Новият бляскав живот на изоставени някога сгради в Европа

Истории като тази с гарата д' Орсе в Париж показват, че може би, ако Захарната фабрика в София и тютюневият склад в Пловдив бяха някъде другаде из Европа, днес тухлите им нямаше да са по земята. Има още много примери какво може да се направи от стари сгради.


От правилната страна на релсите

Един от най-известните музей в света, на импресионистите, е в сграда, която някога е била изоставена - парижката гара д' Орсе.


Гарата престава да действа през 1973 г. Четири години по-късно, вместо да я разруши, френското правителство решава да я превърне в музей, който е открит на 1 декември 1986 г.. Сега в музея са изложени произведения на изкуството от периода 1848 – 1914 г.
Музеят "Орсе" на брега на Сена в Париж

© Официален посетителски сайт на Париж

Музеят "Орсе" на брега на Сена в ПарижГарата е построена в навечерието на Световното изложение през 1900 г. на мястото на разрушения дворец д' Орсе по проект на архитекта Виктор Лалу.


Той решил да скрие грубата метална конструкция с фасадата на хотел, в хармония с околната среда, в която е и Луварът. Между 1900 и 1939 г. гарата била основна за югозападната железопътна мрежа на Франция. Хотелът често бил домакин на политически банкети и събирания. През 1939 г. гарата започнала да обслужва само предградията, вече била малка за големите влакове.


Приятелите на гарата в Тайнмаут


Гарата в Тайнмаут преди обновяването

© Paul Dennis, Flickr

Гарата в Тайнмаут преди обновяването


Постройка от викторианската епоха в Англия също бил занемарен и оставен на разрухата на времето - гарата в Тайнмаут в Североизточна Англия.


Тя е проектирана от Уилям Бел и е открита през 1882 г. Смятана е за архитектурно постижение и за една от най-красивите гари за времето си заради богато орнаментираните си стоманени компоненти и стъклените си сенници.


Била е проектирана да поема влаковете в този индустриален район, обслужвала е и близкия Нюкасъл. С откриването на нови жп линии, гарата постепенно губи значението си. През 1986 г. била заплашена от разрушаване.


Година по-късно се създава организацията "Приятелите на Гарата Тайнмаут", която потърсила обществена подкрепа за ремонт на сградата. Това довело до първото възстановяване на части от западната част на гарата, където били отворени офиси. Роля за запазването изиграл и базарът в края на седмицата.


През 2007 г. гарата била записана сред важните сгради в Англия, нуждаещи се от реставрация. Две години по-късно плановете за обновяване били изложени пред обществеността и местни бизнесмени. Работата започнала през 2011 г. и приключила след година и гарата била официално открита на 2 юли 2012 г.


Гарата в момента

© Ed Webster, Flickr

Гарата в момента


Сега централните перони все още се използват от влакове, но страничните платформи са места за изложби и панаири.


Домът на морето в небето


"Домът на морето" е най-големият аквариум в Австрия. Той е в парка Естерхази в австрийската столица Виена. Висок е 47 метра и събира над 10 000 морски създания. Разположен е в пожарна и по-късно - отбранителна кула от Втората световна война, построена през октомври 1943 г. През 1944 г. тя е включена в противовъздушната отбрана на града, като върху нея е поставен Вюрцбург радар.


Кулата в парка Естерхази

© Flickr

Кулата в парка Естерхази


След края на войната приземният етаж на кулата се използва като хотел, а след това като пожарна станция. През 1957 г. учени и членове на бизнес обществеността създават "Обществото за морска биология". Целта - създаването на "Домът на Морето" в кулата. Още същата година доброволци започват да почистват етажите на кулата от отломки. По същото време била създадена групата на гмуркачи и месечно списание.


До 1965 г. етаж и половина от кулата вече е изложбена зала с 40 аквариума. Постепенно аквариумът заел 6 етажа от кулата, а пожарникарите я напуснали.


През 1997 г. след голямо обновяване изложбата се разширила на 7, 8 и 9 - тия етаж. През 2000 и 2007 година били добавени стъклени крила, в който били изложени влечуги и тропически птици. През 2010 г. в кулата бил изграден аквариум за 300 000 литра вода. Същата година градската управа премахнала кулата от списъка със защитени сгради. Тогава се поява спор около плановете за разрастване на аквариума и финансирането му.


Важна роля в историята на кулата изиграва едно произведение. От 1991 г. на покрива се издига конструкция на американския концептуален артист Лаурън Вейнер с надпис на английски и немски, който гласи Smashed to Pieces. In the Still of the Night.


Панорамната гледка към Виена от покрива на кулата. Снимката е от сайта на музея.

© http://www.haus-des-meeres.at/

Панорамната гледка към Виена от покрива на кулата. Снимката е от сайта на музея.


Град Виена е собственик на кулата и поема разходите по поддръжката. Те обаче са твърде високи и през 2008 г. общината се опитва да я продаде на външен инвеститор и одобрява план за пострoяването на ресторант на покрива. Гражданите не харесват тези намерения. Управата на аквариума изявява желание да придобие сградата. Условието на общината е творбата на Вейнер да бъде запазена и аквариумът да поеме поддръжката й.


Сега на 11-ия етаж на кулата има кафене, което предлага панорамна гледка към Виена.


Фабрика за окупация


Във фабриката за емайлирани съдове на Оскар Шиндлер в Краков, в която той спасява около 1200 евреи днес се помещават два музея. Единият е "Музей на съвременното изкуство" в заводските сгради, а вторият е част от историческия музей на град Краков в административната сграда.


Фабриката Deutsche Emailwarenfabrik (DEF) за изработването на емайлирани съдове е възстановена в оригиналния й вид от 1939 г. Тогава Оскар Шиндлер успява да спаси близо 1200 евреи като ги наема на работа. Историята добива световна известност с филма "Списъкът на Шиндлер" на Стивън Спилбърг.


Централната сграда на фабриката на Шиндлер

© Jennifer Boyer, Flickr

Централната сграда на фабриката на Шиндлер


От 1948 г. до 2002 г. във фабриката е изработвано телекомуникационно оборудване. През 2005 г. общината става собственик. Тогава се появява идеята тя да бъде превърната в музей на Шиндлер, да бъде създаден и музей за съвременно изкуство.


В оригинален вид е запазен офисът на Шиндлер, а срещу него са събрани стотици емайлирани съдове, които символизират спасените евреи. Фасадата на административната сграда е непроменена, портата на предприятието е същата. В оригинален вид са запазени и двускатните покриви на производствените помещения.


Оригиналното бюро на Оскар Шиндлер

© Jennifer Boyer, Flickr

Оригиналното бюро на Оскар Шиндлер


Музеят на Оскар Шиндлер разполага с постоянна и временна експозиция и зала за прожекции. Постоянната - "Краков под нацистката окупация 1939 – 1945", представя историята на окупирания полски град с много документални фотографии. снимки на арести, разкази на очевидци, вестници, лични вещи. Експозицията предлага трамвайна разходка, която реконструира обстановката в града на окупиран Краков.


Музей като напукано стъкло


Музеят АВС в Мадрид

© Paul Thompson, Flickr

Музеят АВС в Мадрид


С фасада като напукан прозорец музеят "АВС" ( Museo ABC) за илюстрации и дизайн в Мадрид се помещава в сградата на някогашна фабрика в центъра на града. Идеята е музеят да е културен символ на испанската столица, като същевременно запазва цялостта на исторически важната сграда.


Фасадата като напукано стъкло на музея АВС

© Felipe Gabaldón, Flickr

Фасадата като напукано стъкло на музея АВС

Той е домакин на изложби на съвременно изобразително изкуство. Самата сграда впечатлява с модерен дизайн с множество мозайки и геометрични форми.


Хора вместо миялни машини


Централният офис на фламандска здравна организация в Гент, Белгия се намира в сграда от 1895 г. Тя е строена по образеца на фабриките в Манчестър от същият период и преди да стане офис сграда е била склад за миялни машини, а съвсем в началото - фабрика за сярна киселина.


Ядрен увеселителен парк


През април 1973 в града Калкар, Западна Германия започва строеж на 300 мегаватов ядрен реактор - SNR - 300. Проектът е завършен в средата на 1985 г, но заради протести на местни граждани, неодобрение от новата градска управа и взрива в Чернобил през 1986 г. така и не започва работа. През 1991 г. германското правителство официално обявява, че струващият 4 млрд. долара SNR - 300 никога няма да бъде използван. Това дало свобода на немската инженерна мисъл да намери друго приложение на обекта. Така през 1995 г. е открит увеселителният парк в Калкар.


Годишно паркът привлича 600 000 посетители, като разполага с всякакви атракции - влакчета на ужасите, люлки, въртележки, виенско колело и писта за картинг. Комплексът разполага с три ресторанта, три хотела и ВИП парти зала.


Затвор за ученици

Италианският Алкатраз, който ще бъде превърнат в училище. Снимката е от Фейсбук страницата на обекта.

© http://tourism-spot.com/alcatraz-tour-to-most-phenomenal-prison-of-america/o-alcatraz-prison-facebook/

Италианският Алкатраз, който ще бъде превърнат в училище. Снимката е от Фейсбук страницата на обекта.


Изоставен затвор в Италия ще бъде превърнат в модерно европейско училище. Италианският премиер Матео Ренци обещава 80 млн. евро за ремонтиране на затвор, който да бъде превърнат в европейско училище, което ще изгради бъдещите ръководители Европейският Съюз.T Това съобщи брюкселският седмичник Politico Europe.


Сградата е построена от династията на Бурбоните през 70-те години на XVIII век. Затворът не се използва от 1965 г. и е известен като италианския Алкатраз, защото се намира на вулканичната скала Санто Стефано. В него са били изпращани политически дисиденти, анархисти, престъпници, мафиоти и антифашисти.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  талианския Алкатраз, защото се намира на вулканичната скала Санто Стефано.
  __________
  Абе друго си е мутро-барока с ютонг ,винкел и ПВЦ благословен от Пешо Диков!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Аз съм за запазване на фасадите на тия сгради и изграждането на нова " вътрешност". Така и простака- бизнесмен ще си има хотел, а ние ще имаме естетика на градската част. Който се е занимавал с гредоред и пруски свод, знае, че навлезе ли влага - всичко става неспасяемо. Иначе тия сгради се реставрират с много пари, защото се изисква заздравяване на конструкцията и промени по стълбища и площадки и евентуално поставяне на асансьор. Реално тютюневите складове/ повечето/ са така от над десетилетие, но име един при който биха наново плочи и колони, и запазиха и четирите стени. Въпрос на желание и възможности. Миризмата на тютюна обаче не може лесно да се премахне. Собствениците винаги са проблем, защото те искат пари , а в момента не са склонни да предложат нищо, освен изчакване. Бил съм свидетел на непродуктивни преговори за една стара къща в Стария град със собственици арменци. Искане на оргомна цена, но пълна невъзможност за текуща поддръжка на сградата.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  Културните нации си пазят историята.Ние или рушим ,или строим крепости.
  ПС.„Списъкът на Шиндлер“ Жесток филм.

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Така е, когато им липсват българските мутри.

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9630 Неутрално

  Хората от цивилизованият свят знаят как да пазят и раставрират старините си, ние събаряме до основи и почваме отначало.

 6. 6 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Имат късмет тези сгради, че не са попадали в ръцете на алчни ,прсти комунисти!

 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Ми и ние реставрираме старите сгради. Преди всичко там, където ги няма - Царевец, Трапезица, Плиска.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Да сравняваме тези сгради с нашия тютюнев склад е меко казано неуместно. Дори и за нашите скромни мащаби този склад не е ценност. Ценна е гарата малко по на югозапад. Дано не пострада и тя при новата концесия. Ценни е една къща стил Баухаус до гимназията по към центъра. Но този склад не е нищо особено от архитектурна гледна точка. Не всяка сграда с орнаменти по прозорците е ценност. По-добре да обявят два пъти по-малко паметници на културата, но да ги поддържат много пъти по-добре.

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 9. 9 Профил на Филанкишията
  Филанкишията
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Всичко това е много хубаво, но неприложимо в територията, управлявана от чалгаджии, мутри, комунисти и идиоти. За тези културното наследство е само досадно бреме, което понякога им създава главоболия при осъществяване на поредния чалго-мутро-комуно-идиотски проект.
  Поддръжката и реставрацията на стари сгради струва много пари, но може и да носи много пари. Сигурно само 1/10 от откраднатите 4 млрд. от КТБ биха стигнали за възстановяване на всички исторически сгради в България.
  Като се има предвид също така, че огромната част от народонаселението също предпочита бахура пред културата, чалготеките пред музеите, силикона пред красотата очаквам полека-лека тези сгради да изчезнат от градовете ни. Но няма страшно, после Веждито ще ни пробута малко бутафорийка.

  The world is £4 trillion in debt. Just exactly which planet do we owe it to?
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  [quote#4:"stedim"]Така е, когато им липсват българските мутри.[/quote]

  Нито за секунда не се съмнявам, че ако ТЕЦ Батърсий - един паментик на стила ар деко (обезсмъртена с обложката на албума Animals на Пинк Флойд) попадне в ръцете на някоя мутра, ще я събори и на нейно място ще издигне нещо такова:
  http://sunny-beach.info/wp-content/uploads/2014/05/imperial-25954d2.jpg

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на it
  it
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Тук се сещам за градската библиотека в София, съборена набързо за да се издигне класиката от бетон и стъкло. Същото е и със съборената фабрика на Прошекови; май само Захарна фабрика остана за досъбаряне.

 12. 12 Профил на it
  it
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Tate Modern - галерията за модерно изкуство в Лондон, настанена в бивша електроцентрала с пешеходния мост към Saint Paul

  http://www.puretravel.com/blog/wp-content/uploads/2013/07/The-Tate-Modern-Museum-and-Gallery-is-a-key-tourist-attraction-in-London2.jpg

 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 842 Неутрално

  [quote#11:"it"]май само Захарна фабрика остана за досъбаряне.[/quote]

  остана, но там процесът по-събаряне протича по-деликатно, някак почти по смисъла на хабермасовата "публичност", без намесата на централната власт: мургави съграждани "от древноиндийски произход" "берат тухли".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Газометрите във Виена също са интересен пример. - Превърнати от газохранилища в жилищни кооперации и обществени сгради. Не напразно Виена е най-хубавият град за живеене години наред, а София е на г*за на класацията.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gasometer,_Vienna

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 15. 15 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Всичко си има логично обяснение. Не случайно в стара Европа архитектурата е така впечатляваща на всяка крачка. Когато човек се ражда и расте в такава среда в него се възпитава естетика. Интересно дали в тези европейски градове има клозети на двора (нарочно не казвам тоалетни, защото това са си клозети, да не кажа друго) без течаща вода?! Дали в тях т.н. престижни квартали нямат канализация?! То, отношението към красивото започва от там, да може, първо всеки човек да се приведе в нормален вид. Защо се учудваме тогава, че у нас има хора за които събарянето на такива сгради е нормално.

 16. 16 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#13] от "abdelhaqq":

  Там продължава да се руши тайно и полека,да не говорим за Къщата с Ягодите,която правешко-лукойлския приятел на Бойко изтърбушва,както къщата на Гешов ,която пропада ,поради строежа на 3-ти метродиаметър....

  Tony
 17. 17 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Дневник, добра статия, но сте пропуснали най-впечатляващата сграда - Батърсий пауър стейшън в Лондон.

 18. 18 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#16] от "Free person":

  ами. преди година ходих в "захарна", за да видя на място какво е. може да се снима постапокалиптичен филм със зомбита със сигурност.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 19. 19 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 589 Разстроено

  Не може да става дума за никакво сравнение между Европа и България , та ние върху софийският колизеум построихме хотел .И никой не понесе отговорност за това .
  И представете си български кмет в Рим , нямаше нищо да остане от хилядолетните сгради всичко щеше да е в хотели и молове на мафията .

 20. 20 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Гара Подуяне плаче за реновация и ЖП Музеят да се премести там.

  Колко хора знаят този музей и колко са ходили там?

 21. 21 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#17] от "galapagas":

  Йес! Вярно, тове е най-подходящият пример, който наистина е пропуснат.

 22. 22 Профил на легионер
  легионер
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Всичко това добре, но аз виждам само примери, при които държавата или общината е собственик. Ако мислите, че в бюджета имаме достатъчно пари за изкупуване на огромния брой паметници на културата в България - тогава всичко е ок. Ако не е така, нека за момент си припомним, че живеем в пазарна икономика, при която повечето собственици реагират рационално на икономически стимули. Те не са се молили собствеността им да е паметник на културата, ползата от това за тях е нулева, а реставрацията на фасадата на една сграда им излиза стотици хиляди лева. Не могат да продадат, тъй като кандидат купуавачи, които да инвестират пари в ремонт на нефункционална сграда, само за да може обществото да се радва на богатото си културното наследство липсват.

 23. 23 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#8:"Емо"]Да сравняваме тези сгради с нашия тютюнев склад е меко казано неуместно.[/quote]

  Е, не може всичко да е шедьовър!
  Тези тютюневи сгради напълно се вписват в нашите градове.
  Правени от камък, красиви фасади.
  Топли като излъчване.

  Колко такива нови сгради знаеш?

 24. 24 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Не разбрах дали според авторите трябва да плащаме данъци като френските или тук някой е длъжен да ни проектира и строи безплатно!?

 25. 25 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  Уважаеми, а познаваш ли някой, който, за да си доволен, би дал нужните пари ?
  Колко са те, и защо би ги дал той, според теб ?
  Някога имал ли си лев над нуждите си ???
  Разумно ли е, според теб, да стоиш тук и да хвърляш кал по тези, които имат пари, но не правят каквото искаш ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 26. 26 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Аз, с риск да дразня, пак ще попитам - колко пловдивчани правиха "протест" преди тъпия склад да бъде разрушен ???
  Колко пловдивчани водеха там семействата си през уикенда, да показват "паметника" на жените и децата си ?
  Как така го "оцениха" чак сега ???
  И защо ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 27. 27 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Чудесна статия!

  Малко уточнение: нито една от споменатите държави не е имала премиер - Боко-Тиквата.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 28. 28 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  +++++Приветствам Вашия коментар, защото е обективен и професионален! Проблемът със сградите представляващи културна или архитектурна ценност(а те са хиляди в цялата страна) е на първо място финансов и оттам нататък технически или административен. Всички примери (към които самия аз мога да добавя поне още 50 от Саксония, Германия и най-вече Дрезден, Лайпциг, Майсен, Гьорлиц и т.н.) са в високоразвити и богати страни с големи обществени и частни дарителски фондове, с традиция в опазване на културното наследство. Обществеността у нас е с голямо желание да се запазват и реставрират сгради, но колко хора биха се съгласили, да се въведе подоходен или имуществен данък от да речем 1,5% за набиране на средства за тези нужди? Според мен 1 на 1000. Е не става без пари, защото една реставрация на стара сграда наред с реновиране и промяна на функциите струва 3-10 пъти повече на кв.м. от едно ново строителство със същото предназначение. Пример: само за около 30% от площта на Централна баня, сега в нея се помещава Музея на Стара София, трябваха 20 години и над 20 милиона лева по цени от 2015 г. Дотук спирам.

 29. 29 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#11] от "it":

  Не се кахърете, "Захарна фабрика" е вече една руина, а бяха големи приказки и планове. Една градска зона каквато е тази пред Централна гара е в окаяно състояние след като само за последните 20 години се похарчиха над 25 милиона лева общински пари, а преди няколко месеца миловидната учителката и кмет на София рисуваше приказни, как ще стане едва ли не културно средище. Нещо някой да е чул или видял да се прави?

 30. 30 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1591 Гневно

  Е кво пък толкова, ние ще си дигнем още една базилика в Плиска с винкел и кво ни е. Стой та гледай ша стани....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Ако бяха тука,досега да сме ги съборили.

 32. 32 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  Тука така се направи хотел Радисън на главната улица на стария град.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#29] от "glaxo":

  последно минавах през района на централна гара през януари, в големия студ. вярно, не се виждаше нищо особено да става. но другото сетиво - обонянието - беше щедро възнаградено...с миризма на тоалетна. дори и при минус 15 градуса.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на Conservator
  Conservator
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#6] от "ralita68":

  Още по-лошо е да попаднат в ръцете демократи-унищожители като тези които разрушиха паметника на културата - Мавзолея.

  П.С. пловдивчанин съм и за първи път разбрах, че съществува подобен склад преди няколко дена.

  Trump '16
 35. 35 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#18] от "abdelhaqq":

  Прав сте,направо си е страшно!

  Tony
 36. 36 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 266 Разстроено
 37. 37 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хубаво е че сте дали положителните примери, обаче...
  На запад също има много разрушени исторически сгради.

  9 примера от САЩ:
  http://gizmodo.com/9-of-the-most-beautiful-buildings-we-ever-tore-down-1524596913

  Друг пример са парижите Хали разрушени 1971. И въобще преобразяването на Париж от главния архитект Хаусман в края на 19в: https://en.wikipedia.org/wiki/Haussmann%27s_renovation_of_Paris

 38. 38 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#28] от "glaxo":

  Господине, не става дума за нямане на пари ами за простотия, културен и екзистиален нихилизъм и безрасъдна, фундаментална алчност на голяма част от българите. Поразходете се по нета да видите как хората на великите наций се грижат за запазването на духовните и историческите си ценности. Например, средоновековното градче Pérouges (http://www.perouges.org/perouges-en-images) в департамента Ain на 40 км от Lyon-France. Останал в края ня 19-и век с един единствен жител, осъден от Общинския Съвет на заличаване. Спасен от околните жители, които се противопоставят на решението и организират комитет за защита и възстановяване, начело с младия Edouard Herriot (https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89douard_Herriot) кмет на Lyon по това време, станал в последствие голям френски държавник и член на Académie Française. Погледнете на тези кадри: (http://www.lefigaro.fr/culture/2013/12/09/03004-20131209ARTFIG00439-fetes-des-lumieres-de-lyon-les-images-de-l-edition-2013.php) от един традиционен празник с гражданско-религиозен произход - Празника на Светлините - Fêtes des Lumières (на Френски Светлините означава и Векът ня Просвещението - удачна игра с думи). Огромният финансов успех за града от над 3-те милиона посетители за няколко дни (толкова колкото са пияните и дрогирани чуждестранни "туристи" по българското черноморие за един сезон) се дължи на трите "мягически" думи: традиция/култура/модерност. Хората са се научили да првят пари с КУЛТУРА я бългярите с долнокачествен алкохол и пияни руско-говорещи.
  И още нещо: "бедността не е порок" и причина за българските неудачи!!! А ако имате съмнения за написаното в началото, то следния факт е достатъчно красноречив: Неотдавна, малко преди епохата на "комунизЪма" на територията на България е имало над 600 мегалитни съоръжения. Сега са останали само няколко десетки в не напълно разрушено състояние все още распознаваеми като такива. Непрятната истина е че стотиците мегалити са разрушени с трактори и булдозери от български селяни-текезесари по разпореждане на текезесарски и партийни босове по време на "развития социализЪм". Не е трудно да се досетите КОЙ е върховниат поръчител на тази варварщина! Да, правилно се досещате, същият който конфискуваше и гореше опазените в течение на 5 века старобългарски книги и новобългарски държавни архиви. Същиат КОЙто подложи на подобно унищожение Арменци и Грузинци но те се оказаха не толкова продажни и спсиха доста от културните си ценности - архитектурни паметници и книги, които зазидаха в стените на манастирите си! Още един жокер, ако още имате съмнения относно КОЙ е поръчителят - действията на видните български чекисти и "русофили". Неистовите усилия по заличаването и "чалгизирането" на българската традиция, култура, общество и природа. Действията ня Божо ченгето, дипломираната в ковачницата на мастити агенти на кгб Ирина-UNESCO - машинацийте и с "положителния" доклад на UNESCO за съсипването на Пирин, доган-сава, симо-мадридската мерда... и стотици добре познати "герои", от татово време та до днес, готови и майка си да продадат за кариера или шепа рубли в зелено! По делата им, а не по прказките им и за какви се представят, ще ги познаете.

 39. 39 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#11] от "it":

  Захарна фабрика е в полуразпад.

  иначе много сполучлива статия. просто липсва малко повече илюстративен материал, който да покаже състоянието на сградите преди и след.

  който е пътувал в западните държави на ЕС (дори и в част от бившите соц. държави) е видял, че много стари, емблематични сгради, и сгради с историческа стойност са обновени, подсилени и защитени. само при нас те са разрушени и на тяхно място се издигат грозните партийни централи и партийни домове, или някакви АОНСУвски архитектурни помии. а в днешно време и мутренските архитектурни квазимодовци...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  Тези номера с преустройството на сгради отживели времето си, като тютюневите складове дето се разшумяха наскоро, изискват много пари, каквито нашето общество никога не е имало.
  Например къщата на Яблански на пъпа на София, относително молко п жбим сгродо, се "спаси" само щото се намериха богаташи да направят клуб с вход 5000 ЕВРО/годината....

  Откъде ресурс за всичките складове у нас?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#38] от "tunlas":

  Много благодаря за страстния, гневен, но и вдъхновяващ коментар и за примерите които давате! Няма нещо с което да не съм съгласен, защото сте права , че фундаменталния въпрос е народопсихологията, ориенталските табиети с ниската култура на голяма част от населението и политическата класа-както вчера , така и днес.Ще Ви дам пример: когато преди повече от 60 години посетих за пръв път църквата към Асеновата крепост до Асеновград (възстановена като сграда, но не и като иконопис през 1934 г.) бях силно огорчен и възмутен от десетките надписи с пирон върху фреските , като една беше на 3 метра над пода и съм я запомнил "Васил и Анастас от с. Конуш 1881 г.".
  В моя коментар разглеждам проблема в прагматичен, а не в екзистенциален план, затова мисля, че когато има добра воля и местните власти и културна общност имат съзнанието за отговорност, финансовия фактор е на първо място пред другите. С най-добри чувства!

 42. 42 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  До коментар [#40] от "boby1945":

  Ако естетиката нямаше значение, всеки щеше да си купува гардеробите и другите мебели от гол талашит и щяха пак да вършат същата работа. Но никой не го прави.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 43. 43 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#42] от "cinik":

  Има някакво значение естетиката, ама ограничено, ама не може да компенсира липсата на парета.
  Затова и мебелите на 85% от хората са от разни форми на ДПЧ или галашит..... За всичкия мемлекет ход път и над път, откъде орех?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 44. 44 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Тъжно, но съвсем реално състояние, говорещо само за националната ни култура.

  До коментар [#37] от "Туриста":

  Такива неща в цивилизования свят също са се случвали, но преди всичко в едно минало време. В момента пазят де що има тухла и керемида, като се опитват да им намерят ново приложение, а глобите за унищожение на паметници са...унищожителни.

  Към говорещите за икономика, така е, всеки собственик се опитва да има някаква полза от имота си. Но културният собственик знае как да има полза и не иска полза на всяка цена.
  Мисля че съм споменавал в този форум, но на един приятел тук му реституираха замък със 48 км2 имение към него (15-тина наследника са). Ако мислеха икономически само, щяха да зае... замъка, да разпродадат каквото може и да се наслаждават на милионите си. А те, глупаците глупави (по мерките на нашите мутри), реставрират полека-лека замъка на дедите си, влагат всяка крона от имението в него и самите те живеят от гражданските си професии в апартаментите си от времето на социализма - т.е. не са бедни, но и реални милионери не са, макар на хартия сигурно да имат много милиони.

  E PLVRIBVS VNVM
 45. 45 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Ето го замъкът, да не съм голословен:

  http://www.lnare.cz/zamek/

  E PLVRIBVS VNVM
 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  В Париж има един известен площад, наречен на името на херцог Вандом. През 1702г. Луи ХІV го огражда с ФАСАДНИ стени по проект на архитекта Мансард, и ги продава на желаещите да построят някакви сгради (хотели, жилищни сгради, вертепи), но с условие - да не пипат фасадите. И в момента имаме един супер престижен ансамбъл - площад Вандом! Това се е случило през 1702г., и е запазено. Затова Париж е Париж, а София си е София.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK