Сподели...църквата "Света София"

Сподели...църквата "Света София"

© Георги ПалпуринБазиликата "Света София" винаги се е откроявала сред другите църкви с по-различната си архитектура и атмосферата, която я различава от традиционните храмове. 


Храмът е един от най-старите в столицата, строен е по времето на византийския император Юстиниан (527 – 565 г.), бил е  главен храм на средновековния град, а през османското владичество е превърнат в джамия.


В подземията работи музей, който повдига завесата над живота в стария град през други епохи.
Пред входа се намира и археологическият комплекс на Хонорий – най-важната от 50-те гробници, открити около базиликата. Находката е ценна с редица неща - това е единствената до момента гробница от Късната античност в България, където фигурира името на починалия с надпис едновременно на латински и гръцки.

Проектът "Сподели България" подготвя национална база данни с висококачествено визуално съдържание за свободно споделяне и така представя културно-историческите и природни съкровища на страната в интерактивна среда. Веднъж седмично в рубриката "На път" на "Дневник" предлагаме виртуална разходка из някоя от многобройните забележителности на страната, между които панорами от Яйлата,  от долината на Арда при Маджарово, от Бачковския манастир, от Калиакра, пещерата Магурата, античната гробница в Поморие , къщата - музей на Алеко Константинов в Свищов, Слънчевата градина на Вършец.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK