Десет причини да посетим ПанамаПопадналата в епицентъра на журналистическите разкрития от последните дни Панама е привлекателно място не само за инвеститори, търсещи анонимност, но и за туристи. Годишно централноамериканската държава с площ около 75 хил. кв. км и население малко под 4 млн. души, посреща по около 1.4 млн. чуждестранни туристи, сочат данните на Световната банка.


Страната разполага с богати природни и културно-исторически дадености като обширни тропически гори, дълги плажове и архитектурни паметници, останали от колониалната ера. Панама е добре позната туристическа дестинация за жителите на САЩ, Канада и Западна Европа. В България не е особено известна, освен с най-голямата си забележителност – Панамският канал.


Ето десет забележителности, които според препоръките на туристическият борд на страната си заслужава да бъдат посетени.
1. Панамският канал


Най-доброто място, откъдето да започне екскурзията по канала, е посетителският център в Мирафлорес, който се намира на 20-тина минути път от столицата Панама сити.

© Associated Press

Най-доброто място, откъдето да започне екскурзията по канала, е посетителският център в Мирафлорес, който се намира на 20-тина минути път от столицата Панама сити.


Инфраструктурното съоръжение е може би-най известната забележителност в Панама. Има ключова роля в морския транспорт като свързва Антлантическия с Тихия океан, съкращавайки пътя на корабите, които иначе би трябвало да минат през нос Хорн с над 10 000 км. Дълъг е 77 километра, а камъните, извлечени от провлака, за да бъде построен каналът, са достатъчни, за да бъде обиколено 4 пъти земното кълбо. Строителството на канала е завършено през 1914 г, а до 1999 г. земите около него се контролират от САЩ.


Най-доброто място, откъдето да започне екскурзията по канала, е посетителският център в Мирафлорес, който се намира на 20-тина минути път от столицата Панама сити. В центъра има музей с интерактивни изложби, проследяващи историята на съоръжението, както и панорамна тераса към преминаващите кораби. За желаещите може да бъде организиран круиз по цялото или по част от протежението на канала.


2. Провлакът Амадор


Музеят на биоразнообразието.

© Associated Press

Музеят на биоразнообразието.


Живописният провлак Амадор се намира в близост до столицата и е подходящ за туристически преходи, спортни занимания или семейни излети.


Там е разположена и сградата на Музея на биоразнообразието, превърнала се в един от символите на страната. Тя е дело на известния канадски архитект Франк Гери, като това е единствената негова сграда в цяла Латинска Америка. Туристите също така могат да посетят и Морския изложбен център , където са изложени екзотични видове, обитаващи както Атлантика, така и Карибско море.


3.Бокете


В околностите туристите могат да практикуват рафтинг, планинско колоездене и други екстремни спортове.

© Ken Mayer, flickr (CC)

В околностите туристите могат да практикуват рафтинг, планинско колоездене и други екстремни спортове.


Бокете е град в най-западната част на страната – провинция Чирики. Поради факта, че се намира на по-голяма надморска височина (1200 м) климатът тук е умерен. В миналото Бокете е малко, никому неизвестно земеделско село. Мащабни туристически проекти обаче го превръщат в популярен курорт, а 3000 чужденци от над 30 държави са се заселили за постоянно тук. Притокът на туристи към градчето развива местната икономика, като в момента тук има десетки хотели, туристически атракции, голф игрища. В околностите туристите могат да практикуват рафтинг, планинско колоездене и други екстремни спортове.


4.Каско Виехо


В Каско Виехо е снимана част от филма "Спектър на утехата" с главен герой Джеймс Бонд

© Associated Press

В Каско Виехо е снимана част от филма "Спектър на утехата" с главен герой Джеймс Бонд


Каско Виехо е исторически квартал в столицата Панама сити. Старият град е разположен на малък полуостров, заобиколен от скали и рифове. Каско Виехо е построен върху руините на "Стара Панама" (Panamá Viejo), която е напълно разрушена от пиратски набези през 1673 г. Сградите в квартала са с висока архитектурна стойност и типичен пример за испанско колониално строителство. Тук има множество ресторанти, кафенета и барове, които спомагат за доброто настроение на туристите. Именно в Каско Виехо е снимана част от филма от поредицата за Джеймс Бонд "Спектър на утехата" (Quantum of Solace).


5. Бокас дел Торо


Архипелагът Бокас дел Торо е една от най-западните провинции на страната.

© Associated Press

Архипелагът Бокас дел Торо е една от най-западните провинции на страната.


Това е една от най-западните провинции в страната. Известна е най-вече с красивите си плажове и острови. Архипелагът, разположен в Атлантическия океан, привлича множество туристи от цял свят. На посетителите на Бокас дел Торо се предлагат екскурзии до кораловите рифове, гмуркане, подводен риболов, каякинг. Местната кухня е изключително богата и спомага за приятния престой, уверява туристическият борд на Панама.


6. Племето Ембера–Уанаан


Чокó имат своя форма на самоуправление и живеят по собствена система от неписани правила.

© pasujoba, flickr (CC)

Чокó имат своя форма на самоуправление и живеят по собствена система от неписани правила.


Народът Ембера–Уанаан, известен също под името Чокó, е полуномадско индианско племе, населяващо източната панамска провинция Дариен по поречията на реките Туире, Чукунаке и Самбу. Живеят в множество малки селища от 5 до 20 къщи, разположени по речните брегове.


Чокó имат своя форма на самоуправление и живеят по собствена система от неписани правила. Мъжете обикновено имат характерни прически тип "паница" и носят единствено препаски. Жените се обличат в ярки дрехи, завързани през кръста. Оцветяват телата си със специална черна боя, за която се смята че предпазва от многобройните опасни насекоми в панамската джунгла. Боята се нанася по специфичен начин, по тялото се рисуват множество форми и символи. Тези рисунки са по-известни като татуировки "хагуа".


7. Перлените острови


Перлените острови са архипелаг от над 200 острова, разположен на около 50 км от тихоокеанския бряг на страната в Панамския залив. Най–известният от тях е Контадора, където са разположени множество хотели и имения на богати панамци и чужденци. Островът е бил използван от испанските конкистадори като сборен пункт, където са преброявали и описвали плячката си от околните острови. От там идва и името му – contador на испански означава "преброител", "счетоводител". В последствие островът се превръща и в свърталище на пирати. Остава относително непознат и неразвит до края на 60-те години на 20 век, когато започва строителството на първите хотели. До острова има редовни полети от столицата на Панама, както и от другите големи острови на архипелага – Исла дел Рей и Исла де Сан Хосе.


8. Архипелагът Сан Блас


Сан Блас е архипелаг от 378 острова, от които обитаеми са едва 49, разположен по протежението на карибското крайбрежие на Панама. Населен е от индианците от племето куна, които са запазили обичаите и традициите си почти непокътнати през вековете. Тук важат местните неписани правила, а официалните закони на правителството почти нямат сила. Куна също така са запазили традиционния си език, въпреки че голяма част от населението вече говори испански. Въпреки значителното увеличение на туристическия поток през последните години, природата на архипелага остава девствена и непокътната, уверява туристическата организация на Панама в сайта си.


9. Ел Вайе де Антон


Градчето Ел Вайе де Антон е забележително с местоположението си - в 6-километровия кратер на изгасналия преди около 300 000 години вулкан Ел Вайе в централната част на страната. В града и околностите му могат да бъдат посетени термални извори, чиито води имат различен цвят според съдържанието на специфичните минерали, както и няколко величествени водопада, между които като Чоро ел Мачо и Лас Мосас.


10. Шопинг


Десет причини да посетим Панама

© Associated Press


Поради превръщането на Панама в популярна дестинация и значителното засилване на туристическия поток през последните десетилетия икономиката на страната претърпява своеобразен бум. Изключение не прави и търговията и в частност огромните търговски центрове.


В столицата Панама се намира най-големият търговски център в Латинска Америка – Албрук мол, разполагащ с над 700 магазина. В него и в още няколко големи търговски центъра като Мултиплаза Пасифик мол и Сохо мол.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Любопитно

  МИЛИАРДИТЕ ДОЛАРИ по сметката на

  ВИОЛОНЧЕЛИСТ не са ли забележителност

 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Е, при такива основателни и привлекателни причини, как да не си повериш парите на тружениците от въпросната фирма.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Кремълските учени са доказали, че държава Панама няма.

  Това е злобна измислица на финансираното от Сорос ЦРУ, целяща да внуши, че Путин бил изнесъл там някакви си несъществуващи 2 милиарда долара.

  Как можеш да изнесеш 2 милиарда долара в нещо, което не съществува?! - гласи желязната логика на най-влиятелния мъж на планетата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Аз знам само две причини!
  Първата са "Панамски народни приказки" на Гошето Шорош,и втората Марсианската вода,която откриха мериканците в Панамския канал!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  [quote#1:"Hawaii"]МИЛИАРДИТЕ ДОЛАРИ по сметката на ВИОЛОНЧЕЛИСТ[/quote]

  Тази ехидност не ви подхожда, колега.

  Човекът освен виолончелист е преди всичко патриот. Със заплатата си от около 400 долара е снабдил всяко съветско дете с музикален инструмент от най-висш клас.

  Затова Русия винаги е била, е и ще остане най-културната нация в света.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 541 Неутрално

  след Нориега нещата очевидон са тръгнали в правилна посока

  това , че на някои населения им се прави компроматно шоу не прави от Панама финансов център за престъпници.

  приели са съотв. закони , спазват ги..и толкова..

  След Швейцария и Панама е на път да изгуби този бизнес...

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Весело

  До коментар [#1] от "Hawaii":
  безспорно са забележителност , освен това в страната съюзническа централа може да наеме бивш есесовец със син съветник на президента , който от своя страна имал клиент кръстник на дъщерята на путин . вярвам приемаш допълнението към туристическия ти справочник

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на volodia123
  volodia123
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Тия немат ли си комунисти, да им разсипят страната!

 9. 9 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 437 Весело

  За 10 причини не знам дали ще се вдигна до там. Виж, ако имах 10 млн. причини, може би бих се поразходил

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Весело

  Хубава и полезна статия за всеки турист. Явно Панама има с какво да се похвали и с какво да привлече туристите. Обаче, в този регион повече ми се ходи в Коста Рика.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1120 Весело

  А единадесетата?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 12. 12 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 267 Весело

  [quote#1:"Hawaii"]... не са ли забележителност[/quote]
  Сега вече са! Допреди известно време направо си бяха незабележими, особено за данъчните служби на определени страни!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Любопитно

  Аха, ще чакам единадесетата причина и тогава ще започна да мисля .

 14. 14 Профил на т
  т
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Вчера Банева разправяше как фирмите били регистрирани на имената на пълномощници, например някакъв техен бивш охранител, дето тя дори не си спомняла кой е щото те били много такива като него...
  Брей, що на мене някой не ми даде едно такова пълномощно? Веднага отивам в красивата Панама, прехвърлям парите по нова сметка и оставам там.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK