Застиналата красота на пиротското село Гостуша

Застиналата красота на пиротското село Гостуша

© Институт по етнология и фолклорЗастиналата красота на пиротското село Гостуша представя гостуващата в Националния етнографски музей в София фотоизложба на Елена Петрович.

Гостуша, известна още като "каменното селище", се намира в Югоизточна Сърбия, на територията на природен парк "Стара планина" и е включена в списъка на националното културно наследство на страната.

Чрез проект за консервация селото кандидатства за вписване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, информират организаторите на изложбата, която ще продължи до 28 април.


Селото е почти изоставено още през 70‐те години на ХХ в. За да опази уникалния ландшафт и архитектура, през 2011 г. Институтът за защита на паметниците на културата ‐ Ниш, започна изследователски проект и подготовка на документи и дейности за защита според законите на страната.

Гостуша е оформена от жилищна част, която се намира в тесен каньон между две малки планински реки и от околни махали, които създават мрежа помежду си на разстояние от 300 до 500 метра от централното селище.

Архитектурата на жилищните и стопанските постройки следва извивките на терена, а камъкът доминира като основен строителен материал.

Гостуша се намира вблизост до язовир и ски курорт.
Фотоизложбата на Елена Петрович е представена със съдействието на фондация "Балканско наследство" и Института по етнология и фолклористика на БАН.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK