Из Европа с укулеле, или как един французин възпя Велико Търново

Из Европа с укулеле, или как един французин възпя Велико Търново

© ukuleleroadtrips.comДвама братя, един трон,
Освобождаваме страната си от императора.
Двама братя, един трон, хайде, братко,
Ще се възползваме от недоволството,
Ще победим Исак, от когото негодуваме,
И ще си върнем България.


Това не е стих, възхваляващ въстанието на Асен и Петър, от позабравен български поет. А припевът на песен, записана преди няма и година. Оригиналът е на английски, а текстът, музиката и аранжиментът са дело на млад французин.


Бен (пълното му име е Бенджамин) всъщност има не една, а цели единайсет песни, посветени на България и обединени в албум. Всяка от тях разказва за конкретна местност или град, през който Бен е минал, за някой обичай, който е опознал, като част от "синьото" му пътешествие през Европа. Пътешествието е "синьо" като неизменния спътник на Бен – неговото укулеле. На малкия струнен музикален инструмент е изпълнена и песента "Peter&Asen: Two Brothers, One Throne!", цитирана по-горе, както и всички останали мелодии, които могат да бъдат намерени в блога на французина - Ben’s ukulele road trips.
Пътешествието му е изключително нискобюджетно – придвижва се с обществен транспорт, спи в хостели, ако времето го позволява – и под открито небе, често отсяда у хора, с които се сприятелява по пътя. И през цялото време пее.


Бен започва европейското си "турне" по пътищата на Европа през март 2015 г. от София. Решава да избере България съвсем случайно – сестра му била на почивка тук преди време и му казала, че е хубаво. Препоръчала Копривщица и Велико Търново. А младежът, който по това време живеел с родителите си, не мислил дълго. Събрал багажа си, изразяващ се в две укулелета, лаптоп, спален чувал, четка за зъби, резервна тениска и яке, и потеглил.


"Бях отегчен", кратко отговаря Бен, когато го питам защо се е отправил на своето "синьо пътешествие". После се шегува, че след краткия му период на безработица родителите му най-накрая са били истински щастливи, че ще освободи дивана им и ще остави телевизора само за тях.


В Лвов, Украйна

© ukuleleroadtrips.com

В Лвов, Украйна


"Истината е, че обмислях идеята от много години, постепенно осъзнавайки колко обичам да пиша песни, докато пътувам, и колко обичам да споделям тези песни със случайните хора, които срещам. Изобщо споделянето е важна част от писането на текстовете", продължава сериозно той.


Така една след друга се занизват песните на Бен и неговото укулеле. За Велико Търново, Копривщица, Белоградчик, Варна, дори за Бузлуджа. За Букурещ, Сибиу, Трансилвания, Одеса, Лвов и т.н. И след всяка държава оставя по един албум. В България Бен пее за Асен и Петър, за скалите на Белоградчик, за моста над Дунав (при Русе), за мартениците. Пее за нещата, които го изненадват, които го очароват и го вдъхновяват с лекота. "Всичко, което ме впечатлява. Монументът на Бузлуджа, чупенето на яйца за българския Великден, Белоградчишките скали, мартениците... всички те си имат песни", казва Бен и продължава, че това, което ще запомни от България е необикновената смесица между духа на Белоградчик и "шантавата странна сграда" на Бузлуджа.


За няколкото месеца, прекарани по пътищата на България, той я е опознал много добре. До степен, че представяйки се казва: "Аз съм Бенджамин, но може да ме наричате и Калоян." И познанията му се простират отвъд бозата, ракията и шопската салата, които иначе много цени. Разбрал е например, че в страната расте прекрасно и отворено към света младо поколение, "но трябва да се отървете от мафията". Знае, че "във Варна са най-страхотните дюнери" и че е малко вероятно някой тук да си купи албума му за България, защото българите просто не дават пари за музика.


"Мисля, че България по-скоро ще осъществи собствена космическа програма, преди някой в страната да си купи албума. Просто българите не правите така. Мартеници – да, "Мистерията на българските гласове" – да, купуване на албуми – не", обобщава той с усмивка.


Из Европа с укулеле, или как един французин възпя Велико Търново

© ukuleleroadtrips.com


За десет месеца Бен минава през България, Румъния, Молдова и Украйна. Маршрутът му може да бъде проследен тук. След Украйна той се завръща за кратко във Франция, за да записва песните си, да работи върху блога си и да събере нови средства, с които да финансира следващите си пътувания, докато обиколи цяла Европа със своето укулеле. Бен набира средства, освен чрез продажба на албумите си, и чрез дарения срещу които изпраща картичка от някоя от дестинациите си.


А коя ще е следващата страна и той не знае. Защото тайната на неговото музикално пътешествие е, че не планира. Единственият план е европейското му "турне" да завърши на островите Сили в Южна Англия. "Номерът е да не мислиш твърде много. Отивам някъде, пиша песни, записвам ги, правя подкаст с местните, после няколко дни мързелувам и продължавам по пътя", разказва Бен. За него е изключително важно да не прави предварителна подготовка, нито планове за мястото, което ще посети.


С деца от сиропиталище в Украйна. Бен им дава няколко урока по свирене, след като научава за фондацията "Укулелета за Украйна"

© ukuleleroadtrips.com

С деца от сиропиталище в Украйна. Бен им дава няколко урока по свирене, след като научава за фондацията "Укулелета за Украйна"


"Идеите за песните ми хрумват, когато откривам нещата спонтанно. Да се изненадам, да се очаровам, да се впечатля или пък да се шокирам. Така обичам да пътувам, така имам нужда да пътувам. Създаването на песни е странна химия."


Бен се надява да се върне в България, защото карането на сноуборд на Боровец и разходката сред цъфналите дървета в Странджа си заслужават. Надява се и след Европа да има шанса да се отправи на "зелено пътешествие" през Южна Америка, а после – на "червено" – през Азия. Единственият проблем са парите, чието набавяне отнема време. "Предполагам, ако го заслужавам, вселената ще ми го даде по някакъв начин. Ако песните ми са скапани – няма да ме остави да пътувам", заключава той.


Лаку Рошу, Румъния

© ukuleleroadtrips.com

Лаку Рошу, Румъния


Всъщност голямата му цел не е просто да пее и да се весели, макар че широката му усмивка и неподправеното чувство за хумор, в комбинация с малката "китара", заблуждават човек. "Искам да покажа какво прави всяка култура уникална и красива. Невежеството води до проблеми, до напрежение. Но ако познаваш съседите си и културата на страните по света, така ще насърчиш мира", уверен е Бен.


В края на разговора ни Бен се връща отново към България. "Може ли някой да ми изпрати мартеници за 1 март? Може да ми пишат и във Facebook. Искам да закича приятелите ми тук. Това е любимата ми българска традиция и искам да я внедря във Франция."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 328 Неутрално
 2. 2 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Много позитивен младеж, браво на него

  Мома, връщай 12 и 12А!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Интересно ! Евалла!

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Песента не е шедьовър на изкуството, от където и да го гледаме
  Но адмирации за нещата с които се занимава!

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Поклон - за духа, за емоциите, за личната свобода!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Уникален симпатяга!!! Един такъв ти стига за да неутрализира 1000 нашенски мрачни киселяци

 7. 7 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 493 Весело

  Браво! И мартеници ще пратим

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 8. 8 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Браво на френския младеж.Песните за Търново ,Белоградчик и мартениците са уникална реклама за България .Мисля ,че това е най свясното което съм гледал като представяне на Белоградчишките скали .Няма да е лошо Министерството на туризма да се заинтересува за включването на тези клипове при рекламата на българския туризъм и представянето на България изобщо.

 9. 9 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 488 Неутрално

  България е наистина доста непозната за европейците.Много от туристите от западна Европа имат доста повърхноста а и донякъде нерерална представа за българите и България поради факта че с много малки изключения посещават само черноморието или някой от т.н. туристически места по някой от планините.Освен това много от туристите от западна Европа идват с готова визия и понякога остават позитовно изненадани.
  За туристите които идват в България е горе долу като с тези които са посетили някога ..примерно Индия-на тези на които им харесва им харесва независимо от мизерията мръсотията и т.н. ,а на тези на които не им харесва са тотално разочаровани независимо от екзотиката и красотат на природата и т.н....

 10. 10 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Най-добрата реклама на България, която някой някога е правил.

 11. 11 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 434 Весело

  Не виждам нито ред /стих /куплет за Банско , Слънчака или Златните. Не е ходил на чалга клуб, не е пил евтин алкохол гарниран с долнокачествени хапчета след което да си вземе приятелка за един час. Пък взело че му харесало. Странен човек

 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9162 Неутрално

  Браво на младежа, хубава реклама за страната ни.

 13. 13 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#8] от "apollo":

  Ми не знам да ти кажа. Контингентът, който би се изкефил на тези мелодийки по принцип не кълве на реклами, ама никак. Песничките са повече за българи и да им се кяфят местните. Отделен е въпросът, че туристите, за които мечтаят мутрите, включително тези в министерството са по евтината пиячка и циганските трубадури. Язък, че забраниха пеещите мечки. Голям хит щяха да бъдат.

 14. 14 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Купете си албума на младежа за да му покажете, че българите дават пари за музика ... когато си струва.

  http://www.amazon.com/s/ref=ntt_srch_drd_B00Y902A28?ie=UTF8&field-keywords=Ben%27s%20Ukulele%20Road%20Trips&index=digital-music&search-type=ss

 15. 15 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 883 Весело

  Тъй тъй, на един приятел щерката се беше залюбила с един такъв И викаше за него - "Той е много добро момче, китарист и блогър". Съжалих баща и, ама приятел нали? Какво да му кажа. Ако беше моя щерка..... ))))

 16. 16 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Ей на това му викам светъл и щастлив дух, и диска ще купя, защото е от сърце.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 17. 17 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 668 Гневно

  Младежът е повече от трогателен, но като гледам "реставрацията" на двореца в Търново на клипа в мрежата, си мисля, че някой трябва да бъде одран за назидание.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#16:"Алф"]Ей на това му викам светъл и щастлив дух, и диска ще купя, защото е от сърце. [/quote]

  +++++++++

  Да, точно, "светъл и щастлив дух". Страхотно си го казал.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 20. 20 Профил на zuramode
  zuramode
  Рейтинг: 488 Весело

  Като за франсе има подозрително добро произношение на английски Иначе, че е пич е ясно!

 21. 21 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#16] от "Алф":

  Хората знаят как да живеят, не са мрачни като българите. Възхищавам се на такива млади и вдъхновени хора.

 22. 22 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1245 Весело

  До коментар [#19] от "Репей":

  Ами защото му завиждам.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK