Пътешествие от Северен Кавказ до Диарбекир (II част)

Поглед към Черно море от Батуми.

© Милена Ангелова

Поглед към Черно море от Батуми.Вчера в рубриката "На път" излезе първа част на пътеписа на Милена Ангелова с крайна точка столицата на Грузия Тбилиси. Днес разказът продължава по маршрута Батуми - Ерзурум - Диарбекир.

За Диарбекир заминаваме през Батуми. Слизаме до брега на Черно море и от Батуми отиваме за два дни в Ерзурум, за да не вземаме наведнъж цялото разстояние до Диарбекир и Тигър. Изкачваме се отново от морето високо - високо в безлесните планини, преминаваме през градовете Гюмюшхане и Байбурт. Тук планината се обитава според описанията от населението "заза" - близка до кюрдите народност. В Гюмюшхане строят усилено - високи еднакви жилищни блокове, построени съвсем близо един до друг, странни в тази полупустинна околност. В тези бързо разрастващи се градове високо в планината ни впечатляват университетите: преминаваме сред насечения релеф край внушителни нови университетски сгради. Университетът с Гюмюшхане например е открит в 2008 година.


Батуми, Аджария, Грузия

© Милена Ангелова

Батуми, Аджария, Грузия


В Ерзурум сме ходили вече неведнъж и харесваме много града с неговите огромни димящи самовари на улиците и джамиите с внушителни каменни стени от времето на Селджуките с украсени минарета - град със стотици златарски витрини - витрини с черни ерзурумски броеници от черен кехлибар и със сребърни и златни украшения от синьозелен ерзурумски опал. Едва се откъсваме от тях със замаяни от скъпоценностите глави и отиваме да пием чай.


Синьозеленият опал е един от символите на Ерзурум.

© Милена Ангелова

Синьозеленият опал е един от символите на Ерзурум.
Деца любезно разнасят чая на ниските масички край големите самовари. Чаят е съвсем прясно запарен, с малко парченце лимон. Виждаме как децата отрано се учат да бъдат смирени, усмихнати и вежливи с клиентите. Други деца на площада пред медресето, което сега е етнографски музей, сами идват да се запознаят с нас и да си упражнят английския. Представяме се взаимно и вече се познаваме.


Пътешествие от Северен Кавказ до Диарбекир (II част)

© Милена Ангелова


За Диарбекир тръгваме следобед на втория ден в Ерзурум. Автобусът ни е от фирмата Бингьол, с изобразено синьо езеро и спускащ се над него орел, а табелата с този град ни упътва още дълго време. Преминаваме планина след планина - пустинни местности, спускане, изкачване и отново планини, самотни стада, скупчени пчелни кошери. Пчели не виждаме, но има гарвани. Овце, гарвани, кошери. Движение по пътя има съвсем слабо, само натоварени с големи бели чували камиони, вероятно, фураж за животните в тези почти оголени пасища. Там, където, макар и рядко срещаме къщи, всички са със слънчеви инсталации.


Пътешествие от Северен Кавказ до Диарбекир (II част)

© Милена Ангелова


Около самия Бингьол се появяват гори, но езерото, което познаваме от емблемата на автобусната фирма, остава скрито някъде в планините. Слънцето се скрива и то в тях, в тъмното от време на време се мяркат отделни фигури, но шофьорът не спира никъде.


След пустинния почти безлюден пейзаж, Диарбекир ни изненадва със светлините и булевардите си. Той е милионен град, който в нощта изглежда съвсем космополитно. Старият град е ограден с крепостна стена от яки сиви камъни, близо до нея от вътрешната страна е и нашият хотел. Близо до хотела има музей, откъдето виждаме река Тигър да тече бавно и спокойно край града. С градежа от сив базалт ще свикнем бързо - много от старите сгради са изградени от него, най-често с ярки бели фуги. За горещината в града сме предупредени - за нея пишат заточениците - "мозъкът ти завира", самите термометри показват над 40. Предупредени, но жегата в Диарбекир е нещо съвсем различно от теоретичната представа за нея. Сега разбирам какво значи слънцето да пече. Въздухът е нажежен от него, опитваме се да пропълзим до зидовете, подведени от вида на пестеливата, но така притегателна сянка, но стените на сградите са като стени на пещ.


Продавач на шербет

© Милена Ангелова

Продавач на шербет


Обратно под слънцето: програмата си е програма. От дюнерджийниците лъха допълнителна горещина. Продават и гореща чорба от агнешки главички, а черепите се подреждат по витрините в течение на деня, като реклама на големия брой изядени супи.


Минувачите вече се разхлаждат с шербет: продават го на улицата в красиви бакърени чаши, закачени на синджири, които продавачиге енергично подрънкват, за да привлекат клиенти. Отпиваме по една предпазлива глътка от кафявата напитка, наистина е студена. Не разбрахме как се прави, нито можахме да определим вкуса й, но оценяваме силата на вкуса и преживяването.


Пътешествие от Северен Кавказ до Диарбекир (II част) >


На прибежки под слънцето успяваме да се доберем до няколко от основните обекти: джамията с четириъгълното минаре, където в момента има молитва; близко разположената сред плетеница от малки улички реставрирана арменска църква, католическата църква Св. Антоний и накрая - Голямата джамия, една от най-прочутите. По пътя ни впечатляват редици от сергии, където продават ковьори с различни изображения на мъже - не можем да разпознаем кои са героите, но между тях се открояват множество килимчета с образа на Че Гевара. В двора на арменската църква оставаме да си починем и да пием чай. Диарбекир - на арменски Тигранакерт - от древността е имал многобройно арменско население, от което днес са останали няколко семейства.


Пътешествие от Северен Кавказ до Диарбекир (II част)

© Милена Ангелова


След няколко опита да влезем в Голямата джамия, успяваме да попаднем в момент, когато няма молитва и любезно ни пускат вътре. Вече почти ни познават. Вътре е тихо и ведро, светлината струи от големите сводести прозорци. Джамията има просторен двор с каменна чешма в средата. Отсреща е ханът на Хаджи Хасан - някога страховит каменен затвор с дебели зидове, описан от заточениците. Сега той е истински оазис: в широкия му вътрешен двор и на етажите около двора са наредени масички, някогашните помещения на хана днес са многобройни магазини и кафенета - над които се сипе воден прах - тази прохлада ни дава неподозирани нови сили.


По тесните стръмни стълби се задава и сервитьорът с поръчката: кафето - тук то се нарича кюрдско - ухае прекрасно. Той ни носи и ледена вода. Кафе,вода! Седнали сме на нещо като чардак високо над двора, наоколо е пълно с народ, върху една маса дори има едно бебе. Никой не бърза, но ние ставаме и поемаме надолу по засводените стълби. Натоварени с разноцветни шалове - символично натоварени - прочутите диарбекирски шалове са толкова тънки, че нямат нито осезателна тежест, нито обем, ние излизаме отново под слънцето.


Пътешествие от Северен Кавказ до Диарбекир (II част)

© Милена Ангелова


И най-странното е, че в този момент в ужасяващия пек тръгваме за запазения в крепостната стена древен слънцепоклоннически храм, днес превърнат в музей.


Пътуването е в рамките на проект на ЕС за паметта за войната между Русия и Османската империя 1877-1878 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Затворът на империята.
  Що българи са си отишли там. Други са били принудени да приемат исляма.
  Толерантно...

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Пътуването е в рамките на проект на ЕС за паметта за войната между Русия и Османската империя 1877-1878 г."
  айде следващо финансиране да е по пътя на Владислав Варненчик също водил война с османската империя ... или момента не е удобен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  От страница "Българи" (Фейсбук)

  За ДНК-то на българските турци.

  (Една история разказана от участник в нея.)

  Имам приятел турчин. От деца сме заедно, че и бащите ни са приятели. Цялото му семейство са с много светла кожа, а и косата им е светла. По-скоро прилачат на славяни. Още като ученици съм го закачал, къде на шега , къде сериозно. "Какъв турчин си ти с тази бяла кожа и светла коса" . а той се запъваше - Е, та не знаеш ли? Има много бели турци. Турците по-принцип са си бели. Има и много руси. Ето Къванч Татлъту прилича малко на мен.
  Смееем се, но аз не го оставям - И откъде са дошли тези бели турци от Близкия Изток или Африка. В цяла Азия няма руси, нито пък в Африка.
  - Незнам от къде сме дошли, но такива сме си турците имаме и бели и руси.
  - Аз ще ти кажа от къде сте дошли - от Балканите, от крадените момчета за еничари.
  Всяка година са събирани "кръвен данък" по 8000-10000 момчета. При това са ги избирали най-здравите и красивите. За 350 години, през които е имало еничерство прави към 4 милиона деца. Та ето от къде е белия ген сред турците. Най-вероятно ти си български потомък.

  Тоя разговор през годините сме го водили в различни варианти. В интерес на истината той нямаше много контра аргументи на моите твърдения. Докато наскоро сам той подхвърли.
  - Абе ще взема да си направя един ДНК-тест да ти докажа, че нямам български корени.
  Пошегувахме се малко, но накрая решихме и двамата да си направим. Разровихме се къде как се прави.
  Основният тест е с 12 маркера и се изследва Y-хромозомата, по която може да се определи произходa по мъжка линия баща-дядо-прадядо и т.н. Разбрахме че ни трябва т. нар. „автозомни тестове“.
  Спряхме се на една американска лаборатория. Тестовете ни струваха по 110 $. След около месец и половина дойдоха резултатите.
  Аз бях в хаплогрупа J2, която е типичната тракийска група, пренесена от Месопотамия на Балканите преди 10-12 хиляди години.

  Моя приятел очакваше да е хаплогрупа G2 която е най-изразената група в Турция, но я има проявена и в България.
  Оказа се обаче че той е хаплогрупа I2a която е една от най масовите в България, Румъния, Сърбия, Словакия, силно изразена в Хърватско. Тя се е появила в западната част на Балканите още от преди траките. Към тази група се причисляват народи като готи, скити и южните славянски народи. Няма никаква генетична връзка с Турция или Азия.

  Това беше шок за приятеля ми.
  - Не мога да се възприема за друг. Дядо ми ми е казвал че ние сме стар турски род и сме дошли от Турция.
  - Може, но това са само 3 поколения назад, а за 100 години се сменят 5 поколения. Незнаеш какво е било преди това. Доколкото знам българите които са приели исляма са им давали доста облаги, но са им забранявали да говорят с други българи, а само с турци. Така по-бързо са започнали да наричат себе си турци.
  ....
  Вече съжалих, че го предизвиках да си правим тези тестове.
  Но да знаеш истината все ми се струва, че е по-добре.

  Та, не съм далеч да направя предположение какъв ще бъде резултата от ДНК теста на Къванч Татлъту.

 4. 4 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  От страница "Българи" (в Фейсбук)

  За ДНК-то на българските турци.

  (Една история разказана от участник в нея.)

  Имам приятел турчин. От деца сме заедно, че и бащите ни са приятели. Цялото му семейство са с много светла кожа, а и косата им е светла. По-скоро прилачат на славяни. Още като ученици съм го закачал, къде на шега , къде сериозно. "Какъв турчин си ти с тази бяла кожа и светла коса" . а той се запъваше - Е, та не знаеш ли? Има много бели турци. Турците по-принцип са си бели. Има и много руси. Ето Къванч Татлъту прилича малко на мен.
  Смееем се, но аз не го оставям - И откъде са дошли тези бели турци от Близкия Изток или Африка. В цяла Азия няма руси, нито пък в Африка.
  - Незнам от къде сме дошли, но такива сме си турците имаме и бели и руси.
  - Аз ще ти кажа от къде сте дошли - от Балканите, от крадените момчета за еничари.
  Всяка година са събирани "кръвен данък" по 8000-10000 момчета. При това са ги избирали най-здравите и красивите. За 350 години, през които е имало еничерство прави към 4 милиона деца. Та ето от къде е белия ген сред турците. Най-вероятно ти си български потомък.

  Тоя разговор през годините сме го водили в различни варианти. В интерес на истината той нямаше много контра аргументи на моите твърдения. Докато наскоро сам той подхвърли.
  - Абе ще взема да си направя един ДНК-тест да ти докажа, че нямам български корени.
  Пошегувахме се малко, но накрая решихме и двамата да си направим. Разровихме се къде как се прави.
  Основният тест е с 12 маркера и се изследва Y-хромозомата, по която може да се определи произходa по мъжка линия баща-дядо-прадядо и т.н. Разбрахме че ни трябва т. нар. „автозомни тестове“.
  Спряхме се на една американска лаборатория. Тестовете ни струваха по 110 $. След около месец и половина дойдоха резултатите.
  Аз бях в хаплогрупа J2, която е типичната тракийска група, пренесена от Месопотамия на Балканите преди 10-12 хиляди години.

  Моя приятел очакваше да е хаплогрупа G2 която е най-изразената група в Турция, но я има проявена и в България.
  Оказа се обаче че той е хаплогрупа I2a която е една от най масовите в България, Румъния, Сърбия, Словакия, силно изразена в Хърватско. Тя се е появила в западната част на Балканите още от преди траките. Към тази група се причисляват народи като готи, скити и южните славянски народи. Няма никаква генетична връзка с Турция или Азия.

  Това беше шок за приятеля ми.
  - Не мога да се възприема за друг. Дядо ми ми е казвал че ние сме стар турски род и сме дошли от Турция.
  - Може, но това са само 3 поколения назад, а за 100 години се сменят 5 поколения. Незнаеш какво е било преди това. Доколкото знам българите които са приели исляма са им давали доста облаги, но са им забранявали да говорят с други българи, а само с турци. Така по-бързо са започнали да наричат себе си турци.
  ....
  Вече съжалих, че го предизвиках да си правим тези тестове.
  Но да знаеш истината все ми се струва, че е по-добре.

  Та, не съм далеч да направя предположение какъв ще бъде резултата от ДНК теста на Къванч Татлъту.

 5. 5 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Авторът добре се е справил.

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#3] от "theanalyser":

  Много показателно за ценностите на най-мирната религия.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "theanalyser":

  Мнозинството турци между другото не идват нито от Азия нито от близкия изток, нито от балканите, а са наследници на местното анатолийско население. Турцизирани са в последствие за около 1000г., като окончателната турцизация е извършена от Ататюрк през 20ти век.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4_%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Ислямът е религия, която отнема националността.
  Това и най-големият проблем.
  Затова е и по-силна от държавата.
  Ако тези, които я изповядват, се вслушват и в собствените си гласове - става.
  Ако, обаче там няма никой - лошо Седларов...
  Това е, не ми хвалете повече тази заповедническа религия.
  По-добре прочетете Махабхара и Рамаяна, за да видите, че миролюбиви и изпълнени с мисъл религии е имало и много преди горепосочения ислям...

 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 844 Весело

  Интересно преживяване са имали пътешествениците.....
  За съжаление сега в Диарбакър и региона се води гражданска война...... което хич не е добре......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7972 Неутрално

  За заточениците в Диарбекир има много хубава юношеска книга ''Рали'' на Стефан Дичев, чийто син Ивайло явно от Едипов комплекс отрича и турското робство и национално-освободителните въстания.....

  karabastun1@abv.bg
 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#8] от "theanalyser":

  Когато са се появили основните религии и Исляма включително, нации в днешното разбиране не е имало и за цяр!!!
  Национализмът е "откритие" на капитализма, векове по късно.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  #11
  Може да не са казвали нации, но народи е имало.
  А ислямът е се е появил накрая и му личи, че е още в първи клас...

 13. 13 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#4] от "theanalyser":

  Интересно какво ще излезе, ако бяхте изследвали и митохондриалната си ДНК - това щеше да покаже наследственността ви по майчина линия. Много бели и руси жени е имало по харемите от цяла Европа.

 14. 14 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Факт е, че в Диарбекир са изпращани осъдени за борбата си срещу Османската империя. Тоест осъдени за "политическа" дейност. Пътят до Диарбекир е бил тежък за много от осъдените. Някои изобщо не достигали до Диарбекир. В повечето случаи се е пътувало пеш. Имало е и случаи на богати осъдени, които пътували в своя каруца а заптиетата пеша. Това разбира се е изключение. Попаднали един път в Диарбекир затворниците по-скоро са били заточеници а не каторжници. Работата както ще се види от източниците по-долу е била желана от заточениците. Иначе е трябвало да седят в крепостта.
  Следващите редове не са мои и могат да се намерят в мрежата от всеки, който се интересува от съдбата на заточениците:
  "Голямото мнозинство от жителите на Диарбекир и на Източен Анадол били кюрди, но в града живеели и хиляди християни-арменци, православни араби и сирианци. Българите заточеници установявали с тях приятелски връзки. Със застъпничество и гаранции от диарбекирски християни някои заточеници получавали смекчен режим и право да живеят и работят

  1. Във в. "Знаме", бр. 23, от 27 юли 1875 г., Хр. Ботев публикува списък на 50 българи заточеници, умрели в Диарбекир и др. места в Мала Азия.

  .......

  Много българи работели в града, за да осигуряват прехраната си. Те се установявали в християнската махала "Шах Матар", някои в турските махали при господарите си работодатели или в чифлиците в околните села.

  Между заточениците имало образовани хора, някои учили в европейски страни и в Русия. Те превеждали и преподавали уроци на деца на арменци, араби и сирианци християни. Свещениците получили от Ерусалимския патриарх славянски църковни книги и свещенически одежди и служели в църквата "Свети безсребреници Козма и Дамян", венчавали синовете и дъщерите на християните и кръщавали децата им. В Ергана мадени заместникът на Левски, заточеникът Атанас Узунов, съчинявал своите драми. Георги Данчов Зографина рисувал портрети, поп Минчо Кънчев правел записки за знаменитата си "Видрица". В тази забележителна книга той изказва гореща благодарност на християните в Диарбекир, които подпомагали българските заточеници, нарича баба Хампа, омъжена за българина дядо Коста, "майка на българите".

  Заточеникът хаджи Илия Монев е записал любопитен спомен за среща на Мидхат паша с български заточеници. На път за Багдад пашата се отбил в Диарбекир. По негово нареждане българските заточеници били заведени във вилаетския конак. Мидхат паша ги разпитал кой откъде е и колко време е лежал в затвор и заточение. След това заповядал да бъдат освободени някои от заточениците от Тулча, Русе и Пазарджик, за да могат да работят в града. На искането им да се завърнат в България, той отговорил: "В България вие сте набелязани и можете да попаднете в по-зло, като ви подозират." Мидхат паша поискал някои от заточениците доброволно да идат с него в Багдад, където бил назначен за валия, като "негови хора, пазители", защото се страхувал. "Ние - пише заточеникът хаджи Илия Монев - повторно го помолихме да ни опрости и да ни завърне. Той повторно каза, че не е времето да ни върне засега, като се обърна към кюрд Исмаила (валия на Диарбекир) и каза да ни освободи от затвора, че той е наредил за нас и да ни назначат на работа, за да работим."

 15. 15 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 763 Весело

  До коментар [#3] от "theanalyser":

  Да ти помогна.Къван4 е бо6нак-славянин.И????
  Изоб6то какво доказва6 с тоя постинг за ДНА ???
  И не съжалявай за ни6то,просто твоят приятел е разбрал 4е сме най-ме6аната нация.Но това не го прави гот или хърват.Важното е за какъв се приемам аз или какъв се 4увствам.Той е разбрал,но ти не си разбрал колко е прекрасно да си тур4ин....Не 4е те съветвам да се потур4и6
  Ма престанете да ни вменявате български корени,произход-турци сме и сме готини.А изоб6то е тъпо под тази статия да бълва6 някакви твои преживявания свързани с ДНА анализ.
  Много ми е сме6но наистина.Ххахахахахах.....

  ne mutlu türküm diyene.
 16. 16 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#8:"theanalyser"]Ислямът е религия, която отнема националността.[/quote]
  Глупости!!!Нациите се по късни образувания от 18 ти-19ти век.Sorry.
  Турците да ти сме за реферанс.
  И един скромен съвет-хубаво е да се интересува6 от турците, но е редно да 4ете6 и турски изто4ници за да разбере6 и опознае6 турците.

  ne mutlu türküm diyene.
 17. 17 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#9] от "boby1945":

  Не е гражданска война.Гражданите са евакуирани и се доуни6тожават остатъци от терористи насила окопали се сред цивилното население.Не казвам 4е е не6то ОК.Има просто разлика.
  Изоб6то задружно осквернихме приятния ина4е пътепис.
  Поздравления за автора.

  ne mutlu türküm diyene.
 18. 18 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 632 Неутрално
 19. 19 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#16] от "hasanço":

  Нации може да съществуват от 18-19 век, но народи, племена, етноси има оформени още преди някоя от съвременните религии да е възникнала дори. Иранци/Персийци примерно като народ има много преди исляма и християнството да са се появили дори..........

 20. 20 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#19] от "lele266":

  Разбира се.Допълвате ме, благодаря за което.Говорим за загуба на националност в съприкосновение с исляма-перси турци албанци .....все примери.

  ne mutlu türküm diyene.
 21. 21 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 857 Неутрално

  [quote#3:"theanalyser"]За ДНК-то на българските турци. [/quote]
  Човекът е прав - оригиналните турци са бели, руси, светлооки. Куманите, които са най-чистия вид тюрки са точно такива. В днешна Турция над 90% от населението нямат нищо общо генетически с Централна Азия. Русите и светлооки гени са именно в Централна Азия. Оттам идват всички вълни на преселения на Бялата Раса - келти, германи, славяни и пр. Най-последната вълна е на тюрките. Повечето български турци са потомци на тюрки, заселили се в днешна България много преди османците, но дошли по Северния Път - прабългари, кумани, печенеги, узи, юруци (тия последните идват от Анатолия, също преди османлиите и усядат в Кърджалийско). Тюрките стигат днешна Украина и Понтийската Степ най-малко 5-ти век пр. Хр. (Херодот за скитите и описание на различните народи в Скития). Така че, истинските тюрки са светли, руси и светлооки.

 22. 22 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 857 Неутрално

  [quote#10:"karabastun"]За заточениците в Диарбекир има много хубава юношеска книга ''Рали'' на Стефан Дичев,[/quote]

  Помня книгата, интересна за деца, но има поръчков характер.

 23. 23 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 763 Весело

  [quote#21:"transvaal"]Така че, истинските тюрки са светли, руси и светлооки.[/quote]
  Ма имай милост.
  Разбърква6 ценните му анализи.

  ne mutlu türküm diyene.
 24. 24 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#8] от "theanalyser":

  Всяка универсална религия отнема - по-точно омаловажава националността. И отново по-точно - етническата принадлежност. Защото нация, народ и етнос са три различни неща. да не говорим за езикови групи.

  А атеизмът - той как се съотнася с всичките тези категории?

 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#17] от "hasanço":

  Не знам подробности, в СМИ го съобщават като гражданска война, но ти вероятно по добре знаеш..... всеки случай е война и никак не е добре......
  Кдм,р;е, http://www.reuters.com/article/us-turkey-kurds-idUSKCN0UV0EJ

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#11] от "boby1945":

  Съвсем правилно. Само че самите националисти правят всичко възможно да объркат в главите на хората тези понятия - що е нация, що е етнос, що е народ.

 27. 27 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#26] от "gullwing":

  Ако само националистите
  [quote#26:"gullwing"]правят всичко възможно да объркат в главите на хората тези понятия - що е нация, що е етнос, що е народ.[/quote] бял кахър! Лошото е че редовно го правят Великите сили и Националните държави когато им е изгодно......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 28. 28 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#27] от "boby1945":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++!!!!!!

 29. 29 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Абе Хасанчо, що не кажеш, че има гражданска война в Диарбекир, ами си седнал да оправяш проблемите на България.
  Нъл Турция ти е много мила...

 30. 30 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#3] от "theanalyser":

  жестоко...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 31. 31 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#15] от "hasanço":

  Гузен негонен бяга....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 32. 32 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#22] от "transvaal":

  Те и казахите, узбеките, киргизите, туркмените са също бели, руси, светлооки... и с малко дръпнати очи. Ама са си чисти арийци! За първи път чувам, че келти, германци и славяни идвали от Централна Азия!!! А за куманите - има ли живи някъде? Какво ли не може да изтърпи хартията!!! Аман от самозвани професори!!!

 33. 33 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 857 Неутрално

  [quote#32:"ixikot"]Аман от самозвани професори!!! [/quote]
  Четете научна литература! Неоспоримо е доказано чрез генетични маркери, че пра-родината на Бялата Раса е Централна Азия (Казахстан-Монголия). Келтите от там стигат Европа преди 4-5 хил. години. Германите ОТ ТАМ стигат Скандинавия 1-во хилядолетие пр. Хр. Последни са тюрките. Куманите са описани от ромеи през 7-ми век сл.Хр. още край Аралско Море - въз бели, руси, рижави със светли очи. Същите кумани идват в България, основната част в Унгария. Там са описани по същия начин и монаси от Рим ги правят християни, като за целта превеждат евангелията и пишат речник. Това е Codex Cumanicus, има го в нета на пдф. Езикът е най-чистия вид тюркски език. Киргизите през 2-ри век сл.Хр. са описани от китайците като снажни, светлооки и светлокоси хора. Поради набези в Китай (и отвличания на китайки), както и поради смесване с монголи след 8-ми век, централно-азиатските тюрки започват да добиват монголоидни черти. Темучин (Чингиз Хан, или по-точно Тенгиз Каган) не е монгол, а е тюрк. Описан от съвременниците си (тези писания са на Уйгурско Курсивно Писмо) като ЧЕРВЕНОКОС със ЗЕЛЕНИ очи. Няма нито един такъв екземпляр в Жълтата Раса! Езикът на чингисхановците, тимуридите, бабарите (Бабар, шах Джахан в Индия е тюркски (това е владетелят с тесния кръг на ордата около него), същото важи за Аспарух и неговата орда. Що се отнася до езика, сериозните лингвисти днес смятат тюркския език за най-близък до прото-индоевропейския (естествено, понеже това е групата излязла последна от извора). Учените на Райха, макар и с по-неточни методи и сведения стигат до същите изводи - Централна Азия като пра-родина н Бялата Раса. Те класифицират тюрките като арийци (оттам и прабългарските тежнения на българските историци 1935-1945).

 34. 34 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Братчед, вземи повече академична литература да четеш, стига с тези апокрифи! Поначало прародината на всички е Африка. Второ, тюрките не са арийци - оттам многогодишният спор дали прабългарите са тюрки или идват от Източен Афганистан, т.е. са персийци. Между другото, Аспарух на персийски означава "Бял кон". Това, което твърдиш са само хипотези, няма научни доказателства!

 35. 35 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 857 Неутрално

  [quote#34:"ixikot"]оттам многогодишният спор дали прабългарите са тюрки или идват от Източен Афганистан, т.е. са персийци. Между другото, Аспарух на персийски означава "Бял кон". Това, което твърдиш са само хипотези, [/quote]
  Първо, че прабългарите са тюрки, в това никой западен учен няма съмнения. Малкото текстове от тях са на тюркски език. Календарът е тюркски - има го в речника на Махмуд Кашгари от 1070 година, Източен Туркестан (дн. Китай). Хановете, Тенгриизмът, сума ти текстове, тюркски руни и пр. Най-малкото ханът и ордата са тюрки. Заедно с тях вероятно идват и персоезични и със сигурност още славяни. Четете историята на прабългарите - Барадж Тарихи, писана 13-ти - 14-ти век. Три народа образуват прабългарите. Два от тях - Агатирси и Масагети са споменати от Херодот, като обитаващи същите места - Понтийската Степ, Волга, Каспий. Гореказаните са тюрки. Друг е въпросът, че в днешния български народ има не повече от 5% от тези прабългари. Днешните Делиормански турци са потомци на прабългари, кумани, печенеги, узи. Забележете, че там, в Североизточна България, хората са доста по-светли, отколкото в останалата част от страната. Вашите тези са политически опити от изтеклите 15 години за нов препис на историята, обаче тия опити не са подкрепени от нито едно западно изследване в сериозен университет. Генетичните, лингвистичните, археологичните и данните от хрониките потвърждават тюркския произход на прабългарите. И пак повтарям - учените на Райха го знаеха това още преди 80 години!

 36. 36 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 857 Неутрално

  [quote#34:"ixikot"]Между другото, Аспарух на персийски означава "Бял кон". [/quote]
  Бай дъ уей, Аспарух е чисто тюркско име, среща се в Централна Азия като владетелско име. Както и Крум, Курт, Омуртаг и др.

 37. 37 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 709 Любопитно

  За разнообразие и отлика спрямо суперлативите, леещи се към пътеписа, и с ясния риск за потопа от минуси, ще споделя, че вече втори "епизод" оставам с впечатлението за известна неподготвеност на авторката към това, в което се е впуснала...
  Сякаш добросъвестен и любознателен турист се е нагърбил с исторически проект, който не му е във фокуса на силите и знанията.
  Или поне така звучи от някой изпуснати думи, образи и действия.
  Пример - да не разпознаеш кюрда Саладин сред "непознатите мъже" от ковьорчетата на пазара в Диарбекир, е повече от ... странно. Или да те впечатлява Че Гевара в страната на ПКК и Дев Сол... Имаше подобни бисери и в първата част.
  И още нещо - дотук не разбрах къде е проектът, къде е паметта. Нищо по темата, ни дума, ни вопъл...
  Да се надяваме, че работата по проекта е умишлено игнорирана тук, за да се даде предимство именно на туристическото.
  Очаквам продължението с интерес.

 38. 38 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#25:"boby1945"]http://www.reuters.com/article/us-turkey-kurds-idUSKCN0UV0EJ[/quote]
  В целия текст никъде не се споменава за гражданска война.Класификацията на проблема като гражданска война е важно. Става въпрос за операция на специални 4асти провежда6ти по4иствателна операция в Сур,Диарбакър.

  ne mutlu türküm diyene.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK