Храната - универсалният език на Италия

Храната - универсалният език на Италия

© издателство



Книгата "Храната - италианското щастие" е на българския пазар от няколко дни благодарение на издателство "Авлига".  Кулинарният пътеводител из страната е на Елена Костюкович, която е преводачът на руски език на произведенията на Умберто Еко и от десетилетия живее в Италия. Книгата е преведена на над 20 езика и има няколко италиански награди. 


Предговорът към "Храната - италианското щастие" е на самия Умберто Еко и вероятно това е последният текст на напусналия ни преди дни автор, публикуван на български език. "Дневник" го препечатва със съгласието на издателство "Авлига".  Преводът е на Румен Шомов. Оригиналното заглавие на Еко е "Универсалният език на Италия". 


Защо да пиша предговор към книга за кулинария? Това се запитах , когато Елена Костюкович ми даде да прочета този ръкопис и аз незабавно й предложих сам да съчиня предисловието. Отначало подозирах, че мигновената ми готовност е обоснована от това, че Костюкович е моя преводач на руски и изпитвам възхищение не само от любовта и усърдието, които тя проявява в работата си над книгите ми, но и от нейния ум и висока образованост. Но това достатъчно ли е? – питах се аз. Давам ли си сметка, че изобщо не съм гастроном?




Прочее, за гастрономите.


В моите очи гастроном съвсем не е онзи, който пред една изумителна canard à l’orange1 или пред обилна порция волжски черен или червен хайвер с блини, ликува от радост. Така описаното лице е просто един съвсем нормален човек със съхранен вкус, а не банален клиент на "Макдоналдс". Под гастроном, под истински любител на гурме, под страстен почитател на добрата кухня с тънък гастрономически вкус, аз разбирам човек, готов да пропътува стотици километри, за да стигне до ресторанта, където тази същата canard à l’orange се приготвя по нов уникален начин. Явно не мога да бъда причислен към категорията на този вид гастрономи, тъй като измежду вариантите: а) да хапнеш набързо една пица в заведението отсреща или б) да пропътуваш – изобщо вече не говоря да споменатите километри, а само за някакви си нищо и никакви десет минутки с такси до съответната там нова губивремна дестинация – винаги ще избера варианта с бързата пица.


…Така ли?! Осъзнах какво ми се е случило, след като изминах на колела стотици километри из областта Ланг (моите родни места), за да закарам един френски приятел (истински любител на гурме), там където се отглеждат най-добрите трюфели в цяла Алба. При друг случай пропътувах множество километри, тъй като ме бяха поканили да опитам "баня кауда"2. В Ница Монферато обядът започна в дванайсет на обяд и завърши в пет вечерта, и всичко, като изключим кафето накрая, беше придружено от обилно количество чесън. Замръквал съм се в едно далечно предградие на Брюксел, само и само да опитам тяхната прочута местна бира, Gueuse, която не можеш да пробваш никъде другаде, тъй като не понася превозване. Впрочем, имайте предвид, че можете да си спестите това пътуване: напитката им изобщо не става за сравнение с добрата английска Ел3.


И така какво става? Интересува ли ме кулинарията като основна тема на една книга или не ме интересува? Нека да се върнем към вече споменатия пример. В единия от случите аз се затътрих през девет земи в десета, за да разбера, каква бира харесват белгийците, при втория – за да продемонстрирам особеностите на пиемонтската култура пред един чужденец, а в третия – да преживея отново онзи забравен ритуал, възкресяващ в моята памет вълшебни асоциации от детството. И в трите случая се обръщах към храната не в името на стомаха си, а в името на културата. Искам да кажа, не само за да усетя в устата си определен вкус, а за да достигна озарение, да възстановя спомена, да разбера (или да позволя на другите да разберат) същностното в едно традиционно действие, а следователно, типичното за една цивилизация. И тук аз осъзнах, че – да, естествено, удома в Милано или в Болоня, особено когато съм сам, без компания, за да не си усложнявам живота, се задоволявам да изям набързо една пица в съседната сграда без да мисля за някакви кулинарни претенции. Но отида ли в чужбина, още преди да поема към музеите и катедралите, още когато в самото начало просто се мотая по улиците, опитвайки се да се загубя, гледам като в сън надълго и надалеч, оглеждам хората, витрините, цветовете на сградите – в тези минути аз вдишвам ароматите на местната кухня, които се носят от домовете и ресторантчетата. След това неизбежно настъпва моментът на запознанство с местната храна, защото ако не вкуся тамошните ястия, не съм в състояние да разбера тамошния живот, да си представя как мислят и на какво държат местните хора.


Нещо повече – осъзнах, че във всичките ми романи (може би най-малко в "Махалото на Фуко") – в "Баудолино", "Островът от предишния ден", както и в последните – "Тайнственият пламък на кралица Лоана" и "Пражкото гробище" – моите персонажи постоянно ядат...Защото онзи, който търси приключения на островите в южните морета или във византийския Изток, онзи който поема към вече загубени, забравени – дали преди стотици години, дали само преди няколко десетилетия – светове, той просто е длъжен да опише на читателите храната, за да могат те да разберат светоусещането и начина на мислене на персонажите.


Следователно, аз имам изключително важни причини да напиша този предговор към книгата на Елена. Защото Елена, която на всичкото отгоре се оказва поразително дълбок познавач на италианската кухня във всевъзможните й сложни нюанси и потайни дълбини, сякаш ни води за ръка и, заедно с нея, ние се впускаме в това кулинарно пътешествие не само за да узнаем всичко за италианските ястия, а по-скоро за да научим всичко за самата Италия...
--------------------------
1 Прочута френска рецепта за печена патица с портокал – бел. прев.


2 Италиански сос за зеленчуци с аншоа, чесън, стрити печени лешници, масло, зехтин и черен пипер – бел.прев.


3 Бира с кехлибарен цвят и връхна утайка, вкусът й варира от горчиво до сладко – бел. прев.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 466 Неутрално
  2. 2 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1108 Весело
  3. 3 Профил на rambo3
    rambo3
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Италианската кухня е най-прехвалената в света. Само една пица дето имат, другото не е нищо особено.

  4. 4 Профил на Хи-хи
    Хи-хи
    Рейтинг: 1864 Неутрално

    Верно е универсалният език:
    На хамбургер и пица - мойш да свалиш тинейджърка, пък и студентка
    На засукана манджа - някоя засукана лейди
    На попарка - дърта баба

  5. 5 Профил на bgmusquetaire
    bgmusquetaire
    Рейтинг: 352 Весело

    Тук има и момчета.. гладни!

  6. 6
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  7. 7 Профил на zzatke
    zzatke
    Рейтинг: 294 Весело

    няма нищо по-разединяващо италия от кухнята - там всяко село, всеки град и всеки регион си готви и яде само своите специфични регионални манджи и смята, че всички останали готвят грешно/по-зле

    reddit.com/r/The_Donald/
  8. 8 Профил на rambo3
    rambo3
    Рейтинг: 237 Неутрално

    До коментар [#7] от "zzatke":

    Аз каквото съм видел от Италия - всички ресторанти беха празни, освен пицариите. Пред некои от тех имаше опашки даже. А в пицариите не е като при нашите пишман-пицарии да има менюта от по 30 страници, а се предлагаха само пици. Всички масово нагъваха пици. Но не ги поднасяха нарезани на парчета, а требваше да си ги режеш сам. И да си призная честно, нещо не ми харесаха. Коричката им много мека. В Испания съм ял по-хубави италиански пици с по-твърда и хрупкава коричка.

  9. 9 Профил на Consumer
    Consumer
    Рейтинг: 581 Весело

    До коментар [#3] от "rambo3":

    Това показва, че нищо не си видял от италианската кухня, както и крайното твърдение води до някои изводи.

    Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
  10. 10 Профил на rambo3
    rambo3
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Имам предвид краищата на пицата.

  11. 11
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  12. 12 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 956 Неутрално

    Аз лично ще чакам продължението - виното универсален език в Италия.

  13. 13
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  14. 14 Профил на Consumer
    Consumer
    Рейтинг: 581 Весело

    До коментар [#13] от "rambo3":

    Хе-хе, разбираш от кухня, колкото свиня от кладенчова вода. твърде плоско и елементарно и толкова си пробвал, само че тук не е бг-мама да развиваме пътеписи и кулинарни теми. То се вижда отчетливо какъв е италианския туристически продукт като цяло и какъв нашия.

    Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
  15. 15
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  16. 16 Профил на Valeria
    Valeria
    Рейтинг: 887 Неутрално

    До коментар [#8] от "rambo3":

    Аз също смятам, че съвременната италианска кухня е изключително прехвалена, особено в сравнение с френската, която всъщност е тръгнала от Италия.

    https://goo.gl/8NG90J
  17. 17 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3949 Неутрално

    Има доста неща, които могат да се опитат в Италия..., че и Франция! Много ми допадат всякаквите малки ресторанчета, в забутаните улички из малки градчета, с меню от един омачкан лист и няколко манджи, написани на него, ама всяка направена с мерак! Според мен, всяка добра кухня става с пресни и истински продукти, затова им се получава!
    Миналата седмица, ходих до Одрин... Малки ресторантчета, предлагат шкембе, тава джигер и карашик изгара, ама да се пукнеш от ядене! Не замразени полуфабрикати, като при нас...!

    Бивш tww09306483.
  18. 18
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  19. 19 Профил на АмброзСП
    АмброзСП
    Рейтинг: 777 Неутрално

    Книжката е на пазара,
    купете,прочетете,пригответе,
    опитайте.После споделете.
    Иначе само се хабите да се
    доказвате.

    Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
  20. 20
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  21. 21 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 813 Неутрално

    Четох тези дни в интернет откъс от книгата на Костюкович (още не съм я купила), сега чета предговора към нея и първата мисъл, която ми минава, е: ето разликата между великия разказвач и обикновения писател, пък бил той също превеждан на много езици. Текстът на Костюкович е добър и интересен, в него са събрани много знание и любопитни непознати факти. В текста на Еко няма нищо необичайно, няма открития или гениална мъдрост, но самото му четене доставя непонятно удоволствие, сякаш се втурваш в приключение.
    И много ми е драго да осъзная, че поне в нещо приличам на Умберто Еко - и аз правя същото, когато отида на непознато място: мотая се, попивам гледки и миризми, опитвам се да си представя как живеят местните хора.

  22. 22 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 813 Неутрално

    До коментар [#13] от "rambo3":

    Не мисля, че сте от типа хора, за които Умберто Еко пише в началото на текста. Трябва още образование и повече въздържаност, за да се постигне това.

  23. 23 Профил на Consumer
    Consumer
    Рейтинг: 581 Весело

    До коментар [#18] от "rambo3":

    Оценката ти е гола вода и е видно по минусите, които си събрал по темата. А освен пастата и пицата, кухнята им е разнообразна и различна на регионално ниво, като почнеш от средиземноморската и стигнеш до южен тирол, където е примесена с австрийската.

    Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
  24. 24
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  25. 25
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  26. 26 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 813 Неутрално

    До коментар [#25] от "rambo3":

    Да, прав сте.

  27. 27
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  28. 28 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 466 Неутрално

    [quote#8:"rambo3"]Аз каквото съм видел от Италия - всички ресторанти беха празни, освен пицариите. Пред некои от тех имаше опашки даже.[/quote]
    Явно си бил на туристически места.
    [quote#8:"rambo3"]Всички масово нагъваха пици. Но не ги поднасяха нарезани на парчета, а требваше да си ги режеш сам. И да си призная честно, нещо не ми харесаха. [/quote]
    Най-голямата грешка е да ядеш пица в Италия. Наистина не са хубави, макар че приятели твърдят че в района на Неапол пиците са страхотни.
    Имат много неща които са ми доставяли по-голямо удоволствие от пиците. Например обикновен сандвич панини с прошуто и моцарела.
    И задължително еспресо.

  29. 29
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  30. 30 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 832 Весело

    Най-вкусните неща в Италия всъщност са най-простичките - панино с прошуто крудо, пица Маргарита, спагети само с доматен сос, обикновена брускета, моцарела с домати и зехтин...

  31. 31 Профил на rambo3
    rambo3
    Рейтинг: 237 Неутрално

    До коментар [#28] от "horilka":

    Жив турист не видех, между другото става въпрос точно за Неапол. Обиколих над 15 пицарии и навсекъде краищата им беха прекалено меки, не по мой вкус.

  32. 32
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  33. 33
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  34. 34
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  35. 35 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 832 Весело

    До коментар [#34] от "rambo3":

    Човек, италианската кухня хич не е мит. Казвам ти го като човек който по принцип не обича чуждопоклонничеството. Но и с доста години живеене в Италия, но не като турист. Италианците живеят средно поне с 10 години повече от нас и това до голяма степен се дължи на храната. За над 8 години в Италия никога не съм имал киселини например. У нас всяка вечер по тв рекламират неща против киселини. Не знам къде си бил, но има ресторанти за масовия туристически вкус както традиционни местни които са невероятни.

  36. 36
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  37. 37 Профил на rambo3
    rambo3
    Рейтинг: 237 Неутрално

    До коментар [#35] от "neznaiko.bg":

    Туристически ресторанти никога не посещавам, те са за балки като Costumer. Казвам ти какво видех в Италия - всичко живо лапаше пици маргарити, другите ресторанти беха празни. Туристи не съм видел, освен по забележителностите. Мисля че нема нужда да се повтарям? Дълголетието и киселините не могат да са доказателство за превъзходството на италианската кухня. Па в Ботсвана сигурно не пърдят, и какво?

    Ако случайно съм пропуснал некоя превъзходна класическа манджа (защото хубавите неща са класически и устояли на времето, за разлика от модните глупости и импровизации) може да ме осведомиш и да я пробвам. От това което съм опитал досега нищо не ми е направило ама никакво впечатление, освен пицата, но не както я правят в Неапол.

  38. 38 Профил на bodensee
    bodensee
    Рейтинг: 491 Неутрално

    Бил съм в Тоскана. Имат страхотни свински шунки и филета, които режат направо от бута. Имат страхотни пушени сирена. Но за мен са първенци по пастичини и сладкиши! Хлябът им е безвкусен и безсолен. Аха впечатлен съм и от ястията им със скариди, които пробвах на брега на Сан Винченцо! Имат готини био ферми, от където можеш да си купиш страшно вкусни портокалови конфитюри и бели смокини! Бирата им е ужасна, виното – може би розе!

  39. 39 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 832 Весело

    До коментар [#37] от "rambo3":

    Както някой горе е отбелязал, всеки регион в Италия има специфика в кухнята. Понеже най-много съм живял във Венето, бих ти препоръчал нещо на основата на ориз който се отглежда в района. Има стотици рецепти с ориз както и много изделия от него - от хляб, през паста до сладкиши. Едно ризото с гъби например е супер. Или със зеленчуци. Ако отидеш малко по на север яж задължително от техния качамак с бакала' или каквото и е с полента.

  40. 40 Профил на еко
    еко
    Рейтинг: 484 Неутрално

    само как ще ми липсва този прекрасен ум ...

  41. 41 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 524 Неутрално

    За да можеш да кажеш че имаш някаква представа за ястията в Италия (а и не само там това се отнася и за Франция и Испания идругаде)има само 2 възможности.Или да си живял там десетки години ,в които си имал възможност да обикиляш области и ресторанти или да си обиколил като турист многократно тези райони и естественно пак да си посетил ресторанти ,таверни или местни жители които те канят на гости и готвят съответните за района яденета.Много българи родени и израсли в Бг от години живеят примерно някъде в Италия но много малко (или избощо )непознават местната италянска "кухня" ,по простат причина че се хранят като българи с предимно по" български" приготвена храна.Обичат си хората луканка и суджук,бяло саламурено сирене ,баница и пиле с кисело зеле и така и възпитават децата си в което няма нищо лошо разбира се.Но даже и по ресторантите в Италия(и несамо там) едно и също ядене обикновенно има различен вкус.Аз лично бих казал че това което съм опитал в Италия ми харесва.

  42. 42 Профил на dmitip
    dmitip
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Да ти е кеф да се пръснеш в Италия. Страхотно вкусно всичко, поднесено с вкус, без излишни претенции. Десертите им са най-добрите за мен.

  43. 43 Профил на soave
    soave
    Рейтинг: 1212 Неутрално

    Обожавам италианската кухня. Италианците наистина ценят живота си и за това обръщат внимание на това, което поставят в устата си и съответно в организма си. Познавам доста региони в страната им и специалитетите им, продължавам с удоволствие да обикалям ресторанти с изключителна кухня. Само там мога да си позволя да ям тартар или карпачо, които се правят от сурово месо. Научих се да правя прясна паста в къщи. Пастата е лека храна и с нисък гликемичен индекс спрямо хляба.

    "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
  44. 44 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 591 Неутрално

    До коментар [#37] от "rambo3":
    Имах съквартирант италианец и разказваше, че там всеки регион си има много различна кухня. Той например правеше интересно пиле с лимон. А в техния район се ядяла паста, пълнена с елда - нещо между пелмени и тортелини. И естествено не успя да намери такава паста с елда в България (не че и в Италия е имал голям успех като е търсел по други места).
    Иначе, ако се интересуваш от традиционната кухня, ето ти един интересен линк:
    http://cookingworld-desire.blogspot.bg/2014/01/blog-post.html

  45. 45 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1149 Весело

    Интересно. Италианската кухня е превъзходна ако се иде извън туристическите зони. Но, лично аз предпочитам испанската и френската кухня, особено в Елзас, където умело са съчетали френските и германските кулинарни традиции.

    http://www.spanish-food.org
    http://cookingworld-desire.blogspot.com.es/2013/04/blog-post.html

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  46. 46 Профил на pro_bono
    pro_bono
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Италианската кухня е една от трите най-добри в света.Хендс доун.Да не говорим за виното и кафето,което там е религия.

  47. 47 Профил на vhv
    vhv
    Рейтинг: 2153 Весело

    [quote#10:"rambo3"]Имам предвид краищата на пицата.[/quote]

    Пич, в статията се говори за познавачи и ценители на добрата храна, нещо, което упорито демонстрираш, че не познаваш.

    Не е престъпление да пазаруваш храна в дискаунт и да се храниш в пицца-дюнер, но тук става въпрос за нещо съвсем друго.
    (Разликата е като между тавернелло и Брунелло ди Монталчино ДОКГ, ако разбираш въобще за какво говоря)

  48. 48 Профил на ttsankov
    ttsankov
    Рейтинг: 5 Гневно

    Прочетох статията, и се зарадвах.
    Поръчах книгата с куриер - 500 страници с дебели корици луксозно издание.

    За съжаление всички снимки на продукти, ястия и природа са отпечатани черно-бели. ВТФъъъ?
    Снимка на салата с домат и босилек в сиво. Картофи в кошница в сиво.

    Защо някои е решил кулинарна книга да бъде представена без цвят е непонято за мен. Сивата Италия не е артистична - ядосах се.
    Язък за дебелата гланцова хартия, медийната реклама и похарчените пари.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK