетителите на музея. В музея най-силно впечатление освен миниатюрните кабинети на вождовете ми прави един стар роял - невиждано произведение на изкуството - целия в седефени инкрустации и интарзии - с инкрустирани цветни рисунки на пеперуди и цветя. Музеят наскоро е придобил красивата вещ и много се гордее с него, а роялът засега може само да се гледа, защото е съвсем повреден и разакордиран.


В картинната галерия има изложба на един прочут местен художник - наивист - Сосланбек Едзити. По-точно той е скулптор, който се е прехранвал основно като майстор - каменоделец. Мъчим се да го сравним с Пиросмани, но Соланбек ни поразява дори повече - с каменните надгробни паметници на мъже и жени, с изображения на хората в цял ръст, които след това са оцветени със странни ярки бои. Той е работил много, каменните фигури са поставяни в гробищата - сурови, малко самотни цветни фигури от камък сред тихия планински пейзаж, изпълнени с кавказко достойнство. На една плоча, която е вградена в къщата на Соланбек в Синдзикау, той е изобразил и себе си заедно със своята жена Гума. Той здраво я е прегърнал, а тя държи в ръцете си нещо подобно на сабя.


За съжаление къщата-музей на най-известния осетински писател Коста Хетагуров (1859 - 1906) - изобщо един от първите модерни писатели на Кавказ - е затворена. Ние още от Ставропол сме фенове на стиховете на Хетагуров, и със съжаление се ограничаваме да видим единствено неговия паметник.


Един от най-интересните паметници в града е този на основоположника осетинската литература – Коста Хетагуров (Хетæгкаты Къоста), 1859 - 1906. От общо шестте негови паметника във Владикавказ, този е най-новия (2010) и го представя в естествен ръст, седнал на пейка на главния проспект на града и близо до парка, носещ неговото име.

© Милена Ангелова

Един от най-интересните паметници в града е този на основоположника осетинската литература – Коста Хетагуров (Хетæгкаты Къоста), 1859 - 1906. От общо шестте негови паметника във Владикавказ, този е най-новия (2010) и го представя в естествен ръст, седнал на пейка на главния проспект на града и близо до парка, носещ неговото име.


Реката Терек е внушителна, бърза река, която се спуска стремително от Кавказ и тече към Каспийско море. Сега водата не е толкова бистра, колкото на реката от ковьора, а по-скоро мътна, но сигурно през зимата ще бъде по-ледена и прозрачна. Все пак може би очаквах Терек да е по-демоничен, Лермонтов беше обещал нещо такова. От тук започва нашето главно пътешествие от река Терг (Терек) до река Тигър, до Диарбекир. И макар маршрутът да изглежда произволен /какъвто той си е наистина/, той свързва места, обитавани от потомци на древни ирански племена.


И ето, тръгваме по Терек обратно на течението нагоре по главния път, който пресича Кавказ - това е връзката със Закавказието през могъщата планина. Името му не навява пасторални асоциации: той се нарича "Военногрузински път". Изкачва се високо - високо в планините, прехвърля Руско-грузинската граница, която минава по височините и се спуска надолу в Грузия към Тбилиси. Гледките са наистина грандиозни, особено ако планината се погледне от юг, защото изглежда като безкрайно висока непроходима стена. Най-впечатляващи са все пак задръстванията, с които нашият шофьор на такси се справи блестящо, изпреварвайки по някакъв чудодеен начин безнадеждно дългите редици от коли по пътя. Той познава пътя и пътните порядки, защото пътува всеки ден до Тбилиси и обратно. Бързото слизане ни унася, шофьорът ни също полага усилия да не заспи по завоите на пътя към Тбилиси, показва си главата от прозореца и се залива с вода.


Фотогалерия: От Терек до Тигър (I част) >


Грузинската столица е голям красив град. Макар и силно пострадал от социалистическото строителство, той е съхранил и много от атмосферата на някогашния космополитен център на цялото Закавказие. Дивим се на красивите сгради, запомняме интериорите: разкошните стари дървени бюфети, кристални огледала, картините. Намираме чудесен пансион в една такава сграда, където всички мебели имат славна история. Собственичката е възрастна дама с куче. Тя е пенсионирана професорка по математика, която сега успешно управлява малкия си хотел. Наредила е платна с Библейски сюжети и ни упътва какво непременно да видим в града, а ние даваме обещание да дойдем в Тбилиси за повече време.
 (следва)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Назаем от ...

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 548 Неутрално

  "...в рамките на проект на ЕС за паметта за войната между Русия и Османската империя 1877-1878 г. "
  цитат: "Статия"
  ============================
  Това не е ли руско-турската Освободителна война, в която България получи независимост?
  Няма да се учудя, ако по ЕС-проект утре започнат да дават пари, за да се почита паметта на загиналите турци, паднали в жертва на "руските нашественици".

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  "в рамките на проект на ЕС за паметта за войната между Русия и Османската империя 1877-1878 г. "

  Забележете кой финансира проекта....

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  [quote#1:"manu_chao"]Това не е ли руско-турската Освободителна война, в която България получи независимост?[/quote]

  Не. Това не е освободителна война. А България получи независимост доста по- късно. Чети историята, комундер.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#5] от "manu_chao":

  Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново.[1] Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#4] от "Плам":

  Нацистка русия е била ПРОТИВ Съединението на България. Нацистка русия подтиква Сърбия да ни нападне в Балканската война. Нацистка русия напада Добруджа през 1916 и ние Българите разгромяваме руския агресор.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на Conservator
  Conservator
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Вечна признателност на Руските братя-освободители.
  Свободата на България започва от 1878 г.
  Нека хейтърите се пукнат от яд.

  Trump '16
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  [quote#1:"manu_chao"]Това не е ли руско-турската Освободителна война, в която България получи независимост? [/quote]

  Човек се ражда прост и прост умира!
  Войната е единадесетата поред руско-турска война. Любезно представена като "освободителна". Войните са резултат от руската имперска мечта за достъп до топлите морета
  Любопитно е защо предните също не са били наричани освободителни? А е можело да бъдат.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  [quote#11:"Краде ми се мили мой!"]имат ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ!?Още си личат образите,на вождове от СССР!?!? [/quote]

  Ходиш да се кланяш на МОЧА, нали?

 13. 13 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "EU defender":

  Страх от нацистка Расия!?Не бива,Защитнико!
  Сестрата съседка Турция,ни пази!!!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  [quote#13:"Краде ми се мили мой!"]Страх от нацистка Расия!?Не бива,Защитнико!
  Сестрата съседка Турция,ни пази!!![/quote]

  Не е страх, а презерение към нацистката ти матушка. Ние сме член на НАТО и ако тук се пръкнат руски вежливи човечета ще бъдат избити моментално.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#12] от "Alexander97":

  Ами не!
  Понеже съм Германия,се кланям на паметници останали от времето на Австрийският художник!
  И знаеш ли, какво пише на повечето от тях-ТЕ УМРЯХА,ЗА ДА ЖИВЕЕМ НИЕ!!!
  За ужас и огорчение на тъпите германци,и тука си нямат Евгени Бакърджиев!!!Имат само някаква си скапана ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ!!!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 16. 16 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":

  Ами пожелавам ти успех!
  Но да не дава Господ,ти да ни спасяваш от руски вежливи човечета!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  [quote#16:"Краде ми се мили мой!"]Но да не дава Господ,ти да ни спасяваш от руски вежливи човечета![/quote]

  Аз не съм военен. Има си хора за тази работа. Професионалисти. Добре обучени, мотивирани, със съвременни оръжия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#19] от "Краде ми се мили мой!":

  Само Турция ти е в устата. Гърция и Румъния също са член на НАТО и заедно ще избием руските човечета.

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#8] от "Conservator":

  А защо не ни освобождават при някоя от предните руско-турски войни - например войната от 1828-29 г.?
  "...В същото време според тогавашни дипломати руските претенции към османците са скромни, като руското правителство смята, че е в негов интерес да запази османското присъствие на Балканите.[8]

  След сключването на Одринския мирен договор, подписан на 14 септември 1829 г., капитан Георги Мамарчев оглавява опита за вдигне въстание в Сливенска, Котелска и Търновска област. Но тогава руското командване му противодейства. Мамарчев е арестуван, за да не предизвика международни усложнения. По този повод се приписват на генерал Дибич известните думи: „Важно дело, бедни българи! Но седете си мирни във ваше отечество! До ще време и за вас! Сега се говори за Влашко, Богданско и Сърбия… Не бойте се. Сега веки ще да се издаде ферман за амнистия. Българи! Стоете си мирни, че ше обърна топове да ви избия аз!…“

  Веднага след сключването на договора руснаците разформироват и обезоръжават българските доброволци в своята армия, които са обвинявани в неподчинение, кражби и дезертьорство. На руските военни и цивилни на Балканите е наредено да избягват всякакви контакти с местното население, които са смятани за „източник на сериозни затруднение в политическо отношение“. Окуражени от руската политика, турците започват погроми над християните на много места в източна Тракия.[9]

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0_%281828_%E2%80%93_1829%29

  С комунист диалог не може и не бива да се води, той ти се качва на главата и после иска да ти я махне.
 25. 25 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  А каква е работата на ЕС да харчи парите на европейците за проекти, засягащи страни, извън ЕС???

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#4] от "Плам":

  Човеко, толкова изписано има, и толкова документи ... най-малкото, Русия е държала тук 2 години ОКУПАЦИОННА ВОЙСКА, плащали сме ОКУПАЦИОНЕН дълг, Княжеството е било ВАСАЛ на Турция ... и не заради Берлинския конгрес, а заради тайните договори на Русия с Великите сили, отпреди войната ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 29. 29 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  ... докога ще се налага да се моря да обяснявам, че това са междуособици между васалите и то от дълбоките провинции на Кубратова България... Хазарска му/им работа...

  *а тоя, с "будьоновката", най ми прилича на български конник - "кун"... а на вас?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 30. 30 Профил на xmp45487975
  xmp45487975
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "роджър":

  с какво си плащал бе?тогава не е имало държава!

 31. 31 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 472 Неутрално

  [quote#18:"EU defender"]Аз не съм военен. Има си хора за тази работа. Професионалисти. Добре обучени, мотивирани, със съвременни оръжия. [/quote]

  Мсю Дефендъре, хайде дано да си останат едни чисто хипотетични тревогите. Но нека се замислим, кой и колко ще помогне на България в случай на една диверсантска акцийка я от Русия, я от Турция? В договорите на НАТО не се казва какво става, ако една натовска държава нападне друга. Да не говорим, че не е нужно всичко да е официално. "Местното опълчение" в Крим е само един вариант да се заобиколят международни договори и т.н. Сигурността предлагана от НАТО е една илюзия. А за възможностите на българската армия не можем и да говорим. Тя в момента е ликвидирана.

 32. 32 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Това ли ти направи най-силно впечатление от цялата статия? Тъжно.

 33. 33 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  [quote#28:"роджър"] най-малкото, Русия е държала тук 2 години ОКУПАЦИОННА ВОЙСКА,[/quote]

  ... а след 09.09.1944 окупационните войски са присъствали 20 години... до 1964г.

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 34. 34 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  [quote#30:"xmp45487975"]с какво си плащал бе?тогава не е имало държава! [/quote]

  ... а с какво е платено за построяването на Софийския Университет... и за храма "Св. Св. Кирил и Методий" (Ал. Невски) и т.н.

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 35. 35 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#1] от "manu_chao":

  За Европа тази война е "войната между Русия и Османската империя 1877-1878 г." Турция тогава не е съществувала, а Освободителна е само за нас. Няма как да накараме останалия свят да приеме нашите термини от соц. време.

  Какви са тези никове с три произволни букви и осем произволни цифри след тях? Две трети от коментиращите имат такива. Регистрирани са отпреди два или три месеца и пишат коментари през 15 минути. Ако са тролове, кажете барем как се става, та да изкарат и други хора някой и друг лев.
 36. 36 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 773 Любопитно

  Интересно как авторът подминава без нито една забележка или дума за Южна Осетия покрай която неминуемо се минава на път за Тбилиси.....

 37. 37 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 764 Неутрално

  От цялата история няколко неща се набиват в очи. Хората, макар и скромно, живеят живота си и което е най-важно, НЕ СА ЗАГУБИЛИ ЧОВЕЩИНАТА. За България е трудно да се каже такова нещо.

 38. 38 Профил на Milena Angelova
  Milena Angelova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "thepirineagle":

  Само се минава... покрай. За повече информация, се обърнете към руското Външно... или Вътрешно.. По-интересно е, че самите грузинци не говорят за това (след оттеглянето на Саакашвили), не се пише и в медиите. За Абхазия - също...

 39. 39 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#24] от "mitko11":

  Когато не си способен да се освободиш сам да се сърдиш, че са закъсняли да те освободят е меко казано нагло.

  Разбира се, че Русия първо е преследвала своите интереси и тези на българите са били на второ място.

 40. 40 Профил на valentin345
  valentin345
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#10] от "Alexander97":

  Бих искал да добавя две от тях - 1828 Русия минава през България, но забравя да я освободи, а помага на Гърците. 1848 прави подобно, нашите усещат че няма да ги огрее отново освобождението и организират Велчовата завера. Руските братя усещат какво се готви и ги предават на османлиите. Нашите изгниват в Дярбекир. Хвала на такива освободители !

 41. 41 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Да не говорим, че причината да не сме освободени още през 1829 г. е не липсата на желание от страна на Русия, а това, че западните сили Британия, Франция и Австрия са твърдо против и са готови за военни действия в помощ на Турция.

 42. 42 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#40] от "valentin345":

  Стига приказва глупости.

  1829 г. Русия има възможност без проблем да превземе Истанбул и да приключи с Османската империя, но е спряна от западните сили Британия, Франция и Австрия.

  Тази ситуация се повтаря многократно през този век и единствено западните сили Британия, Франция и Австрия са причината да не сме освободени по-рано и да не сме в границите от Санстефанския мирен договор,.

  Русия измъква максималното възможно при всяка война на Балканите, но все пак трябва да се ограничава с размера на исканията за да не започне световна война.

  А Велчовата завера е предадена от българин, търговец от Елена.

 43. 43 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Съвсем сте изкукуригали от политика. Тези места са привличали европейци още от 17 век. Има много хубави пътеписи от френски и германски пътешественици, както и от руски, разбира се. Четете Лермонтов. Виждал съм красиви снимки от екзотични градове и природа. Бил съм в Душанбе и наоколо. С удоволствие бих пътувал за месец- два из тези места.

 44. 44 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 430 Весело

  [quote#14:"EU defender"]Ние сме член на НАТО и ако тук се пръкнат руски вежливи човечета ще бъдат избити моментално. [/quote]
  Цериозно ??? ВашЪ милос ли ша дърпа спусакЪ ???
  Колко сте храбАр

 45. 45 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "EU defender":
  Когато съветваш някой да чете историята трябва да си образец за исторически правилни коментари!
  Всъщност от твоите коментари се вижда само едно и то е ,че си исторически неграмотен ,защото бъркаш епохи и понятия ,омесвайки ги със собствените си политически объркани измислици и фобии!Това от гледна точка на науката история е абсолютно недопустимо!
  Може би все пак трябва да ти дам някои насоки за да се образоваш-належащо е да прочетеш историята на възникване на фашизма и нацизма и тяхното разпространение!Прочети и за Първата и Втората световна война-от там ще разбереш кои страни са нацистки и кой ги е победил!
  Да свързваш две несъвместими понятия като Русия и нацизъм е оксиморон!Тъй като не знам дали знаеш,какво значи тази дума-може би трябва да ти обясня по -просто:страната ,която е победила нацизма не може да е нацистка!

 46. 46 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#10] от "Alexander97":

  В историята няма такива положения като "може би","можело е,ама" ,"ако...то тогава" и тн въображаеми конструкции!
  Работи се с исторически факти,а дали на теб ти харесват фактите ли не това не е предмет на историческата наука , а на медицината!

 47. 47 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#7] от "EU defender":
  Това са исторически факти, дълбоко законспирирани от проруската БКП. Съветските агенти назначени от Сталин да управляват територията наречена България използва дезинформационата си мощ за да изстърже от паметта на хората истината, но всуе. Нещата ще си дойдат на мястото.

 48. 48 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  [quote#31:"kykyyy"]Сигурността предлагана от НАТО е една илюзия[/quote]

  Ами пробвайте

  The best way to predict the future is to invent it.
 49. 49 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 430 Весело

  [quote#20:"EU defender"]Само Турция ти е в устата. Гърция и Румъния също са член на НАТО и заедно ще избием руските човечета. [/quote]
  А братската Саудитска Арабия няма ли да участва и тя ?
  А братската ДАЕШ ?

 50. 50 Профил на valentin345
  valentin345
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#42] от "abdulhazred":

  Имам книгата Велчовата завера, писана 70те години или по-рано. В нея в прав техт се описва как се подготвя заверата, капитан Георги Мамарчев и т.н. България е управлявана от руснаци за известно време, областни началници или както и да се казват там. Велчовата завера набира скорост, защото нашите разбират че руснаците ще се изтеглят като оставят турците да се върнат. Руснаците откриват и ги ги предават. Те са предадени на турците, още преди руснаците да са се изтеглили. Тази книга съм я чел през 70те. А за 29та също не си прав. Нямало е кои да организира нашенците тука, руснаците си отиват бехмилостно и ни оставят. Не разпростаняваи лъжи младежо. Аз сгреших годината само, 1835 е.

 51. 51 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 773 Любопитно

  До коментар [#38] от "Milena Angelova":
  Просто ми стана интересно,че въобще не споменавате нищо за Южна Осетия. Може би сте поели ангажименти пред руското външно/вътрешно? Вярно,че е пътепис...

 52. 52 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 484 Неутрално

  [quote#1:"manu_chao"]...в рамките на проект на ЕС за паметта за войната между Русия и Османската империя 1877-1878 г. "
  цитат: "Статия"
  ============================
  Това не е ли руско-турската Освободителна война, в която България получи независимост?[/quote]

  Tова е Руско-турската война, при която Русия подарява територии с българско население, дотогава част от Българската екзархия (Нишко и Сев. Добруджа) съответно на Сърбия и на Румъния.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 53. 53 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#50] от "valentin345":

  Освен романи е хубаво да се прочете и малко история.

  Велчова завера е 6 години след изтеглянето на руските войски, какви руснаци ще управляват в Търново по това време?

  Бъркаш две различни събития с разлика от 6-7 години между двата случая, макар че и в двата участва капитан Георги Мамарчев.

 54. 54 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 484 Неутрално

  [quote#15:"Краде ми се мили мой!"]За ужас и огорчение на тъпите германци,и тука си нямат Евгени Бакърджиев!!!Имат само някаква си скапана ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ!!![/quote]

  Драги, при Освобождението в София е имало около 30 джамии, а сега са останали около 5 сгради и само една е активна. По тая фалшива логика за 'историческа памет' е трябвало да останат всичките.

  А за премахването на комунистическия храм с мощите на съветския агент-светия, Бакърджиев заслужава единствено адмирации. Да ти напомня, че комунистическият режим официално със закон е обявен от парламента за престъпен. Оставането на мавзолея би било равносилно на това някой да бъде, напр., изнасилен и след това всеки ден от живота му нещо да му напомня за травмата, знаейки, че извергът дори не е наказан.

  Да ти напомня също и за символиката на библейската история за това, как евреите се мотаели 40 години из пустинята на път от Египет към Канаан. Защото никой роден като роб в Египет не можело да стъпи в Обетованата земя...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 55. 55 Профил на valentin345
  valentin345
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#53] от "abdulhazred":

  Незапознат си човече. В книгата издадена по време на комунизма ясно пише, че руснаците предават Велчо и сие на турците.

 56. 56 Профил на Milena Angelova
  Milena Angelova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "thepirineagle":

  Пред руското Всякакво нямаме ангажименти, Слава Богу. В Южна Осетия се влиза трудно, както знаете. А гледахме да стоим по-далече, понеже след престой там, няма влизане в Грузия.

 57. 57 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#56] от "Milena Angelova":
  Не знаех, че след влизане в Южна Осетия автоматично следва забрана за Грузия. Имали сте интересно пътешествие,така или иначе. Очакваме продължението

 58. 58 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1228 Любопитно

  До коментар [#56] от "Milena Angelova":

  Много ми е любопитно как точно описания на изпуснати влакове, осетински пирожки, съветски вождове и незначителни музеи от затънтената кавказка провинция са свързани със спомените за руско-турската война от 1877-78?! Ще напишете ли нещо за места свързани с тази война и бойните действия поне във втора част или няма такъв шанс?
  Представете си да пиша примерно пътепис по случай 100-годишнината от Балканските войни (1912-1913) и той да се състои от разсъждения за разликите между българската баница, сръбската гибаница и румънската плачинта, да опиша подробно атмосферата на Дунав мост 2, да разкажа на кои сръбски поети и румънски писатели съм фен. Няма ли да е малко странно?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 59. 59 Профил на Milena Angelova
  Milena Angelova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "andreas_hofer":
  Това е само фотогалерия. Останалото е на друго място:
  http://www.ceeol.com/search/journal-detail?id=1069
  http://www.ceeol.com/search/journal-detail?id=1069
  http://www.ceeol.com/search/journal-detail?id=1069

 60. 60 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1980 Весело

  До коментар [#36] от "thepirineagle":Е, то самоцензурата е голяма работа!
  Не говорим за даден проблем, значи той не съществува!
  Я вижте превода на Новия завет на турски от началото на 20-ти век - Св.Апостол Павел отива да проповядва не в Македония, а в Юч вилайети - Трите вилаета!

 61. 61 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 773 Любопитно

  До коментар [#60] от "patsis":
  Хахаха. Интересно,че всякаква политическа,културна и религиозна проблематика отсъства изцяло/или е незначително вметната/ от тази пътеписна поредица

 62. 62 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1980 Весело

  До коментар [#61] от "thepirineagle":Така трябва. Политкоректното тук е неполиткоректно там, политкоректното сега може да не бъде коректно утре. Затуй дайте да си говорим "пери анемон ке идатон" - "за ветрове и за води" - та да достигнем върховете на английската аристократична култура!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK